10 Aplikasi Terbaik untuk Perniagaan pada Telefon Pintar Android 2020

Dunia perniagaan memerlukan anda bergerak dengan pantas. Anda juga harus bergantung pada pelbagai teknologi digital moden untuk dapat menjalankan perniagaan dengan baik. Sebagai ahli perniagaan, adakah anda tahu jika anda mempunyai beberapa aplikasi wajib untuk Android yang mesti dimiliki oleh ahli perniagaan? Kelak aplikasi ini akan sangat membantu anda dalam melaksanakan pelbagai pekerjaan.

Ingin mengetahui beberapa aplikasi untuk ahli perniagaan yang terbaik dan boleh dipasang pada peranti Android? Telah meringkaskan beberapa aplikasi perniagaan terbaik untuk anda. Lihat sahaja senarai lengkap di bawah.

1. SHAREit

SHAREit

Bagi ahli perniagaan, pertukaran dokumen adalah perkara biasa. Sekarang, sehingga proses pengiriman dan penerimaan dokumen 200 kali lebih cepat daripada Bluetooth  yang hanya 20M / s, maka Anda dapat menggunakan aplikasi SHAREit. Dengan aplikasi ini, Anda dapat mengirim berbagai dokumen, mulai dari foto, video, hingga ke  kantor. Formatnya juga sangat lengkap, sehingga anda dapat mengirim video dan foto dengan selesa dalam format apa pun. Sangat lengkap,  bukan ?

2. Perniagaan WhatsApp

perniagaan whatsappAnda mesti biasa dengan nama WhatsApp, bukan? Nah, aplikasi WhatsApp yang biasa digunakan oleh semua orang adalah aplikasi sembang biasa. Namun, jika anda mempunyai kedai dalam talian atau syarikat, anda harus menggunakan Perniagaan WhatsApp yang mengandungi pelbagai ciri khas untuk memajukan perniagaan anda.

Dalam aplikasi WhatsApp Business, anda boleh membuat profil perniagaan supaya anda dapat berkomunikasi dengan pengguna dengan lancar. Sesiapa yang terbiasa menggunakan WhatsApp dapat dengan mudah mengoperasikan aplikasi ini, kerana keduanya masih memiliki antara muka pengguna yang serupa.

Di samping itu, anda juga boleh mempunyai akaun perniagaan dan peribadi yang terpisah di telefon bimbit yang sama, selagi nombor telefon bimbit yang didaftarkan berbeza. Mana-mana telefon bimbit dapat menggunakan aplikasi ini, tetapi jika anda ingin memiliki dua akaun pada satu telefon bimbit, anda harus menggunakan telefon bimbit yang mendukung Dual SIM

Ciri lain yang juga disajikan adalah WhatsApp Web, anda dapat berkomunikasi dengan pelanggan menggunakan penyemak imbas di PC tanpa perlu memasang aplikasi apa pun.

3. Google Meet

google jumpa

Sekiranya anda seorang ahli perniagaan yang mempunyai banyak pekerja, tentunya memerlukan aplikasi perjumpaan video agar produktiviti terus berjalan walaupun jaraknya terhad. Nah, inilah kemudahan yang ditawarkan oleh Google Meet - aplikasi panggilan video yang dibuat oleh Google yang mudah dikendalikan oleh sesiapa sahaja.

Anda hanya perlu mempunyai akaun Google dan aplikasi Google Meet siap digunakan. Mengundang banyak orang juga semudah berkongsi pautan, dan sesiapa sahaja yang mengklik pautan itu dapat bergabung dengan serta-merta selagi mereka tersambung ke akaun Google atau GMail.

Berbanding dengan sebilangan aplikasi panggilan video lain, Google Meet adalah salah satu yang paling selamat berkat penyulitan sambungan yang dimilikinya. Bagi pengguna PC yang belum memasang aplikasi, mereka masih dapat menjadi tuan rumah atau mengambil bahagian dalam perjumpaan video kerana Google Meet juga menyokong akses penyemak imbas. Berminat?

4. ZOM

zum

Zoom juga merupakan aplikasi yang dapat memberi manfaat kepada perniagaan. Sebagai aplikasi percuma yang menyokong mesyuarat panggilan video, Zoom cukup popular kerana kelajuan sambungannya yang stabil dan dapat menampung banyak peserta dalam satu masa.

Aplikasi Zoom juga membolehkan anda melakukan  perkongsian skrin pada aplikasi HP serta pelbagai fail yang tersimpan di web atau Google Drive.

