10 Jenama TV Pintar dan Berkualiti pada tahun 2020

Sejak tahun 2014, kehadiran Smart TV telah mendapat sambutan positif dari pengguna. TV Pintar ini dapat menggantikan kedudukan PC atau komputer riba. Dirujuk sebagai televisyen pintar kerana alat elektronik yang satu ini memang disokong oleh pelbagai ciri dan teknologi yang menjadikannya kelihatan "pintar".

Kerana terdapat banyak jenama TV Pintar di pasaran, tentu anda bingung apabila anda harus memilih yang terbaik. Berikut adalah senarai TV Pintar terbaik yang boleh dipertimbangkan sebelum anda membeli televisyen pintar ini.

1. Sony

Jenama TV Pintar Sony Terbaik

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Cek Harga di Bukalapak

Sony menghasilkan beberapa siri TV pintar terbaik. Sebahagian dari mereka telah membawa layar jenis OLED yang menawarkan kontra dan warna yang lebih tajam daripada TV biasa. Smart TV Sony membawa sistem operasi Android, jadi anda boleh melakukan aktiviti seperti streaming atau menyemak imbas seperti menggunakan tablet.

Siri tertinggi TV Smart Sony sudah menawarkan kejelasan 4K High Dynamic Range yang menjadikan gambar kelihatan lebih terperinci dan nyata. Terdapat juga sokongan untuk Teknologi Permukaan Akustik yang menghasilkan audio yang sempurna. Siri tertinggi seperti Sony A1 bahkan dapat dikendalikan dengan arahan suara.

2. Tajam

TV Pintar Tajam

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Cek Harga di Bukalapak

Tidak ketinggalan oleh Sony, Sharp juga menghasilkan Smart TV yang menggunakan sistem operasi Android. TV ini dapat digunakan untuk bermain game Android, streaming film, untuk membuka aplikasi. Sharp juga menyematkan pemproses Quad Core dan cakera keras dalaman dengan kapasiti 10GB.

Selain membawa teknologi 4K yang menjadikan warna gambar lebih tajam dan semula jadi, Sharp juga melengkapkan produk Smart TVnya dengan X8 Master Engine yang menggunakan 8K Circuit Upscaling pertama di dunia untuk menghasilkan gambar setara dengan 8K. Semua TV dari Sharp telah mendapat perlindungan daripada getaran, suhu tinggi, voltan tinggi, dan banyak lagi.

3. Panasonic

Panasonic TH-55ES630G

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Cek Harga di Bukalapak

Sekiranya sebelum ini Sony dan Sharp menghasilkan TV Pintar dengan OS Android, kes lain dengan Panasonic. Jenama ini menghasilkan televisyen pintar yang kebanyakannya menggunakan sistem operasi Firefox. Siri TV Pintar Panasonic tertinggi menawarkan teknologi Chroma Diva Pro 4Khexa untuk memaparkan gambar yang sangat terperinci dan kelihatan sangat nyata.

Memandangkan ini adalah TV Pintar, maka Anda dapat menggunakan TV pintar ini yang dibuat oleh Panasonic untuk menyemak imbas , streaming , atau membuka aplikasi tertentu. Panasonic juga memberikan sokongan untuk skrin yang sangat besar sehingga anda dapat menikmati setiap filem atau rancangan TV yang ditonton lebih nyata.

4. Samsung

TV Pintar Samsung

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Cek Harga di Bukalapak

Dikenali sebagai jenama yang mengeluarkan telefon pintar dan tablet, ternyata Samsung juga mempunyai koleksi TV pintar terbaik. Untuk TV Pintarnya, Samsung menggunakan sistem operasi Smart Hub dan Tizen. Sekiranya anda mempunyai dana yang cukup besar, beli Samsung Smart TV dengan skrin melengkung . Kerana skrin TV lebih selesa dilihat dari pelbagai sudut.

Samsung juga menambahkan ciri Pengesanan Otomatis untuk mengesan HDMI yang sering digunakan. Hanya dengan satu alat kawalan jauh yang mudah anda dapat menonton filem atau rancangan TV dengan mudah. Ayuh , tayangkan filem kegemaran anda melalui TV pintar dari Samsung.

5. LG

TV Pintar LG

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Cek Harga di Bukalapak

Hampir setiap TV Pintar mesti menggunakan sistem operasi yang berbeza, misalnya LG. Sekiranya Samsung menggunakan OS Smart Hub atau Tizen, LG menggunakan WebOS.

Dengan sistem operasi ini, Anda tidak hanya dapat menggunakan TV ini untuk menonton TV, tetapi juga dapat digunakan untuk streaming , melayari , hingga panggilan video jika anda menambahkan kamera khas yang disambungkan ke TV ini.

