10 Jenama yang Disyorkan dari Harddisk luaran Terbaik pada tahun 2020

Kewujudan cakera keras luaran sangat memudahkan aktiviti kami ketika mereka ingin menyimpan banyak fail besar . Dengan kapasiti penyimpanan yang besar hingga ukuran TB, anda dapat menyimpan semua jenis file pada hard disk, seperti filem, permainan, video, foto, dan banyak lagi.

Kini terdapat banyak jenama cakera keras di pasaran. Harganya lebih berpatutan kerana teknologi penyimpanan terkini yang muncul. Untuk memudahkan anda memilih cakera keras yang terbaik, berikut akan memberikan cadangan untuk anda.

1. WD My Passport Ultra

WD My Passport Ultra

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Cek Harga di Bukalapak

Salah satu ciri utama cakera keras WD My Passport Ultra adalah ciri sandaran automatik. Dengan bantuan perisian yang dipanggil WD Backup ™, anda dapat dengan mudah melindungi fail penting yang anda simpan di dalam cakera keras anda dan anda boleh menguruskan sandaran ini setiap hari atau bulanan.

Dari segi penampilan, cakera keras WD My Passport Ultra direka dengan cukup bergaya dengan penutup logam. Produk yang serasi dengan USB-C dan USB 3.0 tersedia dalam tiga kapasiti, iaitu 1 TB, 2 TB, dan 4 TB. WD My Passport Ultra dijual pada harga Rp 800 ribu hingga Rp 1,6 juta.

2. Seagate Backup Plus Ultra Touch

Seagate Backup Plus Ultra Touch

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Cek Harga di Bukalapak

Pemacu keras dari Seagate yang dilengkapi dengan perlindungan kata laluan terenkripsi AES-256 Seagate Secure ™ serasi dengan semua komputer riba USB-C dan USB 3.0 untuk Windows dan Mac. Dan seperti namanya, produk ini dibuat supaya pengguna dapat membuat sandaran fail penting mereka.

Kapasiti cakera keras Seagate Backup Plus Ultra Touch tersedia dalam dua pilihan, iaitu 1 TB dan 2 TB. Bukan itu sahaja, penampilan media simpanan luaran juga cukup cantik dengan penutup kain tenunan berwarna hitam putih.

3. Toshiba Canvio Premium

Toshiba Canvio Premium

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Cek Harga di Bukalapak

Ini adalah salah satu cakera keras luaran terbaik dengan pakej lengkap. Badan cakera keras direka menggunakan aluminium dengan motif berlian yang menjadikannya kelihatan lebih mewah. Produk ini dilengkapi dengan penyesuai USB Type-C yang menjadikannya boleh digunakan pada siaran komputer terkini. Selain itu, antara muka USB 3.0 juga serasi dengan USB 2.0 (pada Windows dan Mac).

Toshiba Canvio Premium dilengkapi dengan perisian keselamatan dan sandaran untuk melindungi data penting anda. Terdapat tiga pilihan kapasiti cakera keras yang boleh anda pilih, iaitu 1 TB, 2 TB, dan 3 TB. Dan kelajuan pemindahan data cakera keras ini jika menggunakan port USB 3.0 boleh mencapai 5 GB / saat. Hard drive keren ini berharga mulai Rp 1.4 juta hingga Rp 2.4 juta.

4. LaCie Rugged 2TB

LaCie-Rugged-2TB

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Cek Harga di Bukalapak

Dilengkapi dengan reka bentuk yang istimewa dan menarik, LaCie Rugged 2 TB adalah cakera keras luaran yang cukup menonjol. Tetapi, faedahnya tentunya bukan hanya pada penampilan. Ia mempunyai ketahanan yang baik terhadap kejutan, debu, hentaman dan air hingga kedalaman 1 meter selama 30 minit.

Dengan sambungan USB 3.0 dan USB jenis-C, anda dapat dengan mudah memindahkan data dari satu peranti ke peranti lain walaupun jenis portnya berbeza. Hard disk luaran ini menyokong antara muka Thunderbolt jadi tidak perlu meragukan kelajuannya (130 MB / saat).

Selain unggul dalam sektor daya tahan dan prestasi badan, produk ini juga unggul dalam bidang keselamatan. Teknologi Seagate Secure ™ yang mampu menyulitkan data menggunakan kelas enkripsi AES-256. Walaupun relatif mahal (sekitar Rp. 2 juta), ciri dan prestasinya sangat sepadan.

5. Adata HD710 Pro

Adata HD710 Pro

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Cek Harga di Bukalapak

Adata menjadikan cakera keras ini dengan daya tahan yang baik. Mereka bahkan telah menguji produk HD710 Pro di atas standard tahan debu dan air IP68 (hanya berlaku apabila penutup port USB ditutup rapat).

Ujian gred ketenteraan MIL-STD-810G 516.6 juga dilakukan untuk memastikan produk ini dapat mengekalkan data penting penggunanya apabila jatuh secara tidak sengaja dari ketinggian 1.5 meter (badan yang dilapisi plastik / silikon anti-kejutan).

