15 Permainan Muzik Terbaik untuk Telefon Pintar Android

Android adalah salah satu OS untuk telefon pintar yang sangat diminati oleh pengguna telefon pintar, terutama di Indonesia. Android mempunyai banyak kelebihan yang dapat memenuhi penggunanya untuk keperluan masing-masing. Salah satunya ialah bermain permainan di Android.

Dalam aplikasi PlayStore di Android, pengguna dapat dengan bebas memilih jenis permainan Android yang mereka sukai. Satu permainan yang sangat diminati adalah permainan muzik.

Dengan pelbagai permainan muzik yang tersedia di PlayStore, ini akan merangkumnya menjadi 15 pilihan permainan muzik Android terbaik tahun ini yang dapat anda mainkan di telefon pintar Android. Apakah mereka? Berikut adalah sepuluh permainan muzik Android terbaik tahun ini.

1. Tiles Hop: EDM Rush!

Jubin Hop

Tiles Hop: EDM Rush! adalah salah satu permainan muzik terpilih editor di Play Store, jadi anda berhak memainkan permainan ini. Permainan ini menggabungkan permainan pantas, dan irama muzik berkualiti tinggi seperti gendang, piano atau gitar.

Cara bermainnya juga mudah. Pertama, dengarkan muzik dan gunakan refleks muzik anda untuk menyeret bola ke kiri atau ke kanan untuk memandu bola dari jubin ke jubin. Singkatnya, buat bola melompat dan cuba untuk tidak jatuh dari jubin. Kemudian ikuti irama dan jangan ketinggalan jalan untuk melambung bola.

Terdapat beberapa ciri yang ditawarkan dalam permainan Tiles Hop: EDM Rush !. Antaranya adalah kandungan yang dihasilkan secara automatik, kawalan satu sentuhan dengan operasi mudah, 30+ lagu yang menyenangkan, 20+ latar belakang yang berbeza, dan sebagainya. Sekiranya berminat, segera muat turun permainan di sini.

2. Piano yang sempurna

Piano yang sempurna

Piano sempurna adalah salah satu permainan muzik Android terbaik tahun ini. Permainan ini adalah permainan simulasi bermain piano. Dalam permainan ini, para pemain akan merasa seperti bermain piano dengan ketersediaan 88 kunci seperti yang ada di piano.

Di samping itu, Perfect Piano menyediakan pelbagai kesan muzik seperti   Grand Piano, Bright Piano, Music Box, Pipe Organ, Rhodes, dan Synthesizer . Anda juga boleh merakam permainan anda menggunakan rakaman audio ACC. Jadi, pemain boleh menyimpan rakaman mereka di telefon pintar dan boleh digunakan sebagai nada dering untuk telefon pintar.

Di samping itu, pemain boleh bermain dalam talian dan bersaing antara satu sama lain. Dalam permainan ini membawa peringkat setiap minggu pada lagu baru. Menarik kan? Untuk memuat turun permainan, anda boleh klik di sini.

3. Gendang Sebenar

2

Permainan muzik Android terbaik lain berasal dari instrumen drum. Permainan ini sangat sesuai untuk pemain yang ingin berlatih bermain gendang tanpa perlu membayar yuran yang berlebihan. Permainan Drum Sebenar ini adalah permainan simulasi yang dibuat agar para pemain dapat mempelajari cara bermain instrumen drum.

Cara bermain sangat mudah, anda cukup menekan bahagian drum pada skrin telefon pintar anda menggunakan jari anda. Dalam permainan Real Drum, para pemain akan disajikan dengan 60 tutorial irama dengan 13 pad drum.

Sama seperti permainan piano yang sempurna, dalam permainan ini para pemain dapat mengeksport atau menyimpan permainan drum ke format MP3 dan berfungsi sebagai nada dering. Berminat? Klik di sini untuk memuat turun permainan Real Drum.

4. Hanya Menari Sekarang

Hanya Menari Sekarang

Bagi anda yang gemar bermain permainan muzik sambil menari, anda harus mencuba permainan muzik Android terbaik ini, Just Dance Now. Permainan ini dibuat oleh Ubisoft Entertainment di mana para pemain dapat bermain permainan seperti menari hanya menggunakan telefon pintar.

Anda tidak perlu membeli komputer, iPad, Apple TV, Chromecast dan TV Pintar. Sebabnya hanya dengan menggunakan telefon pintar, anda boleh menggunakan telefon pintar anda sebagai pengawal permainan muzik tarian yang satu ini.

Just Dance Now mempunyai 200 lagu di dalamnya, salah satunya adalah lagu Gangnam Style yang dinyanyikan oleh PSY. Anda berminat? Klik di sini untuk memuat turun Just Dance Now.

