Tutorial Cara Menggunakan Web WhatsApp di PC dan Laptop

Sebelum ini, kami menerangkan dan memberikan tutorial termudah untuk membuat sandaran sembang Whatsapp. Namun, kali ini kami akan fokus membincangkan cara menggunakan web Whatsapp yang boleh anda gunakan di PC / komputer riba.

Seperti yang anda ketahui, WhatsApp atau disingkat WA adalah media sosial yang mampu membuat pengguna berkomunikasi dengan orang lain. Kini, WA bukan hanya media sosial yang boleh digunakan pada telefon pintar .

Kerana, Whatsapp juga mempunyai aplikasi yang dapat anda gunakan pada PC / komputer riba, Whatsapp Web. Ya, di sini anda dapat mengakses dan juga berkomunikasi seolah-olah anda menggunakan WA di telefon bimbit anda. Saya tertanya-tanya adakah semua ciri Web Whatsapp sama dengan Whatsapp di Telefon Pintar?

Bagaimana anda menggunakan Web Whatsapp? Apa perbezaannya? Bagaimana anda memasang Web Whatsapp? Kami akan merangkum semua soalan ini dalam artikel berikut. Oleh itu, terus ikuti perkembangan sehingga akhir artikel ya!

Syarat untuk Menggunakan Web Whatsapp

whatsapp web

Web WhatsApp mempunyai beberapa syarat yang mesti dipatuhi sebelum anda menikmatinya. Tenang, syarat berikut tidak rumit dan cukup mudah. Anda mesti memenuhi syarat ini sekiranya anda ingin menggunakan Web WhatsApp dengan selesa.

Anda juga perlu tahu bahawa Web WhatsApp tidak bermaksud anda membuat akaun Whatsapp baru. Di sini, WhatsApp Web akan diselaraskan dari akaun WhatsApp di telefon bimbit anda ke Web WhatsApp.

Oleh itu, salah satu syaratnya, anda mesti mempunyai telefon pintar yang telah disesuaikan oleh Whatsapp Web. Berikut adalah beberapa perkara yang perlu diketahui daripada menggunakan Web WhatsApp:

  1. Pastikan anda adalah pengguna telefon Android atau pengguna mudah alih iPhone.
  2. Telefon Android yang menyokong WhatsApp adalah telefon Android dengan sistem operasi Android 4.0.3. Sementara WhatsApp di iPhone boleh berjalan di iPhone dengan sistem operasi minimum iOS 9.
  3. Selain dua peranti, WhatsApp juga menyokong beberapa tablet (kecuali satu-satunya wifi sahaja).
  4. WhatsApp juga boleh dipasang pada telefon dengan sistem operasi KaiOS 2.5.1+, misalnya JioPhone dan JioPhone 2. Malangnya, telefon dengan KaiOS tidak menyokong WhatsApp Web.
  5. Keperluan seterusnya adalah memastikan anda mempunyai akaun WhatsApp aktif di telefon pintar.
  6. Kemudian, anda juga diharapkan mempunyai sambungan internet yang stabil pada PC / komputer riba anda yang akan digunakan untuk Web WhatsApp, memandangkan WhatsApp Web adalah media sosial yang mengharuskan anda untuk terus online.
  7. Anda juga harus menggunakan versi penyemak imbas terkini dari Chrome, Firefox, Opera, Safari, Edge atau lain-lain.

Itulah beberapa perkara yang mesti anda ketahui sebelum menggunakan Web WhatsApp. Sekiranya salah satu syarat tidak dipenuhi, WhatsApp Web tidak akan berjalan dengan lancar atau WhatsApp Web tidak dapat diakses.

Cara mengakses Web Whatsapp

Adakah semua syarat di atas telah dipenuhi? Kemudian anda kini bersedia untuk mengakses Web Whatsapp. Sebelum menggunakan Whatsapp Web Messanger, perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah menyegerakkan antara Whatsapp Web dan Whatsapp di Telefon Pintar anda. Di sini kami juga akan menunjukkan kepada anda cara melihat kod bar WhatsApp.

Jadi, perkara pertama yang perlu anda sediakan adalah PC / komputer riba untuk membuka Whatsapp Web dan juga telefon pintar yang memenuhi kehendak Whatsapp Web. Adakah anda sudah bersedia? Kemudian, anda boleh meneruskan dengan mengikuti langkah-langkah di bawah:

1. Lawati laman web Whatsapp dengan mengklik di sini. Setelah mengkliknya, Whatsapp Web secara automatik akan muncul dan memaparkan QR Code.

Cara menggunakan Web Whatsapp

2. Kemudian untuk pengguna Android, anda boleh membuka aplikasi Whatsapp di telefon bimbit. Kemudian, klik pada simbol titik di sudut kanan atas.

Cara mengakses Whatsapp Web 2

3. Masih dengan pengguna Telefon Pintar Android, langkah selanjutnya adalah mengklik Web WhatsApp.

Cara mengakses Web Whatsapp 3

4. Selepas itu, pengguna Android boleh mengklik OK, DAPATKAN.

Cara mengakses Web Whatsapp 4

5. Seterusnya, anda boleh mengimbas Kod QR secara langsung di Web WhatsApp dengan menggunakan WhatsApp di telefon bimbit anda. Nah, akaun WhatsApp anda disambungkan secara automatik ke Web WhatsApp.

