10 Petua Membeli Telefon Bimbit Secara Dalam Talian Supaya Anda Tidak Tertipu

Pada zaman teknologi ini, kita boleh membeli apa sahaja secara dalam talian . Membeli-belah dalam talian dapat menjimatkan tenaga, masa dan wang. Mulai dari barang sederhana hingga barang berharga, seperti telefon bimbit, semuanya boleh dibeli melalui laman web membeli-belah dalam talian .

Walaupun sudah banyak penjual telefon bimbit dalam talian yang memanfaatkan pasaran , namun ada pembeli yang ditipu ketika membeli HP secara dalam talian . Oleh itu, anda tidak tertipu semasa membeli telefon bimbit dalam talian , lihat petua untuk membeli telefon bimbit dalam talian dengan selamat dari yang berikut.

10 Petua untuk Membeli Telefon Bimbit Dalam Talian

1. Ketahui Jenis Telefon Bimbit yang Diinginkan

Petua Jenis HP untuk Membeli HP Dalam Talian

Sebelum memilih penjual HP dalam talian , anda harus terlebih dahulu mengetahui jenis telefon bimbit yang ingin anda beli. Setelah mengetahui jenis telefon bimbit yang anda mahukan, buat pemerhatian untuk mencari penjual yang menyediakan jenis sel yang anda mahukan.

Seterusnya, bandingkan harga dari satu penjual dengan penjual yang lain. Sebagai pengguna, sudah tentu anda mahukan telefon bimbit termurah. Jadi, tidak ada yang salah jika anda melakukan perbandingan antara beberapa penjual HP dalam talian yang berbeza.

2. Pilih Penjual yang Dipercayai

Pilih Penjual yang Dipercayai

Bahagian yang paling penting ketika membeli telefon bimbit dalam talian adalah memilih penjual yang dipercayai. Kualiti penjual memang menentukan barang dagangan. Jadi , sudah tiba masanya anda memilih penjual yang ingin anda lawati.

Hari ini, anda boleh memilih penjual berdasarkan ulasan pembeli sebelumnya. Ulasan biasanya hanya boleh diberikan kepada orang yang telah melakukan transaksi dengan penjual. Salah satu tempat yang dipercayai untuk membeli HP dalam talian adalah Erafone. Untuk meyakinkan anda sebelum membeli, periksa dulu ulasan pembeli yang mempunyai pengalaman dengan Erafone di Indonesiareview.co.id.

3. Kenali kedai dalam talian yang dijamin keselamatannya

Kenali kedai dalam talian yang dijamin keselamatannya

Dalam membeli telefon bimbit dalam talian , aspek yang perlu anda perhatikan bukan hanya reputasi penjual, tetapi juga keselamatan kedai dalam talian itu sendiri. Keselamatan laman web penjual akan menjamin transaksi anda.

Sebagai contoh, apabila anda membayar telefon bimbit yang anda beli dengan kad kredit, anda perlu mengisi beberapa data kad kredit di laman web vendor HP. Sekiranya keselamatan laman web tidak terjamin, data kad kredit dapat dibocorkan ke tangan penggodam sekiranya suatu ketika laman web diretas .

Laman web penjualan dalam talian HP yang mempunyai jaminan keselamatan selalu // berada di hadapan domain. Di samping itu, di bar alamat terdapat juga gambar kunci atau kunci yang menunjukkan bahawa keselamatan data pembeli benar-benar terjamin.

4. Buat Perbandingan Harga

Buat Perbandingan Harga

Pembeli secara semula jadi mahukan harga barang yang lebih rendah, termasuk kita ketika kita ingin membeli telefon bimbit baru. Oleh itu, buat perbandingan harga dari satu penjual ke penjual yang lain.

Sebagai pengguna, sudah tentu kita menginginkan harga pembelian yang murah. Namun, jika harga yang ditawarkan terlalu murah anda harus curiga. Pilih telefon bimbit yang harganya berada dalam kisaran rata-rata, jangan tergoda dengan membeli telefon bimbit yang sangat murah dari pasaran sehingga anda tidak kecewa.

5. Periksa keterangan barang yang disenaraikan

Periksa keterangan barang yang disenaraikan

Sebelum membayar telefon bimbit yang dipilih, lebih baik jika anda membaca keterangan item terlebih dahulu. Huraian ini biasanya memberikan maklumat mengenai spesifikasi HP, kaedah penghantaran, hingga kelengkapan yang akan diterima oleh pembeli.

Membaca keterangan barang adalah perkara yang sangat penting untuk mengelakkan komunikasi dengan penjual. Selain itu, anda juga dapat mengetahui kelebihan dan kekurangan HP melalui spesifikasi sehingga anda masih dapat mengubah pilihan jika spesifikasi tidak sesuai dengan keinginan anda.

