Inilah Ciri-ciri Powerbank Rusak yang Perlu Anda Ketahui!

Powerbank, yang muncul telah melanda beberapa ketika yang lalu kini kelihatan jarang digunakan. Lebih-lebih lagi, kerana banyak telefon bimbit yang canggih dengan kapasiti bateri yang besar, menjadikan peranti untuk mengecas bateri HP perlahan-lahan ditinggalkan oleh kebanyakan pengguna.

Tetapi, tentu tidak semua pengguna. Adakah anda masih menggunakan powerbank untuk mengecas bateri HP anda? Baiklah, kali ini akan berkongsi maklumat mengenai ciri-ciri powerbank yang rosak, khas untuk anda. Ingin tahu, apakah ciri-cirinya? Pertimbangkan hanya perbincangan berikut.

Cara Mengecas Powerbank

pilih power bank

Baiklah, sebelum membincangkan mengenai ciri-ciri bank kuasa yang rosak, akan berkongsi maklumat mengenai cara mengenakan atau mengecas bank kuasa yang baik dan betul. Untuk mengetahui, pertimbangkan ulasan berikut.

1. Periksa Lampu Petunjuk

Semasa mengecas power bank, anda harus memeriksa lampu penunjuk terlebih dahulu. Secara amnya, powerbank mempunyai empat lampu penunjuk LED yang berfungsi untuk menunjukkan status pengecasan powerbank.

Nah, jika anda mendapati keempat-empat lampu penunjuk LED dari power bank masih menyala, ini bermaksud bank kuasa anda telah diisi penuh dan siap digunakan untuk mengecas bateri telefon bimbit. Sekiranya lampu penunjuk tidak menyala atau hanya satu lampu yang masih menyala, sudah tiba masanya anda mengecas dari power bank.

2. Gunakan Soket

Setelah mengesahkan bahawa lampu penunjuk LED di powerbank dibiarkan dengan satu atau tidak ada sama sekali menyala, segera cas powerbank dengan mengecas powerbank dengan menyambungkan kabel USB dan kepala pengecas yang biasa anda gunakan untuk mengecas bateri HP ke powerbank.

Sambungkan kabel USB ke Powerbank, kemudian pastikan kabel USB juga disambungkan ke kepala pengecas. Nah, selepas itu, yang perlu anda lakukan ialah menyambungkan kepala pengecas ke soket seperti biasa.

Untuk makluman anda , mengecas bateri powerbank dengan menggunakan soket adalah salah satu kaedah terbaik yang boleh anda lakukan. Kenapa? Kerana pengisian melalui soket membolehkan peranti menerima ampere lebih baik daripada menggunakan peranti lain.

3. Gunakan PC / Komputer riba

Sekiranya anda berada di luar rumah dan tidak membawa kepala pengecas dan tidak menemui bekalan kuasa, gunakan PC / komputer riba untuk mengecas power bank. Sangat mudah, pasangkan kabel USB yang anda ada di Powerbank, kemudian sambungkan kabel ke port USB di komputer atau komputer riba anda.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih banyak maklumat mengenai cara mengenakan power bank yang baik dan betul, baca artikel Cara Memeriksa Powerbank dari Caris Signal.

Ciri-ciri Powerbank yang rosak

Sekarang, setelah membincangkan cara mengecas Powerbank dengan betul dan betul, saya akan mengkaji ciri-ciri Powerbank yang telah rosak. Apa benda itu? Lihat terus ulasan berikut untuk mengetahui.

1. Powerbank Tidak Boleh Digunakan

Bcare Slim Black Powerbank mempunyai powerbank yang rosakCiri pertama dan paling mudah dikenal pasti ialah apabila peranti power bank tidak lagi dapat digunakan untuk mengecas bateri telefon bimbit. Ya, mungkin bank kuasa anda telah rosak.

Jika semua lampu penunjuk LED pada power bank masih menyala dengan betul dan tidak ada masalah kerosakan yang dialami oleh bateri telefon bimbit anda, anda harus menggunakan kabel USB sandaran yang anda miliki.

Kemudian lihat apakah bank kuasa anda boleh digunakan untuk mengecas bateri semula atau tidak. Sekiranya kabel telah diganti dan power bank masih tidak berfungsi seperti biasa, mungkin power bank anda rosak.

