9 Cadangan Permainan Memasak Pizza yang Menyeronokkan Dimainkan di PC

Melalui permainan video, aktiviti memasak kini dapat dilakukan dengan cara yang lebih menarik dan menyeronokkan. Permainan dengan genre ini pastinya boleh menjadi permainan alternatif yang boleh anda cuba mainkan.

Satu permainan yang tidak boleh dilewatkan adalah permainan memasak pizza yang kini tersedia untuk platform PC. Pada dasarnya, permainan memerlukan anda membuat pizza sesuai dengan pesanan dalam jangka waktu yang telah ditentukan.

Selain harus membuat keistimewaan Itali ini, beberapa permainan serupa menawarkan konsep unik, seperti mengembangkan perniagaan pizza untuk menyampaikan pesanan pizza kepada pembeli tanpa sedikit pun penundaan.

Bagi anda yang ingin tahu permainan memasak pizza, di bawah ini akan disenaraikan cadangannya. Segera, lihat ulasan penuh di bawah.

1. Pizza Baik, Pizza Hebat (2018)

Pizza Baik, Pizza Hebat

Good Pizza, Great Pizza adalah permainan yang memerlukan pemain menguruskan kedai pizza mereka sendiri. Pemain kemudian akan membuat pesanan pizza dari pelanggan untuk menjana wang. Di samping itu, pemain akan menghadapi cabaran dari kedai pizza saingan dalam menghasilkan rasa yang disukai pembeli.

Setiap pembeli yang datang ke kedai selalu memesan pizza dengan penambahan topping yang berbeza. Mereka biasanya menyampaikan hasrat ini dengan cara yang unik dan pemain mesti mengetahui setiap permintaan dari pelanggan.

Pendapatan wang yang diperoleh dari setiap penjualan pizza dapat pemain kumpulkan untuk membuat topping baru seperti sosej, pepperoni, cendawan, lada atau bawang. Permainan memasak pizza ini agak mudah tetapi sangat menyeronokkan untuk dimainkan. Muat turun permainan di sini.

2. Sambungan Pizza 3 (2018)

Sambungan Pizza 3

Permainan ini menyajikan simulasi perniagaan pizza di mana pemain akan memulakan karier dari pembuat roti pizza sederhana di Rom sehingga kemudian mengembangkan perniagaan mereka ke seluruh dunia. Di sini, pemain boleh membuat persiapan pizza vegetarian, daging pizza dan campuran menggunakan lebih daripada 75 ramuan yang berbeza.

Pemain boleh menghiasi restoran mereka sendiri sesuai dengan apa yang diinginkan bermula dari denah lantai, ruang dalaman, perabot dan lain-lain. Untuk menjadikan perniagaan pizza lebih maju, pemain dapat menggunakan analisis pasar dan strategi pemasaran untuk menjangkau pembeli melalui iklan. Di samping itu, pemain juga dapat menyingkirkan pesaing dengan membuat rasuah dan sabotaj. Muat turun permainan di sini.

3. Mompreneur: Pizza Memasak Kehidupan Memasak (2020)

Kehidupan Memasak Pizza Mompreneur Sim

Permainan ini cukup unik kerana mempunyai jalan cerita yang menarik. Di sini, pemain akan bertindak sebagai ibu tunggal yang baru saja putus hubungan dengan teman lelakinya. Pemain kemudian harus menduduki pangsapuri baru dan mesti menjaga bayi dengan semua keperluannya.

Pemain kemudian memulakan perniagaan dari rumah dengan membuat persiapan pizza dan burger. Kemudian, pemain akan berinteraksi dengan pelbagai pelanggan yang mempunyai watak unik mereka sendiri.

Untuk memasak pizza, pemain boleh menggunakan pelbagai jenis topping mulai dari sosej, pepperoni, bawang, sayur-sayuran dan lain-lain. Bagi menu burger, pemain dapat memprosesnya dengan menyediakan daging atau ikan, daging keju dan sayur-sayuran. Muat turun permainan di sini.

4. Pizza Master VR (2020)

Pizza Master VR

Permainan ini adalah permainan memasak pizza yang menggunakan sistem permainan realiti maya  (VR). Pemain akan menjadi tukang masak dengan menggunakan 8 bahan utama untuk membuat pelbagai jenis pizza. Kemudian, akan ada banyak pelanggan yang masuk dan memastikan pemain bekerja dengan pantas dan berhati-hati sehingga mereka berpuas hati.

Pizza Master VR menyajikan mod kerjasama tempatan yang tidak simetri dengan pemain dapat melakukan kerja berpasukan dengan pemain lain pada PC yang sama. Dalam mod itu, pemain yang menggunakan VR akan menjadi tukang masak, sementara rakan sepasukan akan berfungsi sebagai pelayan pada tetikus dan papan kekunci .

Terdapat 55 tahap kesukaran yang terdapat dalam mod pemain tunggal dan berbilang pemain , dan semua tahap akan meningkat secara beransur-ansur. Permainan ini kemudian menambah sisi lain bahawa pemain akan menghadapi bahaya dengan kehadiran perompak, dan pemain mesti mempertahankan kedai dengan segala cara pencurian. Muat turun permainan di sini.

5. Counter Fight 3 (2018)

Lawan Kaunter 3

Counter Fight 3 adalah permainan simulasi kerja di mana para pemain akan menjadi koki di sebuah kedai pizza. Tujuan permainan ini adalah bahawa pemain mesti memasak dan menyediakan pelbagai pizza dan pasta yang diproses mengikut pesanan pelanggan untuk bersaing untuk mendapatkan skor tertinggi. Pemain akan bersaing dengan pemain dari seluruh dunia yang mengambil bahagian dalam permainan ini.

