10 Jenama RAM Terbaik untuk Laptop dan PC Desktop 2020

Apa itu RAM? Yang jelas, RAM yang akan dibincangkan bukanlah nama yang popular dari tanah Hindustan. RAM bermaksud Memori Akses Rawak. Bahasa yang mudah, adalah "alat" yang berfungsi untuk menyimpan data buat sementara waktu di komputer atau peranti pintar lain.

RAM berfungsi dengan membaca arahan program yang akan dilaksanakan oleh pemproses dalam satu peranti. Dalam peranti komputer, misalnya, apabila anda memulakan pelbagai program dan kemudian menyelesaikan dan mematikan komputer, RAM akan berfungsi ketika menjalankan program tetapi tidak menyimpan data yang dijalankan oleh program.

Bertanggungjawab menyimpan data yang dapat dibuka semula setelah komputer mati adalah simpanan atau pemacu. Dalam komputer, umumnya terdapat 2 iaitu HDD dan SSD. Semasa di telefon pintar, ada yang disebut memori dalaman atau boleh disebut ROM. Bagi jenis storan,  ia berbeza.

RAM pada PC / Laptop adalah sejenis RAM DDR (Double Data Rate) yang, seperti namanya, mempunyai trek ganda dalam memproses arahan dari atau ke pemproses. RAM DDR ini terus berkembang dan mempunyai beberapa jenis berdasarkan generasinya yang akhirnya muncul istilah DDR, DDR2, DDR3, dan DDR4. Perbezaan keempat-empat jenis ini dapat dilihat pada rajah berikut.

Jenis RAM DDR

Jenis RAM DDR di pasaran sekarang adalah dua jenis iaitu DDR3 dan DDR4. Jenis DDR dan DDR2 generasi pertama di pasaran biasanya menggunakan RAM kerana ia digunakan untuk komputer lama atau komputer riba .

Sekiranya PC / komputer riba anda menggunakan jenis RAM DDR3, maka anda perlu membeli jenis RAM DDR3 dan bukan DDR4. Perkara yang sama berlaku untuk semua jenis kerana semua jenis tidak mempunyai keserasian antara satu sama lain.

Perbezaan antara RAM Laptop dan Desktop PC

RAM DIMM dan SO-DIMM

RAM mempunyai peranan penting dari segi prestasi komputer. Semakin besar bilangan RAM, semakin baik komputer dalam menjalankan program. Sebenarnya, ada beberapa program atau permainan komputer yang memerlukan sejumlah spesifikasi RAM.

Contohnya, program Adobe After Effects CC yang memerlukan spesifikasi minimum 8 GB RAM. Atau sebagai contoh, permainan PC yang popular seperti DOTA 2 dapat berjalan dengan baik jika komputer menggunakan RAM sekurang-kurangnya 4 GB.

Perkara yang sama berlaku untuk peranti komputer riba. RAM pada komputer riba dan komputer desktop sebenarnya satu jenis tetapi berbeza bentuk. RAM pada PC dikenali sebagai modul memori DIMM atau dual in-line. Semasa di komputer riba, bentuknya lebih kecil dan sering disebut sebagai SO-DIMM, iaitu Modul Memori Dalaman Inline Kecil. Perbezaan ukuran DIMM dan SO-DIMM dapat dilihat pada gambar di atas.

RAM pada komputer riba, umumnya kapasitinya telah ditentukan. Sebagai contoh, 5 juta komputer riba yang pada amnya hadir dengan RAM minimum 4 GB. Cuma, kadang-kadang ada slot tambahan sehingga pengguna dapat menambahkan kapasiti RAM lebih banyak. Pada komputer PC sebenarnya lebih fleksibel kerana jumlah slot RAM bergantung pada motherboard yang digunakan.

Sebilangan daripada anda mungkin mempunyai cukup RAM pada komputer atau komputer riba anda. Tidak sedikit juga yang berpendapat bahawa kapasiti RAM kurang. Oleh itu, menambahkan RAM adalah pilihan yang boleh dipilih.

Terdapat banyak jenama komputer riba dan RAM PC yang dijual di pasaran, cuma tidak semuanya berkualiti. Sebenarnya, ada jenama RAM tiruan yang terkenal, aka KW. Oleh itu, bagi anda yang akan membeli RAM, anda harus memilih jenama RAM yang berkualiti. Bagi anda yang memerlukan RAM berkualiti baik untuk menyokong prestasi komputer atau komputer riba, anda boleh memilih RAM terbaik dari 10 jenama berikut.

Jenama RAM Terbaik Hari Ini

Sekarang setelah anda mengetahui apa itu RAM dan bagaimana ia berbeza, sekarang adalah masa untuk memilih salah satu jenama RAM terbaik yang kami cadangkan di bawah.

1. Corsair

Pembalasan Corsair

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Cek Harga di Bukalapak

Corsair adalah pengeluar perkakasan komputer yang telah berdiri sejak tahun 1994. Salah satu produk terbaik Corsair adalah RAM, baik jenis DIMM dan SODIMM. Jenama Corsair RAM juga terkenal sebagai tahan lama dan senang dicari. Salah satu siri terbaik Corsair adalah Vengeance yang merupakan jenis RAM Corsair untuk permainan.

Kerana kualiti yang baik dan terkenal, harga RAM Corsair cenderung lebih tinggi jika dibandingkan dengan jenama lain dengan kapasiti yang sama.

