10 Jenama Kotak TV Android 2020 yang Baik dan Berkualiti

Salah satu inovasi teknologi yang berkembang dan semakin popular di masyarakat adalah Kotak TV. Peranti ini mampu memberikan pelbagai hiburan, seperti menonton TV, bermain permainan, dan lain-lain.

Oleh kerana ia dilengkapi tanpa skrin, maka anda memerlukan peranti elektronik sokongan lain, iaitu TV LED atau LCD yang akan disambungkan ke kabel HDMI. Di Kotak TV ini OS Android dipasang di mana anda dapat menikmati isi yang dibawa.

Pada masa ini terdapat banyak Kotak TV Android di pasaran. Harganya juga berbeza-beza, mulai dari ratusan ribu hingga berjuta-juta. Di bawah ini akan memberikan cadangan mengenai Kotak TV Android terbaik yang sesuai dengan keperluan dan anggaran anda . Segera, periksa di bawah.

1. NVIDIA Shield TV

TV Perisai NVIDIA

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Cek Harga di Bukalapak

NVIDIA, jenama yang lebih terkenal dengan produk VGA yang berkualiti, juga mengeluarkan produk Android TV Box untuk anda yang ingin merasai pengalaman yang berbeza semasa menonton TV. Anda boleh menonton pelbagai kandungan yang biasanya terdapat di Kotak TV - Netflix, YouTube, Amazon Prime Videos, dan pelbagai media penstriman lain  .

Tetapi ada satu perkara yang menonjol dari produk ini, ia menawarkan ciri untuk  streaming pelbagai permainan melalui perkhidmatan NVIDIA Geforce Now. Anda sama sekali tidak perlu memasang permainan - permainan akan dimuat dari internet dalam  masa nyata,  seperti perkhidmatan  streaming filem. Sayangnya, sejak penulisan ini, NVIDIA Geforce Now belum tersedia di Indonesia.

Tetapi jangan risau, NVIDIA Shield TV juga menawarkan pelbagai kelebihan lain. Masih bercakap mengenai permainan, ia dilengkapi dengan pemproses NVIDIA® Tegra® X1 + yang sangat unggul untuk menjalankan permainan.

Anda juga boleh memuat turun pelbagai tajuk permainan konsol generasi sebelumnya (seperti Resident Evil 5, Metal Gear Rising, dll.) Atau permainan indie yang menawarkan  pengalaman permainan yang menyenangkan.

Atas sebab ini, tidak salah jika NVIDIA Shield TV dapat dikategorikan sebagai konsol  permainan seperti PlayStation 4 dan Xbox One. Bagaimanapun, produk ini juga memasukkan gamepad dalam pakej. Cuma ciri permainan yang ditawarkan belum mampu menyaingi konsol lain.

NVIDIA Shield TV adalah pilihan tepat bagi mereka yang menginginkan pengalaman menonton TV pintar dengan resolusi 4K tetapi boleh berfungsi sebagai konsol permainan ringan. Sekiranya berminat, anda boleh mendapatkannya dengan harga Rp 5 juta.

2. Roku Ultra 4K

Roku Ultra 4K

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Cek Harga di Bukalapak

Sebagai salah satu pilihan Kotak TV Android terbaik, Roku Ultra hadir dengan pelbagai kelebihan yang dijamin tidak akan mengecewakan anda. Sudah dilengkapi dengan kemampuan untuk memainkan filem 4K, anda dapat merasakan pengalaman menonton dengan kualiti yang sangat jelas. Peranti boleh dipasang sama ada  berwayar atau  tanpa wayar.

Bukan hanya itu, alat kawalan jauh yang disertakan dengan produk ini mempunyai butang  jalan pintas yang boleh disesuaikan mengikut keperluan anda. Produk dengan  pemproses quad-core juga dapat membuka pelbagai aplikasi  streaming dengan serta-merta.

Selain menggunakan  jalan pintas , anda juga dapat memberikan perintah dengan menggunakan kawalan suara secara praktikal  Menghidupkan sari kata dan mencari filem tertentu sangat mudah. Uniknya, ada  bicu 3,5 mm untuk alat dengar yang terletak di alat kawalan jauh, jadi anda boleh menonton TV sendiri tanpa mengganggu anggota keluarga yang lain.

Pada hakikatnya, Roku Ultra jelas berusaha menawarkan kemudahan dan keselesaan terbaik. Anda hanya duduk dan  berusaha sedaya upaya untuk dapat menikmati  masa berkualiti yang sangat berharga. Dapatkan Kotak TV Android yang canggih ini dengan harga Rp 2 juta.