2. Lampu Petunjuk Dimatikan Jumlah

Hippo Power Bank Zippy 12000 mAh

Ciri-ciri lain dari bank kuasa yang rosak dapat dilihat dari keadaan lampu penunjuk. Sekiranya lampu penunjuk tidak menyala sama sekali walaupun anda telah mengecas powerbank selama berjam-jam menggunakan kabel USB dalam keadaan baik, sehingga mengecas dengan cara yang disyorkan, iaitu menggunakan soket kuasa, kemungkinan bank kuasa anda rosak.

Sekiranya salah satu lampu atau semua lampu penunjuk menyala setelah diisi selama berjam-jam, selamat, itu bermaksud bank kuasa anda mungkin kehabisan bateri.

3. Bateri habis dengan cepat

ciri-ciri powerbank yang rosak

Salah satu ciri lain dari powerbank yang rosak adalah keadaan bateri powerbank yang telah habis dan cepat panas. Contohnya, anda dapati bateri Powerbank habis, maka anda melakukan pengecasan seperti biasa.

Tetapi, sejurus selepas penunjuk Powerbank menyala semua, menunjukkan bahawa bateri Powerbank telah diisi penuh. Walaupun anda hanya mengenakan caj untuk waktu yang singkat. Sekiranya ini berlaku, kemungkinan bateri bank kuasa anda telah habis .

4. Powerbank menjadi panas dengan cepat

Pengecas bank kuasa USB

Tidak hanya tidak dapat digunakan, lampu indikator mati sehingga bateri habis dengan cepat atau hanya habis. Sekiranya suhu Powerbank menjadi cepat panas atau melebihi had normal ketika dicas atau digunakan untuk mengecas, Powerbank anda mungkin rosak.

5. Ada bau Bau Gosong

Bank kuasa

Salah satu ciri powerbank yang rosak adalah, baunya hangus semasa anda menggunakan powerbank. Dilaporkan dari Yuliamarza, aroma melecur di powerbank mungkin timbul berkat litar pintas yang sering terjadi. Oleh itu, kabel yang digunakan di power bank tidak dapat menahan panas dari arus elektrik.

Petua agar Powerbank Tahan Lama

Xiaomi Powerbank 10400 mAh jenama bank kuasa terbaik

Bukan sahaja membincangkan cara mengecas bateri powerbank dan ciri-ciri powerbank yang telah rosak, tetapi juga akan berkongsi maklumat dalam bentuk petua agar powerbank yang anda gunakan tetap tahan lama. Mari, lihat ulasan berikut untuk mengetahui petua!

1. Jangan Sering Mengecas

Nah, petua pertama, elakkan pengisian daya terlalu kerap. Kenapa begitu? Kerana jika terlalu sering dicas atau dicas , terutama jika bateri masih tersisa dalam jumlah yang mencukupi, power bank mudah mengalami kerosakan. Jadi, isikan power bank apabila diperlukan, ya.

2. Menggunakan Kabel Lalai Semasa Mengecas

Baiklah, agar bank kuasa anda tahan lama, gunakan kabel USB dan kepala pengecas asal. Jangan gunakan kabel lain dengan cuai, kecuali apabila ditekan. Ini juga berlaku untuk telefon bimbit yang anda gunakan, anda tahu . Sekiranya anda tidak menggunakan pengecas dan kabel USB yang terpasang, biasanya bateri HP akan cepat jatuh atau bahkan rosak.

3. Jangan Gunakan Telefon Bimbit Semasa Diisi Dengan Powerbank

Semasa anda mengecas bateri HP anda menggunakan powerbank, anda tidak boleh menggunakan telefon bimbit dan mematikan data selular. Atau, matikan telefon bimbit sepenuhnya.

Ini dilakukan supaya bateri HP dapat dicas lebih cepat dan power bank tidak perlu lama digunakan. Sekiranya kita terlalu kerap menggunakannya, powerbank juga mudah rosak.

Pada ketika ini, perbincangan mengenai ciri-ciri powerbank yang rosak bersama dengan maklumat menarik lain mengenai cara mengenakan powerbank ke petua yang boleh dipraktikkan agar powerbank yang anda miliki tetap tahan lama dan tidak mudah pecah.

Sekiranya anda mengetahui maklumat lain mengenai ciri-ciri powerbank yang telah rosak menjadi petua berguna sehingga powerbank kekal tahan lama, sila kirimkan terus melalui ruangan komen yang disediakan di bawah, ya.