7 Cara untuk Mengatur Kecerahan Skrin Komputer dan Komputer Riba

Kadang kala, ada sebilangan orang yang lebih selesa dengan skrin yang tidak terlalu terang dan ada yang merasa lebih selesa ketika skrin komputer agak redup. Walau bagaimanapun, kecerahan skrin pada komputer / komputer riba juga bergantung pada keadaan bilik, di luar dan di dalam rumah.

Jadi, bagaimana anda menyesuaikan kecerahan skrin komputer / komputer riba anda? Ada pelbagai cara untuk mengelolanya, melalui tetapan, tetingkap, dan papan kekunci biasa. Tenanglah, semua cara untuk menyesuaikan kecerahan skrin komputer sangat mudah dan sederhana . Anda boleh membaca artikel ini hingga akhir, ya.

1. Laraskan Kecerahan Monitor

Cara menyesuaikan kecerahan monitor dapat disesuaikan dari monitor secara langsung. Monitor PC desktop umumnya mempunyai butang khas untuk menyesuaikan kecerahan (baik di depan atau di satu hujung). Anda hanya perlu menekan butang ini untuk menyesuaikan sama ada skrin terang atau tidak.

Beberapa monitor juga menyajikan  perisian  khas yang bertujuan untuk tetapan skrin. Perisian ini perlu dipasang pada Windows 10. Anda boleh menyesuaikan tahap kecerahan, bahkan menyesuaikan yang lain jika monitor dan perisian  menyokong banyak ciri menarik.

2. Manfaatkan Peribadikan

Manfaatkan Peribadikan

Pernah menukar kertas dinding pada PC / komputer riba dengan menggunakan menu Peribadikan? Sekiranya anda telah melakukannya, maka kaedah ini juga dapat digunakan sebagai cara untuk menyesuaikan tahap kecerahan layar pada PC / komputer riba yang anda tahu. Kaedahnya sangat mudah dan tidak perlu melakukan banyak peringkat. Ayuh, ikuti langkah mudah di bawah ini dengan segera:

 1. Langkah awal, anda hanya perlu pergi ke halaman utama Windows.
 2. Kemudian, anda boleh terus klik kanan pada tetikus anda.
 3. Selepas itu, beberapa pilihan akan muncul. Sekarang, untuk menyesuaikan tahap kecerahan, anda boleh langsung mengklik  peribadikan.
 4. Kemudian, anda boleh memilih paparan secara langsung untuk menyesuaikan kecerahan. Biasanya, menu paparan ini terletak di sudut kiri bawah dan berhampiran Lihat Juga.
 5. Sudah menjumpainya? Sekiranya demikian, anda kini boleh memasuki peringkat akhir untuk menyesuaikan tahap kecerahan skrin. Anda hanya perlu mengklik Adjust Brightness dan menyesuaikannya mengikut keperluan anda.

Ia sudah selesai, kini anda dapat menyesuaikan tahap kecerahan dengan mudah dan tanpa keributan. Adakah anda berjaya mencubanya? Atau masih keliru? Masih ada cara lain, sungguh. Oh ya, kaedah ini biasanya boleh dilakukan untuk sistem operasi Windows 7 ke bawah, ya.

3. Klik kanan pada Tetikus (Windows 10)

Nah, bagi anda yang menggunakan PC / komputer riba berdasarkan Windows 10, ada cara yang lebih mudah untuk menyesuaikan kecerahan skrin. Anda tidak perlu bersusah payah mengklik menu peribadikan lagi.

Kerana, kaedah yang satu ini hanya memerlukan beberapa saat untuk mendapatkan kecerahan skrin sesuai dengan keinginan anda. Adakah anda ingin tahu bagaimana? Boleh mengikuti tutorial ini secara langsung:

 • Pada awalnya, pastikan anda meletakkan crusor di halaman tingkap utama, sama ada PC Desktop atau komputer riba.
 • Kemudian, anda boleh klik kanan pada Recall, harus klik di sebelah kanan, jangan klik di sebelah kiri.
 • Selepas itu, anda boleh terus klik pada menu Tetapan Paparan.

Klik Kanan pada Tetikus (Windows 10) 2

 • Kemudian, Windows akan segera menampilkan tetapan untuk layar, baik untuk skala dan tata letak, cahaya malam, resolusi, termasuk untuk menyesuaikan tingkat kecerahan.
 • Sekarang, untuk menyesuaikan kecerahan skrin, anda hanya perlu memperhatikan bahagian Kecerahan dan warna> Tukar Kecerahan.

Klik kanan pada Tetikus (Windows 10) 1

 • Di sana, ada bar dan ada garis yang boleh anda geser ke kanan dan kiri untuk menyesuaikan tahap kecerahan skrin pada PC / komputer riba anda. Luncurkan dan susun mengikut keperluan dan keinginan anda.
 • Sudah selesai? Anda tidak perlu menyimpan tetapan, cukup tutup menu kecerahan dan tetapan kecerahan layar akan disimpan secara automatik.

Bagaimana, anda fikir kaedah ini lebih mudah atau membuat anda keliru? Sekiranya anda masih tidak sesuai dengan kaedah ini, anda boleh mencuba kaedah lain yang dinyatakan di bawah, ya.

4. Panduan Simbol Windows + X

Pusat Mobiliti Windows

Selain menggunakan tetapan pada PC / komputer riba, Anda juga dapat menyesuaikannya dengan kombinasi tetapan papan kekunci dan PC / komputer riba. Kaedah ini lebih mudah kerana tidak memerlukan banyak menu 'klik' atau pilihan lain.