Semua televisyen pintar dari LG dilengkapi dengan Virtual Surround Plus untuk menghasilkan kualiti audio yang mengagumkan seperti menonton filem di pawagam. Terdapat 3 produk LG Smart TV terlaris di pasaran, iaitu 49LJ550T, 32LJ550D, dan 43LJ550T.

6. Toshiba

TV Pintar Toshiba

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Cek Harga di Bukalapak

Salah satu jenama TV pintar yang sangat wajar dipertimbangkan adalah Toshiba. Jenama ini menawarkan televisyen pintar berdasarkan sistem operasi Android. Jadi, apa yang ada di dalam TV pintar Toshiba ini? Kombinasi Auto View dan Cevo Engine Premium pada TV pintar Toshiba dapat menghasilkan gambar yang lebih jelas dan warna yang lebih terperinci.

Bagi anda yang suka menonton perlawanan bola sepak, Toshiba menawarkan ciri Mode Bola Sepak yang akan menghasilkan bunyi seperti di stadium. TV pintar ini juga dapat merakam rancangan TV yang mungkin anda terlepas untuk menonton bila-bila masa yang anda mahukan.

7. Philips

TV Pintar Philips

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Cek Harga di Bukalapak

Philips membantu memeriahkan pasaran TV pintar dengan melepaskan beberapa siri televisyen pintar yang berjalan dengan sistem operasi Android. Sekiranya TV konvensional masih bergantung pada alat kawalan jauh, di TV pintar Philips ini, anda boleh mengawal suara.

Untuk televisyen ini, anda juga dapat memainkan permainan Android yang boleh dimuat turun secara langsung melalui Google Play Store. Sekiranya anda memasang aplikasi jarak jauh Philips Smart TV pada telefon pintar Android anda, anda juga boleh mengubah telefon pintar anda menjadi alat kawalan jauh TV pintar Philips.

8. TCL

TV Pintar TCL

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Cek Harga di Bukalapak

Mungkin anda belum biasa dengan jenama TV pintar TCL. Sebenarnya, jenama TV pintar terbaik sudah terkenal di Amerika Syarikat. TCL menggunakan sistem operasi Android pada semua produk TV pintarnya. Beberapa siri TV pintar TCL tertinggi dilengkapi dengan HDR Pro dan Wide Color Gamut yang menjadikan warna dan kontras gambar kelihatan sempurna.

Menariknya, untuk siri TV seperti inci, TCL menyediakan pembesar suara dari Harman Kardon untuk menjadikan kualiti audio lebih baik. Nah, adakah anda berminat untuk memiliki TV pintar luar biasa ini dari TCL?

9. Changhong

TV Pintar Changhong

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Cek Harga di Bukalapak

Changhong adalah penyelesaian bagi anda yang ingin memiliki TV pintar terbaik dengan harga yang berpatutan. Melalui siri E6000i, Changhong memperkenalkan TV pintar dengan ciri-ciri hebat. TV ini sudah menggunakan sistem operasi Android 4.6.

Bukan itu sahaja, TV pintar dari Changhong mengaku sebagai TV Mesra Alam yang bermaksud lebih menjimatkan tenaga. Walaupun tidak banyak teknologi yang ditawarkan melalui TV pintar Changhong, anda sudah dapat mengendalikan TV ini dengan telefon pintar, menyambungkan WiFi ke televisyen, dan melihat - lihat skrin super lebar dan lebar.

10. Hisense

TV Pintar Terbaik Hisense

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Cek Harga di Bukalapak

Sama seperti TCL, Hisense mungkin tidak begitu popular di Indonesia, tetapi jenama ini sudah cukup dianggap di Amerika. Hisense bergantung pada salah satu siri TV pintarnya dengan skrin 75 inci, iaitu 75H10D. Ini adalah TV Pintar ULED dengan skrin warna penuh dan kontras yang sangat baik.

Selain itu, televisyen pintar dari Hisense ini sudah menggunakan teknologi Quantum Dot untuk menjamin kualiti gambar. Sistem operasi yang digunakan oleh TV pintar Hisense belum diketahui, tetapi TV pintar ini tidak menyediakan banyak ciri seperti TV pintar Sony atau Samsung.

Berikut adalah sepuluh pilihan TV pintar terbaik dari Caris Signal. Telefon pintar pada umumnya dijual dengan harga yang cukup mahal. Oleh itu, anda mesti membuat pertimbangan sebelum membeli TV Pintar. Sekiranya anda tidak benar-benar memerlukan ciri dan teknologi yang ditawarkan oleh televisyen pintar ini, beli TV LED biasa.