6. Pastikan Jaminan HP adalah Rasmi

Pastikan Waranti HP Rasmi

Sebilangan besar pembeli biasa tidak memperhatikan jaminan dari HP yang dibeli secara dalam talian . Akibatnya, ketika telefon bimbit berada dalam masalah dan hendak dibawa ke pusat servis rasmi jenama HP, nampaknya jaminan itu tidak berlaku.

Anda harus tahu bahawa penjual HP yang dipercayai selalu menjual HP dengan jaminan rasmi dari jenama HP tersebut. Elakkan membeli telefon bimbit dengan jaminan kedai kerana biasanya telefon bimbit tidak dapat dijamin di pusat servis yang sah. Oleh itu, memilih kedai yang dipercayai adalah penting untuk mendapatkan telefon bimbit yang berkualiti dengan jaminan rasmi.

7. Hubungi Penjual atau Perkhidmatan Pelanggan Jelas

Jelas Hubungi Penjual atau Perkhidmatan Pelanggan

Perkara lain yang mesti dipertimbangkan sebelum membuat transaksi pembelian HP secara dalam talian adalah memastikan bahawa ada penjual yang menghubungi atau perkhidmatan pelanggan yang dapat dihubungi. Cuba hubungi penjual dengan bertanya beberapa perkara. Penjual yang baik pasti akan membalas mesej dari bakal pembeli.

Sekiranya membeli-belah di pasar HP atau laman penjualan terkenal seperti Erafone, biasanya terdapat ruang pelanggan atau ruang sembang untuk berhubung dengan penjual. Jadi, jika ada halangan semasa menerima telefon bimbit yang anda beli, anda boleh terus mengadu kepada penjual.

8. Gunakan Internet Peribadi Semasa Transaksi

Gunakan Internet Peribadi Semasa Transaksi

Jenayah boleh berlaku di mana sahaja. Sebenarnya, apabila anda membuat pembelian telefon bimbit di kedai dalam talian yang dijamin keselamatannya tidak bermakna anda dapat melepaskan diri dari ancaman jenayah dalam talian . Anda masih harus berwaspada ketika melakukan transaksi dalam talian , terutamanya jika anda menggunakan internet awam seperti WiFi di kafe atau pusat membeli-belah.

The penggodam biasa rangkaian menggunakan WiFi di tempat-tempat awam untuk mencuri data. Oleh itu, gunakan internet persendirian semasa anda ingin membuat pembelian HP dalam talian . Internet peribadi ini boleh menjadi sambungan data dari kad SIM yang anda gunakan atau WiFi di rumah.

9. Tentukan Kaedah Pembayaran

Tentukan Kaedah Pembayaran

Setelah mencari telefon bimbit dan kedai dalam talian yang tepat , sekarang adalah masa untuk anda membuat pembayaran supaya telefon bimbit dapat segera dihantar. Pilih kaedah pembayaran yang paling sesuai untuk anda. Sebenarnya, kaedah pemindahan adalah cara paling selamat dari penggodam . Sebaliknya, pembayaran dengan kad kredit lebih berisiko kerana data kad kredit dapat dicuri, walaupun laman web dengan jaminan keselamatan sangat berisiko untuk pecah.

Jangan lupa menggunakan kod baucar tertentu jika anda berbelanja di pasar terkenal atau laman web HP. Kod baucar akan menguntungkan pembeli. Membeli telefon bimbit baru lebih berkesan jika anda menggunakan kod baucar yang sah.

10. Pilih Kaedah Penghantaran dengan Insurans

Pilih Kaedah Penghantaran dengan Insurans

HP adalah barang berharga. Semasa membeli telefon bimbit secara dalam talian, anda harus memilih kaedah penghantaran dari kurier yang dipercayai. Di samping itu, tambahkan insurans pada kaedah penghantaran yang anda pilih.

Semasa menambah perkhidmatan insurans, anda akan dikenakan kos tambahan. Walau bagaimanapun, kos ini tidak dapat dibandingkan dengan faedah yang anda dapat semasa telefon bimbit hilang atau rosak semasa penghantaran.

Itulah beberapa petua untuk membeli telefon bimbit dalam talian yang selamat dan praktikal. Sebagai pembeli kita mesti bijak memilih kedai dalam talian , terutamanya ketika kita ingin membeli barang bernilai tinggi seperti telefon bimbit.

Utamakan membaca ulasan daripada pembeli yang pernah berurusan di kedai dalam talian . Sebagai contoh, apabila anda ingin mengetahui pengalaman sebilangan orang yang pernah berurus niaga di laman web penjualan alat Erafone atau yang lain, anda boleh membacanya dengan segera di Indonesiareview.co.id.

Artikel Berkaitan