Berikut adalah 6 Cara Mengesan Nombor Mudah Alih dengan Mudah

Hampir setiap orang hari ini mempunyai sekurang-kurangnya identiti tambahan yang dilampirkan kepadanya, iaitu nombor telefon. Kerana sekarang secara amnya hampir setiap orang mempunyai nombor telefon bimbit. Sebenarnya, tidak sedikit orang yang mempunyai lebih dari satu nombor.

Kehadiran nombor telefon sebagai identiti telah membuat banyak orang penasaran apabila ada nombor yang tidak diketahui. Mungkin anda adalah salah seorang dari mereka.

Anda pasti ingin tahu apabila ada nombor yang tidak diketahui yang memanggil pasangan anda. Atau anda ingin mengetahui orang yang curang atau hampir tertipu menggunakan panggilan telefon. Atau mungkin anda mendapat panggilan tidak dijawab dari orang yang tidak dikenali dan anda ingin tahu siapa yang memiliki nombor tersebut?

Apa pun alasan anda, pasti anda ingin tahu bukan nombor telefon misteri atau orang yang tidak dikenali? Dahulu, anda pasti keliru. Tetapi sekarang berkat kemajuan teknologi, semua maklumat diperoleh dengan mudah. Contohnya ialah laman Sabineblog.com. Laman web ini adalah laman web maklumat teknologi yang patut dibaca.

Kembali ke topik mengenai nombor telefon misteri. Bagaimana anda mengetahui siapa yang memiliki nombor telefon misteri itu? Sudah tentu, untuk mengetahuinya, anda perlu mengesan pemilik nombor tersebut. Dan sekurang-kurangnya, ada 6 cara untuk mengesan nombor telefon bimbit, alias telefon bimbit yang boleh anda lakukan. Caranya adalah seperti berikut.

1. Cari Nombor di Google

GOOGLE

Cara termudah untuk mengesan lokasi nombor telefon bimbit adalah dengan mencari di Google.com. Kaedah ini cukup praktikal jika anda mendapat panggilan dari orang yang tidak dikenali atau nombor panggilan syarikat yang biasanya bukan nombor telefon bimbit.

Contohnya, anda mendapat panggilan dari nombor 022 8601xxxxx. Nombor kod di hadapan menunjukkan dengan jelas bahawa nombor tersebut berasal dari Bandung. Anda kemudian taipkan nombor di Google, dan lihat hasilnya.

Sekiranya nombor tersebut adalah pejabat yang telah mendaftarkan lokasinya di Peta Google atau Perniagaan Google, Google akan memaparkan maklumat pejabat dari nombor telefon tersebut. Tetapi, tentu saja tidak semua syarikat menulis nombor telefon mereka di Google.

Kaedah ini juga boleh dilakukan sekiranya anda mendapat panggilan daripada orang asing. Anda boleh melakukan carian di Google, biasanya ada laman web yang memberikan nombor penipu. Terdapat juga laman web yang memberikan maklumat mengenai nombor dari ejen insurans telemarketing atau ejen kad kredit.

2. Menggunakan Aplikasi TrueCaller

pencari suara

Cara seterusnya untuk mengesan lokasi nombor telefon bimbit adalah dengan menggunakan aplikasi TrueCaller. Aplikasi ini sangat membantu anda dalam mengenali nombor yang tidak diketahui tetapi nombor tersebut telah menghubungi orang lain dan telah didaftarkan ke senarai kenalan mereka, tentu saja dengan catatan bahawa orang tersebut menambahkan data nombor HP ke TrueCaller.

Dengan aplikasi TrueCaller, anda dapat melihat nama orang yang menelefon. Contohnya, suatu hari anda menerima panggilan dan apabila anda melihat bahawa nombor itu adalah "pemasaran insurans", tentu anda boleh mengabaikan jika anda tidak berminat dengan produk insurans.

Anda boleh menggunakan Truecaller dengan memasangnya terlebih dahulu. Aplikasi ini terdapat di Google Play Store dan Apple App Store. Anda juga boleh menggunakan laman Truecaller.com untuk mengesan nombor yang tidak diketahui secara manual. Walau bagaimanapun, anda perlu mendaftar terlebih dahulu untuk mendapatkan data yang diinginkan.