3. Q-BOX Plus

Q-BOX Plus

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Cek Harga di Bukalapak

Q-Box Plus adalah Kotak TV Android lain yang menghadirkan pengalaman menonton seperti TV Pintar, malah lebih baik. Sekiranya biasanya produk lain hanya menawarkan resolusi hingga 4K, Q-Box Plus mempunyai dekoder H.265 yang berkualiti yang mampu memainkan filem dengan resolusi 6K. Anda juga boleh menonton filem tiga dimensi.

Ini tentu saja diimbangi oleh spesifikasi yang kuat juga - pemproses di dalamnya adalah Allwinner H6 Quad-Core yang mampu menawarkan prestasi terkini, sehingga aplikasi yang dibuka dapat dijalankan dengan cepat. Bukan hanya itu, Android yang dibawa adalah versi Pie yang memberikan kestabilan dan keserasian optimum dalam pelbagai aplikasi.

Ingin mengetahui fakta yang lebih menarik lagi? Anda boleh menikmati semua kelebihan yang disebutkan tanpa mengeluarkan banyak wang. Ya, harganya sangat berpatutan - hanya dalam kisaran Rp 600 ribu hingga Rp 1 juta saja! Sangat  berbaloi untuk produk kotak TV Android kelas ini.

4. T95Z Plus

T95Z-Plus

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Cek Harga di Bukalapak

Dilengkapi dengan reka bentuk produk yang unik, kotak TV Android ini juga mempunyai ciri dan kelebihan yang dapat dinikmati bersama keluarga. Ia mempunyai sistem operasi Android 7.1 dan dilengkapi dengan pemproses teras Amlogic S912 octa - kedua-duanya mampu menjalankan pelbagai aplikasi streaming dengan betul dan tanpa batasan.

Untuk mendapatkan kawalan yang lebih selesa, anda juga boleh menyambungkan papan kekunci dan tetikus sehingga anda dapat menavigasi di TV seperti PC.

Masih berbicara mengenai navigasi, alat kawalan jauh mempunyai beberapa kelebihan seperti menetapkan lampu LED pada peranti, butang untuk mengawal kursor di layar, kawalan suara, dan ada jalan pintas  untuk berhubung secara langsung dengan KODI versi 16.1 (aplikasi berbilang pemain serba boleh). Anda juga boleh  mengemas kini aplikasi KODI ke versi 17 dengan mudah. Sekiranya berminat, anda boleh membelinya dengan harga IDR 600 ribu (2/16 GB) hingga IDR 1 juta (3/32 GB).

5. ZIDOO H6 PRO

ZIDOO H6 PRO

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Cek Harga di Bukalapak

Turut hadir ialah kotak TV berkualiti berdasarkan Android bernama ZIDOO H6 Pro yang mempunyai reka bentuk badan yang elegan. Beberapa kelebihan yang dimilikinya ialah ia dilengkapi dengan pemproses Allwinner H6 terbaru dengan kelajuan hingga 1.8 GHz. Pemproses ini dianggap salah satu yang terbaik di pasaran untuk kotak TV Android terbaik.

Bukan hanya itu, dia juga mempunyai sokongan Netflix HD dan YouTube 2K sehingga anda dapat memperoleh pengalaman  streaming dengan ketajaman yang baik. Anda juga dapat menikmati menonton filem dengan resolusi 4K dengan kelajuan 60 FPS tanpa kekangan, dan menyokong pelbagai format dan tetapan  codec. 

Ini adalah produk yang menawarkan perkhidmatan multimedia serba boleh , terutamanya dengan aplikasi KODI versi 17 yang dibawanya. Untuk membeli kotak TV ini, anda perlu mengeluarkan Rp 1.5 juta.

6. MINIX NEO U1

MINIX NEO U1

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Cek Harga di Bukalapak

Dilengkapi dengan ciri antara muka yang sederhana tetapi juga tidak mempunyai ciri-ciri minimum, MINIX NEO U1 sesuai untuk anda yang menggemari kemudahan. Semua aktiviti yang ingin anda lakukan di TV anda dibuat semudah mungkin hanya dengan beberapa klik butang dan antara muka  seret dan lepas yang sangat mudah.

Menangkap isyarat WiFi pada produk ini sangat bagus. Walaupun begitu, ia dilengkapi dengan antena WiFi yang mungkin mengganggu. Sekiranya anda tidak keberatan, kelebihan main balik video 4K dan paparan warna yang sangat tepat menjadikan MINIX NEO U1 sangat bernilai. Anda boleh mendapatkan kotak TV ini dengan harga Rp 1.5 juta.

7. MX 10 Pro

MX 10 Pro

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Cek Harga di Bukalapak

Prestasi hebat yang disokong oleh sistem operasi Android 9 - itulah beberapa kelebihan MX 10 Pro ini. Prestasi hebat ini berkat pemproses Allwinner H6 yang dimilikinya, sehingga dapat menjalankan video 4K pada 60 FPS dan video 6K pada 30 FPS.