2. G. Kemahiran

G.Skill

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Cek Harga di Bukalapak

G.Skill adalah jenama Taiwan yang menghasilkan RAM berkualiti. Jenama G.Skill biasanya terdapat pada komputer atau peranti komputer riba dengan spesifikasi yang tinggi.

Sama seperti Corsair, G.Skill juga terkenal dengan harganya yang lebih tinggi. Harganya tidak boleh berbohong kerana menunjukkan kualiti produknya, begitu juga dengan RAM G.Skill

3. Melangkaui

Melangkaui

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Cek Harga di Bukalapak

Transcend adalah jenama RAM Taiwan yang telah lama terlibat dalam menghasilkan komponen komputer. Jenama ini cukup popular di Indonesia dan produk RAM dari Tanscend cukup banyak dibeli. Transcend menyajikan pelbagai varian RAM dengan harga yang tidak terlalu mahal tetapi produknya masih berkualiti tinggi.

4. Kingston

Kingstone Hyper X FURY

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Cek Harga di Bukalapak

Kingston adalah jenama paling popular di Indonesia untuk perniagaan komponen memori. Jenama ini mengeluarkan banyak produk seperti flash, SSD, dan tentu saja RAM. Walaupun Pengarang ditanya, "Apakah nama sejuta orang?" Kingston adalah jawapannya.

Kingston terkenal dengan melepaskan banyak jenis RAM dengan harga yang berpatutan tetapi kualitinya cukup bagus. Salah satu jenis RAM Kingston yang baik adalah Kingston HyperX FURY.

5. Hynix

Hynix

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Cek Harga di Bukalapak

Hynix adalah jenama RAM yang baik. Hynix ditubuhkan pada tahun 1983 di Korea Selatan. Pengalaman yang panjang dalam industri semikonduktor dan membekalkan RAM ke dunia menjadikan Hynix terkenal. Banyak pengeluar komputer riba mendapat bekalan RAM dari Hynix. Oleh itu, jenama Hynix tidak diragukan lagi berkualiti.

6. Patriot

ram-patriot

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Cek Harga di Bukalapak

Patriot adalah sebuah syarikat yang terlibat dalam aksesori permainan dan  memori prestasi (RAM) sejak tahun 1985. Beberapa kategori produk yang mereka keluarkan adalah papan kekunci, alat dengar, tetikus permainan, SSD, cakera kilat USB, dan tentu saja RAM.

Walaupun tidak begitu terkenal dengan jenama lain, Patriot adalah pembekal RAM berkualiti tinggi dengan harga yang lebih berpatutan. Patriot mempunyai barisan produk RAM yang disebut Viper Gaming yang menyediakan pelbagai permainan RAM dengan prestasi dan kapasiti yang bervariasi.

7. Adata

ram-adata

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Cek Harga di Bukalapak

Adata Technology adalah syarikat pengeluar RAM dari Taiwan yang ditubuhkan pada tahun 2001. Salah satu jenama RAM ini juga menghasilkan beberapa produk media penyimpanan lain seperti USB flash disk. SSD, cakera keras dan aksesori HP. Jenama Adata ini mempunyai reputasi yang cukup baik. Malah, pada tahun 2017, Adata dinobatkan sebagai pengeluar produk RAM kedua terbesar setelah Kingston.

8. Venom RX

Venom RX

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Cek Harga di Bukalapak

Venom RX adalah syarikat teknologi yang mengeluarkan komponen komputer seperti casing, motherboard, dan tentu saja RAM. RAM dari Venom RX adalah salah satu yang terbaik. Contohnya ialah Venom RX Sodim DDR3 4GB PC10600 yang mempunyai keserasian yang baik dengan jenis DDR3 lama. Bagi anda yang merancang untuk meningkatkan kapasiti RAM komputer riba anda, anda boleh memilih RAM dari Venom RX.

9. Pasukan Elit

Pasukan Elite

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Cek Harga di Bukalapak

Jenama RAM Team Elite telah dipilih oleh mereka yang ingin meningkatkan prestasi RAM, terutamanya pemain. RAM dari Team Elite mempunyai kualiti yang agak baik. Selain menghasilkan RAM, Team Elite juga menghasilkan SSD, kad SD, pemacu kilat, dan juga power bank.

Team Elite mempunyai kualiti yang sama dengan Corsair tetapi harganya lebih berpatutan. Anda yang memerlukan RAM dengan kualiti seperti Corsair boleh RAM lirik dari Team Elite.

10. Penting

Ballistix Penting

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Cek Harga di Bukalapak

Crucial adalah jenama RAM yang dibuat oleh Micron Technology, sebuah syarikat Amerika yang terlibat dalam industri semi konduktor. Produk RAM yang terkenal dari syarikat ini adalah Crucial Ballistix yang dikelaskan sebagai berkualiti.

Crucial Ballistix adalah RAM yang boleh anda pilih, terutamanya untuk pemain PC yang memerlukan RAM dengan kualiti dan kemampuan yang baik.

Sebagai tambahan kepada jenama RAM yang disebutkan di atas, terdapat banyak varian jenama RAM lain seperti V-Gen, Adata, Lenovo dan sebagainya. Anda boleh menemui jenis RAM yang menarik minat anda dan mengikut dana, tetapi 10 jenama yang telah disebutkan sangat disarankan untuk dipilih.