10 Petua Memilih Web Hosting Indonesia yang Berkualiti

Semakin banyak orang membuat laman web, semakin banyak orang yang memerlukan hosting sebagai tempat atau laman pelayan. Faktor ini juga mendorong bilangan penyedia perkhidmatan hosting web.

Jumlah perkhidmatan hosting web Indonesia tidak semestinya menjadikan semua perkhidmatan hosting menjadi baik. Jadi bagi anda yang ingin membeli web hosting perlu berhati-hati kerana anda mungkin kecewa di tengah jalan kerana hosting yang anda beli tidak berkualiti atau palsu.

Nah, agar anda tidak tertipu dengan layanan hosting palsu, anda harus membeli hosting, sebelum mempertimbangkan tip berikut.

1. Memilih Hosting Seperti Yang Perlu

pilihan hosting

Sebelum membeli hosting, tentukan terlebih dahulu apa yang diperlukan oleh laman web anda. Sekiranya misalnya laman web yang akan anda bina hanyalah halaman profil tanpa banyak ciri pelik, sudah tentu pakej hosting asas atau standard yang boleh anda pilih.

Kisah lain jika anda akan membina laman web untuk keperluan kedai anda, halaman profil dengan banyak halaman, laman web untuk perkhidmatan dengan pelbagai ciri penyesuaian, atau laman web yang ditujukan untuk portal berita. Sekiranya keperluan seperti ini, sudah tentu hosting yang dipilih adalah hosting dengan kapasiti yang besar.

Oleh itu, kerana itu peta pertama keperluan laman web anda. Sekiranya anda merancang untuk membuat banyak ciri di laman web di kemudian hari, anda boleh mula memilih hosting standard terlebih dahulu. Kemudian naik taraf.

2. Lebar jalur

tuan rumah

Titik ini masih berkaitan dengan nombor 1. Anda harus memilih hosting yang menawarkan lebar jalur yang besar. Kenapa? Kerana jika suatu hari laman web anda mendapat banyak pengunjung, laman web anda tidak akan terbeban.

Sekiranya lebar jalur terhad, ini akan merosakkan laman web anda. Bayangkan misalnya perkhidmatan hosting yang anda pilih had lebar jalur 3 atau 4 GB tetapi pelawat laman web anda sesak, laman web anda akan dibanjiri. Seperti pintu tol yang hanya menyediakan 2 pintu masuk, tetapi ada banyak kereta yang memasuki jalan tol.

Oleh itu, anda harus memilih hosting yang menyediakan lebar jalur yang tidak terhad. Biasanya bahasa pemasaran untuk ini adalah "lebar jalur tidak terhad". Istilah ini merujuk kepada perkhidmatan lebar jalur yang tidak dikira, atau jumlah lebar jalur yang tidak terhad.

3. Lihat ulasan daripada orang yang menggunakan hosting

Jangan beli hosting dari perkhidmatan, jika tidak ada yang mengulas atau pengalaman menggunakannya. Seperti kami ingin membeli telefon pintar jenama A tetapi kami pertama kali mendapat ulasan mengenai telefon pintar.

Perkara yang sama berlaku semasa anda menentukan menggunakan perkhidmatan hosting. Ketahui terlebih dahulu orang yang sudah menggunakan hosting. Lihat ulasan atau ulasan untuk menggunakan perkhidmatan hosting. Sekiranya ternyata ramai yang berpuas hati, tidak ada salahnya membeli.

Sekiranya tidak ada maklumat atau tidak ada yang menggunakan, anda harus mencari sesuatu yang lebih baik. Untuk mengetahui ulasan perkhidmatan hosting, anda boleh mencari maklumat di mesin carian Google.

4. Cuba secara langsung

hosting percuma

Sekiranya anda tidak berpuas hati dengan rujukan atau ulasan orang lain, dan ingin tahu tentang perkhidmatan hosting yang akan anda gunakan, anda harus segera mencuba menghostingnya. Cara anda boleh membeli hosting selama 1 hingga 3 bulan, jadi jangan dapatkan 1 tahun secara langsung.

Sekiranya anda sama sekali tidak mahu mengeluarkan wang, anda boleh mencari penyedia perkhidmatan hosting yang menyediakan hosting percuma. Hostinger misalnya. Penyedia perkhidmatan hosting ini mempunyai ciri perkhidmatan hosting percuma yang boleh dicuba oleh sesiapa sahaja melalui id.000webhost.com.

