5 Cara Menghubungkan Laptop ke TV dengan Mudah

Menyambungkan komputer riba ke TV biasanya dilakukan ketika kita ingin menonton filem. Kerana skrin komputer riba yang umumnya hanya 14 inci menjadikan kita kurang selesa ketika saya harus menonton filem box office . Oleh itu, kami akan segera mencari kaedah untuk menyambungkan komputer riba ke TV sehingga kami dapat menonton filem di layar yang lebih besar.

Selain itu, komputer riba juga sering disambungkan ke TV semasa kita ingin membuat persembahan. TV dapat berfungsi sebagai pengganti layar proyektor, terutama jika TV memiliki ukuran layar yang sangat besar.

Adakah anda merasa sukar ketika henda menyambungkan komputer riba ke TV? Sekiranya ada, akan kongsikan 5 cara untuk menyambungkan komputer riba ke TV yang boleh anda sesuaikan dengan komputer riba atau jenis TV anda.

1. Menggunakan kabel HDMI

cara menyambungkan komputer riba ke tv HDMI

Sebilangan besar televisyen LED dan LCD terkini selalu dilengkapi dengan ciri HDMI. Namun, tidak ramai yang mengetahui mengenai fungsi HDMI yang terdapat dalam TV terbaru ini. HDMI adalah ciri yang membolehkan anda menyambungkan komputer riba ke TV. Kewujudan port HDMI di kebanyakan televisyen hari ini pastinya memudahkan kita untuk menyambungkan komputer riba ke TV tanpa sebarang masalah.

Cara untuk menyambungkan komputer riba ke TV melalui HDMI adalah dengan memasang kabel HDMI dari bahagian belakang TV dan kemudian menyambungkannya ke port HDMI yang terdapat di komputer riba. Pastikan anda menggunakan kabel yang panjangnya betul antara TV dan komputer riba.

Anda harus tahu bahawa ini adalah kaedah termudah untuk menyambungkan komputer riba ke TV berbanding dengan dua kaedah lain. Selain itu, menyambungkan komputer riba ke TV dengan HDMI akan memberikan kualiti gambar HD terbaik. HDMI boleh mengendalikan fail pada komputer riba anda dalam bentuk audio atau video.

Nah, bagi anda yang masih keliru tentang cara menyambungkan televisyen dengan komputer riba menggunakan kabel HDMI, ikuti langkah-langkah di bawah:

 1. Pastikan Windows pada komputer riba anda terkini
 2. Hidupkan komputer riba atau TV untuk disambungkan
 3. Kemudian sambungkan kabel HDMI dari komputer riba ke port HDMI di TV anda
 4. Pilih input HDMI yang betul di TV anda (ini biasanya dapat dilakukan dengan menekan butang AV)
 5. Sekiranya komputer riba anda tidak secara automatik menampilkan paparan di layar TV, maka anda harus melakukan pengaturan secara manual, yaitu pergi ke Panel Kawalan> Tampilan> Atur Resolusi> Pilih TV di kotak lungsur Paparan

2. Menyambungkan Laptop ke TV dengan Kabel VGA

Kabel VGA

Apakah perbezaan antara kabel HDMI dan VGA? Bukankah keduanya berbentuk kabel yang dapat menghubungkan komputer riba ke TV anda? Anda harus tahu bahawa VGA adalah alternatif untuk menyambungkan komputer riba ke TV jika jenis televisyen anda terlalu lama untuk mempunyai ciri HDMI. Oleh itu, anda mesti membeli kabel VGA ini sendiri untuk menyambungkan TV ke komputer riba.

Cara menyambungkan komputer riba ke TV dengan kabel VGA berlaku untuk tabung TV atau monitor PC yang tidak dilengkapi dengan ciri HDMI. Tetapi kekurangannya, kabel VGA hanya dapat menyebarkan gambar dari komputer riba ke TV tanpa audio.

Sebenarnya, jika anda menggunakan kabel VGA, komputer riba akan disambungkan secara automatik ke TV. Namun, jika tidak tersambung, anda harus melakukan tetapan secara manual. Masih keliru bagaimana menyambungkan TV ke komputer riba menggunakan kabel VGA? Ayuh , ikuti langkah mudah ini:

 1. Hidupkan komputer riba dan TV anda sebelum mula menyambung
 2. Sambungkan kabel VGA dari komputer riba ke TV melalui port VGA di TV atau komputer riba anda. Oleh kerana output TV lama tidak tersedia port HDMI, jadi anda harus menggunakan port VGA ini untuk menyambungkannya ke komputer riba dengan kabel VGA
 3. Sekiranya gambar di komputer riba anda tidak langsung muncul di layar TV secara automatik, maka anda mesti melakukan tetapan manual dengan menggunakan komputer riba ke Panel Kawalan> Paparan> Sesuaikan Resolusi> Pastikan anda memilih TV di kotak lungsur Paparan
 4. Kabel VGA ini tidak akan menghubungkan suara dari komputer riba ke TV. Oleh itu, jika anda mahu menyambungkan suaranya juga, maka gunakan kabel audio tambahan.

3. Menyambungkan Laptop ke TV Tanpa wayar

kromecast

Bolehkah kita menyambungkan komputer riba ke TV tanpa menggunakan kabel? Anda boleh, jika anda bergantung pada Chromecast. Dengan Chromecast, kami dapat menyambungkan komputer riba ke TV tanpa wayar .

Chromecast adalah peranti yang dilancarkan oleh Google untuk membolehkan anda menonton video di televisyen. Cara menyambungkan komputer riba ke TV tanpa kabel dengan Chromecast dianggap paling praktikal dan moden.

