10 permainan seperti PUBG di PC yang menyeronokkan untuk dimainkan

PlayerUnknown's Battlegrounds, juga dikenali sebagai PUBG, adalah salah satu permainan paling popular untuk orang muda. Permainan genre battle royale ini dapat dimainkan sehingga 100 orang sekaligus dalam talian. Anda juga boleh memainkannya dalam mod solo atau membentuk pasukan.

Oleh kerana PUBG adalah permainan berasaskan dalam talian, sudah tentu anda memerlukan rangkaian internet yang lancar dan stabil untuk dapat memainkannya dengan selesa. Permainan ini sendiri boleh dimainkan di platform mudah alih dan PC dengan kualiti grafik yang berbeza.

Permainan genre Battle royale yang serupa dengan PUBG banyak terdapat di semua jenis perkhidmatan platform permainan video. Kesemuanya mempunyai tahap cabaran dan kegembiraan yang berbeza, tetapi mereka tetap seronok bermain. Berikut adalah 10 cadangan untuk permainan seperti PUBG di PC yang menyeronokkan untuk dimainkan.

1. Fortnite (2017)

Fortnite

Fortnite adalah permainan dalam talian yang dikembangkan oleh Epic Games dan dikeluarkan pada tahun 2017. Permainan ini boleh didapati dalam tiga mod permainan yang berbeza, iaitu Fortnite: Save the World, Fortnite Battle Royale dan Fortnite Creative. Ketiganya menggunakan enjin yang sama, baik dari segi grafik, aset seni dan mekanisme permainan.

Fortnite Game: Save the World boleh melibatkan sehingga empat pemain yang bekerjasama menentang zombi untuk mempertahankan kubu yang dibina. Selain daripada Microsoft Windows (PC), permainan ini juga tersedia di platform macOS, PlayStation 4, dan Xbox One.

Untuk mod permainan Fortnite Battle Royale, pemain boleh melibatkan sehingga 100 orang yang bertarung di arena pertempuran. Dengan semua senjata yang ada, pemain mesti berusaha menjadi orang terakhir yang masih hidup.

Sementara itu dalam mod Fortnite Creative, pemain akan berada dalam konsep permainan kotak pasir di mana mereka mempunyai kebebasan untuk membuat medan perang mereka sendiri. Mod ini sendiri pertama kali dikeluarkan pada 6 Disember 2018. Muat turun permainan ini di sini.

2. Peraturan Hidup (2017)

Peraturan Hidup

Terdapat dua peta yang boleh dimainkan dalam permainan ini, iaitu Pulau Ghillie dan Fearless Fiord. Rules of Survival juga mempunyai mod permainan yang berbeza, seperti Mode Emas yang mengharuskan pemain mendapatkan emas, atau Mode Berlian di mana pemain mesti mengambil berlian sepanjang pertandingan.

Pemain boleh memilih untuk memasuki permainan dalam mod yang berbeza, seperti Solo, Duo, Squad (empat pemain), atau Fireteam (lima pemain). Dalam kedua-dua mod, orang atau pasukan yang masih hidup memenangi pertandingan.

Peralatan tempur seperti senjata, baju besi atau rompi peluru dan peralatan perubatan tersedia sepanjang permainan. Anda juga boleh menjarah pemain yang telah dibunuh untuk mengambil peralatan tempur mereka. Muat turun permainan ini di sini.

3. Lelaki Terakhir Berdiri (2017)

Lelaki Terakhir Berdiri

Pemain kemudian akan berada di medan perang yang terdiri daripada 100 pemain yang saling bertengkar. Pemain mesti menguasai persekitaran permainan untuk dapat mengambil senjata sambil menyelinap membunuh semua lawan.

Pemain mesti pandai menipu, dan mengalahkan pesaing lain untuk dinobatkan sebagai mangsa terakhir. Untuk mengatasinya, pemain akan menemui lebih dari 30 jenis senjata sepanjang permainan, mulai dari pistol, senapang , SMG, LMG, senapang serangan, penembak tepat dan bahkan pelancar roket .

Semua senjata ini dapat disesuaikan dengan gaya permainan yang diinginkan. Untuk menjadikan permainan lebih menarik, pemain dapat menyesuaikan watak dengan pelbagai item yang ada. Muat turun permainan ini di sini.

4. Cahaya Mati: Darah Buruk (2018)

Darah Cahaya Buruk Mati

Dalam permainan ini, pemain akan memasuki medan perang yang penuh dengan zombie dan pada masa yang sama harus bersaing dengan 12 pemain lain untuk menjadi satu-satunya yang masih hidup. Pemain dapat menjarah semua senjata yang ada, membunuh zombie untuk naik level dan meningkatkan kemahiran parkour untuk meningkatkan kepantasan dalam pertempuran.

Pemain juga dapat membentuk kumpulan untuk memusnahkan sarang zombie dan mesti mengumpulkan sampel darah dari makhluk itu. Di samping itu, pemain dan pasukan boleh menjadi mangsa kumpulan lain, mencuri sumber daya mereka dan pergi untuk menyelamatkan diri dari zon hidup. Permainan yang menggunakan mekanisme permainan melalui perspektif orang pertama ini boleh dimuat turun di sini.

5. Pemusnahan Kreatif (2018)

Pemusnahan Kreatif

Creative Destruction adalah permainan survival yang menggunakan konsep pertempuran genre battle royale . Permainan ini menawarkan permainan dengan perspektif orang pertama dan ketiga yang dapat disesuaikan oleh pemain.

Medan perang terbahagi kepada 13 tempat menarik yang boleh diterokai. Pemain kemudiannya akan menyesuaikan diri dengan persekitaran permainan, seperti perubahan cuaca, sistem masa dan sebagainya. Semua objek dalam permainan ini boleh dibina, dirobohkan atau bahkan dimusnahkan, dan pemain akan dilengkapi dengan senjata yang disebut pemusnah .

