Inilah Cara Memilih HP Yang Betul dengan Anggaran Yang Tepat

Jumlah telefon bimbit yang beredar hari ini tentunya merupakan berita baik kerana anda dan semua orang boleh mempunyai banyak pilihan. Tetapi berita buruknya, kadang-kadang terlalu banyak pilihan boleh membuat anda atau bakal pelanggan lain keliru dalam memilih HP. Terutama sekarang bahawa telefon bimbit yang beredar mempunyai spesifikasi yang berbeza.

Namun, anda tidak perlu bingung. Ada cara mudah supaya anda dapat memilih telefon bimbit yang sesuai dengan apa yang anda perlukan. Caranya adalah dengan membaca panduan memilih telefon bimbit yang betul di bawah.

Memilih Telefon Bimbit Berdasarkan Dana

Cara pertama untuk memilih telefon bimbit adalah memilihnya berdasarkan dana yang anda ada. Anda mungkin mahukan telefon bimbit berprestasi tinggi tetapi dana anda tidak mencukupi.

Oleh itu, lebih baik sebelum membeli telefon bimbit, sediakan dana terlebih dahulu. Cukup tentukan HP yang disasarkan. Bagi kategori HP berdasarkan dana, anda boleh merujuk kepada perkara berikut.

1. Kelas Rendah (1 hingga 2 Juta)

Kelas rendah yang sinonim dengan HP yang berpatutan. Biasanya julat harga untuk kelas ini adalah Rp1 juta atau bahkan kurang dari Rp2 juta. Kelas ini juga sering disebut sebagai kelas  telefon bajet. 

Banyak vendor mudah alih bermain di kelas harga berpatutan ini. Tetapi tidak semuanya menawarkan spesifikasi yang menarik. Kerana, dalam kelas harga yang berpatutan ini, spesifikasi yang ditawarkan umumnya biasa-biasa saja.

Penjual terkenal seperti Samsung, Asus, Xiaomi menghadirkan beberapa jenis HP dalam kelas harga ini dengan chipset standard. Secara amnya Snapdragon 400 siri Chipset. RAM yang digunakan juga biasanya terhad kepada 2 GB atau 3 GB.

Namun, ada juga beberapa vendor yang menghadirkan varian RAM 4 GB atau bahkan 6 GB. Infinix Hot 7 Pro, misalnya, menawarkan 6 GB RAM pada kelas harga ini. Yang paling pelit biasanya Samsung kerana dalam kelas harga ini, sukar untuk mencari telefon bimbit pengeluaran Samsung dengan RAM 3GB, Kecuali telefon bimbit telah turun harga.

Kelas harga ini adalah kelas harga yang sesuai untuk anda yang mempunyai dana terhad. Saya sarankan memilih kisaran harga dari Rp1,7 hingga Rp1,9 juta. Kerana dalam julat harga ini, terdapat beberapa jenis HP yang menawarkan spesifikasi menarik. Contohnya: Realme 3.

2. Kelas Julat Tengah (2 hingga 5 Juta)

perbezaan antara Redmi Note 7 dan Redmi 7

Kelas pertengahan atau kelas pertengahan adalah kelas dengan persaingan terbanyak. Hampir semua vendor bertarung di kelas harga ini. Kerana pasaran terbesar untuk penggunaan mudah alih adalah dalam kelas harga ini.

Ini cukup masuk akal, memandangkan rata-rata banyak orang menyiapkan dana untuk membeli telefon bimbit dari kisaran Rp2 hingga 3 juta. Tidak banyak masalah untuk membeli telefon bimbit dengan harga Rp 4 juta.

Kerana persaingan yang sengit, anda akan mendapat banyak HP di kelas harga menengah dengan pelbagai spesifikasi. Ada yang lebih unggul di sektor prestasi di kelas harga, ada yang lebih unggul di sektor kamera, ada yang lebih unggul di sektor multimedia, ada yang lebih unggul di sektor  kualiti binaan .

Sekiranya anda mempunyai dana dari kisaran Rp2 hingga Rp3 juta, anda dapat memilih banyak telefon bimbit yang menarik. Sekiranya anda memerlukan telefon bimbit Samsung, anda boleh melirik Samsung Galaxy M20 atau Samsung Galaxy A30.

Sekiranya anda memerlukan telefon bimbit dengan prestasi yang baik, anda boleh memilih Realme 3 Pro, Asus Zenfone Max Pro M2 atau Redmi Note 7. Jika fokus pada kamera, anda boleh lirik HP dari siri Vivo V atau siri Oppo F. Atau mungkin lirik telefon bimbit yang unggul pada kamera seperti Asus Zenfone 5 atau Redmi Note 5.

