EaseUS Todo Backup, Penyelesaian Sandaran Data yang Pantas dan Mudah

Mungkin kebanyakan dari anda merasa kecewa ketika kehilangan data penting pada komputer riba, sama ada dalam bentuk gambar, dokumen, dan juga perisian. Terutama jika data penting belum disandarkan  di mana sahaja. Jadi, anda tidak dapat memulihkan data penting kerana tidak ada  data sandaran  .

Oleh itu, anda mesti rajin melakukan  backup data  supaya anda tidak perlu risau kehilangan data penting pada komputer riba. Pencadangan data boleh dilakukan secara manual, tetapi tentunya akan memakan masa yang lama. Sekiranya anda menginginkannya dengan cepat dan mudah, anda boleh menggunakan aplikasi khas untuk membuat sandaran data .

Aplikasi untuk sandaran data yang kami cadangkan adalah EaseUs Todo Backup. Aplikasi ini siap melindungi dan menyandarkan semua data pada komputer riba anda Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai keunggulannya mengenai aplikasi EaseUs Todo Backup? Baca terus sehingga akhir ulasan, ya!

Apa itu Cadangan EaseUS Todo?

backup easyus todo

EaseUS Todo Backup adalah aplikasi yang membuat setiap pengguna bernafas dengan bebas kerana semua data pada komputer riba dapat disimpan dengan selamat. Dengan kata lain, EaseUS Todo Backup berfungsi untuk menyimpan data sehingga anda mempunyai sandaran data selain dari komputer riba.

Selain itu, EaseUS Todo Backup juga sangat mudah digunakan oleh sesiapa sahaja dan tidak memerlukan pakar IT untuk menggunakan aplikasi ini. Anda hanya perlu melakukan beberapa klik untuk melindungi data penting anda. Sekiranya data hilang maka anda tidak perlu risau kerana ada sandaran data.

Ciri-ciri EaseUS Todo Backup

Tidak hanya mudah digunakan, EaseUS Todo Backup juga memiliki 3 fitur utama yang dapat dimanfaatkan oleh penggunanya. Ketiga-tiga ciri ini akan sangat membantu anda dalam melindungi dan bahkan menyimpan setiap data dan fail di komputer riba, 3 ciri berikut:

1. Sandaran

sandaran

Ya, seperti yang dijelaskan sebelumnya bahawa EaseUS Todo Backup adalah aplikasi yang dapat membuat sandaran semua jenis data pada komputer riba. Sebenarnya, sandaran yang dilakukan oleh aplikasi ini sangat lengkap, termasuk sandaran sistem, data cakera keras baik pada HDD atau SSD, flashdisk, Kad SD, dan bahkan dapat membuat sandaran data pada cakera keras luaran.

EaseUS Todo Backup memahami bahawa akan lebih mudah jika penggunanya dapat merapikan setiap data dan file yang akan disandarkan, jadi dari aplikasi ini juga memiliki fitur di mana anda dapat membuat folder untuk setiap data dan file yang akan Anda sandarkan. Dengan adanya ciri-ciri ini, tentunya akan memudahkan pengguna ketika mengembalikan fail dan juga lebih kemas.

Istimewa sekali lagi, anda juga boleh membuat sandaran data atau fail dengan membahagikannya dalam beberapa partisi. Jadi, anda boleh membuat sandaran pada satu partisi dengan pelbagai folder, atau lebih daripada 1 partisi . Sangat lengkap, bukan ?

2. Klon

Klon

Nah, ini adalah salah satu kelebihan apabila anda menggunakan aplikasi EaseUS Todo Backup, Clone. Apakah maksudnya? Maksudnya, dengan aplikasi ini anda dapat melakukan pengklonan atau memindahkan dan memindahkan data ke cakera keras lain dengan mudah, selamat, dan cepat.

Contohnya anda ingin memindahkan data penting dari HDD ke SSD maka anda tidak memerlukan aplikasi lain kerana EaseUS Todo Backup mempunyai ciri-cirinya. Bukan hanya memindahkan data, kerana dalam aplikasi ini juga dapat memindahkan atau memindahkan sistem yang Anda tahu.

