Inilah 5 Bahaya Ketagihan Gadget kepada Kesihatan

Rama, seorang pelajar di sebuah kampus di Bandung, mencari cermin matanya ketika dia bangun pada waktu pagi. Dengan langkah yang tidak stabil, dia berjalan ke bilik mandi, mencuci muka, menyembah, kemudian kembali ke biliknya dan menghidupkan komputer kegemarannya untuk bermain permainan. Tangannya telah bergerak untuk bermain tetikus dan mulutnya sudah bergetar untuk mengatur strategi permainan.

Tampak di layar komputer, permainan DOTA 2 menjadi tumpuan perhatiannya. Matanya tertumpu pada skrin sambil sesekali menjawab soalan dari saya mengenai aktivitinya sekarang. Ketika permainan berhenti, dia kadang-kadang memeriksa telefon bimbit kegemarannya dengan mata ke bawah, yang tahu ada pesan penting untuk menyambutnya.

Jika elektrik padam, Rama memainkan permainan dengan khusyu menggunakan beliau alat alias. Jenis permainan yang dimainkan adalah sama, cuma tajuknya berbeza. Kacamata Rama, tentu saja, tidak dapat dipisahkan darinya, cermin mata yang dipakainya sejak berusia 9 tahun kerana sering menonton televisyen terlalu dekat.

Keponakan Rama, Etan, berusia 8 tahun tetapi sudah mahir bermain Mobile Legends dalam peranti 5.5 inci yang diberikan oleh ibu bapanya. Dia telah menghafal taktik dan cara untuk bermain permainan, dengan nama sekumpulan pahlawan di Mobile Legends.

Matanya masih peka dan tidak mempunyai cermin mata. Cuma Etan harus waspada untuk mengingat bahawa matanya tidak pernah lepas dari skrin telefon bimbit. Ketika diberi makan atau bahkan dijemput untuk pergi ke pusat membeli-belah, Etan sering tidak dapat dipisahkan dari skrin peranti kegemarannya.

Apa yang berlaku pada Rama dan Etan adalah potret generasi Z dan generasi alpha yang tumbuh dalam pengembangan alat terkini. Mereka adalah perwakilan generasi yang lebih dekat dengan teknologi dan digital daripada generasi milenial yang tumbuh semasa peralihan ke era digital.

Rama dan Etan hanyalah contoh kecil dari banyak remaja dan kanak-kanak yang bergantung kepada teknologi, terutamanya internet. Sudah tentu terdapat banyak, bukan sahaja di bandar tetapi juga di bandar membangun.

Data yang dikumpulkan oleh GDP Venture berdasarkan Google Temasec e-Conomy 2017 menyatakan bahawa jumlah penembusan terbesar penggunaan Internet didominasi oleh usia 33 tahun ke bawah. Dan 90% daripadanya mengakses menggunakan telefon pintar.

Ini mewakili apa yang berlaku pada generasi Rama dan Ethan. Mereka adalah generasi yang menggunakan telefon pintar setiap hari, tidak hanya untuk komunikasi dan bermain permainan tetapi juga untuk media sosial, berbual, dan mencari maklumat.

Masa yang dihabiskan untuk menggunakan alat ini juga agak lama. Berdasarkan kajian, kebanyakan orang yang celik teknologi dapat menghabiskan lebih dari 10 jam menggunakan peranti teknologi, termasuk alat. Ini kemudian mencetuskan fenomena yang disebut ketergantungan pada alat.

Bayangkan, jika di antara mereka 90% pengguna telefon pintar di Indonesia, satu pertiga bergantung pada alat ? Itu bererti akan ada banyak pengguna telefon pintar di Indonesia yang mengalami masalah kesihatan.

Salah satu sebab mengapa banyak pengguna telefon pintar mengalami masalah kesihatan adalah kerana terdedah kepada cahaya biru dari skrin telefon pintar. Bahayanya, bukan hanya layar smarpthone yang mempunyai paparan cahaya biru. Skrin komputer dan TV moden juga mempunyai paparan biru.

Jadi, apa yang boleh disebabkan oleh pendedahan skrin biru ini? Jawapannya ada dalam perkara berikut yang telah saya ringkaskan dari pelbagai sumber.

Kesan Alat pada Kesihatan Kita

1. Mata Miopia (rabun jauh)

Menggunakan gajet dalam posisi dekat dan jangka panjang boleh menyebabkan mata minus (tidak dapat melihat dengan jelas). Ini berlaku kerana lemahnya daya akomodasi pada lensa mata sehingga cahaya yang memasuki mata tidak tepat pada retina sehingga pandangan menjadi kabur (tidak jelas)

2. Kerosakan pada Retina

Pendedahan langsung kepada cahaya biru pada pelbagai peralatan moden, seperti skrin telefon pintar, boleh menyebabkan kerosakan pada retina. Kerosakan pada retina akan mengakibatkan kemampuan untuk melihat apa yang ada di hadapan kita, atau dalam hal ini penglihatan pusat. The American Macular Degeneration Foundation memanggil degenerasi makula ini atau AMD.