Sekiranya anda memerlukan telefon bimbit dengan spesifikasi yang seimbang, anda boleh melirik telefon bimbit dengan harga Rp4 juta. Di kelas harga ini, anda dapat mencari telefon bimbit yang mempunyai prestasi yang baik, kualiti kamera yang baik, dan bahkan mempunyai beberapa ciri mewah.

Pocophone F1, Vivo V15 Pro, Samsung Galaxy A50, Samsung Galaxy A8 (2018) adalah beberapa telefon bimbit dalam kelas nutrien Rp4 juta yang patut dipilih. Anda juga dapat lirik telefon bimbit yang beredar tidak rasmi di Indonesia dan umumnya mempunyai spesifikasi yang baik. Contohnya ialah Xiaomi Mi 8.

Di kelas harga ini, anda juga boleh mempunyai lirik iPhone yang masih layak digunakan. Contohnya ialah iPhone 7 dan iPhone 7 Plus. Kedua-dua telefon bimbit ini dijual pada kisaran Rp 3,5 juta hingga Rp 5 juta.

3. Julat Menengah hingga Kelas Tinggi (5 hingga 8 Juta)

Asus-Zenfone-5z-ZS620KL

Sebenarnya tidak ada istilah untuk kelas harga ini. Kelas harga ini agak sukar untuk masuk ke kelas menengah kerana biasanya spesifikasi yang ditawarkan sudah tinggi. Tetapi ia juga tidak dapat memasuki kelas atas.

Kelas harga ini timbul kerana keperluan banyak orang yang menginginkan HP berprestasi tinggi dengan spesifikasi yang baik tetapi harganya tidak terlalu mahal. Kerana kelas harga ini muncul.

Biasanya HP dalam kelas harga ini ada yang sudah menggunakan chipset kelas tinggi. Badan HP dalam kelas harga ini juga umumnya sudah premium (logam). Di kelas Rp4 juta masih banyak yang menggunakan plastik. Pada harga kelas pertengahan hingga ke atas, umumnya skrin dan paparan badan sudah menarik.

Biasanya telefon bimbit dalam kelas harga ini tidak mempunyai ciri-ciri yang lebih baik. Ciri-ciri seperti NFC atau pengecasan pantas  biasanya sudah ada di telefon bimbit ini.

Yang tidak tersedia pada amnya adalah ciri kalis air, standard ketenteraan, dan sokongan untuk ciri pengecasan tanpa wayar. Tidak semua telefon bimbit sebenarnya, tetapi secara amnya telefon bimbit rasmi diedarkan secara rasmi di Indonesia yang tidak mempunyai ciri lengkap. Sekiranya diedarkan tidak rasmi, biasanya ciri-ciri sudah lengkap seperti telefon bimbit kelas atas.

Beberapa jenis HP yang berada di kelas harga ini yang boleh anda pilih adalah Asus Zenfone 5z, Samsung Galaxy A70, Samsung Galaxy A80, Honor 10, dan Oppo R17 Pro. Anda juga boleh membeli telefon bimbit premium yang tidak diedarkan secara rasmi pada kelas harga ini. Contohnya Xiaomi Mi 9, Xiaomi Black Shark, atau OnePlus 6T.

4. Kelas Akhir (8 Juta ke atas)

LAYAR SAMSUNG GALAXY S10

Kelas  mewah  atau boleh jadi kelas  utama. Seperti namanya, telefon bimbit dalam kelas harga ini adalah telefon bimbit kelas atas. Biasanya anda yang mencari telefon bimbit kelas atas, tidak terlalu memikirkan berapa banyak wang yang diperlukan.

Kenapa? Kerana biasanya, anda yang ingin membeli HP kelas tidak terlalu banyak wang. Alias ​​dana yang telah anda siapkan dengan betul. Sekiranya tidak dengan menabung, itu bermakna anda memang lebih banyak dana dan tidak keberatan untuk membeli telefon bimbit pada kelas harga tinggi.

Dan rasanya, tidak sukar untuk mencari HP terbaik di kelas harga ini. Anda boleh memilih kelas telefon bimbit seperti siri Samsung Galaxy S10 atau iPhone terbaru, harganya boleh mencecah puluhan atau puluhan juta.

