10 Jenama TV LED yang Baik dan Berkualiti pada tahun 2020

Pada masa kini, kewujudan TV tiub sememangnya tersingkir dengan munculnya TV LED. Sebabnya, ramai pengguna merasakan bahawa reka bentuk TV LED kelihatan lebih moden. Bukan hanya itu, TV LED juga dianggap dapat menjimatkan ruang, kerana badan televisyen memang cukup langsing dan tidak terlalu tebal. Dengan menggunakan TV LED, anda akan merasa seperti menonton rancangan televisyen kegemaran anda melalui bingkai nipis.

Adakah anda merancang untuk mengganti televisyen lama anda dengan TV LED terkini? Berikut ini akan memberikan beberapa cadangan untuk jenama elektronik yang memberikan beberapa pilihan LED terbaik. Mari , lihat senarai jenama TV LED terbaik di bawah.

1. Samsung

Jenama TV LED Terbaik Samsung MU6303

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Cek Harga di Bukalapak

Jenama TV LED terbaik di tempat pertama ialah Samsung. Ya, jenama Korea ini kini menguasai pasaran telefon pintar dan elektronik di dunia. Walaupun Samsung pada masa ini lebih fokus pada pengeluaran Smart TV, tetapi jenama ini juga memulakan siri TV LED yang cukup berkualiti.

Samsung baru-baru ini memperkenalkan QLED Curved TV, di mana skrinnya tidak lagi rata tetapi cekung. Skrin cekung ini membolehkan kita melihat gambar dengan lebih lengkap dan nyata. Samsung menghadirkan Quantum Dot Display yang akan memanjakan mata anda dengan palet warna miliar dan Smart Hub yang memberikan akses ke TV, permainan, atau streaming filem dengan hanya satu alat kawalan jauh.

2. Sony

TV LED Sony

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Cek Harga di Bukalapak

Tidak ada yang dapat menolak daya tarikan elektronik dan alat dari Sony. Jenama elektronik terbaik di dunia selalu menghasilkan produk yang mempesonakan. Sebenarnya, satu unit TV LED dari Sony boleh berharga 300 juta rupiah. TV LED Sony mempunyai kualiti HD Ready minimum, Full HD, hingga Ultra HD 4K.

Ciri Sony X-Reality Pro pada TV LED Sony akan memberikan gambaran yang lebih realistik. Beberapa TV LED yang dibuat oleh Sony juga telah diklasifikasikan sebagai TV Pintar berasaskan Android. Walaupun belum mengeluarkan Skrin Melengkung, Sony LED TV masih mempunyai bentuk yang sangat anggun dan kelihatan sejuk.

3. Tajam

Sharp LC-65LE275X

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Cek Harga di Bukalapak

Sebagai jenama elektronik terkenal di dunia, Sharp pastinya tidak mahu mengecewakan penggunanya. Beberapa TV LED Sharp sudah menggunakan teknologi Quattron Pro yang dapat membelah 1 piksel menjadi 2 piksel, sehingga mata kita menangkap resolusi 8K yang lebih cerah. Ini disebabkan oleh Sharp X8 Master Engine yang menghasilkan 8K gambar.

Sharp juga menjamin bahawa output TV LED mempunyai 7 langkah perlindungan, termasuk perlindungan dari kejutan, suhu tinggi, dan voltan tinggi dari arus elektrik.

Sekiranya anda membeli TV LED terkini dari Sharp, anda juga akan mengetahui bahawa produk televisyen terbaru Sharp dilengkapi dengan Antenna Booster untuk memberikan siaran televisyen yang lebih jelas.

4. LG

LG 32LJ510D

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Cek Harga di Bukalapak

Tidak perlu meragui kualiti elektronik LG. Sebabnya, jenama ini telah memberikan kualiti gambar Full HD yang kelihatan cerah dan jelas. Jangan lupa bahawa LG juga menambahkan suara yang mengasyikkan dari Dolby Atmos yang pastinya menjadikan pengalaman menonton TV lebih mendebarkan.

Apa yang menjadikan LG layak disenaraikan dalam jenama TV LED terbaik adalah kualitinya yang tahan lama. Hampir semua TV LED LG juga dilengkapi dengan port HDMI dan USB. Selain itu, LG juga menawarkan fitur Motion Eco Sensor, yang dapat menyesuaikan kelajuan gambar dan kecerahan skrin agar lebih menjimatkan tenaga.

5. Toshiba

Toshiba

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Cek Harga di Bukalapak

Ingin membeli TV LED berkualiti dengan harga yang berpatutan? Output LED TV Toshiba anda boleh membuat pilihan. Kerana TV LED Toshiba telah disokong oleh Mobile High-Definition Link (MHL) untuk menghubungkan telefon pintar anda ke televisyen sehingga kandungan di dalam telefon pintar dapat dilihat lebih hebat lagi melalui TV.