Jadi, anda boleh membuat salinan OS yang tepat ke HDD, SSD, dan cakera keras lain dengan menggunakan EaseUS Todo Backup. Uniknya, anda dapat mengklon setiap partisi dan folder yang telah anda buat untuk membuat sandaran data. Dengan ciri ini, anda tidak perlu risau kehilangan data. Bagus, bukan ?

3. Pulihkan Data yang Hilang dengan Cepat

Pulihkan Data yang Hilang dengan Cepat

Kelajuan sandaran data juga dimaksudkan sebagai salah satu kelebihan utama EaseUS Todo Backup. Ya, aplikasi ini menjamin bahawa pengguna tidak akan menemui masalah lambat semasa memindahkan data atau membuat sandaran data ke pemacu keras mana pun.

Selain dapat melakukan  backup  dengan cepat, EaseUS Todo Backup juga menjamin kelajuan semasa data memulihkan  proses,  aka mengembalikan data yang telah sebelum ini disandarkan. Jadi, anda tidak perlu risau dengan masalah lambat kerana EsaeUS Todo Backup memahami keperluan dan kehendak pelanggannya. Oleh itu, ciri untuk memulihkan dan memindahkan data dengan cepat dipasang pada aplikasi ini.

Cara Membuat Sandaran EaseUS Todo

Tidak sukar untuk menggunakan EaseUS Todo Backup kerana langkahnya sangat mudah dan tidak rumit. Anda hanya perlu mengikuti cara berikut untuk membuat sandaran data pada komputer riba anda:

  • Sandaran Cakera / Partition

Sandaran Partition Disk

Bagi anda yang ingin membuat sandaran data yang terdapat pada komputer riba Disk / Partisi, maka anda hanya perlu memilih pilihan Disk Backup. Kemudian, anda boleh mengklik secara langsung pada setiap data yang ingin anda sandarkan. Selepas itu, kemudian tentukan lokasi data sandaran. Sebagai contoh, anda ingin membuat sandaran dari HDD ke External Disk, kemudian pilih tujuan ke External Disk.

Dan jangan lupa memilih jenis sandaran , seperti sandaran penuh, cadangan tambahan, sandaran pembezaan, atau cadangan jadual. Anda juga boleh menukar nama data yang akan disandarkan di bahagian Nama Pelan. Sekiranya dianggap selesai, anda boleh terus klik Proceed.

  • Sandaran Fail

Sandaran Fail

Mungkin ada sebilangan orang yang hanya ingin membuat sandaran fail tertentu dan sudah tentu aplikasi ini dapat melakukannya. Sangat mudah, anda hanya perlu memilih menu Backup Fail. Selepas itu, anda boleh memilih fail yang ingin anda sandarkan secara langsung dan jangan lupa untuk menentukan tempat untuk membuat sandaran fail .

Anda juga boleh menukar nama fail yang anda sandarkan lebih awal di bahagian Nama Rencana. Akhirnya, anda boleh klik Teruskan dan tunggu beberapa saat sehingga fail anda disandarkan. Bagaimana dengan hanya beberapa klik dan sangat mudah, bukan ?

  • Sandaran Sistem

Sandaran Sistem

Semudah melakukan backup pada Disk dan File, untuk melakukan Backup Sistem maka anda hanya perlu mengklik pada menu Backup Sistem. Kemudian, pilih setiap sistem yang anda mahu sandarkan dan tentukan juga tujuan sandaran . Setelah selesai, klik Teruskan terus di bahagian bawah.

  • Sandaran E-mel

Sandaran Mel

Mungkin bagi sebilangan orang anda mempunyai e-mel penting yang perlu disandarkan agar dapat dipulihkan dengan mudah sekiranya anda kehilangan e-mel anda. Sekarang, untuk membuat sandaran e-mel, anda boleh mengklik menu Sandaran EMail dan segera memilih setiap e-mel yang ingin anda sandarkan. Kemudian, tentukan destinasi atau lokasi sandaran . Pada akhir, anda boleh mengklik Teruskan.

Itulah kemudahan yang ditawarkan oleh EaseUS Todo Backup. Anda boleh membuat sandaran dan bahkan mengklon dengan mudah, cepat, dan pasti selamat. Sekiranya anda berminat untuk mempunyai aplikasi, anda boleh terus mengunjungi pautan ini untuk mendapatkan permohonan tersebut.