15 Laman Filem Bebas LK21 dan IndoXXI

IndoXXI adalah laman streaming filem haram yang ditutup oleh Kementerian Komunikasi dan Maklumat (Kominfo) pada awal tahun 2020. Tidak sah kerana filem yang dimuat naik di laman web ini adalah cetak rompak atau sebenarnya diedarkan tanpa kebenaran. Walaupun begitu, sudah ada banyak pengguna laman IndoXXI di Indonesia yang kehilangan penutupan laman web mereka.

Untuk menyokong pembuat filem, kita dapat melepaskan kebiasaan menonton streaming filem di laman web haram seperti IndoXXI. Terdapat beberapa laman web dan aplikasi untuk menonton filem yang boleh menjadi alternatif percuma daripada IndoXXI. Akan dibincangkan satu persatu di sini. Catat dan lawati laman web atau aplikasi sah ini, ya!

Laman menonton filem percuma tanpa bayaran langganan

Salah satu sebab mengapa banyak orang menonton filem di laman streaming haram adalah percuma. Ya, laman penstriman haram ini tidak mengenakan bayaran kepada pengguna kerana mereka bergantung sepenuhnya pada pendapatan dari iklan, alias iklan. Oleh itu, jika anda merasa terganggu dengan iklan perjudian dalam talian dan sebagainya semasa menonton di laman penstriman haram, di situlah pendapatan mereka.

Bagi anda yang ingin mencari laman penstriman undang-undang yang selamat untuk menyokong pembuat filem filem, berikut adalah senarai laman menonton filem percuma tanpa bayaran langganan:

1. Popcornflix

Popcornflix

Popcornflix adalah laman menonton filem percuma yang cukup popular dengan orang di seluruh dunia. Semua filem yang terdapat di laman web ini dapat diakses secara percuma tanpa perlu mendaftar keahlian atau membayar yuran langganan.

Di laman web ini filem didominasi oleh filem barat. Walaupun koleksi filem tidak selalu terkini , laman web ini sah. Dengan menonton di laman streaming yang sah, itu bermakna anda telah memberi sokongan kepada pembuat filem agar mereka terus berusaha.

Satu- satunya kelemahan streaming di Popcornflix ialah tidak semua filem tersedia di negara kita, Indonesia. Untuk menyelesaikannya, anda boleh menggunakan VPN dan memilih pelayan asing, seperti Australia, Kanada, atau Amerika.

2. Plex

Plex

Walaupun agak baru, Plex berjaya menjadi laman streaming filem kegemaran kerana koleksi filemnya agak baru dan dapat diakses secara percuma. Namun, tidak semua filem yang terdapat di Plex dapat ditonton secara percuma. Terdapat beberapa filem terkenal yang mungkin hanya dapat diakses jika anda sudah menjadi ahli premium di Plex. Namun, tidak menjadi masalah kerana koleksi filem percuma juga cukup menarik.

Untuk menonton filem percuma di Plex, anda mesti membuat akaun terlebih dahulu. Tenanglah, anda tidak perlu memiliki kad kredit untuk dapat membuat akaun percuma di Plex. Jadi, sesiapa sahaja boleh menonton filem keren secara percuma melalui Plex.

3. Keretakan

Cengkerik

Crackle kini menjadi alternatif laman menonton filem percuma dan sah yang banyak digunakan di luar negara. Kerana koleksi filem yang terdapat di Crackle sangat terkini . Laman web ini, yang masih berada di bawah syarikat Sony Pictures Entertainment, memang menyediakan filem yang agak baru berbanding dengan laman web lain yang serupa.

Malangnya, Crackle belum lagi tersedia di Indonesia. Anda harus menggunakan VPN untuk membuka Crackle. VPN pra-pemasangan harus digunakan pada pelayan Amerika atau Australia untuk mengakses Crackle. Oh ya, Crackle juga tersedia dalam versi aplikasi yang boleh dipasang pada telefon pintar anda, anda tahu!