3. Mengalami CVS

CVS

Terlalu lama menatap skrin alat sebenarnya boleh menyebabkan penglihatan kabur. Perkara ini dinyatakan oleh pakar kamacata Janelle Routhier OD yang berkedudukan di Amerika Syarikat. Dia mengetahui fakta bahawa salah seorang pesakitnya mengalami apa yang disebut sebagai Computer Vision Syndrome (CVS) atau hanya meletakkan sindrom mata yang keletihan dari menatap skrin komputer terlalu lama.

Orang yang mengalami CVS dapat mengalami sejumlah gejala seperti mata yang terlalu letih, kesukaran untuk fokus, mata kering, penglihatan kabur, dan sakit kepala. Ini disebabkan oleh fakta bahawa mata memerlukan tumpuan yang memberi kesan pada otot mata yang bekerja keras untuk menjalankan fokus secara berterusan.

Inilah yang mungkin berlaku pada Rama atau orang lain yang mengalami perkara yang sama. Matanya selalu tertumpu pada layar sehingga mengakibatkan gangguan penglihatan sehingga dia mesti menggunakan cermin mata dan menjalani pembedahan lasik mata.

4. Pencetus Katarak

Tahap penggunaan alat yang tinggi telah meningkatkan kejadian pesakit katarak. Menurut Dr. Ikhsan Revino, Sp.M dari klinik mata SMEC di Jakarta, pesakit katarak kini semakin muda <50 tahun yang lalu 60 tahun dan semakin meningkat. Cahaya biru dapat merosakkan sel-sel mata yang mengakibatkan pertumbuhan membran putih (katarak) yang menutupi lensa mata.

5. Kerosakan Kitaran Tidur Semula Jadi

KURANGKAN

Lampu biru di skrin telefon pintar juga mempengaruhi mata semasa menjalani kitaran tidur. Ini dipengaruhi oleh gangguan dalam pengeluaran melatonin. Melatonin adalah hormon yang mengatur kitaran tidur. Hormon ini akan dihasilkan ketika seseorang akan tidur.

Sinar biru di skrin akan mengganggu kitaran tidur semula jadi ini kerana pengeluaran melatonin yang berkurang. Kesannya, seseorang akan mengalami fasa kitaran tidur yang tidak biasa yang kemudiannya mempengaruhi masalah kesihatan. Adakah anda tahu , kegemukan dan gangguan genetik boleh berlaku disebabkan oleh kitaran tidur yang terganggu.

Penyelesaian Mata yang Sihat

Ketergantungan pada alat sangat teruk tetapi itu tidak bermakna kerana orang ini harus mengelakkan teknologi dan alat . Orang pasti harus menyesuaikan diri dengan zaman. Mengelakkan bukanlah jalan penyelesaiannya.

Persoalannya timbul bagaimana untuk mengelakkan bahaya pergantungan gadget ? Tentunya selalu ada jalan keluar untuk setiap masalah, termasuk untuk menghindari bahaya akibat penggunaan alat yang berlebihan. Penyelesaiannya boleh dilakukan dengan cara berikut.

1. Menggunakan Corak 20-20-20

20 20 20 peraturan

Salah satu cara untuk mengatasi kesan buruk alat adalah dengan menggunakan corak 20-20-20. Corak ini mempunyai kaitan dengan penggunaan mata kita ketika melihat skrin alat .

Corak 20-20-20 ini digunakan ketika melihat skrin komputer atau alat . Setiap 20 minit, elakkan mata menatap skrin. Rehatkan mata anda selama 20 saat dengan melihat jarak 20 kaki atau 6 meter. Lakukan corak ini untuk kesihatan mata.

2. Makan makanan berkhasiat

epal

Telah disebutkan sebelumnya bahawa ketagihan alat boleh berpotensi gemuk atau berat badan berlebihan. Untuk itu, selalu makan makanan berkhasiat. Sekiranya anda bersenam dan makan makanan berkhasiat, hasilnya adalah berat badan yang sihat dan sesuai.

3. Luangkan Senaman

berjoging

Masa untuk bermain alat yang dikurangkan dapat dialihkan masa untuk aktiviti pergerakan badan, iaitu sukan. Daripada duduk bermain telefon sepanjang hari atau duduk menatap skrin komputer secara berterusan, luangkan masa untuk bersenam. Selain dapat merehatkan mata, tubuh juga dapat lebih sihat kerana sebenarnya badan yang rosak adalah badan yang tidak pernah digerakkan.

4. Minum Vitamin untuk Kesihatan Mata

kelopak mata

Untuk menjaga kesihatan mata walaupun sering menggunakan alat, minum Eyevit: Vitamin Era Digital Age. Formula Eyevit telah terbukti secara klinikal untuk melindungi mata dari bahaya cahaya biru alat. Eyevit dapat mencegah dan mengurangkan mata minus, mengatasi mata yang letih, mencegah katarak dan meningkatkan ketajaman penglihatan. Eyevit tersedia dalam varian Tablet Eyevit untuk orang dewasa dan Eyevit Syrup untuk kanak-kanak.