Pemain boleh mengambil bahagian dalam pelbagai mod pertempuran selama masa yang diperuntukkan. Terdapat 14 senjata asas yang dapat digunakan sebagai barang tambahan, seperti senapang patah, senapang kapal selam, senapang serbu, senapang sniper, pelontar api dan bom boling . Muat turun permainan ini di sini.

6. Projek Darwin (2018)

Projek Darwin

Pengaturan permainan Darwin Project adalah di Pergunungan Kanada Utara dengan keadaan dunia pasca-apokaliptik. Zaman ais akan datang tidak lama lagi, dan projek baru yang disebut Half Science Experiment & Half Live-Entertainment tidak lama lagi akan dilancarkan di suatu tempat.

Pemain kemudian akan berada di tempat itu dan berada dalam keadaan yang memerlukan mereka terus hidup. Pemain akan dipersenjatai dengan kapak dan busur dan mesti mengumpulkan sumber semasa bersaing dengan sembilan pemain lain.

Pemain mesti membuat barang dan meningkatkan kekuatan senjata yang digunakan. Pada akhirnya, pemain akan menggunakan sumber daya untuk bertahan dan bertarung sehingga hanya satu pemain yang tersisa untuk memenangi permainan. Muat turun permainan ini di sini.

7. Masakan Royale (2018)

Masakan Royale

Sama seperti permainan genre battle royale yang lain , permainan ini juga memerlukan pemain untuk menjadi yang terakhir bertahan dalam arena pertempuran. Tetapi unik, dalam permainan ini pemain akan menggunakan peralatan dapur sebagai senjata yang digunakan untuk mengalahkan lawan.

Walaupun begitu, pemain juga masih boleh menggunakan senjata tempur lain seperti senapang serang, sniper, senapang dan lain-lain. Dalam arena pertempuran, anda akan bersaing dengan 29 pemain lain untuk mengalahkan satu sama lain.

Bukan hanya peralatan dapur yang unik dalam permainan ini. Sepanjang permainan, pemain dapat menggunakan pelbagai barang khas seperti memakai sandal arnab untuk melompat lebih jauh, menggunakan alas lutut untuk berlari lebih cepat dan banyak barang menarik lainnya. Muat turun permainan ini di sini.

8. Apex Legends (2019)

Apex Legends

Apex Legends menawarkan pelbagai watak permainan yang dapat disesuaikan dengan arena pertempuran. Pemain kemudian boleh memilih watak dengan peranan menyerang, mengintai, menyokong atau mempertahankan. Para pemain akan dibahagikan kepada satu pasukan dengan tiga orang, masing-masing mempunyai watak legenda yang berbeza.

Setiap permainan terdiri daripada 20 pasukan yang saling bertarung. Semua pasukan meneroka persekitaran permainan untuk mencari senjata, peluru, dan peralatan lain sambil memastikan anggota lain tetap hidup.

Sekiranya anda hampir mati dan mati, pemain akan menjatuhkan sepanduk dan pihak lawan dapat menjarah semua sumber yang mereka ada. Pemain yang mati dapat dihidupkan semula jika rakan sepasukan dapat membawanya ke Spawn Beacon dalam masa yang sangat terhad. Muat turun permainan ini di sini.

9. Cincin Elysium (2018)

Cincin Elysium

Tidak banyak permainan genre battle royale yang mempunyai jalan cerita yang licin seperti permainan Ring of Elysium. Walaupun mempunyai jalan cerita yang kompleks, permainan ini tetap menyeronokkan untuk dimainkan kerana tidak hanya tertumpu pada menjadi pemain terakhir yang bertahan.

Selain harus membunuh sebanyak mungkin lawan, pemain juga akan menghadapi berbagai rintangan semasa pertempuran. Pemain akan berhadapan dengan cuaca ekstrem yang sangat tidak mesra seperti ribut salji, kilat, hujan dan lain-lain. Bencana alam adalah lawan yang sukar yang mesti ditaklukkan dalam permainan yang satu ini.

Sepanjang permainan, pemain dapat membentuk satu pasukan dan menjalankan pelbagai misi penyelamatan. Permainan ini sendiri menggunakan dua sudut pandang permainan mengikut apa yang disukai oleh para pemain, seperti model orang pertama atau orang ketiga . Muat turun permainan ini di sini.

10. Realm Royale (2018)

Realm Royale

100 pemain turun dari pesawat untuk menyelam ke arena pertempuran yang telah ditentukan. Pemain mesti meneroka peta permainan untuk mengumpulkan pelbagai barang seperti senjata dan sumber lain. Pastikan watak yang anda mainkan menjadi pahlawan yang sukar berjaya sebagai satu-satunya yang masih hidup.

Selain mod solo, pemain boleh bermain menggunakan mod skuad. Dalam mod itu, pemain akan berada dalam kumpulan empat orang yang akan melawan 100 musuh. Permainan ini juga menyajikan sistem kerajinan untuk membuat item yang disebut Forges yang dapat meningkatkan kemampuan pemain.

Realm Royale sendiri adalah spin-off dari mod permainan Paladins yang dikenali sebagai Paladins: Battlegrounds. Permainan ini dikembangkan oleh Heroic Leap Games dan boleh dimainkan secara percuma untuk dimainkan . Muat turun permainan di sini.

Sekiranya anda cukup bosan untuk bermain permainan PUBG, senarai pilihan permainan di atas boleh dicuba untuk menemani masa anda di luar aktiviti. Pastikan sambungan internet tetap lancar dan stabil sehingga anda dapat bermain dengan selesa di arena pertempuran dengan rakan-rakan.