Tidak perlu menjelaskan juga spesifikasi dalam kelas harga ini. Secara amnya semua ciri HP yang diperlukan dan tidak benar-benar diperlukan sudah ada dalam telefon bimbit kelas tinggi ini.

Memilih Telefon Bimbit Berdasarkan Spesifikasi

Jika sebelumnya, Anda diarahkan untuk memilih telefon bimbit berdasarkan dana yang ada, sekarang adalah cara memilih telefon bimbit berdasarkan spesifikasi yang ditawarkan.

1. Sistem Operasi

Android vs iOS

Perkara pertama yang perlu anda perhatikan, telefon bimbit hari ini dilengkapi dengan dua jenis sistem operasi atau OS yang popular. Salah satunya ialah OS Android dan yang lain adalah iOS. Khusus untuk iOS, peranti yang membawa iOS adalah iPhone secara eksklusif.

Sementara OS Android biasanya digunakan di berbagai telefon bimbit lain, kecuali iPhone. Kerana hanya ada dua pilihan, sebelum memilih antara dua telefon bimbit ini, kenali keduanya terlebih dahulu.

OS Android adalah sistem operasi yang umumnya disatukan dengan perkhidmatan Google. HP dengan OS Android membolehkan vendor membuat perubahan paparan. Oleh itu, jenama Android A mempunyai penampilan yang berbeza dari jenama Android B, walaupun kedua-duanya membawa OS Android.

Selain itu, telefon bimbit dengan OS Android hadir dalam pelbagai varian harga. Terdapat telefon bimbit dengan harga terendah yang biasanya membawa OS Android Go hingga yang paling mahal.

Walaupun iOS hadir secara eksklusif pada peranti iPhone. Sistem operasi ini sesuai untuk anda yang memerlukan telefon bimbit dengan penggunaan yang mudah, penampilan yang bersih, dan ciri keselamatan yang lebih baik.

Anda yang mempunyai MacBook atau iPad, anda juga harus mempunyai iPhone kerana biasanya mereka saling bersatu. Hanya ada satu perkara yang perlu anda ingat semasa memutuskan untuk menggunakan iOS, iaitu harga iPhone pada umumnya lebih mahal daripada OS Android.

2. Chipset Yang Digunakan

Snapdragon 845

Spesifikasi penting yang perlu anda pertimbangkan semasa membeli HP adalah melihat chipset yang digunakan. Khusus untuk iPhone, chipset yang digunakan adalah Apple A, chipset yang dibangunkan oleh iPhone. Dan tidak ada pilihan lain.

Apa yang akan menjadi keliru adalah apabila anda memutuskan untuk membeli Android. Kenapa? Kerana terdapat banyak telefon bimbit yang membawa chipset yang berbeza. Terdapat telefon bimbit yang dilengkapi dengan chipset Snapdragon, Mediatek, Kirin, atau Exynos. Sebenarnya, ada telefon bimbit yang dilengkapi dengan chipset Spreadtrum. Untuk berkenalan dengan chipset, anda boleh membaca artikel mengenai jenis chipset.

Secara amnya, chipset HP hari ini bagus. Anda hanya menyesuaikan dengan keperluan dan dana anda. Ini kerana chipset biasanya bagus dan mempunyai prestasi tinggi, harganya juga sangat mahal.

3. Ingatan

RAM Android

Ingatan di telefon bimbit juga merupakan faktor yang perlu anda pertimbangkan. Memori di telefon bimbit biasanya merangkumi RAM dan memori dalaman, alias penyimpanan. Faktor memori ini penting, kerana terdapat banyak telefon bimbit yang biasanya mempunyai beberapa varian RAM atau memori dalaman. Contohnya, telefon jenama A mempunyai varian RAM 2 GB dan RAM 3 GB.

HP dengan RAM yang lebih tinggi pastinya lebih mahal daripada jenis telefon bimbit yang sama dengan RAM yang lebih kecil. Oleh itu, anda harus memilih telefon bimbit dengan RAM yang lebih tinggi. Kenapa? Kerana RAM adalah memori yang hanya dapat diakses dan tidak dapat ditambahkan.

Ini berbeza dengan storan dalaman. Storan dalaman, yang biasanya terdapat dari 16 GB, 32 GB, 64 GB, dan sebagainya adalah jenis storan yang boleh dibaca dan ditulis. Maksudnya, data dalam simpanan dalaman dapat dipindahkan.

Untuk itu, pilih telefon bimbit dengan RAM yang besar kerana RAM mempengaruhi prestasi. Untuk penggunaan Android untuk beberapa tahun ke depan, telefon bimbit anda mesti mempunyai sekurang-kurangnya 3GB RAM, atau sebaliknya ia harus membawa 4GB RAM.

