10 Cadangan untuk Aplikasi Permainan Streaming Langsung yang Boleh dipercayai

Sebagai perkembangan industri permainan , aplikasi perkhidmatan permainan streaming langsung semakin banyak digunakan oleh para pemain . Laman web ini dan aplikasi yang digunakan oleh mereka untuk berkongsi mereka permainan secara langsung, membina komuniti pemain , mencari nasib mereka atau hanya menonton permainan daripada pita atau pemain pro .

Memilih platform live streaming dengan perkhidmatan yang baik untuk penonton atau pita adalah pasti tidak semudah itu. Terutama sekarang bahawa laman web dan aplikasi perkhidmatan permainan streaming langsung semakin meningkat. Untuk memudahkan anda memilih, kami telah merangkum 10 aplikasi permainan streaming langsung yang boleh dipercayai untuk pemain .

1. Berkedut

Berkedut

Sehingga kini terdapat cukup platform yang menyediakan perkhidmatan permainan video streaming langsung , dan Twitch adalah salah satu yang paling popular. Platform, yang dikendalikan oleh Amazon, adalah rumah bagi banyak pemain profesional dan pelbagai kejohanan permainan antarabangsa.

Sebagai platform permainan penstriman terbesar, Twitch tentunya menyediakan ciri-ciri yang menyokong interaksi pengguna, seperti ruang sembang masa nyata di mana pita dan penonton dapat berinteraksi semasa penstriman sedang berlangsung. Untuk menyaring komen yang tidak diingini, Twitch memberikan kreator wewenang untuk mengubah komen yang muncul di video mereka.

Walaupun platform ini mempunyai banyak ciri menarik dan sangat popular, para pemula yang ingin mencuba nasib menjadi streamer mungkin menghadapi kesukaran untuk mendapat perhatian di platform ini. Ini kerana mereka harus bersaing dengan streamer dan pemain permainan pro lain.

Bagi mereka yang berminat, perkhidmatan Twitch ini dapat dinikmati secara percuma dan tersedia untuk pelbagai peranti, mulai dari Smart TV, PC, peranti mudah alih dan peranti lain seperti PS4, Xbox, NVIDIA Shield, dan Chromecast. Untuk memuat turun aplikasi anda boleh mengklik pautan ini.

2. Permainan YouTube

Permainan YouTube

Platform perkongsian video yang paling popular, YouTube juga mempunyai perkhidmatan untuk streaming permainan di mana anda dapat menonton siaran langsung atau menjadi tuan rumah permainan streaming langsung anda sendiri. Perkhidmatan ini sudah menyediakan ciri ruang sembang masa nyata yang memudahkan interaksi penonton dan streaming .

Seperti yang kita ketahui, YouTube dikaitkan dengan Google AdSense, jadi streamer dapat mengewangkan kandungannya dan mendapat keuntungan dari pendapatan iklan . Dan seperti perkhidmatan YouTube yang lain, YouTube Gaming boleh diakses secara percuma.

Anda tidak memerlukan aplikasi yang terpisah untuk mengakses YouTube Gaming, kerana perkhidmatan ini sudah termasuk dalam aplikasi YouTube. Bagi mereka yang tidak mempunyai aplikasi YouTube, anda boleh memuat turunnya di Google Play dan App Store atau anda boleh mengunjungi laman YouTube rasmi secara langsung.

3. Smashcast

Smashcast

Smashcast ini adalah platform streaming langsung yang merupakan kolaborasi dua platform yang serupa, iaitu Azubu dan Hitbox pada tahun 2017. Salah satu faktor yang paling sering dipertimbangkan oleh streamer atau penonton Smashcast adalah ciri interaksinya.

Untuk memenuhi permintaan ini, Smashcast membentangkan ciri "Hype-o-Meter" yang penonton boleh gunakan untuk menyokong mereka kegemaran pita . Kemudian, mereka juga menjamin bahawa interaksi antara penstriman dan penonton benar - benar dalam masa nyata tanpa berlengah.

Selain itu, Smashcast juga telah disatukan dengan platform sembang untuk komuniti yang popular di kalangan pemain, iaitu Discord. Oleh itu, pengguna dapat menghubungkan akaun Discord mereka dengan akaun Smashcast mereka dengan mudah.

Bagi mereka yang ingin tahu mengenai aplikasi permainan streaming langsung Smashcast, anda boleh memuat turunnya di Google Play dan App Store. Atau terus mengunjunginya melalui penyemak imbas web.

4. Pengadun

Pengadun

Mixer adalah perkhidmatan streaming yang dijalankan oleh Microsoft yang ditubuhkan pada tahun 2016. Perkhidmatan streaming permainan ini mempunyai ciri menarik, di mana anda boleh melakukan streaming bersama dengan empat pemain lain.

Ciri seperti ini membolehkan penonton dapat melihat prestasi setiap pemain ketika mereka bermain permainan berbilang pemain .

Walaupun komuniti permainan streamer di Mixer tidak sebesar Twitch, tetapi akhir-akhir ini mereka menarik banyak perhatian kerana salah satu pemain pro yang paling popular, Ninja beralih menggunakan platform ini.