4. Viki

Viki

Pada masa ini, filem Asia sangat diminati di Indonesia, terutama drama Korea. IndoXXI sebenarnya juga menyediakan filem Asia seperti filem Korea, Taiwan, atau Thailand. Alternatif untuk IndoXXI jika anda ingin menonton filem Asia secara sah dan percuma adalah Viki.

Laman streaming Rakuten tidak akan mengenakan yuran langganan. Anda juga tidak perlu membuat akaun terlebih dahulu. Pilih filem yang ingin anda tonton secara langsung, klik "Main", dan tonton filem yang anda pilih.

Viki sentiasa mengemas kini laman webnya dengan filem terbaru. Jadi, anda tidak perlu risau laman web ini menyediakan filem lama, ya! Walaupun percuma, Viki tetap memberikan perkhidmatan terbaik untuk semua pengguna!

5. iflix

iflix

Walaupun sudah wujud sejak tahun 2014, nama iflix baru-baru ini terkenal. Pengguna Iflix di Indonesia semakin meningkat apabila IndoXXI ditutup oleh Kominfo dan HOOQ, yang merupakan salah satu pesaingnya yang tidak berniaga.

iflix adalah laman menonton filem percuma yang benar-benar percuma. Dengan kata lain, tidak ada syarat untuk menonton filem di iflix. Anda hanya memerlukan sambungan internet untuk menonton filem di sini.

Syarikat yang berpusat di Malaysia ini menyediakan laman web dan aplikasi untuk menonton filem. Koleksi filemnya sangat pelbagai. Sebenarnya, anda boleh menonton filem Indonesia yang baru sahaja ditayangkan di pawagam beberapa bulan terakhir melalui iflix. Tenanglah, walaupun iflix cukup terkini , laman web dan aplikasinya sah!

6. Tubi

Tubi

Nah, satu lagi laman web untuk menonton filem percuma yang mesti anda cuba, iaitu Tubi. Laman web ini benar-benar percuma dan tidak memerlukan pengguna membayar yuran langganan. Walaupun anda tidak mempunyai kad kredit, anda masih boleh membuat akaun di Tubi. Laman web ini sangat memudahkan pengguna.

Dengan semua kemudahan yang ditawarkan, Tubi bukanlah laman streaming yang haram. Laman web ini sah dan selamat diakses. Anda juga tidak perlu menggunakan VPN untuk dapat membuka laman webnya kerana Tubi sudah dapat diakses di Indonesia.

Hanya satu Kelemahan Tubular, iaitu tidak ada sari kata dalam bahasa Indonesia. Jika anda ingin mengamalkan keupayaan bahasa Inggeris anda, ia tidak boleh menyakiti ya untuk mencuba yang penstriman filem dalam Tubi.

7. Viu

Viu

Sama seperti iflix, Viu juga tiba-tiba memperoleh peningkatan jumlah pengguna. Lebih-lebih lagi, Viu adalah satu-satunya laman streaming sah yang dapat menayangkan drama Korea dengan pemeringkatan tertinggi, "The World of the Married" atau dikenali sebagai "A World of Married Couple". Tidak bersemangat, Viu menyiarkannya sehingga kini , hanya beberapa jam kelewatan untuk ditayangkan di Korea Selatan.

Pengguna Viu semakin meningkat setelah pesaingnya, HOOQ, ditutup secara rasmi. Ramai orang berminat menggunakan Viu kerana platform ini menyediakan akses percuma. Malangnya, maklumat lanjut di sini, lebih banyak filem dalam Viu yang hanya boleh ditonton selepas anda menjadi premium keahlian .

Walaupun tidak sepenuhnya percuma, yuran langganan Viu masih lebih berpatutan daripada Netflix atau Amazon Prime Video. Selain itu, Viu juga menyediakan aplikasi yang membolehkan anda menonton filem dari telefon pintar .