5. Wira Rock

4

Rock Hero juga merupakan salah satu permainan muzik Android terbaik pada tahun 2017. Bagi anda yang gemar bermain alat gitar, permainan Rock Hero mungkin sesuai untuk anda. Dalam permainan tersebut, permainan ini akan menguji kemahiran anda dalam bermain gitar dengan mengikuti irama muzik.

Dalam permainan ini, pemain disajikan 9 lagu di mana setiap lagu mempunyai tiga tahap kesukaran. Sekiranya anda tidak sesuai dengan lagu yang disediakan, anda boleh memilih lagu yang ada di senarai main Smartphone anda. Anda berminat? Anda boleh memuat turun permainan di sini.

6. Piano Impian

Piano Impian

Baiklah, bagi anda yang gemar bermain piano atau ingin bermain piano, cubalah permainan Dream Piano. Di sini, anda hanya perlu  mengetuk  bahagian putih dengan bentuk bulat. Kedengarannya sangat mudah, tetapi sebenarnya permainan ini akan membawa cabaran tersendiri di mana pemain mesti betul ketika  mengetuknya . Sekiranya anda tersasar atau mengetuk salah  sudah tentu anda tidak akan mendapat markah.

Mengenai senarai lagu, Dream Piano juga telah menyiapkan pelbagai lagu terkenal dan popular. The  genre  lagu dalam Dream Piano juga sangat lengkap, dari pop, anime, muzik klasik. Apa sahaja lagu kegemaran anda, semuanya boleh dimainkan di sini.

7. Cytus

Cytus

Cytus adalah salah satu permainan muzik Android terbaik tahun ini. Sebab permainan ini adalah permainan yang sesuai untuk anda yang gemar bermain permainan genre muzik dengan cerita dalam permainan. Dalam permainan, Cytus menyediakan pelbagai ciri menarik.

Ciri yang disediakan adalah 200 lagu yang tersedia dengan 400 variasi lagu di dalamnya. Di samping itu, anda boleh mencuba lebih dari sembilan tahap kesukaran pada setiap lagu yang tersedia. Anda boleh memilih genre muzik seperti POP, JAZZ, Trance, Hardcore, Drum 'n bass dan banyak lagi.

Cara bermain sangat mudah. Anda hanya perlu mengikuti garis imbasan dan mengetuk setiap nota. Menarik kan? Sekiranya anda ingin bermain permainan ini, anda boleh klik di sini untuk memuat turunnya.

8. Deemo

6

Deemo adalah salah satu permainan muzik Android terbaik yang masih dalam hiburan yang sama dengan permainan Cytus. Dalam permainan Deemo, anda disajikan dengan muzik semasa mengikuti genre Urban Fantasy.

Dalam permainan, Deemo memberikan watak mistik yang hidup dalam kesunyian di istana. Kemudian ada seorang gadis kecil yang jatuh dari langit dan inilah misi para pemain untuk mengembalikan gadis kecil itu ke tempat asalnya dengan bermain Deemo.

Selain kisah genre Urban Fantasy, Deemo juga menyediakan 40 lagu dalam mod cerita. Bukan itu sahaja, terdapat juga 110 variasi lagu dengan genre yang menarik. Berminat? Tekan sini untuk muat turun.

9. Gitar Sebenar Percuma - Kord, Tab & Permainan Simulator

8

Permainan muzik Android terbaik hadir lagi dengan permainan simulasi gitar jenis ini. Dalam permainan ini, para pemain akan merasa seperti bermain gitar baik gitar elektrik dan gitar akustik. Permainan ini sesuai untuk semua orang dari muda hingga dewasa.

Dalam permainan ini terdapat pelbagai ciri menarik yang dapat anda cuba, seperti penyediaan buku lagu dan juga sejumlah mod permainan : Akustik, elektrik, klasik, mod solo, mod kord, dan lain-lain. Permainan ini juga bertujuan untuk pemain yang ingin belajar gitar.

Real Guitar juga merupakan satu permainan yang dapat melatih anak-anak cara bermain gitar. Sekiranya anda berminat dengan permainan yang satu ini, anda boleh memuat turunnya di aplikasi PlayStore atau klik di sini.

10. SuperStar BTS

SuperStar BTS

Sekiranya permainan yang satu ini berkaitan dengan nama Kpop. Ya, SuperStar BTS adalah salah satu permainan terbaik editor PlayStore. Di sini, pemain hanya perlu menekan butang mengikut irama lagu.

