10 Kelebihan & Kekurangan Advan G5, HP Bergaya & Mampu

Harga menjadi salah satu rujukan apabila seseorang memilih telefon bimbit. Biasanya, pembeli akan menimbang harganya berdasarkan spesifikasi yang dimiliki untuk melihat kemungkinan. Advan G5 sendiri adalah telefon bimbit yang hanya berharga Rp1,399,000. Jadi apa kelebihan dan kekurangan Advan G5?

Harga Rp1.399 juta, - ini benar-benar nombor yang sangat berpatutan untuk mendapatkan telefon Android dengan spesifikasi yang tidak begitu buruk. Walaupun tanpa perlu melihat spesifikasi, harga yang berpatutan selalu dapat menjadi tarikan bagi sesetengah orang, sesuai untuk kanak-kanak dan orang tua.

HP jenama Advan buatan Indonesia semestinya dihargai dengan menghadirkan produk yang mesra di poket tetapi juga menawarkan  nilai yang cukup tinggi dan harga yang sesuai. Penasaran dengan Advan G5? Inilah kelebihan dan kekurangan Advan G5 sehingga anda berhenti ingin tahu.

Spesifikasi Advan G5

Advan G5
  • Skrin:  IPS LCD 6.2 inci
  • Chipset:  Unisoc SC9863A (28 nm)
  • CPU:  Octa-core (4 × 1.6 GHz Cortex-A55 & 4 × 1.2 GHz Cortex-A55)
  • GPU:  IMG8322
  • RAM : 4GB
  • Memori Dalaman:  32GB
  • Memori Luaran:  microSD, hingga 32GB (slot khusus)
  • Kamera Belakang:  13 MP + 0.3 MP + 0.3 MP
  • Kamera Depan:  5 MP
  • Bateri: Baterai  Li-Po 4000 mAh yang tidak boleh ditanggalkan

Spesifikasi lengkap ...

Kelebihan Advan G5

Kira-kira selain reka bentuknya yang keren, apa yang menjadikan Advan G5 menarik? Untuk menjawabnya, pertimbangkan pelbagai kelebihan mata Advan G5 berikut!

1. Dilengkapi dengan Triple Camera

kamera triple advan g5

Advan G5 adalah telefon bimbit yang ditujukan untuk segmen  entry-level , tetapi itu tidak bermaksud jenama tempatan ini tidak memperhatikan sektor kamera. Walaupun lensa yang dipersembahkan cenderung minimum, Advan G5 hadir dengan konfigurasi tiga kamera. Ini tentunya merupakan penambahbaikan daripada Advan G3 Pro yang hanya menampilkan  dua kamera .

Resolusi lensa adalah 13 MP, 0.3 MP dan 0.3 MP. Adakah lensa ini mampu menghasilkan rakaman dan rakaman yang baik? Sebuah video yang dimuat naik oleh GontaGantiHP HD mengatakan bahawa ketiga-tiga kamera ini masih cukup baik untuk menghasilkan foto dengan perincian yang terpelihara, asalkan dalam keadaan pencahayaan yang baik.

Apabila gelap, hasilnya kelihatan berbeza. Telefon bimbit ini tidak berjaya dalam memberikan  cukup pendedahan kepada imej objek, tetapi kehadiran  flash adalah pada cukup kurangnya untuk membantu untuk membuat gambar-gambar yang lebih  rapi .

Satu lagi perkara yang kurang dari kamera adalah julat dinamik tidak begitu baik. Sekiranya anda mengambil gambar dengan punggung ke sumber cahaya, foto akan mengalami  cahaya belakang . Juga tidak tersedia foto bokeh dalam mod potret, baik pada kamera belakang atau kamera depan yang memiliki resolusi 5 MP.

kamera dalaman advan g5 kurang cahayaadvan g5 luarkamera advan g5lampu suluh kamera advan g5

Tetapi, untuk satu juta telefon bimbit, beberapa hasil foto di atas benar-benar baik. Foto kelihatan tajam dan objeknya cukup memaparkan perincian walaupun mod malam agak kurang.

2. Bateri Berkapasiti Besar

bateri advan g5

Sudah tentu telefon bimbit yang baik mempunyai salah satu ciri ini. HP dengan kapasiti bateri yang besar akan memberikan jangka masa penggunaan yang lebih lama. Itulah sebabnya mengapa Advan G5 yang disertakan dengan bateri LiPo 4000 mAh benar-benar patut dihargai.

