Perbezaan antara Redmi Note 9 dan Note 8 yang perlu anda ketahui

Selepas kejayaan siri Redmi Note 8 yang dirilis pada bulan Oktober 2019, Xiaomi cukup cepat untuk  melancarkan generasi berikutnya pada bulan Jun 2020, siri Redmi Note 9. Dapat diramalkan bahawa Note 9 akan membawa banyak peningkatan dibandingkan dengan Note 8. Apakah peningkatannya? Itulah yang ingin kami jawab dalam artikel perbezaan Redmi Note 9 & 8 ini.

Dengan harga dua juta hak, Redmi Note 8 diklasifikasikan sebagai dapat memberikan kepuasan kepada pelanggan dengan harga yang cukup berpatutan. Lalu bagaimana dengan Redmi Note 9 yang harganya mulai Rp 2.4 juta? Apa ciri-cirinya? Lihat penjelasan berikut.

Spesifikasi Redmi Note 9

Catatan Redmi 9

 • Skrin: IPS LCD, 6.53 inci
 • Chipset: MediaTek Helio G85 (12nm)
 • CPU: Octa-core (2 × 2.0 GHz Cortex-A75 & 6 × 1.8 GHz Cortex-A55)
 • GPU: Mali-G52 MC2
 • RAM : 3GB, 4GB
 • Memori Dalaman: 64GB, 128GB
 • Memori Luaran: microSDXC (slot khusus)
 • Kamera Belakang: Quad 48 MP + 8 MP + 2 MP + 2 MP
 • Kamera Depan:  13 MP
 • Bateri:  Li-Po 5020 mAh yang tidak boleh ditanggalkan

Spesifikasi lengkap ...

Spesifikasi Redmi Note 8

Xiaomi Redmi Note 8
 • Skrin: IPS LCD, 6,3 inci
 • Chipset: Qualcomm SDM665 Snapdragon 665 (11 nm)
 • CPU: Octa-core (4 × 2.0 GHz Kryo 260 Emas & 4 × 1.8 GHz Kryo 260 Perak)
 • GPU: Adreno 610
 • RAM : 4GB
 • Memori Dalaman: 64GB
 • Memori Luaran: microSD
 • Kamera Belakang: Quad 48 MP + 8 MP + 2 MP + 2 MP
 • Kamera Depan:  13 MP
 • Bateri:  Li-Po 4000 mAh yang tidak boleh ditanggalkan

Spesifikasi lengkap ...

Perbezaan antara Redmi Note 9 dan Note 8

Adakah Redmi Note 8 yang merupakan siri pendahulu masih layak untuk disandingkan dengan Redmi Note 9? Untuk menjawabnya, mari kita perhatikan perbezaan 6 mata antara Redmi Note 9 dan Note 8 di bawah!

1. Helio G85 vs. Snapdragon 665

Adalah wajar bahawa prestasi chipset menjadi faktor utama dalam memilih HP. Redmi Note 8 yang dilancarkan setahun sebelumnya harus ditinggalkan dari segi penggunaan chipset. Snapdragon 665 yang disertakan dalam Note 8 sebenarnya mempunyai prestasi yang unggul untuk keluaran HP 2019.

Namun, status Helio G85 sebagai chipset yang lebih terkini pastinya mampu meningkatkan Redmi Note 9 untuk menghasilkan prestasi yang lebih berkualiti ketika digunakan untuk bermain permainan. Ini juga disokong oleh perbandingan chipset yang disenaraikan di halaman NanoReview.

Jika dibandingkan dengan skor  penanda aras AnTuTu 8 yang dicapai oleh kedua-duanya, Redmi Note 9 muncul sebagai juara dengan skor 207672. Angka ini 41% lebih baik daripada Snapdragon 665 yang hanya mendapat skor 146830. Adalah wajar bahawa HP yang lebih baru yang dikeluarkan menggunakan  chipset  lebih unggul.

2. Skrin 6.53 vs. 6.3 inci

Ada yang suka skrin besar, ada juga yang lebih suka skrin lebih kecil. Walaupun Redmi Note 9 hadir dengan ukuran layar 6,53 inci menggunakan panel LCD IPS, ukuran ini mungkin membuat sebilangan besar anda sukar memasukkannya ke dalam poket anda.

Tetapi sebaliknya, Redmi Note 9 dapat menawarkan pengalaman menonton atau bermain yang lebih menarik. Telefon bimbit generasi seterusnya ini juga dilengkapi dengan reka bentuk DotDisplay terbaru, menjadikan skrin ini dibuat tanpa poni.

Sebaliknya, Redmi Note 8 disertakan dengan skrin LCD IPS berukuran 6.3 inci - sedikit lebih kecil daripada Note 9. Telefon bimbit yang dilancarkan pada tahun 2019 juga masih menggunakan reka bentuk takaran waterdrop sehingga kelihatan seperti bezel yang sedikit mengganggu pandangan.

3. Varian RAM berbeza

varian ram

Bagi anda yang tidak ingin kerap menyahpasang aplikasi yang berjalan di latar belakang, cari telefon bimbit dengan ukuran RAM yang besar. Saiz RAM yang kecil akan menjadikan telefon bimbit anda lebih perlahan, terutamanya jika anda sering bergerak di sekitar aplikasi. Untuk itu, Redmi Note 8 dilengkapi dengan pilihan maksimum 6 GB RAM dengan 128 GB ROM.

