20 Tapak dan Aplikasi Terbaik untuk Menonton Filem pada tahun 2020

Menonton filem boleh menjadi salah satu aktiviti yang menyeronokkan untuk mengisi masa lapang. Malah, jika hobi anda tidak menonton filem tetapi anyway sekali dalam manakala anda akan menonton filem, sama ada ia mengikut citarasa atau yang sedang hit pada masa itu.

Aktiviti menonton filem tidak semestinya selalu dilakukan di pawagam. Anda boleh menstrim alias menonton filem dalam talian melalui PC, komputer riba atau telefon pintar . Kali ini, ia akan memberikan maklumat mengenai laman web dan aplikasi yang menonton filem sah. Ayuh, ambil nota dan lawati salah satu daripadanya untuk menonton filem yang anda suka.

1. Netflix

Netflix

Dari sekian banyak laman menonton filem, Netflix telah menjadi laman web yang paling banyak dipilih oleh orang-orang di seluruh dunia. Ya, penyedia perkhidmatan streaming filem Amerika ini memang dapat diakses di hampir semua negara, termasuk Indonesia.

Walaupun ia bukan perkhidmatan penstriman percuma, Netflix tetap diminati kerana koleksi filem dan siri yang sangat menarik. Malah, untuk memanjakan penggunanya Netflix juga membuat beberapa siri atau filem asli yang kualitinya tidak kalah dengan filem pawagam.

Netflix boleh diakses melalui laman web atau aplikasi yang dimuat turun di telefon pintar anda . Untuk melanggan, anda boleh menggunakan kad debit atau kad kredit sebagai pembayaran.

2. Main tangkapan

Main tangkapan

Sama seperti Netflix, Catchplay juga merupakan perkhidmatan streaming filem yang cukup popular di Asia. Catchplay sendiri adalah syarikat yang berasal dari Taiwan. Sekiranya pada awal rilisnya Catchplay hanya menunjukkan filem dari Taiwan atau Greater China, sekarang sudah ada banyak filem blockbuster dan box office Amerika yang dapat ditonton di sini.

Bercakap mengenai kemas kini filem terbaru , Catchplay dengan pantas mengemas kini senarai filem yang dapat ditonton oleh anda dan pengguna lain. Walau bagaimanapun, beberapa filem adalah penyewaan tunggal atau anda perlu membayar mengikut tajuk jika anda ingin menontonnya, seperti penyewaan DVD luar talian .

3. Video Perdana Amazon

Video Perdana Amazon

Siapa yang tidak mengenali Amazon.com? Laman web yang menyediakan gerai untuk membeli dan menjual wilayah antarabangsa dalam talian sememangnya tidak asing bagi kita. Walaupun kebanyakan orang Indonesia jarang menggunakan Amazon.com untuk urusan jual beli, tetapi sekurang-kurangnya kita pernah mendengar namanya, bukan ?

Amazon menyediakan talian video atas permintaan atau sewa filem perkhidmatan seperti Catchplay atau Netflix. Filem yang terdapat di Amazon Prime Video cukup terkini mengikut zaman.

Untuk dapat menggunakan perkhidmatan Amazon Prime Video, anda mesti membayar yuran langganan terlebih dahulu. Walaupun berbayar, filem yang dapat ditonton di sini agak baru dan tetap tidak akan mengecewakan anda.

4. HBO Go

HBO Go

HBO dikenali sebagai salah satu saluran televisyen yang dapat ditonton oleh pemilik TV kabel. Filem yang ditayangkan di saluran HBO agak baru dan sentiasa terkini . Kini, HBO menjadikan perkhidmatan streaming untuk memudahkan anda menonton filem melalui PC atau telefon pintar .

Melalui HBO Go, anda dapat menonton filem terbaru mengikut citarasa. Sayangnya, perkhidmatan HBO Go belum dapat diakses di Indonesia. Untuk dapat mengakses laman HBO Go, disarankan untuk menggunakan VPN pada pelayan Singapura. Kerana HBO Go boleh diakses di negara jiran.

HBO Go ialah seperti Netflix, yang bermakna anda perlu menjadi seorang dibayar keahlian pertama untuk dapat menonton filem-filem yang terdapat di situ.