Dalam segmen harga  peringkat permulaan , bateri dengan kapasiti 4000 mAh benar-benar  bernilai tinggi. Malah sebilangan HP dalam julat harga 2 juta masih menggunakan bateri yang lebih kecil. Ini bermaksud bahawa Advan mengambil berat tentang keperluan pengguna untuk telefon bimbit yang baterinya tahan lama sehingga aktiviti harian tidak terganggu.

3. Dilengkapi dengan Android 10

advan g5 android 10

Advan G5 yang merupakan keluaran HP pada tahun 2020 tentu tidak mahu ketinggalan menghadirkan sistem operasi terkini pada masa itu. Bagi anda yang sudah lama tidak menukar telefon bimbit dan ingin menikmati ciri eksklusif Android 10, Advan G5 benar-benar menjadi penyelamat apabila bajetnya  minimum.

Kerana pelbagai ciri yang terdapat pada versi sistem operasi ini benar-benar inovatif. Anda boleh menjadikan keseluruhan sistem HP menjadi mod gelap untuk tontonan yang lebih baik dan penjimatan bateri lebih banyak. Terdapat juga fitur pengaturan pemberitahuan individu sehingga anda benar-benar dapat mengawal pemberitahuan yang ingin anda lihat.

Fitur Smart Reply juga tidak kurang menarik, anda dapat membalas mesej secara langsung pada pemberitahuan yang muncul tanpa harus menukar aplikasi. Semua ciri ini (dan banyak lagi ciri lain) anda sudah dapat menikmati dengan telefon bimbit semurah Advan G5.

4. Mempunyai Slot Memori Luaran Khas

Advan-G5

Alangkah baiknya jika anda dapat menyimpan koleksi video seperti filem dan Siri TV di telefon bimbit anda. Masalahnya ialah, jika anda menggunakan memori dalaman untuk fail, data akan hilang jika anda melakukan  reset kilang . Lagipun, bukankah lebih baik jika memori dalaman digunakan secara khusus untuk memegang aplikasi? Penyelesaiannya adalah dengan menggunakan memori luaran pada Advan G5.

HP yang juga menyokong Kad SIM dwi menyajikan  slot tiga sehingga anda boleh memasukkan microSD dalam slot yang berasingan. Walaupun kapasiti maksimum hanya 32 GB, sekurang-kurangnya microSD ini dapat menampung puluhan  musim  atau filem BlueRay kegemaran anda. Menarik kan?

5. Reka Bentuk Badan Berkelas

reka bentuk memukau advan g5

Walaupun Advan G5 berharga sangat murah, ini tidak dapat dilihat pada reka bentuk badan. Dilengkapi dengan dua varian warna (Putih Hijau dan Ungu Biru) dan modul tiga kamera dalam gaya iPhone 11, Advan G5 benar-benar kelihatan seperti telefon bimbit berkelas.

Bagi orang yang melihat anda menggunakan telefon bimbit ini akan menganggap bahawa ini adalah telefon bimbit yang mahal, jadi Advan G5 masih layak dipamerkan dengan reka bentuknya yang cantik.

Sementara di bahagian depan, layar LCD IPS 6,2 inci membawa reka bentuk bercorak atau apa yang disebut waterdrop notch . Advan G5 benar-benar menyajikan reka bentuk yang tidak ketinggalan zaman.

6. Terdapat bicu audio 3.5mm

advan g5 (3)

Advan G5 juga merupakan telefon pintar yang sesuai untuk mendengar lagu menggunakan alat dengar atau pembesar suara luaran. Anda lihat, masih ada bicu audio 3.5mm di bahagian bawah HP.

Mengapa ini dihargai? Kerana beberapa pengeluar HP telah mula melepaskan port ini untuk menjadikan produk mereka lebih langsing. Oleh itu, anda masih boleh menggunakan alat dengar secara normal tanpa perlu membeli penyesuai.

Kekurangan Advan G5

Sebagai telefon bimbit yang berpatutan, spesifikasi dan ciri Advan G5 mungkin tidak secanggih seperti kebanyakan telefon masa kini. Apakah kelemahan Advan G5? Inilah senarai.

