7 Cara Mengatasi Cakera Flash yang Tidak Boleh Dibaca Dengan Mudah

Keperluan untuk cakera kilat cukup penting bagi sesetengah orang. Kerana flash disk boleh digunakan sebagai tempat penyimpanan data dan fail sementara bagi mereka yang memerlukannya. Kadang-kadang, cakera kilat juga akan sangat berguna sebagai sandaran untuk fail penting.

Namun, ada kalanya disk flash rosak sehingga tidak dapat dibaca di komputer riba atau PC anda. Oleh itu, kali ini memberikan petua dan trik untuk pembaca dalam menangani cakera kilat yang tidak dapat dibaca pada PC / komputer riba dengan mudah dan praktikal. Penjelasan berikut adalah petua.

1. Periksa Port USB pada PC / Komputer riba

Pertama, untuk mengatasi flash disk yang tidak dapat dibaca adalah dengan memeriksa keadaan port USB yang akan digunakan. Ada kemungkinan, port USB pada komputer riba rosak sehingga tidak dapat membaca cakera kilat anda.

Untuk memeriksanya sangat mudah, anda boleh mencuba memasukkan flash disk ke port USB pada komputer riba yang lain. Sekiranya memang cakera kilat dapat dibaca di port USB komputer riba yang lain, kemungkinan besar port USB pada komputer riba anda menghadapi masalah.

2. Periksa Flash Disk

cara membaiki denyar yang rosak

Selain port USB, anda juga perlu menjangkakan kerosakan yang terdapat pada flash disk. Anda boleh memeriksa keadaan flash disk yang sedang anda gunakan, sama ada flash disk masih bagus atau sudah rosak. Sebabnya, jika cakera kilat anda benar-benar rosak, cakera kilat secara automatik tidak akan dapat dibaca di komputer riba anda.

Cara memeriksa cakera kilat, anda boleh mencuba memasukkan cakera kilat lain ke port USB pada komputer riba anda. Jika satu lagi cakera flash berjaya dibaca oleh komputer riba anda, ia bermakna bahawa cakera flash anda mungkin mengalami kemalangan atau kerosakan. Oleh itu, sangat wajar jika cakera kilat anda tidak dapat dibaca oleh komputer riba, bukan ?

3. Periksa dengan Scan and Repair Drive

Sebenarnya, Windows mempunyai ciri untuk mengimbas cakera kilat. Imbasan pada cakera kilat ini juga dapat memperbaiki atau mengatasi cakera kilat yang sememangnya rosak. Sekiranya terdapat kerosakan, Windows secara automatik akan memperbaiki cakera kilat kami.

Biasanya, apa yang merosakkan flash disk adalah kehadiran virus. Untuk itu, anda boleh mengikuti beberapa langkah untuk melakukan pengimbasan sebagai salah satu cara untuk mengatasi flash disk yang tidak terbaca kerana virus. Langkah praktikal berikut:

 • Pasang cakera kilat ke port USB pada komputer riba atau PC anda.
 • Kemudian, anda boleh mengklik kanan pada simbol Windows dan memilih Pengurusan Cakera.

Periksa Flashdisk dengan Ciri-ciri di Windows 1

 • Kemudian, pilih cakera kilat anda. Di sini, Cakera pada cakera Flash berada di (E) jadi kami klik kanan pada (E).

Cara Mengatasi Flashdisk yang Tidak Boleh Dibaca

 • Setelah anda klik kanan, pilih sifat dan Windows baru akan muncul secara automatik.
 • Kemudian, anda boleh mengklik alat dan memilih ciri  semak.

Periksa Flashdisk dengan Ciri-ciri di Windows 3

 • Akhirnya, anda boleh mengklik imbasan dan membaiki pemacu dan menunggu beberapa saat selesai.

Periksa Flashdisk dengan Ciri-ciri di Windows 4

Sekarang, setelah melakukan pengimbasan , anda boleh mencuba lagi dengan mengeluarkan cakera kilat dan memasangnya kembali ke port USB. Sekarang, cakera kilat anda berjaya dibaca di komputer riba, bukan ?

4. Periksa dengan Pengurus Peranti

Anda juga boleh memeriksa cakera kilat dengan Pengurus Peranti. Kaedah ini dapat dilakukan jika komputer anda membaca peranti baru atau flash disk terpasang tetapi tidak dapat membuka data yang ada. Dengan caranya sendiri, boleh mengikuti langkah-langkah di bawah.

 • Ketik "Device Manager" di kotak carian di sebelah butang Windows.
 • Anda juga dapat menggunakan kombinasi kunci "Windows + X", kemudian pilih "Device Manager".

Cara Mengatasi Flashdisk yang Tidak Boleh Dibaca

 • Selepas "Pengurus Peranti dibuka", klik Disk "Pemacu cakera".
 • Cari pemacu yang mengandungi perkataan "Flash disk". Jangan keliru dengan pemacu  storan  di komputer anda.
 • Setelah dijumpai, klik kanan, kemudian pilih "Nyahpasang".

Cara Mengatasi Flashdisk yang Tidak Boleh Dibaca

 • Selepas itu, anda boleh memilih "Imbas perubahan perkakasan" untuk mengemas kini perubahan pada pemacu.
 • Setelah selesai, mulakan semula komputer anda.

