Inilah Cara Mudah Menggabungkan Fail PDF Secara Dalam Talian

Berkat internet, berkongsi dokumen tidak semestinya sukar seperti dulu. Anda boleh membuat versi  soft-copy  dokumen yang ingin anda kongsi melalui  imbasan . Kemudian, dokumen yang diimbas akan mempunyai format PDF (Portable Document Format). Anda hanya perlu  melampirkan  fail dalam e-mel dan menghantarnya kepada banyak orang hanya dalam satu klik.

Namun, jika anda  mengimbas dokumen atau buku yang mempunyai banyak halaman, mungkin setiap halaman akan membentuk fail PDF yang berbeza. Sebenarnya, hanya boleh ada satu fail PDF yang mengandungi semua halaman di atas. Sekiranya anda memilikinya, anda perlu menggabungkan fail PDF menjadi satu fail supaya lebih mudah dibaca.

Nasib baik, anda boleh menggabungkan fail PDF dalam talian tanpa perlu memasang aplikasi tambahan. Bagaimana untuk? Cukup pertimbangkan bagaimana menggabungkan fail PDF dalam talian yang telah diringkaskan di bawah.

Mengapa Menggabungkan Fail PDF?

mengapa-mempunyai-menggabungkan-pdf-fail

Sebelum membincangkan langkah-langkahnya, ada baiknya anda mengetahui situasi apa yang memerlukan anda menggabungkan fail PDF.

1. Untuk Menyusun Dokumen Permohonan Kerja

Ada kalanya anda ingin mengumpulkan beberapa dokumen yang berbeza menjadi satu, seperti dokumen CV, portfolio, cerpen, manuskrip, dan sebagainya. Anda lihat, mengirim banyak fail berasingan dalam satu e-mel akan mengirimkan kesan tidak kemas.

Terutama jika anda ingin menghantar dokumen ke HRD, lebih baik melampirkan hanya satu dokumen agar lebih mudah dibuka. Menghantar fail dengan kemas mungkin merupakan kelebihan di mata HRD.

2. Untuk Dimuat naik dengan senang

Adakah anda mahu memuat naik fail PDF ke media simpanan? Sekiranya demikian, tidak ada salahnya anda menggabungkan beberapa fail menjadi satu. Anda lihat, sebilangan media storan tidak membenarkan anda memuat naik pelbagai fail dalam satu masa.

Akibatnya, anda harus menunggu sehingga muat naik selesai untuk memuat naik fail seterusnya. Betul memenatkan. Apabila semua fail PDF digabungkan, anda hanya perlu memilih satu fail untuk dimuat naik.

3. Memohon Kata Laluan untuk Perlindungan Fail

Sekiranya dokumen yang anda miliki dirahsiakan, lebih baik memberikan kata laluan supaya tidak dibaca oleh pihak yang tidak bertanggungjawab. Terutama jika anda menyimpan fail di  penyimpanan awan seperti Google Drive, tidak ada yang tahu sama ada fail anda selamat dari  penggodam. 

Masalahnya, akan menjadi sukar jika anda cuba memberikan kata laluan ke semua fail PDF satu persatu, terutamanya jika terdapat ratusan daripadanya. Oleh itu, lebih baik semua fail PDF digabungkan bersama sehingga anda hanya perlu memberikan kata laluan sekali sahaja untuk semua dokumen. Praktikal, bukan?

4. Cetak Semua Fail dalam Satu Proses

Bayangkan anda mempunyai banyak dokumen yang perlu anda cetak. Sekiranya menggunakan kaedah biasa, anda perlu membuka fail satu persatu dan melakukan serangkaian proses  pencetakan seperti menetapkan penyediaan  halaman , ukuran kertas, dan sebagainya. Sekiranya terdapat 50 dokumen fail, maka anda perlu melakukan proses  pencetakan 50 kali juga. Sungguh memakan masa.

Penyelesaiannya adalah dengan menggabungkan semua fail PDF menjadi satu fail. Dengan cara ini, anda hanya perlu melalui proses mencetak sekali untuk semua dokumen.

5. Untuk Mengimbas Dokumen dengan Halaman Bergantian

Semua kertas mempunyai bahagian depan dan belakang. Kadang-kadang ada dokumen yang hanya mencetak halaman di bahagian depan, tetapi tidak jarang juga satu helaian mempunyai dua halaman. Secara amnya,  pengimbas hanya dapat mengimbas dokumen dari satu sisi sahaja. Sekiranya anda ingin mengimbas halaman seterusnya, dokumen mesti diterbalikkan.