Walaupun  jenama ini tidak terkenal, MX dapat menyajikan pengalaman menonton yang benar-benar kukuh. Anda boleh bermain permainan dengan grafik sederhana seperti PUBG Mobile dengan prestasi yang cukup baik. Tentu saja alat ini menyokong pelbagai media  streaming yang biasa digunakan seperti Netflix, YouTube, dan banyak lagi. Sekiranya berminat, produk kotak TV ini memiliki harga sekitar Rp 1 juta.

8. Kotak TV Android Xiaomi Mi Box S

Kotak TV Android Xiaomi Mi Box S

Semak Harga di Lazada

Cek Harga di Bukalapak

Kotak TV Android dari Xiaomi ini dilengkapi dengan reka bentuk hitam matte dan badan plastik. Peranti ini dilengkapi dengan LED tunggal yang menunjukkan sama ada Xiaomi Mi Box S aktif atau tidak.

Kotak TV Android ini dikuasakan oleh pemproses empat teras dengan RAM dan ROM 2 GB dan 8 GB. Indera mampu mengendalikan peranti ini dengan baik walaupun ruang simpanannya agak terhad.

Pelabuhan di Xiaomi MI Box S termasuk port USB-A, pelabuhan audio , dan por t HDMI 2.0 mampu menghasilkan 4K HDR disambungkan ke televisyen. Alat kawalan jauh yang mudah disertakan dalam pakej penjualan bersama dengan dua bateri AAA.

Kotak TV Android Xiaomi Mi Box S adalah salah satu pilihan Kotak TV Android terbaik untuk anda miliki. Peranti berjalan pada perisian terkini (mungkin masih dikemas kini ke Android 9 Pie) dan menyokong 4K HDR.

9. Kotak TV Android T95K Pro

Kotak TV Android T95K Pro

Semak Harga di Lazada

Cek Harga di Bukalapak

T95K Pro Android TV Box dikuasakan oleh pemproses Amlogic S912 octa core dan dilengkapi dengan OS Android versi 6.0.1 (menyokong OTA sehingga dapat dikemas kini ke versi Android seterusnya). Peranti ini mampu memainkan kandungan 4K Ultra HD melalui teknologi codec H.265. Selain itu, dengan sokongan untuk RAM 2GB dan ROM 16GB, T95K Pro juga dapat bertindak balas dengan cepat, stabil, dan lancar.

Ciri utama lain dari T95K Pro Android TV Box adalah ketersediaan penyambungan penyahkodan Bluetooth 4.0, 4K x 2K yang memberikan kesan mengagumkan semasa bermain permainan atau menonton video, WiFi dwi-jalur 2.4GHz + 5.0GHz yang akan mudah dihubungkan ke pelbagai rangkaian dengan sebarang jenis keselamatan, alat kawalan jauh (bateri tidak termasuk), dll.

10. Kotak TV Android Z69 S905X 4K

Kotak TV Android Z69 S905X 4K

Semak Harga di Lazada

Cek Harga di Bukalapak

Salah satu pilihan terbaik untuk Android TV Box adalah menggunakan sistem Android 6.0 yang menawarkan ribuan aplikasi Android untuk keseronokan. Pemproses quad-core Amlogic S905X dengan GPU Mali 450 penta-core Mali-450 GPU ditambah RAM 1 GB (atau RAM 2 GB) dan ROM 16 GB yang mampu menjalankan tugas, seperti bermain video atau permainan besar dengan lancar dan stabil.

4K pada Kotak TV Android Z69 S905X 4K juga dapat menjimatkan lebar jalur sehingga 50% dan mampu menampilkan gambar yang tajam dan jelas. Anda boleh menikmati menonton tanpa memerlukan bayaran atau sekatan. Kotak TV Z69 juga menyokong KODI, tetapi anda harus memasang aplikasinya sendiri.

Itulah beberapa cadangan Kotak TV Android dari Caris Signal. Senarai di atas dilengkapi dengan spesifikasi yang berbeza. Kotak TV dengan RAM 1 GB dan empat pemproses teras cukup untuk menemani anda menikmati tugas asas seperti menonton video standard, menyemak imbas, dan lain-lain.

Manakala Kotak TV dengan RAM 2GB ke atas dan pemproses yang lebih tinggi mampu memberikan perkhidmatan yang lebih baik dan lebih lancar. Jadi, pilihlah mengikut keperluan dan anggaran anda . Sekiranya anda mahukan cadangan untuk kotak TV lebih murah, baca artikel 10 kotak TV Android murah yang berkualiti.