Berikut adalah 6 perbezaan antara Redmi Note 9 Pro dan Note 8 Pro!

Setelah membincangkan perbezaan antara Redmi Note 9 Pro dan Redmi Note 9, sekarang adalah masa untuk beralih ke varian Pro dari siri Redmi Note 9 dan Note 8. Kedua-dua telefon yang mempunyai pelepasan terpaut satu kali pastinya menyajikan pelbagai peningkatan dari segi ciri dan spesifikasi daripada versi biasa. Artikel ini akan menjawab perbezaan antara Redmi Note 9 Pro dan Note 8 Pro sehingga anda dapat mengetahui mana yang lebih unggul antara keduanya.

Spesifikasi Redmi Note 9 Pro

Xiaomi Redmi Note 9 Pro

 • Skrin: IPS LCD, 6,67 inci
 • Chipset: Qualcomm SM7125 Snapdragon 720G (8 nm)
 • CPU: Octa-core (2 × 2,3 GHz Kryo 465 Emas & 6 × 1,8 GHz Kryo 465 Perak)
 • GPU: Adreno 618
 • RAM : 6GB
 • Memori Dalaman: 64GB, 128GB
 • Memori Luaran: microSDXC (slot khusus)
 • Kamera Belakang: Quad 64 MP + 8 MP + 5 MP + 2 MP
 • Kamera Depan:  16 MP
 • Bateri:  Li-Po 5020 mAh yang tidak boleh ditanggalkan

Spesifikasi lengkap ...

Spesifikasi Redmi Note 8 Pro

Redmi Note 8 Pro

 • Skrin: IPS LCD, 6.53 inci
 • Chipset: Mediatek Helio G90T (12nm)
 • CPU: Octa-core (2x Cortex-A76 & 6x Cortex-A55)
 • GPU: Mali-G76MC4
 • RAM : 6GB
 • Memori Dalaman: 64GB
 • Memori Luaran: microSD hingga 256GB
 • Kamera Belakang: Quad 64 MP + 8 MP + 2 MP + 2 MP
 • Kamera Depan:  20 MP
 • Bateri:  Li-Po 4500 mAh yang tidak boleh ditanggalkan

Spesifikasi lengkap ...

Perbezaan antara Redmi Note 9 Pro dan Note 8 Pro

Adakah anda mempunyai cukup gambar dengan melihat dua spesifikasi di atas? Untuk menyelam lebih dalam, mari kita lihat perbezaan 6 mata berikut antara Redmi Note 9 Pro dan Note 8 Pro!

1. Snapdragon 720G vs. Helio G90T

Snapdragon-720G

Membawa pelengkap "Pro" dalam kedua nama tersebut, kedua Redmi Note 9 Pro dan Note 8 Pro telah disajikan dengan chipset yang lebih unggul dari setiap varian biasa. Persoalannya, mana yang lebih unggul antara Snapdragon 720G pada Redmi Note 9 Pro dan Helio G90T pada Note 8 Pro?

Perbandingan  penanda aras AnTuTu 8 yang dilaporkan oleh NanoReview mendedahkan bahawa prestasi kedua-duanya hampir sama, dengan Helio G90T mencapai skor unggul (283125) berbanding Snapdragon 720G dengan skor 281200. Perbezaan antara keduanya hanya terpaut 1%.

Namun, dalam percubaan Geekbench 5 yang mengukur prestasi teras tunggal, Snapdragon 720G dinyatakan unggul dengan mencapai skor 580 berbanding Helio G90T yang hanya menjaringkan 495. Bukan itu sahaja, prestasi  berbilang teras juga dimenangi oleh Snapdragon dengan skor 1723 sementara Helio G90T menang 1627.

Secara keseluruhan, adalah selamat untuk mengatakan bahawa anda tidak akan melihat perbezaan prestasi ketika bermain permainan di kedua telefon ini. Walau bagaimanapun, pembangun aplikasi Android secara amnya mengoptimumkan program mereka pada chipset Snapdragon. Ini cukup untuk menjadikan nama Snapdragon bergema dan lebih diingini oleh banyak orang.

2. Resolusi Kamera

Kamera Redmi Note 9 Pro

Redmi Note 9 Pro dan Note 8 Pro yang merupakan HP di segmen harga pertengahan hingga atas mempunyai spesifikasi kamera yang cukup menggoda. Kerana kedua varian Pro memang memberikan resolusi lensa yang lebih besar daripada varian biasa.

Redmi Note 9 Pro hadir dengan konfigurasi empat lensa yang dapat menyelesaikan 64 MP (lebar) dengan bukaan f / 1.9, 8 MP (ultra lebar) dengan apertur f / 2.2, 5 MP (lensa makro) dengan apertur f / 2.4, dan lensa 2 MP ( sensor kedalaman) dengan bukaan f / 2.4.

Konfigurasi yang sama juga terdapat pada Redmi Note 8 Pro dengan sedikit perbezaan. Ya, Redmi Note 8 Pro hanya mempunyai lensa makro 2 MP dan bukannya Note 9 Pro yang menghadirkan lensa 5 MP. Hasilnya Note 9 Pro dapat menangkap detail dengan lebih baik ketika membuat foto jarak dekat.

Selain lensa makro, perbezaan ini juga terletak pada lensa kamera depan di mana Redmi Note 8 Pro lebih unggul daripada lensa resolusi 20 MP, sementara Note 9 Pro hanya dilengkapi dengan lensa 16 MP. Sama seperti prestasi chipset, nampaknya perbezaan dalam spesifikasi kedua-dua kamera HP itu hanya sedikit.

