ROG Mothership Laptop Excellence: 130 Sultan Super Laptop!

Apa yang ada di fikiran anda ketika mendengar perkataan komputer riba permainan? Berat? Mahal? Persembahan Tuhan? Ya, semua perkara ini terdapat di komputer riba ROG Mothership dari ASUS ini. Berat? Cukup berat memandangkan badannya agak besar jika dibandingkan dengan komputer riba biasa. Walaupun kelihatan berat, tetapi komputer riba ini sangat setanding dengan prestasi yang ditawarkan.

Tetapi, kualiti nama yang perlu menjadi harga berat dong ? Jadi, jangan terkejut jika ROG Mothership dibanderol dengan harga yang cukup mahal, iaitu Rp 130,999,000. Komputer riba super sultan! Penasaran dengan komputer riba Rp130 ​​juta ini? Mari pertimbangkan tinjauan kelebihan berikut.

1. Perancangan Revolusi

Reka bentuk revolusi

Kelebihan, atau boleh dikatakan keunikan komputer riba ini, yang menggunakan reka bentuk dengan papan kekunci yang boleh ditanggalkan. Dengan reka bentuk seperti ini menjadikan dimensi keseluruhan badan ROG Mothership lebih ringkas, tetapi juga memberikan keselesaan dan fleksibiliti bagi penggunanya.

Keunikan lain yang ditawarkan oleh ROG Mothership adalah penyangga khas yang menjadikan komputer riba ini berdiri dengan sempurna. Penyangga dapat dibuka dengan segera apabila ROG Mothership diletakkan di atas meja berkat mekanisme khas di bahagian bawah. Sebenarnya, anda boleh menyesuaikan sudut penyangga untuk keselesaan ketika menggunakan ROG Mothership.

Kini, dengan reka bentuk ROG Mothership ini, sudah tentu komputer riba ini mampu menampilkan sistem penyejukan yang lebih baik. Dengan cara itu, prestasi pada komputer riba dapat menjadi lebih optimum. Sebenarnya, kedudukan komputer riba ini memberi banyak ruang untuk peredaran udara.

Bukan hanya soal reka bentuk, ROG Mothership juga dibuat dengan komponen berkualiti yang sangat baik sehingga tidak mudah panas. Oleh itu, ROG Mothership ini dibuat dengan bingkai aluminium yang diproses melalui teknik CNC Milling, di mana prosesnya memerlukan lebih dari 114 alat dan jangka masa 20 jam untuk menghasilkan kerangka ketepatan.

Nah, bingkai pada komputer riba juga boleh dikatakan tahan hentakan. Sebenarnya, bingkai tersebut boleh dikatakan sebagai modul skrin komputer riba permainan "pelindung" agar tidak terdedah kepada haba dari komponen pemprosesan yang berada di belakang badan. Jadi, sudah pasti rekaan dan badan ROG Mothership sangat premium!

2. Sistem Penyejukan Lanjutan

Sistem Penyejukan Lanjutan

Sebilangan besar komputer riba permainan pasti menghadapi masalah panas. Jadi, jangan terkejut jika banyak pengeluar komputer riba permainan bersaing untuk mencipta inovasi sistem penyejukan yang inovatif, misalnya ASUS.

Pada komputer riba ROG Mothership ini, ASUS sebenarnya memulakan revolusi mengenai sistem penyejukan dengan badan yang berdiri. Dengan reka bentuk ini, suhu komponen pada komputer riba dapat dikurangkan hingga 14 darjah Celsius berbanding komputer riba biasa yang bergantung pada reka bentuk kerang tradisional .

Selain itu, ROG Mothership juga dilengkapi dengan sistem penyejukan yang menggunakan logam cair. Nah, logam cair akan diposisikan sebagai pengganti haba pasta. Jadi, ia sebenarnya dapat menyejukkan suhu pemproses dan GPU hingga mencapai 13 darjah Celsius lebih rendah yang anda tahu !

Terdapat satu lagi perkara menarik dari sistem penyejukan, di sini. Dalam ROG Mothership ini, komputer riba menyokong sistem penyejukan dengan rangkaian 8 heatpip yang dapat menghubungkan antara CPU, GPU dan VRM.

Nah, paip haba ini boleh dihubungkan dengan 4 heatsink dengan ketebalan sirip (fin) hanya 0.1mm! Dengan ketebalan ini, sudah pasti penyejukan dapat berfungsi dengan lebih optimum. Sebenarnya, keempat-empat heatsink mempunyai 375 sirip dengan luas permukaan lebih dari 200,000mm persegi!

