12 Aplikasi Siaran Langsung Terbaik dan Terkini di Android

Pada zaman moden ini, hampir semua orang mempunyai dan menggunakan telefon pintar atau telefon pintar. Telefon pintar sangat membantu setiap pengguna, dari mengakses internet, menonton filem dalam talian, bahkan untuk melakukan siaran langsung.

Siaran langsung adalah melakukan siaran langsung di tempat kejadian pada masa itu juga secara langsung / langsung. Biasanya ini dilakukan oleh artis yang melakukan siaran langsung untuk melihat kehidupan seharian mereka. Namun, untuk melakukan siaran langsung, anda tidak perlu menjadi artis yang anda kenali.

Kerana jika anda pengguna telefon pintar, anda juga boleh melakukan siaran langsung seperti artis. Anda boleh menunjukkan kepada pengikut anda apa yang anda lakukan secara langsung. Seterusnya berikan 15 aplikasi Siaran Langsung terbaik yang boleh anda cuba.

1. Instagram

Instagram

Siapa yang tidak tahu aplikasi untuk memuat naik foto dan memuat naik video yang satu ini? Hampir setiap orang mempunyai akaun Instagram untuk memuat naik foto dan ciptaan foto terbaru mereka. Namun, selain anda dapat memuat naik foto dan video, Instagram telah melengkapkan ciri-cirinya dengan menambahkan ciri Video Streaming Langsung.

Live di Instagram adalah berkembang pesat dalam pelbagai keadaan dari pengguna Instagram, terutama bagi anak-anak muda hari ini. Anda boleh segera membuat video dan ditonton oleh pengikut anda. Di samping itu, pengikut anda boleh menyukai dan juga memberi komen semasa anda melakukan Live Streaming Video.

Berminat untuk mencuba salah satu aplikasi Siaran Langsung terbaik yang satu ini? Muat turun di sini untuk memasang aplikasi Instagram.

2. Facebook

facebook live - aplikasi siaran langsung terbaik

Datang sekali lagi dari aplikasi media sosial yang terkenal di Indonesia, Facebook. Tidak mahu kalah dari Instagram, Facebook adalah aplikasi media sosial yang digunakan untuk berbual, berkongsi foto dan video, untuk mengemas kini status ini melengkapkan aplikasi dengan menambahkan fitur Facebook Live.

Facebook Live pertama kali dilancarkan di Amerika untuk aplikasi pada iOS dan Android tahun lalu. Namun, kini Facebook Live dapat dinikmati oleh setiap pengguna Facebook. Dengan ciri ini, pengguna Facebook sering melakukan Siaran Langsung.

Cara menggunakannya sangat mudah, anda cukup tekan butang status seperti anda akan menulis status di facebook, kemudian tekan simbol "video langsung." Sekarang, selepas itu tekan "Langsung." Walau bagaimanapun, sebelum anda dapat menulis keterangan video streaming langsung anda terlebih dahulu.

3. YouTube

streaming langsung youtube

Baik untuk aplikasi yang satu ini juga sudah sangat biasa di telinga pengguna telefon pintar, terutama bagi anda yang gemar menonton video melalui Youtube. Aplikasi Youtube juga telah menambah ciri dengan Youtube Live Streaming.

Streaming Langsung Youtube hanya boleh dilakukan pada PC atau pada peranti komputer. Sebelum melakukan Streaming Langsung Youtube, anda mesti mempunyai akaun Youtube terlebih dahulu. Setelah anda mempunyai akaun, anda boleh melakukan Siaran Langsung.

Dalam ciri Streaming Langsung Youtube ini, anda boleh menjadualkan kapan anda akan melakukan Live Streaming. Selain itu anda juga boleh memilih siapa yang dapat menonton Siaran Langsung anda. Anda juga boleh memasukkan iklan di Siaran Langsung untuk memperoleh pendapatan tambahan. Ingin mencuba salah satu aplikasi Siaran Langsung terbaik?

