Inilah Ulasan Lengkap mengenai Flashdisk T-Force Spark 128GB

TEAMGROUP adalah pengeluar perkakasan yang sentiasa aktif dalam menghasilkan perkakasan yang inovatif dan berkesan. Salah satu perkakasan yang dibuat oleh TEAMGROUP adalah Flashdisk. Flashdisk yang ditawarkan oleh TEAMGROUP cukup pelbagai, mulai dari OTG Flash Drive, USB 2.0, hingga yang terbaru adalah USB 3.2.

Flashdisk terkini cukup menarik. Selain dilengkapi dengan versi 3.2, flashdisk ini juga mempunyai fitur RGB di dalamnya. Bukan itu sahaja, Flashdisk T-Force Spark RGB 128GB didakwa dapat memindahkan data pada kelajuan Baca 180MB / s dan Tulis 90MB / s. Penasaran dengan kelebihan lain? Ayuh, baca lebih lanjut dalam artikel ini!

Spesifikasi Flashdisk

Spesifikasi Flashdisk

 • Voltan: DC + 5V
 • Antara muka: USB 3.2 Gen1 (3.0 / 3.1)
 • Dimensi: 60.9 (L) x 20.4 (W) x 8.6 (H) mm
 • Berat: 25g
 • Kapasiti: 128GB
 • Kadar Pemindahan Data: Baca: Maksimum 180MB / s, Tulis: Maksimum 90MB / s
 • Sokongan OS: Windows 10 / 8.1 / 8/7 / Vista, Mac OS, Linux, Konsol
 • Waranti: Waranti seumur hidup

Ciri Flashdisk

Ciri Flashdisk

Terdapat beberapa ciri menarik pada flashdisk ini dan beberapa ciri bahkan disenaraikan pada bungkusan. Namun, untuk mengetahui ciri lengkapnya, boleh lihat di bawah:

 • Kesan pencahayaan persekitaran lembut RGB.
 • Petunjuk status kapasiti pintar.
 • Boleh digunakan di berbagai platform, Windows, Mac, Linux, untuk konsol seperti PS4, PS3, Xbox One, dan Xbox 360.
 • Mudah diluncur dengan reka bentuk tanpa Cap.

Pembungkusan flashdisk

Pembungkusan flashdisk

128GB T-Force Spark RGB Flashdisk yang dibungkus dengan kotak segi empat tepat. Di bahagian depan, anda dapat melihat informasi kapasitas dan beberapa ciri Flashdisk, seperti kesan pencahayaan RGB dan paparan kapasiti pintar .

Pembungkusan flashdisk

Kemudian, di bahagian belakang pakej, anda boleh mendapatkan maklumat mengenai spesifikasi Flashdisk yang lengkap, seperti Voltan, Antaramuka, Dimensi, Berat, Sokongan OS, hingga penjelasan mengenai kapasiti dan warna lampu RGB. Tetapi dalam pakej ini tidak ada maklumat mengenai prestasi Baca dan Tulisnya. Kami mengetahui maklumat ini di laman web TEAMGROUP.

Reka bentuk flashdisk

Reka bentuk flashdisk

Nah, di bahagian dalam bungkusan, flashdisk ini diberi kusyen khas dan segera terlihat di bahagian depan terdapat kata-kata "128GB RGB" dengan penambahan logo T-Force. Untuk lampu RGB di bahagian bawah. Sementara itu, untuk menggunakannya, anda hanya perlu menggeser tuas ke atas.

Reka bentuk flashdisk

Untuk ukurannya sendiri cukup padat dan ringkas, tetapi sedikit lebih lama daripada bateri Alkaline jenama AA. Warnanya hitam tetapi tidak terlalu tebal. Bahan tersebut tidak meninggalkan cap jari atau calar, cukup kuat.

Reka bentuk flashdisk

Untuk RGB ia akan muncul di bahagian bawah denyar yang berwarna putih. Sekiranya ia dipasang ke PC, RGB akan segera dihidupkan. Terdapat tiga petunjuk warna pada T-Force Spark Flashdisk 128GB, biru, kuning dan merah. Ketiganya memberikan maklumat mengenai kapasiti yang ada dalam sekejap.