Bagi mereka yang berminat, anda boleh mengakses perkhidmatan streaming permainan melalui laman Mixer atau melalui aplikasi yang boleh dimuat turun untuk iOS dan Android.

5. TV Nimo

TV Nimo

Nimo TV adalah aplikasi permainan streaming langsung yang dikendalikan oleh HUYA Inc. ... Perkhidmatan yang satu ini cukup terkenal di kalangan pemain Asia Tenggara termasuk Indonesia. Aplikasi ini juga menempatkan beberapa pemain permainan terkenal, salah satunya adalah Jess no Limit.

Melalui platform ini, anda boleh menstrimkan beberapa permainan popular seperti Mobile Legends, PlayerUnknown's Battleground (PUBG), Fortnite, Dota dan banyak lagi. Selain itu, Nimo TV juga menyediakan perkhidmatan akses dalam talian secara langsung untuk pelbagai acara dan kejohanan e-sukan. Aplikasi Nimo TV tersedia untuk pengguna Android dan iOS dan dapat diakses secara langsung melalui laman web rasmi.

6. Facebook

Facebook

Sebagai salah satu platform media sosial terbesar, Facebook juga menyediakan perkhidmatan permainan streaming langsung . Oleh kerana ramai orang sudah biasa dengan Facebook, perkhidmatan streaming langsung dengan cepat mendapat populariti di kalangan pemain permainan. Popularitinya berkadar langsung dengan pengembangan kualiti kandungan permainan yang mereka sediakan.

Tidak lama dahulu, Facebook melancarkan Level Up Facebook Game Creators. Bagi pencipta yang menyertai program ini, Facebook akan menyediakan alat untuk membantu mereka membina khalayak dan memperoleh keuntungan.

Aplikasi Permainan Facebook boleh dimuat turun pada perangkat Android atau dapat dikunjungi secara langsung melalui laman Facebook Gaming. Malangnya, sehingga kini aplikasi Facebook Gaming belum tersedia untuk peranti iOS.

7. Mobcrush

Mobcrush

Aplikasi permainan live streaming seterusnya adalah Mobcrush. Aplikasi ini menyediakan perkhidmatan permainan streaming langsung dari segalanya dari permainan mudah alih, permainan PC hingga permainan konsol. Salah satu perkara menarik dari aplikasi ini ialah pengguna dapat melakukan streaming semula permainan langsung melalui platform lain seperti Twitch, Mixer, YouTube dan Facebook.

Bagi mereka yang berminat dengan platform Mobcrush ini, anda boleh menikmatinya secara percuma melalui aplikasi yang boleh dimuat turun di Google Play dan App Store atau dengan melayari laman web Mobcrush.

8. Omlet Arcade

Omlet Arcade

Omlet Arcade adalah aplikasi permainan streaming langsung yang disediakan khas untuk permainan mudah alih. Sudah tentu aplikasi ini dapat menyokong hampir semua permainan mudah alih, seperti PUBG mudah alih, Minecraft, Fortnite, Call of Duty, Clash Royale dan lain-lain.

Untuk menyokong interaksi antara pengguna, Omlet Arcade menyediakan sembang suara kumpulan masa nyata . Kemudian, aplikasi ini telah disatukan dengan YouTube, Facebook dan Twitch, sehingga permainan Anda dapat disiarkan juga melalui aplikasi tersebut.

Bagi mereka yang hanya ingin menonton live streaming , anda tidak perlu membuat akaun. Namun, jika anda ingin memberikan komen atau mula menyiarkan streaming langsung , anda diminta membuat akaun terlebih dahulu. Aplikasi ini dapat dinikmati oleh pengguna Android dan iOS atau mengaksesnya melalui laman web rasmi Omelet Arcade.

9. Hidup

Hidup

DLive adalah platform streaming langsung berdasarkan teknologi blockchain . Walaupun agak baru dalam dunia permainan live streaming , tetapi Dlive mempunyai keunikan tersendiri, iaitu mereka tidak memanfaatkan iklan. 90.1% keuntungan yang mereka perolehi dari langganan dan hasil hadiah akan diberikan kepada pencipta.

Perkara lain yang membuat pemain berminat dalam platform ini adalah YouTuber yang terkenal dengan lebih dari 100 juta pelanggan, iaitu PewDiePie secara eksklusif menggunakan platform ini untuk menstrim video permainannya pada tahun 2019. Dlive tersedia untuk peranti Android dan iOS dan dapat diakses melalui laman web rasmi.

10. Nexplay

Nexplay

Melalui aplikasi ini pengguna dapat melakukan live streaming mana - mana permainan mudah alih menggunakan satu butang tanpa bantuan PC atau perisian tambahan. Selain daripada peranti mudah alih, platform ini juga dapat digunakan untuk streaming langsung melalui peranti PC. Anda juga boleh berkongsi siaran streaming langsung ke pelbagai platform media sosial.

The Nexplay permainan hidup streaming perkhidmatan boleh dinikmati melalui aplikasi mudah alih boleh didapati untuk Android dan IOS atau juga boleh melawat laman web Nexplay itu.

Itulah 10 cadangan untuk aplikasi permainan streaming langsung bagi mereka yang ingin menonton permainan gamers pro atau yang ingin mencuba nasib untuk menjadi streamer .