5. Hoopla

Hoopla

Sekiranya sebilangan perkhidmatan streaming filem mengenakan bayaran untuk dapat menonton filem di laman web atau aplikasi, Hoopla menyediakan perkhidmatan streaming percuma untuk penggunanya. Bukan hanya filem dan siri TV, terdapat juga buku atau komik yang boleh anda baca. Bagaimanapun, Hoopla adalah hiburan sehenti yang menyeronokkan !

Laman web Hoopla agak ringan dan tidak mudah ketinggalan ketika dibuka. Walaupun filemnya mungkin tidak semudah HBO Go atau Catchplay, tetapi jika anda mencari laman menonton filem yang sah dan percuma, Hoopla boleh menjadi pilihan yang tepat.

Anda perlu ingat, Hoopla menggunakan sistem yang sama dengan perpustakaan di mana anda hanya boleh 'meminjam' filem atau siri TV untuk jangka waktu tertentu, alias ada had waktu.

6. Popcornflix

Popcornflix

Satu lagi laman menonton filem dalam talian yang boleh diakses secara percuma, iaitu Popcornflix. Sebenarnya, anda tidak perlu rumit untuk mendaftarkan akaun terlebih dahulu untuk dapat menontonnya di sini. Cukup pilih filem yang ingin anda tonton, kemudian klik butang "Main", dan sila tonton filemnya.

Popcornflix adalah laman streaming filem yang telah mendapat pujian dari banyak pengguna. Selain laman web yang ringan dan dapat diakses secara percuma, kandungan yang terdapat di sini juga sangat baik dan dikemas kini setiap tahun. Selain itu, anda boleh mencari filem mengikut genre, tahun pelepasan, dan negara asal, anda tahu!

Walaupun tidak sebesar Netflix, Popcornflix juga mempunyai beberapa filem asli. Ingin tahu, bukan ? Lihat Popcornflix dengan segera! Jangan lupa menggunakan VPN kerana beberapa filem hanya dapat diakses di negara tertentu.

7. Plex

Plex

Di antara laman perkhidmatan streaming di dunia, Plex adalah laman web baru. Walaupun agak baru, filem yang terdapat di Plex cukup terkini dan tidak ketinggalan zaman. Jauh sebelum melepaskan perkhidmatan streaming filem, Plex adalah 'alat' untuk mengakses fail media peribadi dari seluruh dunia. Setelah melancarkan perkhidmatan streaming filem, terdapat banyak pengguna Flex.

Plex menyediakan pelbagai filem luar dan rancangan TV yang sangat menarik. Bukan hanya itu, di platform streaming ini anda juga dapat mendengarkan lagu dengan kualiti audio yang berkualiti.

Terdapat beberapa filem yang dapat ditonton secara percuma, tetapi beberapa filem hanya tersedia untuk keahlian premium.

8. Keretakan

Cengkerik

Siapa kata sukar mencari perkhidmatan streaming percuma dan berkualiti? Crackle adalah laman streaming filem percuma dengan kandungan berkelas. Maklum, platform ini masih di bawah syarikat Sony Pictures Entertainment sehingga kandungannya pastinya tidak ketinggalan zaman.

Crackle terus beroperasi dengan bergantung pada pendapatan dari iklan. Anda tidak perlu membayar keahlian atau menyewa filem setiap tajuk di Crackle. Cuma, Crackle tidak dapat diakses di Indonesia walaupun laman web ini sah. Anda mesti menggunakan VPN yang disambungkan ke pelayan Australia, Inggeris atau Amerika sekiranya anda ingin membuka Crackle.

9. Hulu

Hulu

Salah satu pesaing Netflix ialah Hulu. Platform streaming filem ini mempunyai koleksi filem berkualiti dan terkini . Sebenarnya, apa yang menjadikan Hulu layak digelar pesaing Netflix adalah ketersediaan Hulu Originals dalam bentuk filem yang dihasilkan oleh Hulu.

Hulu menghendaki penggunanya membayar yuran keahlian yang harganya sekitar 5.99 dolar AS sebulan. Dengan menjadi ahli , anda bebas mengakses semua filem yang terdapat di Hulu. Anda juga bebas menggunakan sebarang peranti untuk melakukan streaming di Hulu, sama ada PC atau telefon bimbit anda.

10. Viki

Viki

Bagi anda peminat drama Asia, anda pasti akan merasa seperti berada di rumah semasa menstrim di Viki. Laman web ini, yang merupakan anak syarikat Rakuten, adalah tempat untuk menonton drama Korea, Taiwan dan Jepun. Tidak bersemangat, koleksi filem yang terdapat di sini sangat banyak dan terkini .

