Ini adalah 10 Permainan Power Rangers Terbaik dari Masa ke Masa

Hampir semua generasi 90-an telah menyaksikan kisah kepahlawanan wira-wira super bernama Power Rangers yang begitu terkenal dan terkenal ketika itu. Rancangan televisyen dari Amerika Syarikat sebenarnya adalah hasil penyesuaian siri TV Jepun yang dikenali sebagai Super Sentai.

Siri TV Power Rangers pertama kali ditayangkan pada 28 Ogos 1993 dan berterusan hingga ke hari ini. Sehingga kini, kisah Power Rangers telah menghasilkan 26 musim dan tiga filem pilihan dari 1995, 1997 dan 2017.

Tidak hanya dibesarkan dalam siri TV dan filem pawagam, Power Rangers juga sejak pertama kali ditayangkan telah mencuba nasib dalam industri permainan video. Permainan superhero ini kemudian hadir untuk menghiasi pelbagai platform permainan, seperti Sega, Nintendo, Game Boy, PlayStation, Xbox, Microsoft Windows (PC), ke telefon pintar Android dan iOS.

Nah, yang berikut akan memberikan koleksi permainan video dari Power Rangers yang telah dikeluarkan dari semasa ke semasa. Sekiranya anda ingin tahu tentang semua senarai permainan, anda boleh terus merujuk kepada ulasan penuh di bawah.

1. Mighty Morphin Power Rangers (1994)

Pengawal Kuasa Morphin Mighty

Mighty Morphin Power Rangers dirilis pada tahun 1994 ke dalam lima platform permainan video yang berbeza , iaitu Sega Genesis, Super Nintendo, Game Boy, Game Gear dan Sega CD. Versi Nintendo diterbitkan oleh Bandai, dan versi Sega dikeluarkan oleh syarikat Sega itu sendiri.

Permainan ini adalah permainan konsep pertempuran satu lawan satu yang menampilkan dua pilihan permainan, iaitu mod senario dan mod pertempuran. Dalam mod senario, pemain akan terus berlari melawan serangkaian lawan yang dikendalikan oleh CPU, sementara mod pertempuran disediakan untuk pertarungan dua pemain.

Semasa bermain dalam mod senario, pemain akan bertindak sebagai salah satu Rangers dan bertarung dengan monster sehingga akhirnya mereka akan melawan monster yang lebih besar. Untuk versi permainan di konsol Sega Genesis dan Game Gear, pemain dapat memilih watak Green Ranger dan robot mereka bernama Dragonzord.

Platform: Sega Genesis, Super Nintendo Entertainment System, Gameboy, Game Gear, dan Sega CD

2. Mighty Morphin Power Rangers: The Fighting Edition (1995)

Mighty Morphin Power Rangers The Fighting Edition

Dalam permainan ini pemain tidak bertindak sebagai Rangers, tetapi akan mengawal robot gergasi mereka yang dikenali sebagai Zords. Permainan ini adalah permainan pertempuran berdasarkan grafik 2D berdasarkan siri televisyen Mighty Morphin Power Rangers.

Sama seperti permainan berasaskan pertempuran yang kompetitif, pemain akan berada di arena pertempuran dan mesti mengalahkan lawan di setiap pusingan. Dalam permainan ini, pemain mempunyai empat butang serangan asas dengan dua butang sebagai pukulan dan dua butang lain untuk mengeluarkan senjata. Permainan ini mempunyai tiga pilihan permainan, iaitu Story Mode, Fighting Mode dan Trial Mode.

Platform: Sistem Hiburan Super Nintendo

3. Penyelamat Lightspeed Power Rangers (2000)

Penyelamat Lampu Tenaga Power Rangers

Jalan cerita dalam permainan ini berdasarkan musim 8 siri televisyen Power Rangers: Lightspeed Rescue. Permainan ini sendiri dihasilkan dan diterbitkan ke dalam empat konsol permainan video yang berbeza, seperti Game Boy, Windows, Nintendo 64 dan PlayStation 1.

Permainan dari Power Rangers: Lightspeed Rescue memfokuskan pada tindakan berdasarkan grafik 3D. Permainan ini boleh dimainkan hingga dua pemain secara serentak untuk menghadapi watak penjahat yang dikenali sebagai Diabolico.