Toshiba juga dilengkapi TV LEDnya dengan Rakaman Video Peribadi (PVR) untuk merakam atau mengulangi rancangan TV. Dengan Mesin Cevo, TV LED Toshiba juga akan memaparkan gambar dengan warna yang lebih terang.

Bukan hanya itu, jenama ini juga melengkapkan produknya dengan Audio Distortion Control untuk mengurangkan distorsi suara dalam filem yang sedang berjalan di TV.

6. Panasonic

Panasonic TH-55ES630G

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Cek Harga di Bukalapak

Jenama lain yang juga menyediakan TV LED yang berkualiti adalah Panasonic. Dalam siri TV LED ini, Panasonic menawarkan pelbagai ciri dan teknologi canggih. Hampir semua TV LED dari Panasonic dilengkapi dengan ciri-ciri Super Bright Panel Plus yang membantu menampilkan kontras, sehingga gambar kelihatan lebih cerah dan terang.

Kelebihan lain yang terdapat dalam jenama TV LED terbaik ialah teknologi Local Dimming yang dapat meningkatkan warna hitam yang lebih semula jadi. Panasonic juga menanamkan teknologi High Dynamic Range untuk menjadikan gambar kelihatan lebih terperinci dan nyata. Beberapa jenis TV LED Panasonic juga termasuk dalam kategori Smart TV.

7. Philips

TV LED Philips

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Cek Harga di Bukalapak

Setakat ini, Philips terkenal sebagai pelopor dalam jenis lampu LED. Walau bagaimanapun, Philips juga menghasilkan beberapa barangan elektronik lain, seperti TV LED. Walaupun varian TV yang dimulakan oleh Philips tidak terlalu banyak, tetapi ciri dan spesifikasi TV LED Philips cukup menawan. Hampir semua TV LED dari Panasonic dilengkapi dengan teknologi Digital Crystal Clear yang menjadikan gambar yang dilihat kelihatan sangat semula jadi.

Bezel Ultra Narrow merangkumi televisyen LED Philips ini seperti bingkai gambar. Kehadiran bezel Ultra Narrow juga membolehkan anda melihat gambar dengan lebih luas. Gabungan warna dan kontras pada TV LED Philips juga akan kelihatan lebih sempurna.

8. Politron

TV LED Polytron PLD-65UV5900

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Cek Harga di Bukalapak

Polytron tidak hanya mengeluarkan 1 atau 2 siri TV LED, tetapi terdapat puluhan TV LED Polytron yang siap memeriahkan pasaran elektronik Indonesia. Jenama TV LED terbaik menawarkan televisyen dengan skrin 4K dan juga yang biasa.

Dalam salah satu siri TV LED tertinggi dari Polytron, PLD 65UV5900 termasuk dalam kategori TV LED kerana dilengkapi dengan sistem operasi Linux. Sudah tentu anda boleh melayari atau menstrim melalui TV pintar LED Polytron ini.

Bercakap mengenai kecerahan gambar, Polytron sudah memberikan kualiti gambar yang cukup bagus. Harga TV LED Polytron juga agak lebih murah daripada TV LED Samsung atau Sony.

9. Akari

TV LED Akari

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Cek Harga di Bukalapak

Mencari televisyen LED dengan harga yang tidak terlalu mencekik? Akari menyediakan beberapa pilihan TV LED dengan pelbagai saiz dengan harga yang berpatutan. LED TV Akari boleh menjadi penyelesaian bagi anda yang mahukan televisyen LED berkualiti yang lebih menjimatkan.

Salah satu siri unggulan Akari, televisyen LE-55D88ID mempunyai skrin 4K Ultra HD. Input USB dan HDMI juga kelihatan melengkapkan produk dari Akari. Selebihnya memang bukan tawaran istimewa dari Akari LED TV, tetapi televisyen ini cukup untuk menonton rancangan TV dengan kontras yang jelas, terang, dan seimbang.

10. Changhong

TV LED Changhong

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Cek Harga di Bukalapak

Jenama elektronik ini yang berasal dari negara langsir buluh selalu menghasilkan barang elektronik yang murah dengan kualiti yang baik. Ciri dan teknologi yang ditawarkan oleh TV LED Changhong tidak kurang menarik daripada yang disediakan oleh jenama lain.

Changhong LED TV menyediakan e-store yang dapat menyimpan aplikasi, permainan atau data anda seperti komputer. Sebenarnya, terdapat sambungan WiFi terpasang yang terdapat dalam beberapa varian TV LED Changhong. Sekiranya anda ingin mencari TV LED atau TV Pintar yang berkualiti dengan harga murah, Changhong adalah jenama yang paling sesuai.

Inilah sepuluh jenama TV LED terbaik Caris Signal. Jenama ini kini mendominasi pasaran elektronik di Indonesia, terutama untuk kelas LED TV. Pastikan anda memilih TV LED dari jenama yang dijamin dan harga yang sesuai dengan anggaran anda . Jangan lupa membeli antena TV yang baik agar siaran yang anda terima jelas.