Untuk penyimpanan biasanya akan mengikuti jenis RAM yang digunakan. Telefon bimbit yang membawa RAM 3 GB biasanya mempunyai storan 32 GB. Telefon bimbit yang membawa RAM 4GB biasanya mempunyai storan 64GB atau 128GB. Terdapat juga telefon yang membawa RAM 6 GB dan mempunyai simpanan dari 64 GB hingga 256 GB.

Perhatikan juga sama ada telefon bimbit menyokong penyimpanan tambahan atau tidak. Biasanya, terdapat beberapa telefon bimbit dengan storan besar, yang tidak lagi menyokong slot microSD yang berfungsi sebagai penambah storan luaran.

Sekiranya keperluan penyimpanan data anda besar, anda boleh memilih HP dengan storan yang besar. Atau jangan memilih telefon bimbit dengan storan sederhana tetapi ada pilihan untuk menambahkan memori tambahan. Mengenai memori ini, anda boleh membaca artikel mengenai "Jenis memori pada Telefon Pintar"

4. Jenis Skrin

Asus Zenfone Max Pro M2 vs Samsung Galaxy M20

Telefon Android hari ini umumnya mempunyai skrin dengan nisbah 18: 9. Beberapa masih mempunyai nisbah 16: 9 tetapi jumlahnya tidak banyak. Anda mesti mula meninggalkan telefon bimbit dengan nisbah skrin 16; 9.

Tetapi memilih skrin telefon bimbit di Android bukan sekadar soal nisbah. Anda juga harus mempertimbangkan bahagian lain dari skrin. Contohnya, resolusi yang disokong. Lebih baik jika anda memilih telefon bimbit dengan resolusi HD atau Full HD. Kedua-dua jenis resolusi ini paling banyak dijumpai di pasaran.

Beberapa telefon bimbit kelas atas mempunyai resolusi skrin Quad HD, yang lebih tinggi daripada Full HD. Cuma penggunaan layar Quad HD mempunyai akibat penggunaan bateri yang boros.

Selain resolusi, panel layar yang digunakan juga perlu diperhatikan. Panel skrin mudah alih di pasaran umumnya menggunakan dua jenis, iaitu IPS LCD dan OLED. Panel OLED sebenarnya mempunyai banyak varian bergantung pada vendornya, seperti Samsung yang mempunyai panel Super AMOLED. Malah, Samsung juga mempunyai panel LCD tersendiri iaitu PLS TFT.

Untuk mengetahui perbezaan panel skrin ini, anda harus membaca artikel "Jenis Skrin yang digunakan pada Telefon Pintar". Anda lihat, terdapat begitu banyak jenis panel skrin HP yang perlu anda ketahui.

Salah satu faktor yang lebih penting dari skrin adalah pelindung skrin. Terdapat banyak vendor yang menghadirkan HP tanpa pelindung skrin, akibatnya skrin HP mudah tergores. Tetapi akhir-akhir ini, terdapat banyak telefon bimbit, malah yang berpatutan walaupun mereka sudah mempunyai pelindung skrin.

Pelindung skrin itu sendiri terdapat pelbagai jenis. Anda boleh membaca artikel "Jenis Pelindung Skrin Telefon Pintar" untuk lebih jelasnya.

5. Kapasiti Bateri

bateri nubia sihir merah 3

Bateri menjadi faktor maut yang juga perlu dipertimbangkan semasa membeli HP. Kenapa? Kerana bateri ibarat kuasa yang dapat menghidupkan telefon bimbit.

Bateri dalam telefon bimbit sendiri mempunyai dua jenis, jenis Li-Po dan jenis Li-Ion. Terdapat juga jenis bentuk bateri yang tertanam di alias telefon bimbit tidak dapat dikeluarkan, ada juga yang boleh dilepas. Umumnya, telefon bimbit masa kini telah membawa telefon bimbit dengan bateri penanaman.

Bateri juga dicirikan oleh kemampuannya dengan kapasiti unit mAh. Di pasaran, telefon bimbit Android umumnya mempunyai bateri dengan kapasiti 3,000 mAh hingga 5,000 mAh. Semakin besar kapasiti bateri, semakin baik, kerana biasanya kapasiti besar mempengaruhi daya tahan lebih lama.

