15 Permainan Membangun Bandar Terbaik di Telefon Pintar Android

Permainan membina bandar adalah salah satu jenis permainan yang sangat ketagihan ketika dimainkan. Kita boleh menghabiskan berjam-jam atau bahkan berhari-hari sekiranya anda telah bermain permainan simulasi ini.

Bagi anda yang sering bermain permainan pada peranti PC, anda pasti biasa dengan tajuk permainan genre pengurusan bandar seperti SimCity, Cities XL, dan seumpamanya. Permainan ini memerlukan anda dapat membina dan mengurus bandar dengan sebaik mungkin di dunia nyata.

Nah, sekarang banyak permainan simulasi serupa juga muncul di peranti Android. Dengan cara itu, anda kini boleh memainkannya dengan mudah di mana sahaja. Apa permainan ini? Seterusnya akan mengulasnya untuk anda.

1. Perbandaran

Perbandaran

Membina bandar menjadi kota besar adalah salah satu perkara yang akan anda lakukan semasa bermain permainan Township. Dalam permainan, Township bergantung pada  penuaian  atau pertanian untuk mendapatkan pendapatan. Pendapatan yang diperoleh dapat digunakan untuk membuat bangunan lain.

Anda boleh membuat kebun binatang, pawagam, restoran dan kemudahan bandar lain. Sekiranya anda sudah mempunyai kebun binatang, maka anda bertanggungjawab untuk mengawal kebun binatang tersebut. Jadi, di sini anda bukan sahaja mengawal bandar tetapi juga bertanggungjawab terhadap semua bangunan di bandar, termasuk zoo. Cukup menarik bukan? Muat turun permainan di sini.

2. SimCity BuildIt

SimCity Buildit

Permainan membina bandar ini mungkin cukup terkenal sebagai permainan PC. SimCity BuildIt adalah permainan di mana anda akan diposisikan sebagai walikota. Pada mulanya, anda akan membina bandar kecil terlebih dahulu. Nah, tugas pemain SimCity BuildIt adalah menjadikan bandar itu kota besar.

Bukan hanya untuk membina bangunan tinggi, anda juga harus memikirkan air, elektrik, pendidikan, dan lain-lain. Juga, di SimCity BuildIt anda boleh mengeksport dan mengimport barang dengan bandar lain.

Dan, SimCity BuildIt menyediakan ciri di mana anda boleh bersaing untuk merebut gelaran walikota terbaik. Sekiranya anda ingin memainkannya, anda boleh mendapatkan permainan secara langsung di sini.

3. Tempat Perlindungan Fallout

Tempat Perlindungan Fallout

Permainan simulasi bangunan ini telah dimuat turun lebih dari 10 juta kali di Play Store dan telah menerima berjuta-juta ulasan positif. Bukan hanya itu, permainan ini juga memenangi anugerah Mobile Game of the Year - Anugerah DICE 2016 dan Pemenang Permainan Genggam / Bergerak Terbaik Golden Joystick 2015 .

Dalam permainan ini pemain akan dijemput untuk membina kubah besar di bawah tanah dan kemudian memilih dari pelbagai bilik moden untuk mengubah penggalian di bawah 600 meter batu menjadi tempat yang mengagumkan.

Bukan hanya itu, pemain juga mesti menjaga kubah mereka kerana mereka boleh terganggu dengan bahaya kehidupan pasca-nuklear. Mereka mesti mempersiapkan penduduk untuk melindungi dari ancaman luaran dan dalaman. Berminat? Muat turun permainan dengan segera di sini.

4. Megapolis

Megapolis

Megapolis adalah permainan simulasi pembangunan bandar yang dibuat oleh pemaju Social Quantrum Ltd. Dalam permainan ini kita harus membina pelbagai jenis perumahan dan kediaman. Semakin banyak perumahan yang kita buat, semakin banyak orang akan datang ke bandar kita.

Bukan hanya itu, kita juga harus menyiapkan pelbagai infrastruktur dan kemudahan perkhidmatan awam yang baik seperti lapangan terbang, stesen kereta api, pelabuhan, periuk api, reaktor nuklear, dan lain-lain. Menariknya, dalam permainan ini kita juga dapat menjemput rakan-rakan sehingga kita dapat membandingkan siapa yang mempunyai kota yang paling berjaya.

