Ayo, Ketahui Perbezaan iPhone Pertama iPhone X, XR, XS dan XS Max!

Apple terkenal kerana mempunyai barisan unggulan yang hebat. Nah, di antara barisan utama iPhone, terdapat siri X yang juga menarik untuk dibincangkan.

Apple sendiri mengeluarkan siri iPhone X yang terkenal dengan kedudukannya . Kemudian diikuti oleh siri iPhone XR, XS dan XS Max. Baiklah, kali ini ia akan membincangkan perbezaan antara keempat-empat telefon bimbit itu. Adakah anda ingin tahu? Ayuh, lihat perbincangan di bawah sahaja.

Spesifikasi iPhone X

 • Chipset : Apple A11 Bionic (10 nm)
 • RAM & Memori : 3GB & 256GB
 • Kamera : Dual 12 MP + 12 MP
 • Bateri : Li-Ion 2716 mAh
 • Julat harga : IDR 15,299,000

Spesifikasi lengkap ...

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Cek Harga di Bukalapak

Spesifikasi iPhone XR

 • Chipset : Apple A12 Bionic (7 nm)
 • RAM & Memori : 3GB & 256GB
 • Kamera : 12 MP
 • Bateri : Li-Ion 2942 mAh
 • Julat harga : Rp 14,499,000

Spesifikasi selengkanya ...

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Cek Harga di Bukalapak

Spesifikasi iPhone XS

iphone xs

 • Chipset : Apple A12 Bionic (7 nm)
 • RAM & Memori : 4GB & 256GB
 • Kamera : Dual 12 MP + 12 MP
 • Bateri : 2658 mAh Li-Ion
 • Julat harga : IDR 17,999,000

Spesifikasi selengkanya ...

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Cek Harga di Bukalapak

Spesifikasi iPhone XS Max

 • Chipset : Apple A12 Bionic (7 nm)
 • RAM & Memori : 4GB & 256GB
 • Kamera : Dual 12 MP + 12 MP
 • Bateri : 3174 mAh Li-Ion
 • Julat harga : Rp 18,999,000

Spesifikasi selengkanya ...

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Cek Harga di Bukalapak

Perbezaan antara iPhone X, XR, XS dan XS Max

1. Saiz Skrin

Kelebihan dan kekurangan iPhone XS

Perbezaan yang paling ketara antara HP iPhone X, iPhone XR, iPhone XS dan XS Max, salah satunya adalah pada saiz skrin.

Untuk siri iPhone X dan iPhone XS mempunyai ukuran yang sama, iaitu 5,8 inci. Untuk siri iPhone XR sendiri mempunyai ukuran skrin yang lebih besar daripada dua beradik yang lain, iaitu 6.1 inci. Dan satu lagi, terdapat siri iPhone XS Max yang mempunyai ukuran jumbo, iaitu 6.5 inci.

IPhone XS Max mungkin terasa sangat besar jika dipakai oleh kanak-kanak kecil atau orang dewasa dengan saiz tangan yang kecil. Sekiranya anda mempunyai ukuran tangan yang kecil, anda boleh memilih siri iPhone X atau siri XS yang mempunyai ukuran yang tepat di tangan anda.

Oh ya , selain saiz skrin yang berbeza, iPhone juga menggunakan panel skrin yang berbeza, anda tahu. Siri iPhone X, XS dan XS Max menggunakan panel OLED dengan teknologi Super Retina HD dan tentu saja HDR.

Sementara untuk siri iPhone XR, ia berbeza lagi. Oleh kerana telefon bimbit ini adalah versi lite atau versi iPhone X siri yang tidak mahal, Apple menyediakannya dengan paparan panel LCD IPS dengan teknologi HD Liquid Retina dan belum menyokong HDR. Walaupun begitu, skrin siri iPhone XR pastinya masih mempunyai kualiti warna yang baik dan selesa untuk mata.

2. Chipset Yang Digunakan adalah berbeza

Chipset Apple A12

Beralih ke sektor dapur tunjang. Untuk chipset, hanya iPhone X yang mempunyai perbezaan. IPhone X menggunakan cip A11 bionik dengan mesin neural.

Sementara itu, tiga siri Iphone yang lain menggunakan cip A12 bionik. Seperti yang dilaporkan oleh Kompas, perbezaan antara cip A11 dan A12 tentunya sangat besar. Bermula dari pemprosesan grafik, hingga kecerdasan buatan atau kecerdasan buatan (AI) yang lebih berkualiti.

Kompas juga mengatakan, chipset Apple A12 dibuat lebih kecil berbanding pendahulunya, Apple A11 bionic. Cip A12 juga dibuat lebih 1.6 kali lebih padat daripada cip bionik Apple A11 .

Walaupun berbeza, kedua-dua cip ini tentunya sangat hebat. Oleh itu, siri iPhone X dan XR, XS hingga XS Max mempunyai prestasi yang lancar. Semua telefon bimbit siri X pastinya sesuai untuk aktiviti biasa, seperti membuka media sosial, streaming YouTube untuk bermain PUBG atau Fortnite.

3. Ketahanan terhadap air dan habuk

IP67

Keempat-empat siri iPhone mempunyai ketahanan terhadap air dan habuk. Untuk siri iPhone X dan siri XR ia mempunyai sijil IP67. Oleh itu, kedua-dua telefon bimbit mampu bertahan dalam kedalaman air maksimum 1 meter selama lebih kurang 30 minit.