Terdapat beberapa jenis HP yang menawarkan bateri lebih daripada 5,000 mAh. Cuma, perkembangan seterusnya, HP hari ini tidak bersaing untuk menawarkan bateri berkapasiti besar tetapi lebih kepada teknologi bateri.

Teknologi dalam kes ini misalnya adalah teknologi pengecasan kelajuan sehingga bateri tidak memerlukan masa yang lama untuk dicas semula. Teknologi lain adalah teknologi yang membolehkan bateri diisi semula tanpa kabel. Masalah bateri dan teknologi ini, dapat dilihat dalam artikel "Jenis Bateri yang Digunakan pada Telefon Pintar".

6. Kamera

Faktor penting dalam memilih telefon bimbit yang banyak orang bertanya ialah kamera. Nah, kamera tidak lagi menjadi hiasan di telefon bimbit masa kini. Kamera seperti satu perkara penting yang mesti ada pada telefon pintar.

Terutama kerana ramai orang sekarang memerlukan telefon bimbit dengan kamera yang bagus. Mungkin, termasuk anda. Masalah kamera di telefon bimbit sebenarnya terlalu rumit. Kerana perkembangan teknologi berkembang pesat.

Dari awal telefon bimbit yang mempunyai satu kamera hingga sekarang HP telah menawarkan lebih dari satu kamera. Selain itu, teknologi pada kamera juga berbeza-beza, seperti jenis lensa yang digunakan, sensor yang digunakan dan lain-lain. Mengenai sektor kamera ini, anda harus membaca perinciannya dalam artikel "Cara Memilih Kamera HP yang Baik dan Berkualiti"

7. Rangkaian

4g lte

Apabila anda memilih HP, faktor rangkaian juga penting. Rangkaian di telefon bimbit hari ini secara amnya terbahagi kepada dua, rangkaian yang menggunakan data selular dan rangkaian yang menggunakan Wifi.

Untuk rangkaian data selular, telefon bimbit yang beredar kini sudah menawarkan rangkaian 4G LTE. Anda menghadapi kesukaran untuk mencari telefon bimbit dengan rangkaian 3G kerana anda kehilangannya. Sementara itu, HP untuk beberapa tahun akan datang, akan menawarkan rangkaian 5G.

Di Indonesia rangkaian 5G belum cukup siap (pada saat artikel ini). Semasa di luar negara, sudah ada rangkaian 5G dan sudah ada beberapa telefon bimbit yang sudah menawarkan rangkaian 5G. Mengenai rangkaian data selular ini, anda dapat membaca artikel "Jenis Rangkaian Selular Berbagai Generasi".

Untuk rangkaian wifi, telefon bimbit hari ini sudah menyokong rangkaian wifi. Jadi, selain disambungkan ke data selular, telefon bimbit masa kini juga dapat disambungkan ke rangkaian internet di rumah.

Sebenarnya wifi juga ada jenisnya. Jenis ini mempengaruhi kelajuan pemindahan antara telefon bimbit dan penyedia rangkaian wifi. Walau bagaimanapun, perbezaan kelajuan tidak begitu ketara. Untuk maklumat lebih lanjut mengenai wifi, sila baca artikel mengenai jenis wifi.

8. Ciri Tambahan

IP67

Faktor lain yang perlu dipertimbangkan semasa membeli telefon bimbit adalah ciri tambahan yang dimiliki telefon bimbit. Contohnya, adakah telefon bimbit mempunyai NFC atau tidak? Adakah telefon bimbit kalis air? Atau adakah telefon menyokong jenis Bluetooth terkini?

Anda perlu mempertimbangkan faktor-faktor ini secara terperinci. Lebih-lebih lagi, sebilangan daripada anda memerlukan telefon bimbit dengan ciri yang lebih spesifik, misalnya, mempunyai ketepatan membaca peta (GPS), kerap memeriksa baki kad e-tol (NFC), dan lain-lain. Untuk sektor ini, anda perlu melihat spesifikasi HP yang lebih terperinci.

Memilih Telefon Bimbit Berdasarkan Keperluan

Setelah mengetahui cara memilih telefon bimbit berdasarkan dana dan spesifikasi, kemudian bincangkan memilih telefon bimbit berdasarkan keperluan anda. Kaedah ini adalah yang terakhir kerana anda biasanya memahami faktor dana dan spesifikasi.

1. Keperluan Asas

MENGGUNAKAN TELEFON

Sekiranya anda hanya memerlukan telefon bimbit dengan keperluan asas, seperti menggunakan WhatsApp, Facebook, penyemak imbas, menonton Youtube, atau keperluan penggunaan asas lain, anda tidak perlu risau memilih telefon bimbit.