5. Format Flash Disk dengan CMD

Format flashdisk dengan CMD 2

Sudah melakukan semua kaedah di atas, tetapi flash disk tetap tidak dapat dibaca. Tenang, masih ada cara untuk menangani cakera flash lain yang tidak dapat dibaca, iaitu dengan membuang alias untuk memformat cakera kilat anda.

Ya, kaedah ini agak melampau terutamanya jika anda mempunyai banyak fail penting pada flash disk. Namun, kaedah ini juga dapat disebut cara yang efektif, kerana dapat disebarkan pada flash disk anda dengan virus yang membuatnya tidak dapat dibaca pada PC atau komputer riba.

Lalu, bagaimana memformat jika cakera kilat tidak dapat dibaca? Mudah, benar-benar, kerana Windows mempunyai ciri CMD yang boleh membantu anda untuk format semula cakera denyar. Sekiranya anda ingin mencuba cara menangani cakera kilat yang tidak dapat dibaca ini, maka anda boleh mengikuti langkah-langkah di bawah:

 • Pertama, sudah tentu anda harus memasang atau memasang cakera kilat pada port USB pada PC.
 • Sekiranya ia terganggu, anda boleh mengklik Windows dan segera menaipnya, Windows CMD akan muncul secara automatik.
 • Sekarang, anda boleh menaip FORMAT F: / FS: FAT pada CMD. Harap diperhatikan, bahawa huruf F pada bagian pertama format menunjukkan lokasi cakera kilat. Jadi, anda boleh menyesuaikannya dengan lokasi setiap cakera kilat, kerana lokasi cakera kilat boleh berbeza. Sebilangannya ada di F, E, atau D.
 • Pada akhirnya, anda hanya perlu klik enter. Secara automatik, cakera kilat anda akan diformat oleh Windows dan menghapus semua fail dalam cakera kilat.

6. Format Flash Disk dengan Pengurusan Cakera

Format Flashdisk dengan Pengurusan Cakera

Pengurusan Cakera juga boleh menjadi salah satu penyelesaian bagi anda yang mengalami masalah cakera kilat yang tidak dapat dibaca. Ya, kaedah ini juga akan menghapus atau memformat semua fail pada cakera kilat anda.

Dengan cara sebelumnya, Pengurusan Disk dapat digunakan untuk mengimbas dan memperbaiki pemacu. Namun, kali ini saya akan mengkaji semula bagaimana memformat semula cakera kilat dalam Pengurusan Cakera. Berikut adalah beberapa langkah yang mesti anda ikuti:

 • Seperti biasa, anda mesti memasang flash disk ke dalam komputer riba atau PC anda.
 • Masukkan Pengurusan Cakera. Kaedahnya telah dijelaskan, yang paling mudah untuk menggunakan gabungan Windows + X yang akan memunculkan beberapa pilihan.
 • Selepas itu, anda boleh terus mengklik menu Pengurusan Cakera .
 • Sekiranya demikian, tetingkap Pengurusan Cakera akan muncul secara automatik dengan beberapa maklumat mengenai semua partisi pada komputer riba / PC anda, termasuk cakera kilat.
 • Nah, sekarang anda hanya perlu memilih partition flash disk, sama ada di E, F, D, atau yang lain. Pastikan anda memilih lokasi cakera kilat bukan lokasi cakera keras, ya. Sekiranya anda memilih lokasi yang salah pada cakera kilat, ia akan memformat partisi cakera keras kemudian .

Cara Mengatasi Flashdisk yang Tidak Boleh Dibaca

 • Setelah anda mengetahui lokasi cakera kilat, kini anda boleh mengklik kanan dan memilih ciri format.
 • Selepas itu, anda akan diberi amaran mengenai cakera kilat anda bahawa jika anda memilih formatnya, data anda akan hilang.

Cara Mengatasi Flashdisk yang Tidak Boleh Dibaca

 • Cukup pilih "Ya" yang bermaksud anda bersedia mengambil risiko kehilangan data.
 • Akhirnya, tunggu sehingga proses penyingkiran dan pemformatan selesai. Dan sekarang, cakera kilat anda berjaya diformat semula. Mudah, bukan ?

7. Kemas kini Windows

Tidak dapat membaca cakera kilat mungkin kerana sistem operasi yang digunakan memerlukan  fail  penting yang belum dikemas kini. Oleh itu, anda juga boleh melakukannya dengan cara ini, iaitu  mengemas kini  Windows. Untuk bagaimana, boleh lihat yang berikut.

 • Pergi ke bahagian "Tetapan" kemudian pilih "Kemas kini & Keselamatan" .

Cara Mengatasi Flashdisk yang Tidak Boleh Dibaca

 • Pada paparan Pembaruan Windows, pilih "Periksa kemas kini"

Cara Mengatasi Flashdisk yang Tidak Boleh Dibaca

 • Tunggu kemas kini selesai, dan cuba masukkan semula cakera kilat. Siapa tahu dengan cara ini, cakera kilat anda terbaca.

Itulah beberapa cara untuk mengatasi flash disk yang tidak mudah dibaca pada komputer riba atau PC. Anda boleh mencuba satu cara. Namun, jika anda mempunyai cara lain, sila kongsi di ruangan komen, ya. Dan bagi anda yang mempunyai masalah USB Tidak Dikenali, anda boleh melihat caranya dalam artikel ini. Bagi masalah USB yang dilindungi tulis, anda boleh membaca di sini. Saya harap ini dapat membantu!