Sekarang, sementara iPhone XS, dan XS Max sudah mempunyai sijil IP68, yang pastinya menjadikannya lebih baik daripada siri iPhone X dan XR. Sijil IP68 ini menjadikan siri iPhone XS dan XS Max mampu menahan kedalaman air maksimum 2 meter selama 30 minit.

Oleh itu, jika anda mempunyai satu atau bahkan empat telefon bimbit ini, anda tidak perlu terlalu risau telefon bimbit itu akan rosak sekiranya terjun ke dalam air secara tidak sengaja .

4. Dimensi yang berbeza

iPhone XS

IPhone X dan XS mempunyai banyak persamaan dari segi ukuran, satu-satunya perbezaan adalah beratnya. Siri iPhone X dan XS mempunyai ketinggian 143,6 mm (5,65 inci), lebar 70,9 mm (2,79 inci), dan ketebalan 7,7 mm (0,30 inci).

Mengenai beratnya, siri iPhone X beratnya 170 gram dan iPhone XS beratnya sekitar 177 gram. Oh ya , siri iPhone XR mempunyai saiz yang lebih besar daripada dua siri iPhone.

IPhone XR mempunyai tinggi 150,9 mm (5,94 inci), lebar 75,7 mm (2,98 inci, tebal 8,3 mm (0,33 inci) dan berat 194 gram. dengan mempunyai dimensi yang lebih besar.

IPhone XS Max mempunyai tinggi 157,5 mm (6,20 inci), lebar 77,4 mm (3,05 inci), ketebalan 7,7 mm (0,30 inci), dan berat 208 gram. Dengan cara ini iPhone XS Max mempunyai ukuran yang besar dengan ketebalan yang sama dengan iPhone X dan XS.

5. Kapasiti dan Ketahanan Bateri yang berbeza

iPhone XS vs iPhone X

Untuk kapasiti bateri, iPhone memang mempunyai kapasiti bateri yang agak kecil jika dibandingkan dengan telefon Android. Walaupun begitu, bateri dari iPhone mempunyai daya tahan yang dapat disandingkan dengan telefon bimbit Android yang mempunyai kapasiti bateri yang besar.

Bateri iPhone X mempunyai kapasiti 2716 mAh. iPhone XR mempunyai kapasiti bateri 2942 mAh. Sementara iPhone XS mempunyai kapasiti terkecil, iaitu 2658 mAh. Nah, iPhone XS Max mempunyai kapasiti jumbo paling banyak, iaitu 3,174 mAh. Keempat-empat siri ini dapat dicas sepenuhnya dalam satu jam jika menggunakan penyesuai 18W atau lebih tinggi.

Untuk daya tahan sahaja, iPhone XR mempunyai kelebihan berbanding tiga adik beradiknya yang lain. Dilaporkan dari laman web rasmi Apple, iPhone XR didakwa mampu bertahan hingga 15 jam untuk penggunaan internet, 25 jam untuk penggunaan telefon, 16 jam untuk main balik video dan 65 jam untuk main balik audio.

Sementara itu, adik beradik yang lain hanya bertahan sehingga 13 jam dengan perincian untuk penggunaan internet, 21 jam untuk penggunaan telefon, 14 jam untuk penggunaan video, 60 jam untuk main balik audio.

iPhone XS Max, hanya mempunyai dua persamaan dengan siri iPhone XR, iaitu 25 jam untuk penggunaan telefon, dan 65 jam untuk main balik audio. Untuk makluman anda , keempat-empat siri HP disokong oleh pengecasan tanpa wayar, alias pengecasan tanpa wayar, anda tahu.

6. Variasi dalam Kapasiti Penyimpanan

Bateri Tidak Boleh Tanggalkan

Hampir semua orang tahu bahawa iPhone mempunyai kapasiti penyimpanan yang tinggi. iPhone X mempunyai 64 variasi storan, dan 256 GB. iPhone XR mempunyai kapasiti penyimpanan 64, 125, 256 GB. iPhone XS dan XS Max mempunyai variasi storan yang sama, iaitu 64, 256, dan 512 GB.

7. Perbezaan Harga

Apple iPhone XS

Seperti yang kita ketahui, iPhone dikenali sebagai telefon pintar sultan. Ini dapat dibuktikan dengan harga tinggi dari empat siri iPhone.

Siri iPhone X mempunyai kisaran harga Rp13.3 juta untuk varian RAM 3GB dan RAM 64GB dan harga Rp15.3 juta untuk varian RAM 3GB + RAM 256GB.

IPhone XR mempunyai julat harga Rp 12 juta untuk varian RAM 3GB + RAM 64GB untuk Rp 13 juta untuk varian RAM 3GB + 128GB dan IDR15 juta untuk varian RAM 3GB + RAM 256GB. IPhone XS mempunyai kisaran harga Rp 16 juta untuk varian ROM 4+ ROM.

Kesimpulannya

Dilihat dari spesifikasi yang sangat berkemampuan, HP ini dianggap wajar jika mempunyai harga yang terlalu tinggi. Namun, bagi sebilangan orang, harga telefon bimbit Apple ini disebut tidak masuk akal. Tetapi itulah ciri khas Apple yang selalu menjual telefon bimbitnya dengan harga yang tinggi.

Seperti yang dinyatakan di atas, iPhone sesuai untuk aktiviti biasa seperti membuka aplikasi media sosial, streaming YouTube dan bermain permainan. Tetapi kerana harganya yang tinggi, tidak semua orang dapat memilikinya. Nah, bagaimana, anda berminat untuk memiliki salah satu daripadanya?