Jadi, jika anda bermain permainan di komputer riba ini, anda tidak perlu risau komputer riba semakin panas, ya? Sangat menarik, bukan , inovasi?

3. Persembahan Paling Kuat Sekarang

Persembahan Paling Kuat Sekarang

Inilah dia, perbincangan paling utama dan paling dinanti-nantikan. Mungkin anda ingin tahu, apa yang adalah prestasi seperti? Anda mesti tahu, bentuk ROG Mothership boleh dikatakan sangat ringkas dan komputer riba ini bahkan boleh dibandingkan dengan PC Desktop yang mewah ! Jadi, mengenai spesifikasi, tentu saja yang terbaik!

Bermula dari pemproses, ROG Mothership dikuasakan oleh Intel Core i9-9980HK 9th Gen. Pemproses menggunakan 8 konfigurasi teras dan 16 utas. Sebenarnya, pemproses seperti ini mampu memproses hingga 4.7 GHz dalam mod turbo.

Bukan hanya untuk bermain permainan, kerana prosesor Intel Core i9-9980HK Gen ke-9 juga sangat sesuai untuk pencipta kandungan. Sebenarnya, pemproses terbaru dari Intel mempunyai kelajuan jam dengan lebih banyak teras berbanding generasi sebelumnya. Telah disahkan bahawa komputer riba ini juga mampu menangani berbagai tugas berat, mulai dari 3D Rendering, Rakaman, bahkan bermain game sambil streaming langsung.

Puas membincangkan prosesor, kini beralih ke RAM. Nah, ROG Mothership dilengkapi dengan DDR4 RAM dengan kapasiti yang sangat besar, 64GB. Jadi, anda boleh melakukan pelbagai tugas sebanyak mungkin tanpa perlu risau akan ketinggalan.

Untuk menyokong prestasi yang lebih sengit, ASUS juga menyediakan storan SSD NVMe PCle dengan konfigurasi RAID 0. Menariknya, komputer riba ini bahkan mempunyai teknologi HyperDrive Extreme yang dapat menghubungkan SSD terus ke CPU! Jadi, sudah pasti bahawa sambungan SSD tidak akan melalui modul DMI dan mencegah kesan kemacetan.

Lalu bagaimana dengan GPU? Sudah tentu ASUS juga memilih cip grafik terbaik, boleh dikatakan cip grafik terbaik pada masa ini, iaitu NVDIA GeForce RTX 2080. Lebih mengagumkan lagi, cip grafik terbenam adalah versi desktop dengan overlock hingga 1880MHz dengan kuasa 200W.

Oh ya, ROG Mothership tentunya menyokong lapisan resolusi 4K UHD dengan kadar penyegaran 144Hz, respons 3ms (kelabu-ke-kelabu), dan menyokong teknologi NVIDIA G-Sync untuk permainan maksimum. Ingin mengetahui spesifikasi lengkap? Lihat gambar di bawah.

Spesifikasi ROG Mothership

4. Terbaik dalam penyambungan kelas

Terbaik dalam penyambungan kelas

Ia bukan hanya soal reka bentuk dan prestasi, kerana komputer riba ini juga mempunyai hubungan yang jauh lebih baik jika dibandingkan dengan komputer riba permainan pada umumnya. Di ROG Mothership, ASUS menyematkan modul Ethernet 2.5G yang lebih ketat daripada modul permainan komputer riba Ethernet pada umumnya.

Modul ini juga disertakan dengan generasi terbaru WiFi, WiFi 6 (802.11ax) yang dapat memberikan kelajuan hingga 2.4Gbps. Sebenarnya, modul ini mempunyai ciri-ciri unik dengan mengadopsi teknologi rangkaian selular, sehingga sambungannya lebih stabil.

Tidak ketinggalan, ASUS juga menyematkan teknologi ROG RangeBoost yang dapat menerima isyarat yang lebih baik. Sebenarnya, antena WiFi telah disusun khas untuk mendapatkan isyarat WIFi yang lebih baik dalam keadaan apa pun.

Di samping itu, ROG Mothership juga telah dilengkapi dengan sambungan lain, seperti USB 3.1 Gen 2 yang hadir dalam bentuk port USB Type-A dan Type-C. Terdapat juga port Thunderbolt 3 yang menjanjikan kelajuan pemindahan yang lebih cepat dan sokongan untuk peningkatan berasaskan Thunderbolt.

Kini, itulah beberapa kelebihan komputer riba ROG Mothership, komputer riba permainan terbaru dan terkini buat masa ini. Berminat untuk membelinya? Atau ingin mengetahui deretan komputer riba ROG yang sudah membawa pemproses Intel Core generasi ke-9? Semak lengkap di sini, ya.