Berita baik bagi anda yang ingin mencuba Viki kerana laman web ini dapat diakses secara percuma tanpa perlu membayar yuran langganan. Laman web sangat ringan sehingga anda dapat mengaksesnya di PC atau telefon pintar .

Perkara lain yang menjadikan Viki layak dinobatkan sebagai salah satu laman menonton filem dalam talian terbaik adalah kita tidak perlu mendaftarkan akaun terlebih dahulu. Cukup masukkan laman web , pilih filem yang ingin anda tonton, klik "Main", dan tetapkan sari kata menggunakan bahasa Indonesia. Wow, semudah itu , bukan ?

Baca juga : Laman Streaming Drama Korea Terbaik

11. Tayangan filem

Tayangan filem

Pencinta filem pastinya tidak perlu menonton filem baru sepanjang masa. Kadang-kadang melihat filem lama juga boleh menjadi aktiviti yang menarik. Lagipun, banyak tajuk filem lama yang kualitinya tidak kalah dengan filem yang baru sahaja dirilis di pawagam. Sekiranya anda peminat filem lama, maka nikmati hobi anda dengan menstrim di Filmrise.

Filmrise memberi akses percuma kepada penggunanya. Jika anda rosak dan berasa Netflix dan yuran bulanan Hulu adalah terlalu mahal, kemudian mempertimbangkan streaming filem klasik di Filmrise. Lama tetapi emas adalah nyata !

12. MAXstream

Aliran maksimum

MAXstream sebenarnya adalah aplikasi streaming yang dimulakan oleh Telkomsel. Malah, Telkomsel malah membuat pakej khas untuk pengguna yang menikmati MAXstream. Melalui MAXstream anda bahkan boleh mengakses HBO Go dan Viu.

Filem yang disediakan oleh MAXstream adalah baru. Sekiranya anda peminat filem nasional, MAXstream juga menyediakan filem Indonesia dengan kualiti yang sangat baik. Platform ini hanya terdapat dalam bentuk aplikasi sehingga anda hanya dapat menonton filem MAXstream di telefon bimbit atau PC anda.

Menariknya, MAXstream juga mempunyai siri asli yang cukup menghiburkan. Sekarang, jika anda pengguna Telkomsel dan mempunyai kuota MAXstream, cubalah deh streaming filem dalam aplikasi!

13. iflix

iflix

Hari ini, semakin banyak laman web yang menonton filem sah muncul. iflix adalah salah satu platform yang paling banyak digunakan di Indonesia. Laman web tontonan yang berasal dari Malaysia ini disukai kerana boleh diakses secara percuma dan koleksi filem yang lengkap, mulai dari K-drama atau filem Indonesia semuanya ada di sini.

Memandangkan iflix dimiliki oleh Malaysia, jangan terkejut jika anda menjumpai banyak filem bersebelahan semasa mengakses laman web ini. Sekiranya anda tidak suka menonton filem Malaysia, ada juga filem Barat atau rancangan TV yang tersedia.

Iflix boleh diakses terus di laman web atau memuat turun aplikasi di telefon bimbit anda. Datang, tonton filem berkualiti secara sah dan tanpa bayaran di iflix!

14. Viu

Viu

Viu adalah platform penstriman filem atau siri Asia. Sekiranya anda peminat Drakor , Viu adalah tempat terbaik untuk menonton drama Korea. Boleh dikatakan drakor yang ada di sini sangat dikemas kini . Sebenarnya, beberapa drama yang kini ditayangkan di negara asalnya sudah dapat ditonton di Viu.

Viu boleh didapati sebagai aplikasi atau laman web . Semua orang boleh menggunakan Viu secara percuma tetapi terhad kepada beberapa tajuk. Sekiranya anda ingin mengakses semua tajuk filem atau siri di Viu, anda mesti menjadi keahlian premium berbayar terlebih dahulu.

15. Tubi

Tubi

Sebagai saingan terberat HBO Go, Tubi adalah perkhidmatan streaming yang dimiliki oleh Fox Corporation. Seperti yang kita ketahui, HBO dan FOX adalah dua saluran televisyen Amerika yang sememangnya berada dalam persaingan yang ketat.