5. Bandar Besar Kecil 2

Bandar Besar Kecil 2

Setelah cukup berjaya dengan versi pertama permainan Big Big City, sebenarnya pemaju  Gameloft tidak luput untuk mengembangkan permainan ini. Kali ini permainan ini diberi nama Little Big City 2. Ini adalah salah satu permainan pilihan editor PlayStore terbaik, jadi Anda tidak akan menyesal jika anda memuat turun dan memainkan permainan ini. Apa yang ada dalam permainan ini  ?

Cukup menarik dan lengkap, di Little Big City 2 anda dapat mengawal dan merancang bandar anda sendiri. Anda juga dibenarkan memilih salah satu dari 3 gaya pengembangan,  iaitu  hartawan industri, pengeluaran teknologi, atau tukang budaya . Sudah tentu ciri-ciri itu bukan hanya itu,  anda tahu. Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut, anda boleh memuat turun permainan secara langsung di sini.

6. Blok Kraf 3D

Blok Kraf 3D

Permainan yang menarik untuk membina bandar boleh bermain 3D Block Craft. Dalam permainan, Block Craft 3D memaparkan animasi grafik yang cukup unik dalam bentuk blok seperti piksel. Walaupun hanya terdiri dari blok, tetapi animasi grafik telah membawa 3D dan cukup lancar ketika dimainkan di telefon bimbit. Selain animasi grafik yang unggul, cara bermainnya mudah tetapi mencabar.

Di sini, pemain akan diminta untuk membina banyak bangunan, mulai dari  rumah putih,  menara, perumahan, dan bangunan lain. Bahagian yang mencabar adalah, anda tidak dapat membinanya jika anda tidak mempunyai permata. Nah, untuk mendapatkan permata, anda harus menyelesaikan misi membina bangunan yang telah ditentukan. Boleh buat? Buktikan di sini, ya.

7. The Simpsons: Dikeluarkan

The Simpsons

The Simpsons: Tapped Out adalah permainan simulasi yang dikembangkan oleh pembangun terkenal iaitu Electronic Arts. Dalam permainan ini diberitahu bahawa Homer menyamakan Springfield jadi anda harus membantu untuk membinanya semula.

Selain itu anda juga harus menolong Homer untuk mencari Marge, Bart, Lisa, dan semua ahli keluarga yang lain. Setiap kali anda menyelesaikan misi, anda akan mendapat bonus dalam bentuk donat. Permainan ini sangat menyeronokkan dan boleh dimainkan oleh pelbagai peringkat usia. Sila muat turun melalui Play Store di pautan ini.

8. Pulau Bandar 3

Pulau Bandar 3

Di City Island 3 tidak jauh berbeza dengan versi pertama, cuma City Island 3 lebih lengkap dan mempunyai grafik yang lebih baik. Dalam permainan tersebut, City Island 3 akan mengundang anda untuk mengembangkan kota dengan membina pelbagai kemudahan bandar.

Anda harus membina bangunan untuk membahagiakan penduduk City Island 3 dan akan sentiasa membayar cukai. Di samping itu, City Island 3 mempunyai varian ciri yang menarik. Anda boleh mendapatkan pendapatan bandar dalam bentuk  emas  atau  wang tunai. Bahkan ada  perompak dada  yang akan memberi anda pendapatan bandar. Ingin tahu? Cuba mainkan permainan ini segera di sini.

9. Warga kota

Penduduk bandar

Dalam permainan Townsmen ini, anda akan diminta untuk membina sebuah bandar besar. Namun, anda akan bermula dengan sebuah kampung kecil. Warga kota mempunyai konsep yang sedikit berbeza dari permainan bangunan bandar lain.

Sekiranya permainan sebelumnya menawarkan konsep bandar moden, Townsmen mengemukakan konsep bandar klasik. Selain menawarkan konsep klasik, Townsmen juga dilengkapi dengan kesan cuaca. Jadi di Townsmen, anda akan merasakan kesan hujan, panas, siang dan malam. Mahu main? Muat turun di sini.

10. Pocket City Percuma

Pocket City Percuma

Pocket City Free adalah salah satu permainan membina bandar editor yang patut dimainkan. Di sini pemain akan dijemput untuk membina bandar mereka sendiri sebagai walikota. Mereka dapat membuat zon perumahan, komersial dan perindustrian, membina taman dan kawasan rekreasi untuk bertindak balas terhadap jenayah dan bencana.