Bagi anda yang ingin memainkan semula sesi panggilan video, Zoom juga mempunyai ciri rakaman sehingga anda dapat menyimpan sesi perbualan menggunakan format MP4 dalam bentuk video atau M4A dalam bentuk audio sahaja.

5. LinkedIn

LinkedIn

Nama ahli perniagaan itu pasti memerlukan hubungan. Sekiranya anda memerlukan sambungan baru, anda mesti memuat turun dan menggunakan aplikasi LinkedIn. Kerana, dengan aplikasi LinkedIn, anda dapat berhubung dengan semua  pelanggan  anda.

Tidak hanya menyediakan sambungan, di LinkedIn, anda juga dapat melihat perkembangan hubungan anda  mengenai kedudukan semasa, bahkan anda juga dapat membaca artikel berkualiti di LinkedIn. Siapa tahu anda boleh mendapat banyak inspirasi dari artikel di LinkedIn, bukan?

6. Perniagaan Saya di Google

Perniagaan Saya di Google

Ingin perniagaan atau perniagaan anda kelihatan di hasil carian Google atau Peta Google? Urus maklumat mengenai perniagaan anda di Perniagaan Saya di Google. Aplikasi ini akan membantu anda memaparkan maklumat mengenai perniagaan yang anda uruskan sehingga dapat dilihat oleh banyak orang. Dalam aplikasi ini, anda dapat mengemas kini maklumat mengenai perniagaan anda, mulai dari waktu operasi, nama, alamat, dan kategori perniagaan.

Bukan hanya itu, Perniagaan Saya di Google juga dapat mengurus dan memberi respons kepada ulasan pelanggan. Oleh itu, berminat mengembangkan perniagaan anda dengan Perniagaan Saya di Google? Pasang dan gunakan aplikasi ini secara percuma.

7. Asana

Asana

Di bahagian atas terdapat aplikasi untuk orang perniagaan yang dapat melakukan tugas seperti pengurus, yaitu Asana. Aplikasi ini membolehkan anda memberikan tugas atau pekerjaan kepada semua kakitangan yang berada di tempat perlindungan anda.

Melalui Asana, anda boleh membuat subseksyen tugas, menghantar tugasan terus kepada semua kakitangan , dan menambah komen dan lampiran. Anda boleh mendaftarkan 15 kakitangan secara percuma di Asana atau membayar $ 8.33 sebulan untuk setiap orang menikmati ciri-ciri lengkap dalam aplikasi ini. Sebenarnya, anda boleh berkomunikasi dengan kakitangan anda yang telah didaftarkan melalui Asana.

8. CamScanner

Pengimbas CamScanner

Adakah anda percaya bahawa telefon pintar atau tablet Android yang anda gunakan boleh berubah menjadi pengimbas? Ya, ini tidak mustahil jika anda memasang CamScanner pada telefon bimbit Android anda. Dengan aplikasi ini, anda dapat mengimbas invois, kad nama, dokumen dan sebarang sijil menggunakan telefon pintar.

CamScanner akan mengoptimumkan kualiti imbasan dengan menjadikan teks dan grafik kelihatan jelas dan tajam. Tidak cukup di sana, CamScanner boleh membenarkan anda mencetak dokumen dari pencetak yang ada di sekitar anda. Aplikasi ini sangat berguna untuk ahli perniagaan.

9. Evernote

Evernote

Sekiranya anda berpendapat bahawa Evernote adalah aplikasi yang hanya membantu anda membuat catatan, maka anda perlu membuktikan sendiri kehebatan aplikasi ini. Aplikasi untuk perniagaan ini membolehkan anda menambahkan gambar, video, audio dan senarai ke catatan anda.

Semua nota yang anda buat dalam aplikasi ini akan disusun dengan kemas sehingga lebih senang dicari. Di samping itu, anda boleh membincangkan kerja secara langsung dengan orang lain melalui Evernote. Evernote adalah pembantu peribadi anda yang sangat pintar. Tidak memerlukan sambungan internet, aplikasi ini dapat diakses di luar talian.

10. Google Drive

pemacu google

Aplikasi ini pasti tersedia semasa anda membeli telefon Android baru. Ya, Google Drive memang merupakan salah satu aplikasi lalai pada peranti Android. Ini adalah aplikasi untuk berbagi dokumen, spreadsheet , presentasi, PDF, gambar, video, dan berbagai jenis fail dengan mudah, aman, dan cepat. Semua fail yang disimpan atau dikongsi di Google Drive dapat diakses melalui telefon pintar atau PC. Apa lagi, anda boleh mencari fail dengan menaip nama fail.