Cara mengakses Web Whatsapp 5

6. Bagi pengguna iPhone, anda boleh melakukan perkara yang sama. Lihat gambar di bawah.

Cara menggunakan Web Whatsapp

7. Anda hanya memilih "Tetapan" di sudut kanan bawah. Selepas itu, pilih Web WhatsApp. Seperti yang ditunjukkan dalam gambar di atas.

8. Seterusnya, anda hanya perlu mengimbas kod QR.

Cara menggunakan Web Whatsapp

Oleh itu, adakah anda berjaya menyegerakkan telefon bimbit WhatsApp dengan Web WhatsApp? Sedikit maklumat bahawa anda tidak perlu memuat turun atau memasang Web WhatsApp. Kerana, Web WhatsApp hanya boleh digunakan pada penyemak imbas .

Cara menggunakan Web WhatsApp

Beberapa ciri Telefon Pintar WhatsApp tidak sama dengan WhatsApp Web. Ada beberapa fitur yang tidak dapat diakses jika Anda menggunakan Web WhatsApp. Ciri-ciri yang tidak dapat diakses, misalnya, Panggilan Video dan Panggilan Suara.

Namun, fitur lain seperti status, chat, dan Rakaman Suara, dan media pengiriman masih dapat dilakukan di Web WhatsApp. Baiklah, di sini kita akan menerangkannya satu persatu.

1. Cara Berbual

Cara berbual

Sekiranya anda ingin berbual di WhatsApp Web, caranya sangat mudah. Sama seperti menggunakan WhatsApp Mobile, anda hanya perlu mencari nama rakan yang ingin anda sembang dengan mengklik pada ciri carian di kiri atas.

Selepas itu skrin sembang akan muncul di sebelah kanan dan kiri adalah senarai rakan yang sedang berbual dengan anda. Mudah dan ringkas bukan?

2. Cara melakukan Rakaman Suara

Seperti yang telah dikatakan sebelumnya di Web WhatsApp anda boleh melakukan Rakaman Suara atau merakam suara. Walau bagaimanapun, sebelum membuat rakaman, anda mesti memastikan bahawa anda telah menyediakan peralatan tersebut.

Alat yang diperlukan ialah mikrofon untuk merakam suara anda. Setelah anda menyiapkannya, sila klik simbol rakaman suara di sudut kanan bawah.

Cara melakukan Rakaman Suara 1

Selepas itu, anda boleh mengklik OK, SAYA DAPAT dan juga klik Benarkan di sudut kiri atas. Jadi, anda boleh menggunakan Rakaman Suara secara automatik.

Cara melakukan Rakaman Suara 2

3. Cara Menghantar Gambar dan Media Lain

Web WhatsApp juga menyediakan ciri di mana anda dapat mengirim media seperti gambar, video, dokumen, dan kenalan. Cara menghantarnya sangat mudah. Anda hanya perlu mengklik pada rakan WhatsApp yang anda mahu hantarkan gambar tersebut ke atau media lain. Selepas itu, anda mengklik simbol seperti pin di bahagian atas, di sebelah simbol titik.

Cara Menghantar Imej dan Media Lain 1

Kemudian, beberapa pilihan akan muncul secara automatik untuk menghantar video, gambar, dokumen, atau kenalan. Baiklah, pilih salah satu mengikut keperluan anda ya!

Cara Menghantar Imej dan Media Lain 2

4. Cara melihat status

Baru-baru ini, WhatsApp memberikan ciri terkini dalam bentuk status. Ya, status yang ada di WhatsApp boleh berupa teks, gambar atau video. Nah, statusnya juga berlaku untuk WhatsApp Web. Tetapi sayangnya, web WhatsApp mempunyai batasan untuk ciri yang satu ini.

Anda boleh melihat status rakan anda di WhatsApp dengan menggunakan WhatsApp Web. Namun, anda tidak dapat mengemas kini status di Web WhatsApp. Sekarang, untuk mengemas kini status maka anda hanya boleh melakukannya di telefon bimbit WhatsApp. Inilah cara untuk melihat status di Web WhatsApp:

  • Klik simbol status di bahagian atas.

Cara Melihat Status 1

  • Kemudian, klik status rakan WA yang ingin anda lihat. Semua status rakan WA akan dipaparkan di sebelah kiri.

Cara Melihat Status 2

Nah, itulah cara untuk melihat status rakan WA anda di Web WhatsApp. Hanya dua langkah, cepat, mudah, dan ringkas. Sedikit tambahan bahawa setiap status rakan WA yang ingin anda lihat akan dipaparkan secara penuh pada skrin PC / komputer riba anda.

5. Cara log keluar dari Web WhatsApp

Cara menggunakan Web Whatsapp

Untuk log keluar atau keluar dari Whats App, lakukan seperti yang anda lihat pada gambar di atas. Yang perlu anda lakukan ialah memilih tanda tiga titik, kemudian beberapa pilihan akan muncul. Cukup pilih "log keluar".

Log keluar juga boleh dilakukan melalui WhatsApp di Android. Cukup log masuk ke Web WhatsApp kemudian pilih "logout" atau "log out".

Cara menggunakan Web Whatsapp

Log keluar adalah sangat penting, terutamanya jika anda menggunakan Web WhatsApp yang dilog di PC orang lain, baik komputer pejabat dan komputer milik umum.

Itulah tutorial bagaimana menggunakan Web WhatsApp dan semua ciri-cirinya. Adakah anda lebih suka WhatsApp Web atau WhatsApp Mobile? Berikan alasan anda di ruangan komen!