Seperti namanya, ini adalah versi percuma Pocket City. Sementara itu, versi lengkap mengandungi lebih banyak ciri, termasuk mod kotak pasir di mana semuanya terbuka! Sekiranya anda mahukan pengalaman terbaik, dapatkan versi lengkap. Atau muat turun Pocket City Percuma di sini jika anda ingin mencubanya terlebih dahulu.

11. Pulau Bandar

Pulau Bandar

City Island adalah permainan simulasi bandar yang dibuat oleh pembangun Innovattic. Sama seperti permainan Sim City yang sudah popular di peranti PC, dalam permainan ini anda juga harus membina kota sambil terus mengekalkan tahap kebahagiaan penduduknya.

Untuk mengekalkan kebahagiaannya, anda harus membina rumah, bangunan pejabat, kemudahan sukan, membuat peluang pekerjaan, dan banyak lagi. Anda juga dapat menarik penduduk baru dengan membina taman, menanam pokok, dan menghias bandar.

Sekiranya anda ingin mendapatkan wang percuma dan bonus emas, maka anda boleh menghantar jemputan untuk rakan anda untuk bermain permainan menarik ini. Sila muat turun permainan City Island ini melalui Google Play Store di sini.

12. Perkampungan Smurfs

Kampung Smurfs

Permainan pembinaan bandar terbaik seterusnya untuk Android adalah Smurfs 'Village. Permainan yang dibuat oleh pemaju Beeline Interactive akan mencabar kami untuk membuat kampung baru untuk Smurfs. Dalam proses pembinaannya, anda juga akan dibantu oleh Papa Smurf.

Di kampung anda harus membina rumah, taman dan taman yang penuh dengan tanaman. Anda boleh bermain pelbagai permainan mini untuk mendapatkan bonus tambahan. Di samping itu, anda juga boleh berkongsi pelbagai hadiah jika anda berhubung dengan rakan Facebook anda. Sila muat turun permainan ini di sini.

13. Taman Permainan Bandaraya Maya

Taman Permainan Bandaraya Maya

Virtual City Playground adalah permainan Android yang menarik yang dibuat oleh G5 Entertainment. Seperti namanya, dalam permainan ini anda akan dapat membina pelbagai elemen di bandar impian anda seperti pangsapuri dan pencakar langit.

Di bandar anda juga harus membina pelbagai kemudahan awam seperti sekolah, sistem pengangkutan, hospital, jentera bomba, dan lain-lain. Semakin baik perkhidmatan awam di bandar anda, semakin banyak orang yang ingin tinggal di dalamnya. Sila muat turun permainan ini melalui Play Store di sini.

14. ke arah barat

Ke arah barat

Westbound adalah permainan membina kota di Android yang dikembangkan oleh pasukan pembangun dari Kiwi, Inc. Permainan ini agak berbeza dengan yang lain kerana anda diminta untuk meneroka pelbagai gaung dan tebing untuk bandar-bandar kemudian di atasnya.

Bandar yang anda bina tentunya mestilah dalam gaya kota barat. Di sana anda juga harus membina kilang minyak untuk keperluan penduduk. Kadang kala anda juga akan menemui harta karun yang tersembunyi di sebalik tebing curam. Sila muat turun Westbound di Play Store melalui pautan ini.

15. DragonVale

DragonVale

Backflip Studios juga tidak mahu ketinggalan dalam menyajikan permainan bangunan bandar di Android dengan pembebasan DragonVale. Menariknya, dalam permainan ini anda tidak akan membina sebuah kota seperti biasa melainkan sebuah pulau ajaib yang penuh dengan naga.

Di pulau itu anda harus membuat banyak kebun untuk menghasilkan sumber makanan untuk naga. Juga pastikan anda membuat habitat yang sesuai untuk naga. Menariknya, anda boleh menghantar jemputan kepada rakan anda untuk melihat apa yang telah anda bina. Sila muat turun permainan di Play Store.

Sekarang 15 permainan untuk membina bandar terbaik yang boleh anda mainkan pada telefon pintar atau tablet Android. Mana antara permainan yang disenaraikan di atas yang paling anda sukai?