Sekiranya anda berkongsi dokumen dengan orang lain melalui Google Drive, anda juga dapat melihat perincian aktiviti dan perubahan yang dibuat oleh orang itu. Google Drive menyediakan kapasiti sehingga 15GB untuk menyimpan fail, anda boleh membayar yuran tambahan untuk mendapatkan lebih banyak kapasiti.

11. Microsoft OneDrive

Microsoft OneDrive

Lakukan banyak perkara untuk menyokong aktiviti perniagaan anda dengan bergantung pada Microsoft OneDrive. Anda boleh mengakses dan berkongsi dokumen, foto dan fail dari telefon pintar, tablet dan PC. Aplikasi Microsoft OneDrive dibuat untuk memudahkan anda membuka fail yang tersimpan di PC di mana sahaja anda berada melalui telefon pintar atau tablet.

Buka dan simpan fail OneDrive dalam aplikasi seperti Word, Excel, PowerPoint, dan OneNote. Untuk menyokong aktiviti perniagaan anda, anda dapat memasukkan OneDrive for Business dengan melanggan SharePoint Online atau Office 365.

12. PayPal

PayPal

Di zaman digital ini, terdapat begitu banyak aplikasi perbankan mudah alih dan internet yang tersedia di telefon pintar atau tablet. Namun, untuk memudahkan anda menghantar dan menerima wang dari seluruh dunia, anda mesti mempunyai akaun PayPal.

Nah, PayPal menyajikan aplikasi yang memudahkan anda mengakses akaun PayPal anda dari telefon pintar. Anda boleh membuat pembayaran atau menerima pembayaran melalui aplikasi PayPal untuk Android. Adakah aplikasi ini untuk ahli perniagaan selamat? Sudah tentu ia selamat kerana aplikasi ini disokong oleh ciri cap jari dan pemberitahuan segera untuk transaksi masuk dan keluar dalam akaun PayPal anda.

Bukan hanya 10 aplikasi di atas yang dapat menyokong perniagaan untuk anda  Terdapat juga beberapa cadangan aplikasi lain yang mesti anda miliki untuk ahli perniagaan. Apakah mereka? Sila baca perkara berikut dengan lengkap.

13. kendur

kendur

Slack adalah aplikasi sembang berorientasikan perniagaan. Apa yang menjadikan aplikasi ini lebih istimewa daripada aplikasi sembang lain adalah modulariti yang mengagumkan. Anda boleh berbual dengan ahli tanpa had dan memisahkan setiap ahli di bahagian yang berbeza.

Slack juga memberikan sokongan perkhidmatan plugin kepada Asana, Giphy, dan sebagainya. Anda juga akan menerima konfigurasi pemberitahuan melalui PC, telefon pintar dan juga e-mel yang disambungkan ke Slack.

14. Trello

Trello

Sekarang, jika aplikasi Trello ini dapat diatur juga memantau semua pekerjaan yang anda lakukan setiap hari. Oleh itu, anda hanya perlu menetapkan senarai yang  perlu dilakukan dan  kemudian menentukan  tarikh akhir kerja anda. Sekiranya anda mempunyai beberapa  rakan  dalam pekerjaan yang sama dengan anda, anda boleh membuat kumpulan dan menguruskan kerja  masing-masing. sederhana, bukan?

15. Berita Opera

Berita Opera

Ahli perniagaan tidak boleh terlepas sebarang berita. Biasanya, ahli perniagaan selalu  dikemas kini  mengenai pembangunan ekonomi. Dahulu, ahli perniagaan selalu membaca surat khabar, tetapi kini surat khabar itu dalam bentuk digital. Jadi, anda tidak perlu membawa surat khabar ke mana-mana sahaja,  muat turun  Opera News.

Aplikasi ini siap memberikan  kemas kini  terkini mengenai ekonomi, sukan, ke dunia perniagaan. Anda juga boleh menguruskan berita yang akan anda baca. Anda juga dapat mencari berita yang anda perlukan dengan mudah. Mengenai sumber dan ketepatan berita, tidak perlu khawatir, kerana Opera News menjamin bahawa berita yang diterbitkan adalah tepat dan bukan tipuan. Berminat? Boleh dimuat turun  terus  di sini.

Ayuh, kembangkan perniagaan anda dengan beberapa aplikasi untuk ahli perniagaan di atas. Adakah anda ahli perniagaan yang terbiasa menggunakan aplikasi tertentu pada telefon pintar? Kongsikan pengalaman anda dalam menggunakan aplikasi tertentu untuk berniaga di ruangan komen, ya!