Sekiranya anda berpuas hati menggunakan perkhidmatan percuma dari hosting, tidak perlu ragu untuk mencuba pakej berbayar dari penyedia hosting. Di Hostinger misalnya, terdapat pakej hosting web premium dan pakej hosting web perniagaan yang menawarkan pelbagai kelebihan seperti mendapatkan domain percuma dan pensijilan SSL percuma.

5. Lokasi Pelayan

Terdapat pelayan hosting di Indonesia, Singapura, Amerika dan lain-lain. Untuk keperluan laman web anda, anda harus mempertimbangkan lokasi pelayan ini. Kenapa? Kerana lokasi pelayan mempengaruhi kelajuan semasa memuatkan web anda (memuatkan web).

Sekiranya sasaran pelawat laman web anda adalah orang Indonesia, maka anda harus memilih lokasi pelayan di Indonesia. Berlainan jika anda akan membina blog berbahasa Inggeris dan sasarannya adalah orang Amerika, maka anda harus memilih pelayan Amerika.

6. Penyimpanan

Anda juga harus memperhatikan penyimpanan hosting. Ini penting kerana ia akan berkaitan dengan penyimpanan data laman web anda. Lihat butiran hosting, periksa jenis storan. Kami mengesyorkan memilih hosting yang menyediakan jenis storan SSD dan HDD. Seperti yang anda ketahui, SSD adalah jenis storan yang baik dan pantas.

Perhatikan juga kapasiti penyimpanan yang disediakan. Sekiranya laman web anda perlu memuat banyak gambar, tentunya penyimpanan dengan kapasiti adalah pilihan wajib.

Salah satu hosting yang menyediakan jenis storan SSD dan tidak mengira alias tanpa had adalah Hostinger. Anda boleh memilih Hostinger jika anda memerlukan hosting untuk keperluan laman web untuk perniagaan atau laman web dengan banyak gambar.

7. Ciri dan kemudahan

ciri-ciri

Anda tidak harus tergoda dengan perkhidmatan penyedia hosting yang menawarkan harga rendah, tetapi ternyata anda palsu dan tidak mempunyai banyak ciri. Pilih hosting yang mempunyai banyak ciri dan kemudahan. Contohnya Hostinger yang menawarkan banyak ciri dan kemudahan yang digunakan.

Di Hostinger terdapat ciri seperti sokongan PHP, pangkalan data InnoDB, alat PHPMyAdmin, FTP, dan sebagainya. Di Hostnger terdapat juga ciri untuk menambahkan subdomain tanpa had alias "subdomain tanpa had". Ciri ini tentu akan berguna bagi anda yang memerlukan banyak subdomain.

8. Sandaran Harian

sandaran

Nama laman web yang mudah diakses oleh sesiapa sahaja, tentunya cukup terdedah sekiranya berlaku sesuatu yang buruk. Terutama jika anda memerlukan data di laman web ini. Merumitkan jika data laman web anda hilang atau berlaku buruk yang membuat anda terpaksa membuat laman web berulang-ulang.

Oleh itu, daripada perkara buruk yang berlaku, anda harus memilih perkhidmatan hosting yang menawarkan sandaran biasa. Hostinger misalnya, dalam pakej perniagaannya menawarkan kemudahan sandaran harian yang pastinya sangat berguna, terutamanya jika laman web anda sudah mempunyai banyak data dalam bentuk teks dan gambar.

9. Jaminan yang dipercayai

hostinger yang berubah

Pilih web hosting yang menjamin anda. Jaminan ini sangat penting kerana akan membuat anda menilai kredibiliti penyedia hosting.

Sebagai contoh, jika penyedia hosting web menawarkan jaminan uptime 99% dan jaminan wang dikembalikan 30 hari, sudah tentu hosting itu tidak palsu atau dipercayai. Dan Hosting adalah hosting web yang menawarkan dua jaminan ini.

10. Perkhidmatan pelanggan

berbual

Akhirnya, pilih hosting yang memberikan perkhidmatan terbaik kepada anda. Seperti perkhidmatan pelanggan yang siap melayani anda sekiranya terdapat masalah dan gangguan. Yang paling mudah adalah perkhidmatan melalui sembang kerana ia berkomunikasi secara langsung untuk menyelesaikan masalah dengan segera.

Hostinger sebagai penyedia hosting dan domain web yang murah, adalah salah satu penyedia hosting web yang memberikan perkhidmatan terbaik jika ada masalah. Perkhidmatan pelanggan dari Hostinger sedia membantu dan menjawab soalan anda.