Permainan ini kemudian menambah elemen menarik lain untuk menjadikannya lebih menyeronokkan untuk dimainkan. Selain memasak pizza, satu lagi ciri unik ialah pemain akan berhadapan dengan zombi dan makhluk luar angkasa yang mengganggu pelanggan. Permainan akan lebih menyeronokkan kerana pemain mesti melawan mereka dengan tangan kosong atau menggunakan pelbagai senjata. Muat turun permainan di sini.

6. Pizza Frenzy Deluxe (2006)

Pizza Frenzy Deluxe

Sebagai permainan yang cukup klasik, Pizza Frenzy adalah permainan penghantaran pizza gaya arked yang masih menyeronokkan untuk dimainkan. Permainan ini mempunyai tiga mod permainan menggunakan antara muka atas ke bawah . Pastikan topping pizza yang diminta oleh pembeli masih tersedia dan segar dan hantar ke destinasi mereka tepat pada waktunya.

Permainan ini memerlukan pemain untuk bekerja dengan pantas kerana pelanggan datang dan memesan pizza dengan pelbagai topping yang diminta. Sekiranya pemain kehilangan banyak masa yang telah ditentukan, kepuasan pelanggan akan menurun. Apabila berada di tahap kepuasan yang rendah, permainan akan berakhir sebagai permainan berakhir . Muat turun permainan di sini.

7. Agung: Empayar Pizza (2015)

Empayar Pizza Tertinggi

Pada awal permainan, pemain akan memulakan dengan memiliki sebuah kedai pizza dan berusaha menguruskannya untuk mendapatkan modal yang cukup. Setelah berjaya mencipta resipi pizza dan menjualnya, pemain mendapat banyak pendapatan untuk merekrut pekerja. Permainan mula menjadi menarik apabila reputasi pemain mula meningkat dengan pesanan pizza yang semakin diminati.

Tetapi ada cabaran dalam bermain permainan ini, sebuah kedai yang telah dibina sedemikian akan mendapat banyak masalah mulai dari mafia, perompak, pegawai yang korup hingga kedai yang menyaingi. Walaupun begitu, elemen-elemen ini akan terasa menarik kerana menjadikan permainan ini lebih menarik dan mencabar.

Selain itu, pemain dapat berkembang dengan mendirikan cawangan kedai di seluruh dunia pada peta permainan. Pemain dapat menguasai penjualan dan mengungguli semua pesaing dan menjadikan kedai pizza mereka sendiri yang terbaik. Muat turun permainan di sini.

8. Clash of Chefs VR (2018)

Clash of Chefs VR

Masakan gaya restoran Amerika dan Itali akan menjadi makanan lazat yang mewarnai keseluruhan permainan. Makanan Amerika menawarkan menu seperti burger, daging asap, dan kentang goreng. Sementara hidangan Itali pasti menyajikan pizza dan pelbagai pasta yang diproses.

Dalam membuat pizza, pemain diminta membuat campuran terlebih dahulu sebelum menaburkan pelbagai jenis topping di atasnya. Pastikan untuk memprosesnya dengan betul sehingga rasa yang disajikan dapat memuaskan pembeli. Permainan ini akan menguji kesabaran pemain kerana setiap pembeli selalu tidak sabar menunggu jadi pemain mesti berusaha dengan berhati-hati.

Clash of Chefs VR boleh dimainkan secara dalam talian terhadap pemain lain di seluruh pelosok dunia. Pemain mesti mengalahkan skor tertinggi yang diperoleh pesaing untuk menjadi chef terbaik nombor satu. Permainan ini sekurang-kurangnya dapat menguji kemahiran memasak pemain kerana memaparkan resipi baru yang mesti dipelajari. Muat turun permainan di sini.

9. Pizza Express (2015)

Pizza Express

Mempersembahkan grafik klasik tentunya menjadikan permainan ini sangat unik dan berbeza dengan permainan serupa yang lain. Walaupun begitu, di laman perkhidmatan Steam Pizza Express menerima 128 ulasan positif dari pengguna laman permainan video.

Di Pizza Express¸ pemain akan membina restoran pizza dengan resipi yang boleh anda buat sendiri. Pemain boleh menaburkan apa-apa topping pada campuran pizza. Selanjutnya, pemain dapat menamakan menu pizza yang berjaya dibuat. Pemain kemudian boleh menetapkan harga untuk dijual kemudian.

Menjual dan adakah menu pizza bergantung atau tidak pada resipi yang telah dibuat dan harga jualan yang anda tentukan. Oleh itu, pastikan kedua-dua aspek ini diproses dengan betul agar reputasi restoran yang dibina akan lebih terkenal.

Permainan ini menyajikan 50 ramuan untuk dipilih untuk membuat resipi pizza menjadi lazat dan menyelerakan. Di samping itu, pemain dapat menghias restoran dengan pelbagai perabot, membuat waktu bekerja untuk pekerja, dan mengatur iklan sehingga pembeli berminat untuk datang ke restoran. Muat turun permainan di sini.

Itulah cadangan permainan memasak pizza yang boleh anda mainkan di permainan PC kegemaran masing-masing. Bermain permainan tentu tidak sukar dan anda hanya memerlukan sedikit masa lapang untuk menikmati keseronokan. Sekiranya anda sudah mula berminat, jangan lupa untuk segera memainkannya.