4. Bigo Live

BIGO LIVE

Aplikasi siaran langsung lain berasal dari aplikasi yang disebut Bigo Live. Aplikasi ini adalah aplikasi video streaming langsung yang mempunyai hos yang menarik. Bigo Live baru sahaja dilancarkan pada tahun 2016, tetapi salah satu aplikasi siaran langsung terbaik mendapat banyak respons positif di kalangan pengguna internet.

Dalam aplikasi ini, banyak pengguna melakukan streaming video secara langsung seperti memasak, menyalurkan bakat dan hobi mereka, dan bahkan membuat tutorial. Tidak hanya terkenal di Indonesia, pengguna Bigo Live berasal dari pelbagai negara seperti Thailand, Vietnam, dan negara-negara Asia yang lain. Untuk memuat turun salah satu aplikasi siaran langsung terbaik, anda boleh klik di sini.

5. Periskop

Periskop

Aplikasi siaran langsung terbaik lain berasal dari aplikasi streaming langsung yang cukup popular, terutama di kalangan orang muda. Anda boleh mendaftarkan akaun Periscope anda dengan menggunakan akaun Twitter atau nombor telefon bimbit anda.

Selepas itu, anda boleh melakukan siaran langsung dengan aplikasi Periscope. Sangat mudah, cukup klik "siaran" apabila anda sudah bersedia untuk memulakan siaran secara langsung. Untuk mengakhiri, klik "siaran" sekali lagi dan anda sudah selesai melakukan siaran langsung.

Namun, kelemahan aplikasi Periscope ini ialah anda tidak dapat merakam video untuk anda tonton di kemudian hari. Kenapa? Kerana aplikasi Periscope hanya dapat memaparkan video masa nyata. Untuk memuat turun aplikasi Periscope, klik di sini.

6. Tango

Tango

Tango adalah platform live-streaming interaktif untuk komunikasi segera dan rakan baru. Aplikasi ini sangat popular di Play Store dengan lebih daripada 100 juta muat turun dengan penilaian yang baik.

Selain terkenal, pengguna Tango juga dapat menghasilkan wang dari aksi streaming langsung . Pengguna dapat bertemu orang dari seluruh dunia dan menunjukkan bakat hidup mereka dengan Tango.

Pengguna Tango boleh bermain permainan secara langsung, berkongsi resipi, menunjukkan muzik baru, atau mempamerkan kemahiran menyanyi mereka - dan bertukar hadiah dari peminat dengan wang tunai sebenar!

Sementara itu, penonton boleh mengikuti penyiar kegemaran dan berbual secara langsung dengan mereka. Mereka juga dapat memberikan hadiah untuk menunjukkan sokongan dan menjadi penonton VIP untuk mendapatkan status istimewa. Ada Tango di sini.

7. VK Langsung

VK Langsung

VK Live, adalah salah satu aplikasi bagi anda yang ingin melakukan siaran langsung. Salah satu aplikasi terbaik yang dipilih oleh editor PlayStore adalah menghadirkan aplikasi  siaran langsung  berdasarkan komuniti. Jadi, anda boleh melakukan siaran langsung sesuai dengan tema komuniti tertentu.

Anda juga dapat menonton video siaran pengguna VK Live yang lain dan anda juga dapat berinteraksi dengan berhala  Ya, tidak jarang, artis dan idola terkenal menggunakan aplikasi VK Live untuk  terus berhubung  dengan peminat mereka. Terdapat juga komen, pelekat, dan  ciri hati. Jadi anda mahu hidup dengan VK Live?

8. Nonolive

Nonolive

Nonolive adalah salah satu aplikasi siaran langsung terbaik hari ini. Dalam aplikasi ini menyediakan atau menyiarkan pelbagai jenis hiburan dengan kebanyakan tuan rumahnya adalah wanita muda yang cantik. Namun, selain menampilkan wanita cantik, aplikasi ini juga sering mengadakan perkhidmatan  permainan live streaming.