Anda hanya memerlukan komputer riba dengan sistem operasi Windows atau Mac untuk menjadi alat kawalan jauh di televisyen anda. Kelebihan lain ketika anda ingin menunjukkan video di televisyen melalui Chromecast ialah anda tidak hanya dapat menggunakan komputer riba, tetapi juga dapat menggunakan telefon pintar atau tablet berdasarkan Android dan iOS. Ini tentu menjadikan Chromecast mendapat sambutan yang baik untuk semua pengguna alat .

Kali ini, akan berkongsi cara menyambungkan komputer riba ke TV menggunakan Chromecast, mari kita lihat langkah-langkah berikut:

 1. Chromecast dilengkapi dengan kabel sambungan HDMI pendek, yang kemudian anda dapat gunakan sesuai dengan lokasi port HDMI di televisyen anda. Walau bagaimanapun, kabel HDMI ini tidak disambungkan ke komputer riba atau peranti yang kemudiannya akan menjadi alat kawalan jauh TV anda. Sambungkan kabel ini ke port HDMI TV, kemudian sambungkan hujung yang lain ke port USB yang terdapat di TV anda.
 2. Hidupkan TV anda. Sekiranya TV tidak mengesan Chromecast yang sudah terpasang, cuba pindahkan ke input yang betul. Gunakan alat kawalan jauh TV anda untuk memilih input HDMI yang serasi dengan Chromecast.
 3. Jika anda menggunakan perangkat Android atau iOS, cari "Chromecast" di Google Play Store atau App Store, kemudian pasang aplikasi percuma ke perangkat anda. Namun, jika anda menggunakan komputer riba Windows atau Mac, anda boleh terus ke halaman penyemakan imbas dan pergi ke google.com/chromecast/setup.
 4. Setelah berjaya memasang aplikasi Chromecast, segera buka dan tekan "Set-Up" untuk menyambung ke rangkaian Wi-Fi anda. Pilih negara tempat anda berada, kemudian pilih Next untuk meneruskan ke langkah seterusnya.
 5. Tunggu beberapa saat sehingga aplikasi pada peranti anda berjaya disambungkan ke Chromecast. Kemudian, sahkan kod yang sama di TV dan peranti yang anda gunakan sebagai alat kawalan jauh. Anda boleh menukar nama lalai seperti yang anda mahukan.

Selain kabel, Chromecast juga tersedia dalam bentuk USB. Di Indonesia, Chromecast USB dijual dengan harga Rp 690.000, sementara kabel berbentuk kabel dijual sekitar Rp 320.000 Anda boleh membeli kedua-duanya melalui Chromecast di pautan ini.

4. Sambungkan MacBook ke TV Tanpa wayar

permainan udara

Kaedah keempat ini khusus untuk peranti MacBook atau komputer Mac yang membawa MacOS. Dan kaedah ini hanya berlaku jika disambungkan ke peranti yang menyokong AirPlay 2. Beberapa peranti yang menyokong Air Play 2 adalah Apple TV, Apple TV 4K, dan TV dari Samsung, Sony, LG, keluaran terbaru (2019 di sini).

Untuk menyambung, pastikan terlebih dahulu bahawa MacBook dan Apple TV anda berada di rangkaian yang sama. Selepas itu, lakukan langkah-langkah berikut.

 • Hidupkan Apple TV dan aktifkan AirPlay di Apple TV. Caranya adalah dengan pergi ke tetapan Apple TV, kemudian pilih AirPlay, dan pilih pilihan "Semua orang".
 • Hidupkan AirPlay pada peranti Macbook.
 • Buka menu utama Apple. Pilih Pilihan Sistem , terus  Paparkan,  kemudian pilih tab Paparan .
 • Selepas itu, pilih AirPlay Display . Pilih  Hidup. Kemudian tandakan Tunjukkan pilihan pencerminan di bar menu apabila tersedia .
 • Klik menu "AirPlay" yang terletak di dalam kotak dengan segitiga di dalamnya terletak di sudut kanan atas skrin Mac anda. Pilihan menu akan muncul.
 • Kemudian pilih nama TV anda. Selepas itu, di bawah "AirPlay To", klik Apple TV di mana anda mahu mencerminkan skrin Mac anda. Selepas itu, paparan MacBook anda disambungkan ke Apple TV.
 • Anda juga boleh mematikan AirPlay. Caranya ialah memilih "AirPlay", kemudian pilih ikon menu dan pilih pilihan "Matikan AirPlay di menu drop-down".

5. Sambungkan Chromebook ke TV

Chromebook HP 13

Cara kelima ini berlaku untuk peranti Chromebook, iaitu peranti komputer riba yang menawarkan OS Chrome. Untuk menyambungkan Chromebook ke TV, dengan cara yang sama seperti kebanyakan komputer riba menggunakan Chromecast atau ChromeCast Ultra.

Anda juga boleh menyambungkan Chromebook ke TV Pintar yang sudah mempunyai Chromecast bawaan. Anda juga boleh menyambungkan Chromebook anda ke Nvidia Shield atau Sony TV yang menjalankan Android TV.

Nah, itulah pelbagai cara untuk menyambungkan komputer riba ke TV ini yang boleh anda sesuaikan dengan jenis TV atau peranti yang anda gunakan. Sekiranya anda mahukan yang lebih murah, gunakan HDMI atau VGA. Namun, jika anda ingin mencuba teknologi terkini dan lebih moden, beli satu set Google Chromecast. Nah, dengan cara mana anda akan mencuba?