Sekiranya anda lebih kerap mengambil gambar jarak dekat, Note 9 Pro lebih sesuai untuk anda sementara Note 8 Pro lebih sesuai untuk anda yang lebih suka selfie .

3. Dimensi Skrin

Skrin Pro Redmi Note 9

Perbezaan dari segi skrin hanya terletak pada reka bentuk kamera depan dan ukuran skrin. Redmi Note 9 Pro agak unggul kerana sudah menyajikan reka bentuk skrin tanpa poni berkat  lubang pukulan yang terletak di tengah. Saiznya lebih besar, iaitu 6,67 inci. Layar yang masih menggunakan panel LCD IPS mempunyai resolusi 1080 x 2400 piksel dengan nisbah 20: 9.

Berbalik kepada Redmi Note 8, siri pendahulunya ini dilengkapi dengan rekaan layar bangs atau  waterdrop notch . Skrin bangs telah mula ditinggalkan oleh HP terbaru kerana meninggalkan bezel yang dapat menyekat penglihatan pengguna. Selain itu, ukuran layar adalah "hanya" 6,53 inci dengan resolusi 1080 x 2340 piksel dan nisbah 19.5: 9. Walaupun lebih kecil, ukuran ini masih relatif lega untuk ukuran siri Note.

4. Pengecasan pantas dan Ketahanan Bateri

hayat bateri pro redmi note 9

Terlepas dari perbezaan layar, perbezaan berikutnya yang lebih mudah dirasakan adalah kapasiti bateri dan juga kemampuan  pengisian cepat yang disajikan. Redmi Note 9 Pro mempunyai kapasiti 5020 mAh dengan unit pengecas pantas  terbina dalam yang menggunakan kuasa 18 W. Walau bagaimanapun, peranti itu sendiri sebenarnya menyokong pengecasan dengan kuasa hingga 30 W.

Sementara itu, Redmi Note 8 Pro yang merupakan generasi sebelumnya disertakan dengan kapasiti 4500 mAh menggunakan kemampuan  pengecasan pantas 18 W. Dalam hal ini cukup jelas bahawa Note 9 Pro lebih unggul dari segi hayat bateri dan kelajuan pengecasan.

5. Versi Android Semasa Dilancarkan

Skrin Pro Redmi Note 9

Sistem operasi untuk setiap produk HP yang dikeluarkan sangat penting. Kerana, jika HP tidak mempunyai versi OS terbaru, pengguna akan kehilangan ciri-ciri canggih yang menjadikan kehidupan seharian mereka lebih mudah. Atas sebab ini, Redmi Note 9 Pro yang sudah berjalan di MIUI 11 berdasarkan Android 10 patut dilihat lebih dari Note 8 Pro, yang masih dilancarkan menggunakan Android 9 Pie.

Akibatnya, telefon bimbit ini tidak dapat membuat paparan layar lebih sejuk dengan mengaktifkan Mode Gelap. Walaupun keberadaan Mode Gelap ini dapat menjadikan HP lebih hemat tenaga, dan ciri lain seperti tetapan pemberitahuan yang muncul dan Smart Reply juga sangat disesalkan.

6. Ketersediaan RAM dan ROM

redmi-note-9-pro-ram

Kini tiba masanya untuk beralih ke perbezaan ketara yang lain, iaitu ROM dan RAM. Kini penyimpanan data digital mulai berkembang, kerana orang sudah mulai beralih dari DVD dan buku fizikal ke fail video dan koleksi ebook, sehingga memerlukan memori yang besar.

Peningkatan pelbagai perkhidmatan dalam talian juga memerlukan pengguna memasang seberapa banyak aplikasi yang mereka perlukan. Itulah sebabnya Redmi Note 9 Pro hadir dengan varian ROM 64/3 GB, dan 128/4 GB. Malah, kapasiti memori juga dapat diperluas dengan menggunakan microSD hingga 512 GB dalam slot yang berasingan.

Malangnya, Redmi Note 8 Pro hanya menawarkan satu varian, 64GB ROM dan 4GB RAM. Jika dibandingkan dengan standard 2020, kapasiti ini masih kurang untuk menyokong hobi Generation Z yang merupakan hobi memuat turun filem dan koleksi meme. Note 8 Pro juga menyokong microSDXC, tetapi terhad kepada 256 GB sahaja dan itu juga diletakkan di slot SIM kedua.

Kesimpulannya

Nah, setelah melihat perbezaan perbezaan Redmi Note 9 Pro dan 8 Pro di atas, telah dibayangkan mana yang anda ingin beli? Nampaknya, ia berbeza dengan perbezaan Redmi Note 9 dan Note 8 biasa yang mempunyai perbezaan prestasi yang cukup ketara - varian Pro kedua HP sebenarnya mempunyai prestasi yang hampir sama.

Perbezaan dari segi layar tidak terlalu jauh, dengan Redmi Note 9 Pro lebih unggul menggunakan reka bentuk  lubang punch  dan ukurannya sedikit lebih besar. Perbezaan yang paling menentukan terletak pada sektor bateri dan memori dalaman.

Bagi anda yang cukup berpuas hati dengan spesifikasi yang ditawarkan oleh Redmi Note 8 Pro, anda boleh membelinya di pautan ini dengan harga Rp 2.8 juta. Bagi anda yang membuat pilihan di Redmi Note 9 Pro, silakan klik pada pautan ini untuk membawa pulang telefon bimbit dengan harga mulai dari Rp 3,5 juta. Selamat memilih!