3. Menggunakan Laman Penjejakan HLR

hlr

HLR alias Daftar Lokasi Rumah adalah sistem penomboran nombor mudah alih. Ini adalah sistem yang menandakan kod kawasan nombor selular di mana pengguna mendapat nombor tersebut.

Ini bermaksud penjejakan HLR tidak menunjukkan nombor telefon sebenar pengguna. Hanya berikan maklumat mengenai lokasi nombor yang diperolehi alias yang dibeli. Tetapi dengan cara ini, anda dapat mengetahui bahawa nombor asing yang anda jejaki mungkin berasal dari tempat anda membeli nombor tersebut.

Untuk mencadangkan HLR ini, anda mesti menggunakan perkhidmatan laman web penjejakan HLR seperti Ceebydith.com. Anda hanya memasukkan laman web, kemudian masukkan nombor yang ingin anda jejaki. Hasil carian akan menunjukkan lokasi HLR dan operator yang digunakan.

4. Menggunakan HLRLookup.com

hlrlookup

HLRLookup.com adalah laman web yang juga menyediakan carian HLR. Anda boleh terus ke laman hlrlookup.com/lookup/ untuk mengetahui nombor telefon. Namun, kerana laman web ini adalah laman web global, anda perlu mengganti nombor 0 dalam nombor selular dengan kod negara.

Untuk Indonesia, kod negara adalah +62. Anda hanya memasukkan nombor "62" kemudian diikuti dengan nombor lain setelah 0 dari nombor telefon yang anda jejaki. Nanti HLRLookup.com akan memberikan maklumat negara dan pengendali yang digunakan.

HLRLookup.com juga menawarkan maklumat yang lebih lengkap. Hanya untuk menikmati maklumat yang lebih lengkap ini, anda perlu mendaftar dan membuat pembayaran premium. Harga yang ditawarkan bukanlah langganan bulanan tetapi jumlah data dari nombor telefon yang anda lacak.

5. Menggunakan Aplikasi Pencari Nombor Mudah Alih

Pencari Nombor Mudah Alih

Cara kelima untuk mengesan nombor adalah dengan menggunakan aplikasi Mobile Number Locater. Aplikasi ini boleh dimuat turun di Google Play Store. Aplikasi ini berfungsi dengan cara yang sama seperti aplikasi TrueCaller.

Menariknya, dengan aplikasi Mobile Number Locater, anda dapat dengan mudah mendapatkan maklumat dari lokasi nombor yang tidak diketahui. Anda juga boleh mendapatkan maklumat lokasi pemanggil. Aplikasi ini juga dapat memaparkan lokasi pemanggil pada peta GPS. Beberapa maklumat lain adalah kod kawasan, penyedia yang digunakan, negara, zon waktu, bandar, dan lain-lain.

6. Menggunakan Aplikasi Family Locator

pencari keluarga

Family Locator pada dasarnya bukan untuk mencari nombor asing. Aplikasi ini digunakan untuk mengesan nombor telefon orang terdekat. Sudah tentu aplikasi ini berguna untuk anda yang mengambil berat tentang keluarga anda. Dan perlu diingat, aplikasi ini mesti dipasang terlebih dahulu

Dengan Family Locator, anda dapat mengesan lokasi ahli keluarga anda. Sudah tentu jika keluarga anda membawa telefon bimbit. Aplikasi ini juga berguna semasa telefon anda hilang dan anda keliru mencarinya. Yang harus anda lakukan hanyalah meminta ahli keluarga anda untuk mengesan telefon bimbit anda menggunakan aplikasi ini.

Oleh itu, 6 cara mudah untuk mengesan nombor telefon bimbit. Aplikasi keenam, iaitu Family Locater, lebih sesuai sebagai aplikasi pelacakan lokasi tetapi jelas bahawa aplikasi ini juga berguna untuk mengesan lokasi orang yang kita kenal. Seberapa mudahnya tidak mengesan nombor telefon?