Baca juga : Laman Web dan Aplikasi Tonton Filem Terbaik

8. Filem Dijumpai Dalam Talian

Filem Dijumpai Dalam Talian

Sekiranya sejumlah laman menonton filem percuma dari luar negeri hanya dapat dibuka melalui VPN, Movies Found Online adalah laman filem yang dapat diakses di Indonesia tanpa menggunakan VPN. Ya, anda boleh pergi terus ke laman web dan memilih filem yang ingin anda tonton.

Tidak hanya menyediakan filem layar lebar, terdapat juga filem pendek untuk rancangan TV yang terdapat di Movies Found Online. Adakah laman web ini sah? Ya, laman web ini sah dan hampir serupa dengan Torrent. Anda tidak perlu membuat akaun atau membayar sebarang bayaran semasa menonton filem di laman web ini.

9. Hoopla

Hoopla

Hoopla adalah laman web dengan konsep 'perpustakaan dalam talian ' . Di sini, anda boleh menyewa filem, muzik, dan buku digital setiap hari. Untuk dapat meminjam filem di sini, anda mesti mempunyai kad keahlian dari perpustakaan awam atau universiti. Selepas itu, anda tidak akan dikenakan sebarang bayaran untuk menonton filem di laman web ini.

Hoopla sebenarnya adalah laman menonton yang sangat disyorkan . Namun, memandangkan tidak semua orang Indonesia memiliki kad keahlian perpustakaan, ini mungkin menjadi sedikit halangan. Selebihnya, Hoopla dapat diakses tanpa memerlukan VPN. Namun, anda harus ingat bahawa ada had masa untuk meminjam filem atau buku di laman web ini seperti anda meminjam buku di perpustakaan.

10. Genflix

Genflix

Dari banyak laman tontonan dalam talian yang dibuat secara dalam talian , Genflix hadir sebagai salah satu laman streaming negara. Walaupun dibuat secara tempatan, rupa laman Genflix kelihatan profesional dan setara dengan paparan iflix atau Viu.

Genflix memberi pengguna akses percuma, tetapi tidak semua filem dapat diakses secara percuma. Genflix mengenakan yuran langganan untuk beberapa filem yang dianggap 'dipaparkan'. Sekiranya anda tidak mahu membayar yuran langganan, tonton koleksi filem percuma. Walaupun ia bukan filem baru, sekurang-kurangnya filem percuma di Genflix tidak mengecewakan.

Senarai laman streaming filem percuma di atas boleh menjadi alternatif kepada IndoXXI, yang kini telah ditutup secara rasmi oleh Kominfo. Walaupun tidak selengkap koleksi filem IndoXXI, tetapi sekurang-kurangnya kita telah menghargai karya pembuat filem dan pelakon dengan tidak menonton di laman web haram.

Manfaatkan promosi percuma di laman menonton dalam talian ini

Selain laman menonton filem yang telah disarankan di atas, ada juga beberapa situs tontonan berbayar atau aplikasi yang memberikan percubaan percuma untuk pengguna. Tempoh sah percubaan percuma berbeza bergantung pada polisi atau aplikasi laman web ini.

Datang, rujuk dan perhatikan senarai laman web dan aplikasi menonton dalam talian yang dapat menyediakan percubaan percuma ini :

11. Netflix

Netflix

Siapa sangka laman web menonton dalam talian yang paling popular ini akan memberikan percubaan percuma selama 30 hari? Ya, anda boleh mendapatkan akses Netflix percuma selama sebulan. Namun, syarat untuk mendapatkan percubaan percuma adalah anda mesti mempunyai kad kredit sebagai 'jaminan' yang kemudian anda masih akan melanggan Netflix.