Untuk pilihan lagu hanya ada lagu BTS. Sedikit maklumat, BTS adalah salah satu Boy Bands yang semakin meningkat hari ini. Nah, untuk koleksi lagu di SuperStar BTS, tentu saja sangat lengkap, ditambah pula permainannya akan sangat mencabar dengan tingkatan yang berbeza. Ingin mencuba bermain?

11. SongPop

7

SongPop adalah permainan muzik yang menyediakan lebih dari 1000 lagu di dalamnya. Pemain juga dapat bersaing antara satu sama lain dengan pemain SongPop yang lain. Pemain SongPop mesti memainkan lagu yang ada untuk membuka semua lagu yang ada.

SongPop telah dinobatkan sebagai salah satu permainan muzik Android terbaik kerana telah menerima beberapa anugerah, salah satunya adalah Pemenang Suara Rakyat Webby Award - Permainan Sosial pada tahun 2013. Oleh itu, permainan ini mempunyai banyak pemain.

Para pemain juga berasa selesa bermain kerana terdapat pelbagai variasi lagu seperti Classic Rock, Rap, Hip-Hop, Indie, Latin, dan banyak lagi. Bukan itu sahaja, SongPop juga menyediakan lagu dari lagu dari tahun 2000 hingga 60an . Menarik kan? Untuk memuat turun permainan ini, anda hanya perlu klik di sini.

12. SuperStar SMTOWN

SuperStar SMTOWN

Sekiranya anda peminat EXO, Super Junior, SNSD, dan siri SM Entertainment yang lain, maka anda harus mencuba permainan SuperStar SMTOWN. Sebenarnya permainan ini mempunyai konsep yang serupa dengan permainan SuperStar BTS.

Terdapat tiga tahap kesukaran yang berbeza iaitu  mudah, sederhana,  dan  sukar. Mata atau skor diperoleh dari tahap kemahiran anda dalam memainkan lagu. Anda juga perlu mengumpulkan kad untuk mendapatkan skor yang sempurna. Terdapat semua jenis kad di sini, dari yang paling rendah adalah kad C dan yang paling tinggi adalah R.

13. Wira Muzik

9

Hero Music Game adalah salah satu muzik dengan genre rock di mana para pemain dapat memilih lagu mengikut kehendak pemain. Music Hero juga merupakan salah satu permainan muzik irama yang dimainkan dengan mengetuk skrin telefon pintar.

Fungsi yang disediakan adalah, pemain dapat bermain permainan dengan memilih lagu yang ada di senarai main telefon pintar. Terdapat tiga tahap kesukaran, iaitu sederhana, standard, dan pakar. Sekiranya anda ingin bermain permainan ini, anda boleh memuat turunnya di sini.

14. JYPNASI SuperStar

JYPNASI Superstar

Pencinta Kpop juga harus mempertimbangkan untuk bermain permainan muzik SuperStar JYPNATION, terutamanya jika anda menyukai artis dari JYP Entertainment. Ya, di SuperStar JYPNATION hanya lagu Kpop yang dinyanyikan oleh 2AM, 2PM, 15 &, Wonder Girls, MissA, GOT7, DAY6, TWICE, Stray Kids, dan penyanyi lain dari JYP.

Untuk bermain dengan mudah, anda hanya perlu  mengetuk  sesuai dengan warna dan irama. Kemudian, anda diberi tiga pilihan tahap kesukaran, iaitu  mudah, sederhana,  dan  sukar. Semakin sukar irama akan lebih cepat.

Sekiranya anda berjaya melengkapkan lagu dengan skor terbaik, maka anda berhak mendapatkan kad khas dan skor yang kemudiannya dapat digunakan untuk membeli kad. Berminat untuk bermain? Sila  muat turun  di sini.

15. BeatEVO YG

BeatEVO YG

Masih dengan permainan muzik yang mempunyai konsep K-pop. Kali ini BeatEVO YG menyajikan permainan di mana anda dapat memainkan lagu dari YG Entertainment seperti lagu dari Big Bang, 2NE1, Winner, IKON, Blackpink, dan artis YG lain.

Sedikit berbeza dengan SuperStar BTS, jika di BeatEVO YG anda juga akan bertindak sebagai  pengurus  artis yang mesti menjaga keperluan untuk membuat persembahan. Sekiranya tahap anda tinggi, maka secara automatik lagu  hit  dari YG akan dibuka. Ingin bermain? Muat turun di sini.

Nah, itulah 15 pilihan permainan muzik Android terbaik tahun ini. Permainan ini boleh menjadi pilihan bagi anda yang gemar bermain permainan di Android. Berminat untuk mencuba permainan ini?