Apa yang menjadikan Tubi mempunyai kelebihan daripada HBO Go ialah Tubi dapat diakses secara percuma. Lupakan yuran keahlian bulanan atau pendaftaran yang rumit kerana apabila anda membuka laman web dan memilih filem untuk ditonton, filem itu dapat dimainkan dengan segera.

Batasan Tubi hanya terletak pada sari kata . Nampaknya perkhidmatan streaming ini tidak menyediakan sari kata dalam bahasa Indonesia.

16. Genflix

Genflix

Sekiranya ini adalah perkhidmatan streaming oleh anak bangsa. Ya, Genflix adalah laman streaming filem yang sangat 'mesra' kepada masyarakat Indonesia. Selain akses mudah, semua filem asing yang terdapat di sini dapat diatur menggunakan sari kata bahasa Indonesia.

Memandangkan Genflix adalah karya anak bangsa, filem-filem yang terdapat di sini dikuasai oleh filem nasional. Walau bagaimanapun, terdapat juga filem Korea dan Amerika yang terdapat di sini. Tidak semua filem yang terdapat di Genflix dapat ditonton secara percuma. Sebahagian dari mereka hanya dapat diakses jika anda sudah membayar yuran langganan.

17. Kanopy

Kanopy

Kanopy mempunyai banyak persamaan dengan Hoopla. Pengguna merujuk Kanopy sebagai perpustakaan dalam talian untuk menyewa filem untuk jangka masa tertentu. Namun, koleksi filem di sini cukup lengkap, walaupun tidak betul-betul terkini .

Akses ke Kanopy sebenarnya percuma. Malangnya, anda memerlukan kad perpustakaan dari perpustakaan awam atau universiti. Jadi, jika anda tidak mempunyai kad perpustakaan, nampaknya anda akan mengalami kesukaran untuk mengakses Kanopy.

Nasihat kami, pinjam kad perpustakaan daripada saudara-mara yang mungkin bersekolah di luar negara. Kad ini hanya diperlukan pada pendaftaran pertama!

18. TV Pluto

TV Pluto

Masih membincangkan perkhidmatan streaming dari Amerika kali ini terdapat TV Pluto. Walaupun namanya tidak sepopuler HBO Go atau Amazon Prime Video, filem yang terdapat di Pluto TV cukup baru dan tidak terlalu ketinggalan zaman.

Menariknya, terdapat beberapa saluran televisyen asing yang dapat ditonton melalui Pluto TV. Namun, Anda diharuskan menggunakan VPN ketika mengakses TV Pluto kerana beberapa negara di Asia, termasuk Indonesia, tidak dapat menayangkan filem di TV Pluto walaupun situs ini adalah situs hukum.

19. Bercinta

Video

Nah, ini adalah perkhidmatan streaming filem yang dulu hanya digunakan untuk menonton saluran televisyen tempatan. Semakin meningkat, Vidio akhirnya melepaskan ciri streaming filem. Walaupun tidak ada banyak koleksi filem di sini, filem-filemnya cukup terkini .

Bukan hanya filem, di Vidio anda juga dapat menonton pertandingan drakor atau bola sepak yang sedang berlangsung. Walau bagaimanapun, akses streaming ini hanya dapat dinikmati oleh pengguna yang telah melanggan keahlian perdana . Tetapi anda tidak perlu risau kerana yuran keahlian di Vidio sangat murah berbanding dengan platform streaming seperti Netflix.

20. TV Retrovision

TV Retrovision

Tahukah anda bahawa terdapat banyak filem lama yang menarik untuk ditonton? Sebenarnya, walaupun kualiti filemnya masih hitam putih, terdapat banyak tajuk filem lama yang mempunyai jalan cerita yang menarik atau dianggap berjaya pada zamannya.

Malangnya, sebilangan orang sukar mendapatkan filem klasik ini. Untuk memberikan penyelesaian, Retrovision TV dilengkapi dengan banyak judul filem lama yang dapat ditonton secara percuma!

Semua laman web dan aplikasi untuk menonton filem di atas adalah sah dan tidak mengambil filem cetak rompak. Anda tidak perlu risau menonton filem haram ketika mengakses laman web dan aplikasi di atas.

Beberapa laman web di atas mungkin belum diakses dari negara kita. Anda mesti menggunakan VPN untuk masuk ke laman web ini. Sekiranya terdapat laman web atau aplikasi tambahan untuk menonton filem undang-undang lain yang belum dibincangkan di sini, sila tulis nama mereka di ruangan komen, ya!