Lima watak Power Rangers boleh dimainkan dengan Titanium Ranger sebagai watak tambahan. Untuk memerangi Megazord, pemain dapat mengawal robot gergasi milik Power Rangers: Lightspeed Rescue yang dikenali sebagai Megazord Supertrain.

Platform: Game Boy Color, Macintosh, Nintendo 64, PlayStation 1, Microsoft Windows

4. Pasukan Masa Power Rangers (2001)

Pasukan Masa Power Rangers

Dalam versi PlayStation 1, permainan ini menampilkan pertarungan pemain solo dengan setiap permainan menggunakan Megazords untuk melawan bos utama. Pemain mesti menemui tujuh Artifak Masa yang tersembunyi di setiap peringkat. Tujuh artifak tersebut dapat dikumpulkan untuk membuka kunci Quantum Ranger.

Untuk versi Game Boy Advance, pemain akan melalui pelbagai peringkat untuk menghentikan watak jahat bernama Ransik. Semua Rangers dapat dipilih oleh pemain untuk dikendalikan, dan jika anda ingin memainkan peranan Quantum Rangers, pemain mesti mendapatkan kekuatan Quantum Morpher.

Platform: Game Boy Color, Game Boy Advance, PlayStation, Microsoft Windows

5. Power Rangers Dino Thunder (2004)

Dino Thunder Power Rangers

Sebagai Rangers, pemain akan mengawal robot Zord dalam pelbagai misi untuk menyelamatkan dunia dari kejahatan Zeltrax. Pada awal permainan, pemain boleh memilih salah satu Zords yang ada, iaitu Tyrannozord, Tricerazord, atau Pterazord.

Seterusnya, pemain akan mempunyai misi untuk membebaskan Dinozords, Cephalazord, Parasaurzord, dan Dimetrozord yang ditawan oleh musuh. Pemain kemudian mesti mengantar mereka kembali ke titik melengkung sambil memusnahkan kemudahan senjata asing dari makhluk asing.

Selain itu, pemain juga dapat mengumpulkan kekuatan morphers, telur dino , dan permata dino untuk membuka watak Power Rangers Wild Force dan Ninja Storm. Setelah berjaya dibuka, pemain dapat bermain dalam mod Power Games dengan menggunakan watak-watak ini.

Platform: Game Boy Advance, GameCube, PlayStation 2

6. Power Rangers: Super Legends (2007)

Power Rangers Super Legends

Lord Zedd telah muncul kembali dan bersembunyi dalam dimensi tersembunyi. Dia kemudian berusaha mengganggu aliran waktu dan berusaha mengubah sejarah dengan menghancurkan setiap Power Ranger yang ada di berbagai alam semesta.

Omega Rangers yang keliru dengan identiti mereka sendiri mesti mengumpulkan semua kekuatan Rangers dan artifak dari semasa ke semasa. Dia bersama dengan Rangers lain berusaha masuk ke dimensi tersembunyi di mana Lord Zedd berada dan cuba mengembalikan garis masa ke asalnya

Permainan ini menyajikan beberapa watak Rangers dan Megazords untuk dipilih, dari siri televisyen Mighty Morphin Power Rangers hingga Power Rangers Operation Overdrive. Terdapat 16 watak yang boleh dimainkan pada Nintendo DS dan 21 watak di PlayStation 2. Permainan edisi satu ini menggabungkan elemen pengembaraan, aksi, teka-teki dan boleh dimainkan oleh hingga dua pemain.

Platform: Nintendo DS, PlayStation 2, Microsoft Windows

7. Power Rangers Super Samurai (2012)

Super Samurai Power Rangers

Pemain boleh berubah dengan bermain menjadi Rangers Merah, Biru, Hijau, Kuning, Pink atau Emas. Pemain dilengkapi dengan pedang dan senjata lain dan kekuatan bertarung seperti memukul dan menendang untuk menghancurkan monster yang cuba menghancurkan Bumi.