Inilah cara untuk mendapatkan percubaan percuma Netflix:

 • Lawati laman Netflix atau anda juga boleh memasang aplikasi di telefon pintar
 • Pilih menu "Sertai Percuma Selama Sebulan"
 • Klik "Lihat Rancangan"
 • Pilih pakej perkhidmatan yang anda mahukan. Oleh kerana percuma, lebih baik memilih pakej terbaik sehingga anda dapat menonton filem dengan kualiti tertinggi
 • Klik "Teruskan"
 • Terus mengisi e-mel dan kata laluan anda untuk membuat akaun Netflix
 • Pilih kaedah pembayaran, boleh menjadi kad debit, kad kredit, dan Paypal. Lengkapkan data yang diperlukan untuk pembayaran
 • Klik "Mulakan Keahlian".

Sekiranya anda menggunakan kad debit atau Paypal sebagai alat pembayaran, baki anda tidak akan terputus ketika mencuba percubaan percuma . Walaupun begitu semasa anda menggunakan kad kredit, anda tidak akan mendapat bil keahlian Netflix.

Supaya baki kad debit atau Paypal anda tidak ditolak dan kad kredit anda tidak dikumpulkan semasa mendaftar keahlian percubaan ini , segera batalkan rancangan sebelum 30 hari. Contohnya, pada hari ke-28 atau ke-29 anda telah membatalkan keahlian anda di Netflix.

12. GoPlay

Pergi main

Baru-baru ini GoJek, yang dikenali sebagai aplikasi untuk memesan teksi motosikal secara dalam talian, memperkenalkan salah satu produknya, iaitu GoPlay. Aplikasi ini dapat digunakan untuk streaming filem. Malangnya, untuk dapat menikmati akses di GoPlay, anda perlu membayar yuran terlebih dahulu.

Sekiranya anda tidak mahu mengeluarkan wang, tidak menjadi masalah kerana GoPlay memberikan percubaan percuma selama 7 hari. Inilah cara mendapatkan percubaan percuma selama 7 hari dari GoPlay:

 • Pasang aplikasi GoPlay terlebih dahulu. Aplikasi ini sudah tersedia di Play Store dan App Store
 • Masukkan nombor telefon bimbit yang sama dengan yang anda gunakan dalam akaun GoJek anda
 • Masukkan kod pengesahan yang dihantar melalui SMS
 • Anda boleh menggunakan akses percuma dengan segera untuk mencuba perkhidmatan GoPlay.

Promo percubaan percuma dari terma dan syarat GoPlay ini boleh berubah pada bila-bila masa. Agar tidak terlepas promosi terbaru dari GoPlay, ikuti sahaja akaun Instragram di @ goplayindonesia.

13. Amazon Prime Video

Video Perdana Amazon

Salah satu pesaing Netflix, Amazon Prime Video, juga menawarkan keahlian percubaan percuma selama 30 hari. Koleksi filem di laman web ini lengkap dan sentiasa dikemas kini . Sama seperti Netflix, Amazon Prime Video juga mempunyai beberapa siri dan filem asli . Walau bagaimanapun, Amazon Prime Video menggunakan sistem keahlian berbayar sehingga pengguna dapat mengakses filem di dalamnya.

Sebagai laman menonton filem dalam talian yang sah yang telah memasuki Indonesia, Amazon Prime Video menyediakan percubaan 30 hari. Cara mendapatkan percubaan percuma di Amazon Prime Video adalah seperti berikut:

 • Masukkan laman Amazon Prime Video
 • Klik "Mulakan percubaan percuma" atau "Mulakan percubaan percuma 30 hari"
 • Klik "Buat akaun Amazon anda" jika anda tidak mempunyai akaun di Amazon. Sekiranya anda sudah mempunyai akaun, masukkan e-mel dan kata laluan akaun Amazon anda
 • Masukkan kod OTP yang dihantar ke e-mel
 • Masukkan data kad kredit atau kad debit (sama seperti ketika mendaftar percubaan Netflix percuma )
 • Sekiranya kad telah disahkan, cuba pilih dan tonton filem yang anda suka.

