8 ciri menarik SJ8 Pro yang akan menjadikan Vlog lebih sejuk

YouTube telah menghasilkan pelbagai kandungan video menarik yang dapat menjadi alat hiburan dan pendidikan. Malah, VLOG ( Blog Video ) mengenai kehidupan seharian YouTubers juga sangat menarik untuk ditonton. Tidak bersemangat, YouTubers bersaing untuk membuat kandungan menarik untuk menarik penonton . Maklum, semakin banyak penonton memperoleh semakin besar pendapatan yang diperoleh oleh YouTubers.

Hari ini, VLOG bukan sahaja boleh dimuat naik di YouTube. Media sosial lain seperti Facebook dan Instagram juga boleh menjadi tempat memuat naik VLOG. Selain itu, ciri IGTV di Instagram membolehkan anda memuat naik video dengan jangka masa yang lebih lama.

Untuk membuat VLOG yang menarik, anda harus bergantung pada kamera yang mampu. Memandangkan jangka masa VLOG biasanya cukup lama, anda memerlukan kamera dengan jangka hayat bateri yang panjang dan kemampuan untuk merakam video dengan resolusi minimum 4K 60fps.

Semasa membuat VLOG, anda juga perlu membawa kamera praktikal, seperti kamera aksi . Nah, untuk menghasilkan VLOG yang hebat, anda tidak boleh menggunakan kamera tindakan apa pun. Anda memerlukan kamera aksi yang boleh dipercayai dengan ciri penuh seperti SJ8 Pro.

Berbeza dengan generasi sebelumnya, SJ8 Pro hadir dengan sejumlah ciri menarik yang pasti menjadikan VLOG anda lebih sejuk. Mari kenali 8 ciri menarik yang ditawarkan oleh SJ8 Pro untuk vlogger berikut:

1. Skrin IPS 2.33 inci lebih besar

Masih menggunakan kamera tanpa skrin sentuh? Ini bermakna anda sudah ketinggalan zaman. Pada masa ini, kamera dengan skrin sentuh saat ini mendominasi pasaran kamera. SJ8 Pro menawarkan skrin sentuh responsif.

Kualiti gambar yang ditawarkan di skrin ini juga cukup bagus. Terima kasih kepada teknologi IPS yang tersemat di layar 2,33 inci ini, gambar yang dipaparkan tidak mengalami perubahan warna liar ketika anda melihatnya dari sudut yang berbeza.

2. Max ISO 6400 (Hanya dalam Versi Pro)

Sensitiviti sensor Max ISO 6400 biasanya hanya terdapat pada kamera DSLR. Namun, kini SJ8 Pro menghadirkan ciri ini hanya melalui kamera tindakan . Senang mengetahui bahawa kepekaan sensor yang begitu kuat dapat dijumpai dalam kamera tindakan. Sudah tentu anda tidak menemui ciri ini di jenama lain atau siri kamera tindakan.

3. Foto Timelapse dengan Paparan Ultra Panjang

Foto Timelapse dengan Pendedahan Ultra Panjang

SJCAM adalah pelopor pengeluar cam aksi yang mula menyediakan ciri ini. Ciri timelapse ini membolehkan anda mengambil gambar timelapse untuk waktu yang sangat lama.

SJ8 Pro dilengkapi dengan perisian yang mempunyai pilihan selang waktu yang panjang, termasuk selang 5 minit, 15 minit, dan selang waktu super panjang 30 minit. Dengan ciri ini, anda dapat membuat masa berlakunya fotografi yang boleh memakan waktu berbulan-bulan ketika mengambil gambar.

4. 4K Crystal Clear (untuk Pro dan Plus)

Crystal Clear 4K (untuk Pro dan Plus)

Tidak semua kamera aksi menyediakan ciri 4K UHD ( Ultra High Definition ) untuk dapat menghasilkan gambar yang jernih. Walau bagaimanapun, kamera SJ8 Plus dan Pro dapat melakukannya dengan mudah. Dalam siri tertinggi, iaitu Pro, anda boleh melakukannya pada kadar 60 bingkai sesaat! Hebat, bukan ?