Sama seperti dalam siri Power Rangers Super Samurai, pemain akan berhadapan dengan makhluk asing bernama Moogers. Mereka akan menyerang Bumi, dan pemain mesti mempertahankan Planet Biru dari pencerobohan Moogers.

Sepanjang permainan, pemain akan belajar mengawal elemen kekuatan, bermula dari unsur api, air, hutan, Bumi, langit dan cahaya. Pemain juga boleh menggerakkan salah satu robot gergasi Megazord ketika berhadapan dengan Mega Monsters dengan perspektif orang pertama.

Platform: Xbox 360

8. Mighty Morphin Power Rangers: Pertempuran Mega (2017)

Pertempuran Mega Mighty Morphin Power Rangers

Seperti judulnya, permainan ini mengambil tema cerita dari siri televisyen Mighty Morphin Power Rangers yang ditayangkan dari tahun 1993 hingga 1995. Di sini, pemain boleh bermain dengan memilih watak-watak Rangers yang legenda, seperti Jason, Zack, Trini, Kimberly, Billy atau Tommy. Pemain akan berhadapan dengan pasukan Putty Patrollers dan pasukan Rita Repulsa.

Sepanjang permainan, para pemain juga akan bertemu musuh lain, seperti Mighty Minotaur, The Knasty Knight, Madame Woe, dan Twin Man. Pemain kemudian dapat mencari Experbs Orbs yang dapat dikumpulkan untuk meningkatkan kekuatan dan kesihatan serangan mereka.

Selain melawan Rita Repulsa, para pemain akan menghadapi Lord Zedd yang tampil sebagai ancaman berbahaya. Dia mempunyai tentera yang dipanggil Tenga Warriors yang mampu menjadi lawan yang sukar untuk Rangers.

Platform: PlayStation 4, Xbox One

9. Power Rangers: Legacy Wars (2017)

Perang Warisan Power Rangers

Rita Repulsa menjangkiti Morphin Grid dengan virus yang merosakkan semua generasi Power Rangers. Zordon dan Alpha 5 kemudian menghantar Jason untuk membersihkan Morphin Grid dan mencari Rangers lain yang masih ada.

Jason bersama dengan Rangers yang lain berusaha mengalahkan Rita dan menghadapi pelbagai ancaman sepanjang perjalanan. Rangers kemudian berjaya menemui beberapa robot Megazord yang akan digunakan untuk melawan Mega Goldar dan Black Dragon Megazord.

Power Rangers Legacy Wars adalah permainan pertempuran dalam talian berasaskan pasukan tag . Pemain kemudian boleh memilih watak utama dan dua watak sokongan yang dapat dipanggil semasa berada di arena pertempuran . Pemain bergerak menyerang dan bertahan berdasarkan kad berkod warna. Setiap kad mempunyai jenis serangan yang berbeza seperti Strike, Defense, dan Breaker .

Platform: Android, iOS

10. Power Rangers: Pertempuran untuk Grid (2019)

Pertempuran Power Rangers untuk Grid

Power Rangers: Battle for the Grid adalah permainan berasaskan pertempuran di mana pemain akan bersaing dalam pertempuran yang kompetitif. Pemain kemudian memilih pasukan yang mengandungi tiga watak untuk terlibat dalam pertempuran satu lawan satu. Semasa permainan, pemain boleh beralih untuk mengawal ketiga-tiga watak.

Sekiranya ketiga-tiga watak lawan dikalahkan, pemain akan segera memenangi perlawanan. Pemain juga boleh menggunakan serangan ultra dengan memanggil Megazord untuk membantu bertarung di arena.

Permainan ini mempunyai 12 watak yang boleh dimainkan, dengan enam watak tambahan tersedia sebagai kandungan yang boleh dimuat turun. Laman tinjauan IGN mencetak 6,8 dengan memuji mekanisme pertempuran pasukan-pasukan, tetapi masih dikritik kerana kurangnya pilihan mod dan watak.

Platform: PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch, PC

Itulah ulasan permainan Power Rangers yang dilancarkan di semua platform permainan video. Walaupun tidak sepopular siri televisyen, permainan dari superhero legenda ini mampu memberikan hiburan alternatif bagi anda yang menyukai kisah kepahlawanan mereka.