Hasilnya, dokumen yang seharusnya hanya satu fail mempunyai dua fail PDF yang terpisah. Sudah tentu anda mahu menggabungkan dua halaman menjadi satu fail, bukan?

Cara Menggabungkan Fail PDF Secara Dalam Talian

Untuk memulakan proses penggabungan fail PDF secara dalam talian, terdapat beberapa perkara yang perlu disiapkan. Sila rujuk langkah berikut.

1. Sediakan Fail PDF yang ingin anda sertai

penggabungan-fail-pdf-1

Ini adalah perkara yang paling penting - fail PDF mesti ada terlebih dahulu. Sama ada anda mengambilnya dari internet atau membuat  imbasan  sendiri. Pastikan fail dokumen yang anda miliki berupa PDF dan bukan JPG. Kemudian, simpan fail PDF dalam satu folder sehingga mudah dicari semasa memuat naik.

Oh ya , disyorkan untuk memberikan nama fail yang seragam mengikut urutan ya! Ini untuk memudahkan anda sehingga apabila memilih fail, semuanya dalam keadaan berurutan.

2. Lawati halaman CombinePDF.com

penggabungan-fail-pdf-2

Langkah seterusnya adalah mengunjungi laman web yang menyediakan perkhidmatan penggabungan fail PDF percuma. Terdapat banyak laman penggabungan fail PDF yang dapat digunakan - rata-rata prosesnya sama, hanya menawarkan antara muka pengguna yang sedikit berbeza. Tutorial ini akan menggunakan laman CombinePDF.com.

Oleh itu, ketik "//combinepdf.com" di medan carian di penyemak imbas yang anda gunakan, kemudian tekan Enter. Anda akan segera melihat halaman utama laman penggabungan fail PDF ini.

3. Pilih Fail PDF

pilih-fail-pdf

Malangnya, jumlah fail PDF yang dapat digabungkan di laman web ini adalah terhad, iaitu hanya 20 fail. Sekiranya anda mempunyai lebih daripada 20 fail, anda boleh melakukan proses penggabungan ini dengan lebih dari satu kumpulan. Contohnya anda mempunyai 40 fail, anda boleh menggabungkan 20 fail pertama terlebih dahulu. Kemudian pada kumpulan kedua, pilih fail gabungan ini dan gabungkan dengan 20 fail lain.

Sekarang, klik pada butang Muat Naik Fail dan cari folder yang mengandungi fail PDF untuk digabungkan. Pilih semua fail PDF di dalamnya, kemudian klik Buka. Tunggu fail PDF anda dimuat naik. Ciri semua fail yang sudah dimuat adalah anda akan mendapat pilihan Muat turun untuk setiap fail.

4. Susun dan Gabungkan Fail PDF

penggabungan-fail-pdf-3

Dibincangkan sebelum ini adalah lebih baik untuk menamakan fail mengikut urutan, seperti "Bahagian dokumen 1.pdf", "Bahagian dokumen 2.pdf" dan sebagainya. Apabila dimuat, fail akan disusun secara automatik mengikut urutan yang anda mahukan. Tetapi jika anda tidak mempunyai masa untuk menukar nama fail, anda masih boleh mengubah pesanan dengan  drag-and-drop .

Letakkan halaman pertama di paling kiri dan halaman seterusnya di sebelah kanan. Sekiranya semua fail teratur, cukup klik butang Gabungan. Kemudian, cukup pilih direktori penyimpanan, berikan nama fail seperti yang anda mahukan, dan klik butang Simpan untuk menyimpan fail tersebut.

Tahniah! Anda baru sahaja berjaya menggabungkan fail PDF hanya melalui penyemak imbas tanpa memasang aplikasi apa pun. Sangat praktikal, bukan?

Penggabungan fail PDF dalam talian mempunyai banyak faedah. Selain mempermudah proses penghantaran, gabungan fail PDF juga menjadikan folder anda kelihatan kemas kerana kebanyakan fail. Untuk tujuan profesional dan peribadi, keupayaan untuk menggabungkan fail PDF dalam talian sangat berguna.

Terutama kerana prosesnya sangat mudah dan tidak memerlukan perisian. Nah, sudahkah anda mencubanya, bukan? Adakah anda tahu cara lain yang lebih mudah untuk menggabungkan fail PDF? Mari  berkongsi di ruangan komen!