Secara unik dari salah satu aplikasi siaran langsung terbaik, tuan rumah atau pengguna aplikasi dapat mengumpulkan hadiah atau apa yang disebut hadiah maya yang diberikan oleh pengikut.

Hadiah maya ini boleh ditukar dalam rupiah dan akan ditukar secara langsung dari aplikasi Nonolive. Unik bukan? Berminat untuk mencuba salah satu aplikasi siaran langsung Nonolive? Tekan sini untuk muat turun.

9. Berkedut

Berkedut

Twitch adalah aplikasi streaming langsung berbilang pemain untuk permainan dan e-sukan. Oleh kerana industri ini sangat popular sekarang, tidak hairanlah Twitch telah dimuat turun lebih dari 100 juta kali di Play Store.

Melalui Twitch, pengguna dapat menonton video permainan streaming langsung , e-sukan , dan sebarang siaran IRL pada peranti Android. Twitch memudahkan pengguna melakukan streaming MMO RPG, strategi, dan permainan FPS untuk PS4, PC, Xbox One, dan Nintendo Switch.

Aplikasi ini mempunyai tiga ciri utama. Pertama, pengguna dapat menonton pemain bermain Minecraft, Fortnite, PUBG, FIFA 18, League of Legends dan banyak lagi. Kedua, terdapat sembang langsung semasa bermain apa sahaja, e-sukan , dan siaran IRL. Yang terakhir adalah menyiarkan kandungan permainan anda sendiri! Sekiranya anda ingin mencuba, muat turun aplikasinya di sini.

10. Kitty Live

Kitty Live

Sekiranya anda mahukan aplikasi untuk siaran langsung yang mampu menghasilkan resolusi video HD, maka cubalah aplikasi Kitty Live. Ciri utama aplikasi ini adalah siaran langsung. Namun, sebaliknya, Kitty Live menyajikan beberapa ciri yang cukup menarik.

Dalam aplikasi ini juga, anda boleh mendapatkan  hadiah  atau memberi  hadiah. Sekarang, dari  hadiah maya  anda boleh naik level, jika tahapnya sudah tinggi, sudah tentu akan ada lebih banyak orang yang menonton siaran langsung anda, bukan?

11. HIDUP

HIDUP

Satu lagi aplikasi untuk melakukan siaran langsung terbaik dan menarik, LIVIT. Dengan aplikasi yang satu ini, anda bebas memilih penapis yang ada. Namun, jika anda ingin menggunakan penapis yang lebih lengkap, maka anda boleh melanggan aplikasi tersebut dengan membelanjakan $ 9,49 sebulan. Mahu?

12. Anda Sekarang

Anda Sekarang

YouNow adalah aplikasi sembang video streaming langsung yang telah dimuat turun lebih dari 10 juta kali di Play Store. Dengan aplikasi ini, pengguna boleh berinteraksi dengan penyiar daripada sebenar streaming melalui langsung dan lurus untuk berhubung dengan penonton.

Beberapa ciri yang ditawarkan oleh YouNow termasuk Jelajah untuk meneroka siaran video langsung dan mengikuti apa yang terlewat dalam suapan Momen, Siaran untuk memulakan siaran langsung , dan Berinteraksi untuk berbual dengan penyiar, beli bar untuk menghantar hadiah untuk menangkap momen siaran kegemaran anda.

Terdapat juga ciri Discover untuk mencari pencipta, artis, pemuzik, personaliti kegemaran, dan juga rakan baru! Sekiranya anda berminat untuk mencuba YouNow, sila muat turun aplikasinya di sini.

Itulah 12 aplikasi siaran langsung terbaik yang boleh anda cuba. Setiap aplikasi mempunyai ciri dengan kesan menarik di dalamnya. Yang merupakan aplikasi siaran langsung kegemaran anda?