Oh ya, cara menyesuaikan kecerahan skrin di komputer ini juga dapat dilakukan untuk mana-mana sistem operasi Windows, bermula dari Windows 7, 8, hingga Windows 10. Berikut adalah beberapa langkah mudah:

 • Pada mulanya, anda boleh mengklik simbol Windows + huruf X pada papan kekunci secara langsung.
 • Kemudian, anda hanya boleh mengklik Mobility Center, tetapi kadang-kadang, terdapat juga beberapa Windows yang menggunakan nama Windows Mobility Center. Klik pada menu dan beberapa tetapan asas akan segera muncul.

Campuran Simbol Windows + X 1

 • Sekarang, untuk menyesuaikan kecerahan layar PC / komputer riba anda, sapu pada bahagian Kecerahan paparan. Terdapat bar di bahagian bawah menu, anda dapat menggesek ke kanan dan ke kiri untuk menyesuaikan kecerahan layar seperti yang diperlukan.

cara menyesuaikan kecerahan skrin komputer Alloy Symbol Windows + X 2

 • Setelah selesai, anda dapat segera menutup menu dan tetapan kecerahan layar akan disimpan secara automatik. Sangat sederhana, ya?

5. Klik Simbol Kecerahan Skrin Fn + pada Papan Kekunci

Klik fn + Simbol Kecerahan Skrin pada Papan Kekunci

Terdapat lebih banyak yang paling mudah dan mudah diakses, menurut Carisinyal, anda hanya perlu mengklik simbol di papan kekunci sahaja , anda tahu. Ya, kaedah ini lebih mudah jika dibandingkan dengan tiga cara di atas. Kaedah ini juga berlaku untuk semua PC / komputer riba berasaskan Windows.

Pertama, anda boleh melihat papan kekunci dengan mengklik butang  fn + simbol kecerahan. Biasanya, simbol kecerahan akan digambarkan sebagai matahari yang redup atau terang. Sudah selesai, sekarang anda telah menetapkan kecerahan skrin.

Perhatikan juga bahawa kaedah ini bergantung pada papan kekunci setiap PC / komputer riba yang anda gunakan, ya. Kerana, tidak semua papan kekunci menyokong simbol kecerahan, jadi pastikan papan kekunci anda mempunyai butang untuk menyesuaikan kecerahan layar.

6. Manfaatkan Slider pada Windows 10

Cara menyesuaikan kecerahan layar pada komputer / komputer riba berlaku untuk semua PC yang menjalankan sistem Windows. Kaedahnya sangat mudah dan ringkas, anda hanya perlu mengklik ikon gelangsar di sudut kanan bawah. Untuk maklumat lebih lanjut, anda boleh memeriksa langkah-langkah berikut secara langsung:

 • Pertama, anda boleh mengklik simbol bateri yang biasanya terletak di sudut kanan bawah.

Manfaatkan Slider 1

 • Selepas itu, anda boleh mengklik pada bahagian kecerahan skrin di sebelah  pengisian.

Manfaatkan Slider 2

 • Kemudian, anda cukup klik pada bahagian tersebut dan kecerahan skrin pada PC / komputer riba anda akan disesuaikan dengan peratus sistem komputer.
 • Sekiranya Windows anda tidak memaparkan ikon kecerahan layar, dan hanya tetapan bateri, tidak ada masalah. Kaedah ini juga boleh digunakan. Lihat gambar di bawah.

Cara menyesuaikan tahap kecerahan Windows 10

 • Sekiranya ikon bateri kelihatan seperti gambar di atas, anda hanya perlu menetapkan mod bateri.
 • Kaedah ini dapat digunakan apabila komputer riba anda tidak disambungkan ke pengecas dan menggunakan tenaga bateri.
 • Sekiranya anda mahu ia terang, tatal ke bahagian "Prestasi Terbaik". Sekiranya anda mahukan skrin redpu, sapu ke bahagian "Hayat bateri terbaik". Oleh kerana kecerahan skrin mempengaruhi penggunaan bateri, jelas kaedah ini lebih berkesan. Kerana selain mengatur tingkat kecerahan layar, ini juga mengatur tingkat penggunaan baterai.

7. Manfaatkan Slider pada Windows 7

Sebenarnya, penggunaan slaid pada Windows 7 dan 10 tidak jauh berbeza . Namun, jika anda masih merasa tidak yakin dan anda adalah pengguna Windows 7, anda boleh mengikuti langkah-langkah ini untuk menyesuaikan kecerahan skrin komputer anda:

 • Masih sama, anda hanya perlu mengklik simbol bateri pengecas di sudut kanan bawah.

1 Manfaatkan Slider pada Windows 7

 • Kemudian, anda hanya boleh klik Laraskan kecerahan skrin.

2 Manfaatkan Slider pada Windows 7

 • Akhirnya, anda hanya perlu menggerakkan slaid atau anak panah ke kanan dan kiri untuk menyesuaikan kecerahan skrin PC mengikut keinginan anda. Selesai, sekarang tahap kecerahan skrin pada PC / komputer riba ditetapkan.

3 Manfaatkan Slider pada Windows 7

Jadi 7 cara untuk menyesuaikan kecerahan skrin komputer yang mudah dan ringkas. Anda hanya perlu memilih salah satu daripadanya untuk menyesuaikan kecerahan skrin. Anda juga boleh berkongsi dengan kami dan pembaca lain untuk cara lain di ruangan komen. Semoga bermanfaat!