5. Lubang USB Type-C untuk Pemindahan Fail dan Pengecasan Bateri Super Cepat

Masih rumit apabila anda harus memindahkan fail pada kamera tindakan ke PC? Sudah tiba masanya untuk mengganti kamera lama anda dengan SJ8 Pro. Kamera ini dilengkapi dengan lubang USB Type-C yang membolehkan anda mengecas amper yang lebih besar sehingga proses pengecasan bateri kamera dapat dilakukan dengan lebih cepat.

Di samping itu, anda boleh menggunakan penyesuai khas untuk memindahkan foto dan video ke PC sambil masih mengecas bateri kamera. Semua yang anda boleh lakukan melalui lubang yang sama!

6. Zum Digital yang Dipertingkatkan 8x

Dalam siri SJCAM sebelumnya, anda tidak akan pernah menemui ciri zoom digital sehebat yang terdapat di SJ8 Pro. Ciri zoom digital pada SJ8 Pro cukup bagus, walaupun anda baru sahaja mengaktifkan kamera, ciri ini sudah dapat berfungsi dengan baik. Terima kasih kepada gabungan cip dan sensor yang digunakan, proses zoom 8x pada cam aksi ini lebih baik daripada siri SJCAM sebelumnya.

7. Kelajuan Pengatup Laras

Salah satu ciri terbaik SJ8 Pro yang tidak anda hadapi dalam siri SJCAM sebelumnya. Anda boleh menukar kelajuan pengatup secara manual. Bukan hanya itu, rentang intensiti cahaya yang ditawarkan berkisar antara 1/500 per saat, hingga maksimum 60 saat untuk merakam pendedahan panjang dalam suasana gelap.

8. Penukaran H.265

Akhirnya, terdapat ciri terbaru yang anda dapati di SJ8 Pro, iaitu HEVC ( Pengekodan Video Berkecekapan Tinggi ). Sekiranya dalam siri sebelumnya SJCAM hanya menyematkan penukaran H.264 AVC untuk penukaran ke format .MP4 atau .MOV, kini anda dapat menikmati ciri penukaran H.265 yang merupakan kemajuan terbaru dalam pemampatan video.

Sistem ini membolehkan anda mendapatkan gambar dengan ukuran fail yang lebih kecil tetapi kualiti gambarnya sama. Di samping itu, anda dapat mengalami proses penyimpanan fail yang lebih cepat, serta kualiti streaming dan main balik yang lebih baik tanpa mengurangkan kualiti.

8 ciri SJ8 Pro yang sangat baik sangat menyokong aktiviti videografi untuk vlogger . Untuk mendapatkan sebilangan besar penonton , sudah tentu anda harus bermula dari "senjata" utama, iaitu kamera.

Jangan berhenti di situ, SJ8 Pro juga menawarkan sejumlah ciri menarik lain yang pastinya diperlukan untuk menghasilkan video atau gambar yang berkualiti, seperti:

  • Skrin LCD depan dengan ukuran 0.96 inci.
  • Mikrofon berganda untuk audio yang lebih jelas ...
  • Penstabilan Giro 6 paksi (versi Pro)
  • Kesambungan WiFi yang dapat dipilih mengikut keperluan: standard 2,4 GHz atau 5 GHz untuk jarak penerimaan yang lebih lama dan lebih pantas.
  • Boleh dikawal dari jauh menggunakan SJ Remote (dijual secara berasingan).
  • Aplikasi pengawal SJCAM Zone.
  • Ketersediaan format RAW.
  • Bateri Lithium 1,200 mAh yang lebih besar yang menggerakkan kamera lebih lama.
  • Pelbagai UI yang boleh anda pilih sendiri.

SJ8 Pro diluncurkan di pasaran dengan harga USD 289 atau sekitar Rp4.159.000. Dalam pembelian, anda telah memperoleh sarung kalis air untuk menyokong penggunaan kamera ini di dalam air. Apa yang anda menunggu, segera menggantikan kamera lama anda dengan SJ8 super canggih Pro tindakan cam !