Anda perlu tahu bahawa tempoh sah percubaan percuma dari Amazon Prime Video adalah berbeza. Sekiranya anda mencuba laman Amazon Prime Video dari pelayan asing, kemungkinan besar anda akan mendapat percubaan 30 hari percuma. Namun, jika anda mendaftar di laman pelayan Indonesia (yang sudah berbahasa Indonesia), anda hanya akan mendapat 7 hari percubaan .

14. HBO Go

HBO Go

HBO Go juga tidak mahu dikalahkan oleh Netflix atau Amazon Prime Video dari segi memberikan percubaan percuma . Laman web ini menyediakan percubaan percuma selama 7 hari penuh. Mengenai filem, tidak ada keraguan kerana HBO Go menyajikan filem terbaru.

Untuk dapat percubaan percuma dari HBO Go, ikuti langkah berikut:

 • Buat akaun di HBO Go terlebih dahulu. Masukkan laman web dan klik butang "Daftar"
 • Lengkapkan semua data yang diminta
 • Percubaan percuma untuk HBO Go ini hanya berlaku untuk pengguna First Media, Indihome, dan Telkomsel. Sekiranya anda pengguna, pilih penyedia dan masukkan data yang diminta
 • Setelah berjaya, anda boleh segera mengakses filem di HBO Go.

Pengguna Telkomsel disarankan untuk memasang aplikasi MAXstream terlebih dahulu agar pendaftaran percubaan percuma berjaya. Setelah berjaya, anda boleh mengakses HBO Go melalui aplikasi MAXstream dari telefon pintar anda .

15. Hulu

Hulu

Ingin menstrimkan filem terkini secara percuma di laman web undang-undang? Ayuh, singgah di Hulu. Ini juga merupakan laman menonton filem dalam talian yang paling popular, anda tahu. Sayangnya, Hulu mengenakan yuran langganan USD 5,99 sebulan, tetapi bersabarlah kerana anda juga boleh mendapatkan percubaan percuma selama 30 hari.

Bagaimana saya boleh mendapatkan percubaan percuma di Hulu? Ikuti langkah demi langkah ini untuk mendapatkan promo percubaan percuma dari Hulu:

 • Pergi ke laman web Hulu dan pilih butang "MULAI PERCUBAAN PERCUMA ANDA"
 • Pada halaman pilihan pakej ( pelan ), sila pilih pakej yang USD 5,99 setiap bulan, anda juga boleh memilih pakej tanpa pengiklanan yang mempunyai harga langganan bulanan sebanyak US $ 11.99
 • Isi data yang diperlukan
 • Di halaman maklumat pengebilan , anda mesti mengisi kad kredit atau data Paypal
 • Setelah kaedah pembayaran selesai, anda dapat menikmati akses ke semua filem di Hulu secara percuma.

Tidak seperti Netflix dan HBO Go yang menyediakan kaedah pembayaran menggunakan kad debit, Hulu hanya menyediakan pilihan pembayaran dengan kad kredit dan Paypal sahaja. Jadi, anda yang tidak mempunyai kad kredit pasti sukar untuk menikmati promosi percubaan percuma dari Hulu.

Untuk mengelakkan dicaj ke kad kredit anda, hentikan keahlian Hulu sebelum tarikh percubaan habis. Perkara yang sama berlaku sekiranya anda membayar dengan Paypal.

Nah, berikut adalah beberapa laman web dan aplikasi yang boleh menjadi alternatif kepada IndoXXI. Semua laman web yang kami kaji di atas dijamin sah dan tidak menyalahi undang-undang.

Pada masa ini, anda masih dapat mencari laman menonton dalam talian IndoXXI. Namun, memandangkan laman web ini tidak sah dan memudaratkan pembuat filem, maka anda harus menontonnya dari laman streaming sah yang kami sarankan di atas.

Sekiranya anda mempunyai maklumat lain mengenai laman web atau aplikasi streaming filem sah secara percuma, sila tulis cadangan anda di ruangan komen, ya!