1. Tidak Menggunakan USB Type-C

advan g5 (4)

Selain port audio 3.5mm, Advan G5 juga tentu saja menghadirkan  port pengecasan pada bahagian bawah badan. Tetapi sayangnya lubang pengecasan ini masih menggunakan teknologi microUSB.

Seperti yang telah anda ketahui, port pengecasan ini juga berguna untuk memindahkan fail antara PC dan telefon bimbit anda. Mod pengecasan yang sudah dimiliki oleh banyak telefon bimbit adalah USB jenis-C yang mempunyai kelajuan pemindahan yang lebih baik daripada microUSB.

Di samping itu, reka bentuk microUSB dalam bentuk trapezoid agak sukar bagi pengguna semasa memasangnya. Berbeza dengan USB jenis-C yang simetris walaupun terbalik, sehingga pada kedudukan apa pun kabel akan mudah dipasang.

2. Ingatan Dalaman Kecil

advan g5 (2)

Untuk dapat menampung banyak aplikasi, ia memerlukan memori dalaman berkapasiti besar. Hari ini, anda memerlukan sekurang-kurangnya 64 GB memori dalaman agar semua aplikasi seperti  pasar , teksi motosikal dalam talian, dan permainan dapat dipasang tanpa masalah.

Advan G5 dianggap kurang mampu memenuhi keperluan pengguna di sektor ini, kerana hanya disertakan dengan 32 GB kapasiti memori dalaman.

3. Tidak Mempamerkan Sensor Cap Jari

advan g5

Ciri buka kunci skrin sekarang tidak hanya bergantung pada kata laluan, PIN, atau corak. Terdapat ciri-ciri canggih seperti sensor cap jari atau Face Unlock yang terdapat pada HP terbaru, malah pada HP dalam segmen harga 1 juta seperti Lenovo A5 dan Asus Zenfone Max.

Malangnya, Advan G5 tidak hadir dengan sensor cap jari. Walaupun dalam beberapa generasi sebelum G5, ada Advan G2 yang menghadirkan sensor cap jari dan Face Unlock. Inilah tandanya, ketiadaan sensor cap jari kerana harganya yang murah bukan alasan. Nasib baik, Advan G5 masih menyediakan ciri Face Unlock.

4. Tanpa Pengecasan Pantas

advan (2)

Adakah anda mahu menunggu HP dicas berjam-jam sehingga dicas sepenuhnya? Kami mengesyorkan agar anda memilih telefon bimbit yang dilengkapi dengan kemampuan  pengecasan pantas . Advan G5 yang mempunyai bateri 4000 mAh sayangnya tidak disertakan dengan ciri pengecasan pantas ini  . Hasilnya, masa yang diperlukan untuk mengecas akan memakan masa yang lama.

Walaupun terdapat banyak HP murah  dengan harga 1 juta, yang membawa kemampuan  pengecasan pantas . Contohnya seperti Redmi 8A yang mempunyai bateri 5000 mAh dengan  pengecasan pantas 18 W

Untuk mengatasi kekurangan ini, anda boleh mengisi semula Advan G5 sebelum tidur sehingga ketika bangun tidur HP anda sudah berada pada keadaan 100%. Atau jika anda mahu, anda boleh menggunakan  power bank . Bagi sesetengah orang kekurangan ini mungkin tidak menjadi masalah, memandangkan kapasiti bateri Advan G5 cukup tahan lama.

Kesimpulannya

Sekarang ini 10 kebaikan dan keburukan Advan G5, HP berpatutan tetapi mempunyai reka bentuk badan seperti perdana HP rakan sekelas iPhone. Di beberapa sektor, telefon bimbit ini cukup minimalis, tetapi siapa sangka bahawa  kameranya yang triple  cukup bagus untuk menghasilkan foto yang bagus.

Dan jika anda hanya ingin merasakan ciri-ciri Android 10 tetapi kekurangan dana untuk membeli telefon bimbit yang mahal, Advan G5 ini sangat sesuai. Terutama jika anda menggunakan bateri 4000 mAh yang dapat bertahan sepanjang hari. Sungguh, Advan G5 dianggap sebagai salah satu telefon bimbit terbaik di segmen harga peringkat permulaan. Jadi adakah anda berminat untuk membelinya? Dapatkan Advan G5 dengan mengklik pautan ini!