Reka bentuk flashdiskReka bentuk flashdiskReka bentuk flashdisk

Sekiranya kapasiti berada dalam julat 0% - 80%, warna biru akan muncul. Untuk kapasiti pada 81% - 92%, warna kuning muncul. Akhirnya, jika denyar cukup penuh kira-kira 93% - 98%, warnanya akan menjadi merah. Nah, ciri RGB disebut sebagai penunjuk status kapasiti pintar.

Reka bentuk flashdisk

Tetapi sayangnya, ciri itu hanya dapat dijalankan pada OS Windows. Bagi OS lain, seperti Mac dan konsol, hanya menampilkan warna RGB biasa tanpa petunjuk. Walaupun begitu, warna RGB yang dihasilkan pada flash ini masih menarik.

Persembahan

T-Force Spark 128GB RGB diklaim mampu menghasilkan kadar pemindahan data yang cukup pantas, iaitu Baca: 180MB / s Maks dan Tulis: 90MB / s Maks. Untuk membuktikannya, kami menguji Flashdisk ini dengan dua alat ujian, CrystalDiskmark dan ATTO.

Peranti yang kami gunakan mempunyai spesifikasi gen Intel i7-7th, Nvidia GeForce 930MX GPU, dengan RAM 8GB. Kami juga bergantung pada Windows 10 Home sebagai OS. Berikut adalah hasil penanda aras berdasarkan CrystalDiskmark 7:

Penanda Aras Diskisk Crystal

Kami menentukan tetapan 5 jumlah ujian, fail ujian 1GiB , dan MB / s sebagai rujukan ujian unit . Hasil kajian menunjukkan bahawa SEQ1M Q8T1 mampu membaca hingga 167.57MB / s dan menulis 19.30MB / s. Hasil ini tidak jauh berbeza dengan tuntutan yang dikatakan oleh TEAMGROUP. Jadi, anda boleh mengatakan bahawa kilat ini mempunyai pemindahan data yang pantas.

Bukan hanya satu penanda aras, kami juga menguji prestasi flash ini menggunakan ATTO. Dalam tetapan ATTO, kami menggunakan ukuran 512B hingga 64MB I / O (Input-output) dengan Ukuran Fail 256MB. Kami juga mengaturnya dengan Queue Depth sebanyak 4 kali. Berikut adalah keputusan yang diberikan oleh ATTO:

Penanda aras ATTO

Hasil penanda aras yang diperoleh tidak mencapai 180MB / s kerana itulah prestasi maksimum. Sayangnya, kami tidak memperoleh prestasi maksimum tetapi kami memperoleh hasil prestasi yang memuaskan, membaca 174.45MB / s dan menulis 16.78MB / s. Hasil ini tidak jauh dari tuntutan TEAMGROUP.

Juga, perhatikan bahawa hasil penanda aras prestasi tidak selalu sama pada setiap peranti kerana menyesuaikan dengan spesifikasi setiap komputer riba / PC, ya.

Kesimpulannya

Reka Bentuk Flashdisk 1

Secara keseluruhan flash ini boleh digunakan untuk anda yang memerlukan pemacu kilat dengan pemindahan data yang pantas. Selain mempunyai prestasi yang baik, 128GB T-Force Spark RGB juga mempunyai bentuk yang garang tetapi tetap elegan dengan lampu RGB yang unik.

Kemudian, lampu RGB juga cukup membantu untuk mengetahui baki kapasiti dalam denyar. Anda juga perlu tahu jika flashdisk ini memindahkan terlalu banyak data, ia akan bekerja lebih keras sehingga menghasilkan suhu panas pada denyar. Namun, panasnya masih normal dan tidak menyebabkan terlalu panas.

Secara keseluruhan, dengan pantas $ 25 dolar (kira-kira 360 ribu) bernilai dibeli. Tetapi sayangnya, lampu kilat ini belum tersedia di pasaran Indonesia. Oleh itu, jika anda berminat untuk membelinya, anda boleh memesannya di pasaran antarabangsa.

Oh ya,  selain menyemak  denyar, kami juga telah melakukan  tinjauan  untuk SSD dari TEAMGROUP. Ingin mengetahui lebih banyak maklumat? Sila pergi terus ke TTA Force DELTA MAX RGB.