Malah telefon bimbit termurah sudah menawarkan penggunaan keperluan asas, dari telefon hingga internet. HP dengan konsep Android Go juga sudah memenuhi syarat, walaupun tentu saja pengalamannya akan sedikit berbeza dengan OS Android umum.

Sekiranya keperluan anda seperti ini, menyiapkan Rp1 juta sudah cukup untuk membeli telefon bimbit. Sebenarnya, anda boleh membeli telefon bimbit di bawah Rp1 juta, jika keperluan anda adalah asas.

2. Mobiliti Tinggi

PERJALANAN

Sekiranya anda seorang yang sering melakukan perjalanan, bergerak dari satu tempat ke satu tempat, maka anda memerlukan telefon bimbit yang dapat menyokong pergerakan anda. Jenis sel yang sesuai untuk anda pilih ialah sel yang mempunyai bateri berkapasiti besar dan mempunyai pengisian cepat.

Telefon bimbit berkapasiti besar membolehkan anda tidak terlalu bergantung pada palam. Walaupun anda menjumpai palam, anda boleh mengecas telefon bimbit anda dengan cepat tanpa menunggu lama.

Anda boleh mendapatkan telefon bimbit jenis ini mulai dari harga Rp1,7 juta ke atas. Cari telefon bimbit yang mempunyai bateri dengan kapasiti 4,000 mAh ke atas. Jenis telefon bimbit ini sesuai untuk anda yang sering melakukan perjalanan seperti orang perniagaan, pelancong yang suka bersiar-siar, pemandu teksi motosikal dalam talian, dan lain-lain.

3. Main permainan

Jerung Hitam 2

Bagi anda yang gemar bermain permainan dalam talian seperti PUBG Mobile, Mobile Legends, dan permainan lain, anda harus memilih telefon bimbit yang benar-benar memenuhi keperluan anda untuk bermain permainan. Contohnya ialah memilih telefon bimbit khas untuk dimainkan.

Beberapa telefon bimbit pada masa kini mempunyai spesialisasi sebagai telefon bimbit untuk permainan seperti ASUS ROG Phone, Razer Phone, Xiaomi Black Shark, dan lain-lain. HP umumnya mempunyai spesifikasi yang berkelayakan, bateri berkapasiti besar, dan mempunyai sistem penyejukan.

Sebenarnya, telefon bimbit kelas menengah adalah pilihan yang tepat bagi anda yang baru bermain permainan. Tetapi HP kelas menengah biasanya mempunyai chipset yang tidak terlalu ketat.

4. Fotografi dan Vlog

Kamera Belakang Samsung Galaxy M20

Sekiranya anda seorang yang suka fotografi, suka selfie, dan sering merakam video, anda harus mencari telefon bimbit yang memfokus pada kamera. Pada masa kini, terdapat banyak telefon bimbit yang benar-benar fokus pada kamera. Sekadar diperhatikan, sama ada kamera lebih unggul di bahagian belakang atau depan.

Bagi mereka yang suka selfie dan blogging, jelas anda perlu memilih telefon bimbit dengan kamera depan yang terbaik. Bagi mereka yang memerlukan telefon bimbit dengan kamera belakang yang bagus, baik untuk foto dan video, maka pilihlah telefon bimbit dengan kamera belakang terbaik.

Untuk memilih telefon bimbit jenis ini sebenarnya mudah, pilih telefon bimbit kelas tinggi. Tetapi kerana tidak semuanya mempunyai lebih banyak dana, maka anda harus memilih mengikut dana yang anda miliki.

5. Keperluan Profesional

Sekiranya anda seorang perniagaan atau profesional, sering membuat persembahan, membuat jadual, melakukan banyak perkara, alias multitasking, anda harus memilih telefon bimbit yang sesuai dengan keperluan kerja anda.

Jenis telefon bimbit yang menyokong keperluan ini adalah siri Samsung Galaxy Note. Beberapa telefon bimbit lain juga menawarkan konsep seperti siri Samsung Galaxy Note tetapi jumlahnya tidak terlalu banyak kerana keperluan HP ini terlalu tersegmentasi .

Kesimpulannya

Demikian penjelasan mengenai bagaimana anda harus memilih HP dengan betul. Semoga kehadiran artikel ini dapat membantu anda mencari jenis telefon bimbit anda yang sesuai dengan dana, keperluan, dan spesifikasi yang anda mahukan.