Tersedia dengan pelbagai pilihan warna dan kapasiti hingga 5 TB, Adata HD710 Pro juga dilengkapi dengan antara muka USB 3.1 yang serasi dengan USB 2.0 (Windows, Mac, Linux). Untuk mendapatkan produk cakera keras luaran yang keren ini, Anda harus menyiapkan sekitar Rp 800 ribu (untuk versi 1 TB) hingga Rp 3 juta (untuk versi 5 TB).

6. WD Hitam P10WD-Hitam-P10

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Cek Harga di Bukalapak

Mempunyai PlayStation 4 atau Xbox One? Adakah anda mahu memuat turun permainan digital tetapi cakera keras pada konsol tidak dimuat? Cukup gunakan WD Black Pro. Sesuai untuk menampung permainan bersaiz besar terkini tanpa menjejaskan prestasi.

Kelajuannya mampu mencapai 140 MB / saat dengan varian kapasiti berikut: 2 TB, 4 TB, dan 5 TB. Sebagai ilustrasi, anda bahkan dapat menyimpan hingga 125 permainan pada varian 5 TB, dengan catatan satu ukuran permainan 36 GB. Tiada penggunaan yang rumit - anda hanya pasangkan cakera keras di konsol dan mainkan. Harga cakera keras luaran yang canggih ini berkisar antara Rp. 1 juta hingga Rp. 2 juta.

7. Pengembangan Seagate (1TB - 5TB)

Seagate-Pengembangan- (1TB - 5TB)

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Cek Harga di Bukalapak

Seagate nampaknya tidak jemu menghadirkan media penyimpanan yang berkualiti, yang tercermin pada cakera keras luaran yang satu ini. Reka bentuk badan yang elegan menjadikannya kelihatan  canggih dan mewah. Cukup bagus untuk dibawa kemana-mana kerana saiznya yang langsing (14.8 x 80 x 117 mm).

Muncul dengan lima varian kapasiti yang dapat dipilih sesuai kebutuhan, antara 1 TB hingga 5 TB. Kesambungan USB 3.0 yang tersemat juga dapat memindahkan data dengan cepat. Berminat memilikinya? Harganya berkisar antara Rp 1 juta hingga Rp 2,5 juta.

8. Elemen WD

Elemen WD

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Cek Harga di Bukalapak

Dengan saiz kecil dan ringan, cakera keras ini menawarkan kapasiti hingga 4 TB. Elemen WD yang serasi ini hanya serasi dengan peranti yang mempunyai port USB 3.0 dan USB 2.0 (diformat NTFS untuk Windows 10, Windows 8.1, Windows 7 dan pemformatan semula mungkin diperlukan untuk OS lain seperti Mac). Produk ini berharga Rp 300 ribu untuk versi kapasitas terendah dan Rp 2 juta untuk versi tertinggi.

9. Seagate Backup Plus Portable

Seagate Backup Plus Portable

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Cek Harga di Bukalapak

Portable Backup Plus adalah cakera keras dari Seagate yang tersedia dengan kapasiti sehingga 5 TB. Produk ini serasi dengan komputer Mac dan Windows dengan port USB 3.0 dan USB 2.0. Tidak seperti Backup Plus Ultra Touch, Backup Plus Portable tidak dilengkapi dengan ciri enkripsi perkakasan, tetapi masih membawa ciri sandaran yang dapat disesuaikan dan penyegerakan automatik.

Terdapat tiga pilihan warna untuk Seagate Backup Plus Portable, iaitu hitam, perak dan biru muda. Produk cakera keras luaran ini berharga sekitar Rp 900 ribu hingga Rp 2 juta.

10. Toshiba Canvio Advance

Toshiba Canvio Advance

Semak Harga di Shopee

Semak Harga di Lazada

Cek Harga di Bukalapak

Sekiranya anda mencari cakera keras dengan paparan yang terang, maka Toshiba Canvio Advance adalah salah satu jawapannya. Pemacu keras yang berfungsi dengan USB 3.0 dan USB 2.0 (Windows dan Mac) mempunyai empat pilihan warna yang indah, seperti hitam, putih, merah, dan biru. Selain itu, kapasiti yang ditawarkannya juga mencapai 4 TB.

Untuk memastikan data penting anda selamat, Toshiba Canvio Advance juga dilengkapi dengan ciri sandaran dan perlindungan data automatik (dengan perisian yang perlu dimuat turun). Anda boleh mendapatkan cakera keras Toshiba Hardvio Advance mulai dari Rp 800 ribu hingga 1,5 juta.

Itulah senarai cakera keras luaran yang disyorkan dari Bukalapak. Jenama di atas dikeluarkan oleh jenama terkenal dan berpengalaman. Jadi, memiliki salah satu daripadanya pasti terjamin kerana semuanya produk berkualiti.