Nampaknya, telefon bimbit generasi sebelumnya ini berjaya mengalahkan Redmi Note 9 yang hanya disajikan dengan RAM maksimum 4 GB dengan ROM 128 GB. Ini tentunya nilai tambah yang semakin menjadikan Redmi Note 8 sepintas lalu.

4. Android 10 vs. Android 9 Pie

Mungkin anda sudah dapat meneka mana dari keduanya sudah hadir dengan Android 10.  Ya , tentu saja Redmi Note 9. Sebabnya, Redmi Note 8 yang merupakan output mudah alih lama memang hanya menyajikan Android 9 Pie ketika dilepaskan.

Tetapi jangan khawatir, Redmi Note 8 pasti dapat ditingkatkan ke Android 10 pada bulan Julai 2020, menurut laman web Piunikaweb.com.

Tetapi bagi anda yang tidak mahu bersusah payah  menaik taraf dan segera ingin mengalami ciri-ciri terbaru Android 10, lebih baik memilih Redmi Note 9. Lebih-lebih lagi, siri Redmi Note 9 dikhabarkan menjadi salah satu telefon bimbit pertama yang mengalami MIUI 12.

5. Berat dan Dimensi

Adakah anda mencari telefon bimbit yang lebih nipis dan selesa dipegang? Sekiranya demikian, Redmi Note 8 adalah jawapannya. Dengan menjalankan dimensi badan 158.3 x 75.3 x 8.4 mm, siri Note 8 lebih kecil dan lebih tipis daripada Redmi Note 9, yang dilengkapi dengan dimensi badan 162.3 x 77.2 x 8.9 mm.

Ini menjadikan Redmi Note 8 6% lebih nipis sehingga boleh memuat lebih banyak dalam beg atau beg. Berat 190 gram juga masih lebih ringan daripada Note 9 yang beratnya 199 gram.

Selain lebih selesa digunakan, badan yang lebih kurus juga terlihat lebih elegan dan  bergaya daripada ukuran tebal yang memberikan kesan  besar. Tetapi perbezaan dimensi ini cukup kecil sehingga terserah kepada anda untuk menentukan sama ada perbezaan dimensi dan berat ini mempengaruhi keputusan anda.

6. Kapasiti Bateri

Pada masa kini, terdapat banyak orang yang menghabiskan sebahagian besar aktiviti mereka menggunakan telefon bimbit, terutamanya untuk Generasi Z yang cukup terikat dengan stigma "generasi tunduk".

Menggunakannya terlalu kerap sudah tentu dapat membuatkan bateri habis dengan cepat, tetapi masalah ini tidak berlaku untuk Redmi Note 9 dan Note 8. Kedua-duanya telah dilengkapi dengan kapasiti bateri yang dapat bertahan hingga sehari penuh, bahkan lebih.

Kapasiti 4000 mAh Note 8 sebenarnya sudah cukup besar untuk harga yang ditawarkan. Malah beberapa  telefon bimbit unggulan juga mempunyai kapasiti bateri yang tidak jauh berbeza. Tetapi jika anda mahukan kapasiti yang lebih besar, Redmi Note 9 menawarkan jumlah 5020 mAh.

Redmi Note 9 dan Note 8 kedua-duanya mempunyai kemampuan  pengecasan pantas 18W . Namun, hanya Redmi Note 9 yang menawarkan ciri  pengecasan terbalik . Fungsi ini berguna agar telefon bimbit anda dapat digunakan sebagai  power bank untuk mengecas peranti lain. Kelajuan pengecasan pada ciri ini hanya 9 W, sedikit lebih kecil daripada standard pengecasan 10 W.

Di sektor bateri, harus diakui bahawa Redmi Note 9 menang tangan berbanding dengan Note 8. Ciri bateri lebih unggul, keupayaan pengecasan kuasa adalah sama, dan dapat memberi kuasa HP lebih lama.

Kesimpulannya

Nampaknya tidak adil untuk membandingkan Redmi Note 9, yang merupakan keluaran tahun 2020 dengan Redmi Note 8, yang dirilis tahun sebelumnya. Namun, tahun pelepasan sahaja tidak boleh menjadi faktor utama dalam menentukan kelayakan HP. Buktinya, Redmi Note 8 sebenarnya menyajikan varian RAM yang lebih besar daripada penggantinya.

Perbandingan ini juga berguna untuk menentukan sama ada Redmi Note 8 masih layak digunakan dengan harga yang lebih murah. Sekarang telah dijawab - walaupun tidak dapat mengalahkan Note 9 di beberapa sektor, Note 8 masih cukup baik untuk menjawab tuntutan zaman pada tahun 2020 dengan bateri dan ukuran layar yang besar yang hanya sedikit lebih kecil.

Sekiranya anda berminat dengan Redmi Note 8, anda boleh mengklik pautan ini untuk melihat harganya atau membelinya dengan segera. Sementara itu, Redmi Note 9 yang baru dikeluarkan juga boleh diperoleh dengan mengklik pautan ini.

Kedua-duanya menawarkan  yang terbaik nilai bagi setiap harga yang ditawarkan. Apa sahaja yang anda pilih, berikan mesej dan kesan setelah menggunakan telefon ini di ruangan komen.