Ayuh, Baca 10 Kelebihan dan Kekurangan Redmi Note 9!

Pada zaman sekarang ini, memiliki HP yang baik dengan harga yang berpatutan bukan lagi sekadar impian. Redmi Note 9, yang merupakan HP Note 8 generasi berikutnya, sudah dapat dibawa pulang pada bulan Juni 2020 di Indonesia, dan dilengkapi dengan label harga yang cukup ramah di saku, mulai dari Rp2,499,000.

Siri Redmi Note 9 hadir dengan varian Pro dan biasa, dan kali ini akan membincangkan kelebihan dan kekurangan Redmi Note 9. Walaupun telefon bimbit ini cenderung mempunyai spesifikasi lebih rendah daripada Pro, ini tidak bermaksud beberapa kelebihannya tidak dapat dihargai. Jadi apakah selok-belok telefon bimbit ini? Lihat pelbagai kelebihan dan kekurangan Redmi Note 9 untuk pertimbangan anda.

Spesifikasi Redmi Note 9

Catatan Redmi 9

  • Skrin: IPS LCD, 6.53 inci
  • Chipset: MediaTek Helio G85 (12nm)
  • CPU: Octa-core (2 × 2.0 GHz Cortex-A75 & 6 × 1.8 GHz Cortex-A55)
  • GPU: Mali-G52 MC2
  • RAM : 3GB, 4GB
  • Memori Dalaman: 64GB, 128GB
  • Memori Luaran: microSDXC (slot khusus)
  • Kamera Belakang: Quad 48 MP + 8 MP + 2 MP + 2 MP
  • Kamera Depan:  13 MP
  • Bateri:  Li-Po 5020 mAh yang tidak boleh ditanggalkan

Spesifikasi lengkap ...

Kelebihan Redmi Note 9

Di segmen harga  peringkat permulaan , Redmi Note 9 layak menjadi salah satu pilihan terbaik yang anda dapat. Oleh itu, kami telah menunjukkan kelebihan berikut dari Redmi Note 9 sehingga anda tidak perlu penasaran.

1. Dilengkapi dengan Prestasi Cukup Baik

Persembahan Redmi Note 9

Walaupun Redmi Note 9 tidak diklasifikasikan sebagai HP di segmen harga yang lebih tinggi, itu tidak bermaksud prestasinya boleh diremehkan. Telefon bimbit Xiaomi ini dilengkapi dengan chipset MediaTek Helio G85 dengan fabrikasi 12nm.

Chipset ini terdiri daripada 8 teras dengan penjelasan berikut - 2 Cortex A75 dengan kelajuan 2.0 GHz dan 6 Cortex A55 dengan kelajuan 1.8 GHz. Sementara itu, pemproses grafik HP bergantung pada Mali G52 MC2.

Dengan harga pasaran Rp2 juta, chipset ini cukup unggul dan sangat kompetitif. Dilaporkan dari HiTekno, Helio G85 dapat mencapai skor  penanda aras  AnTuTu 8 pada tahun 205946. Angka ini masih lebih besar daripada Redmi Note 8 generasi sebelumnya.

Redmi Note 8 menggunakan Snapdragon 665 dan hanya mendapat skor 169585 pada  penanda aras AnTuTu 8. Untuk makluman, Snapdragon 665 adalah chipset yang agak biasa dijumpai di segmen harga Rp2 juta, misalnya seperti Realme 5s, Realme 5, dan OPPO A5. Maksudnya, Redmi Note 9 mempunyai prestasi yang unggul daripada keempat pesaing ini. Tidak teruk, bukan?

2. Kapasiti Bateri Besar

Bateri Redmi Note 9

Tanpa adanya bateri yang besar, anda harus selalu  berada di dekat outlet untuk menjangkakan  bateri rendah . Redmi Note 9, yang disertakan dengan bateri 5020 mAh, dapat menjadikan telefon bimbit anda bertahan lama untuk digunakan untuk bermain permainan, menonton video, atau hanya memiliki notebook.

Berdasarkan tinjauan yang dilakukan oleh GSMArena, Redmi Note 9 dapat mencapai peringkat  daya tahan dengan jangka masa 125 jam. Jika digunakan untuk menghubungi rangkaian 3G, telefon bimbit dapat bertahan selama 35 jam. Sementara itu, menonton video atau  menyemak imbas boleh berlangsung sehingga 18 jam.

3. Mempunyai Jack Audio 3.5mm

redmi note 9 bicu 35 mm

Walaupun beberapa telefon bimbit terbaru tersedia tanpa bicu audio 3.5mm, anda boleh menarik nafas lega dengan mengetahui bahawa Redmi Note 9 masih menghadirkan port ini. Hasilnya, anda boleh menggunakan pelbagai peranti audio seperti alat dengar atau pembesar suara tanpa perlu menghidupkan Bluetooth pada telefon bimbit anda.

Sebabnya, mengaktifkan Bluetooth dapat menghabiskan tenaga bateri dengan lebih cepat - bateri HP dan bateri alat dengar Bluetooth. Hasilnya, dengan penyambungan bicu 3.5mm, anda boleh menggunakan alat dengar selama mungkin tanpa rasa takut menghabiskan bateri.

4. Prestasi kamera agak baik

Kamera Redmi Note 9

Redmi Note 9 adalah telefon bimbit dengan harga yang cukup berpatutan tetapi menawarkan prestasi kamera yang baik. Redmi Note 9 hadir dengan konfigurasi empat lensa yang beresolusi 48 MP (lebar), 8 MP (ultra lebar), 2 MP (makro), dan 2 MP (sensor kedalaman). Sementara itu, di layar terdapat lensa  selfie 13 MP dengan bukaan f / 2.3 dan panjang fokus 29mm.

Telefon bimbit ini cukup mampu memberikan hasil gambar yang berkualiti baik dari sudut pengambilan gambar  jarak dekat  dan malam. Dalam kamera makro 2 MP ada fitur fokus otomatis sehingga tidak perlu berusaha  keras agar objek tidak kabur. Berikut adalah beberapa hasil gambar makro.

redmi note 9 makro 2makro redmi note 9

Berdasarkan contoh di atas, dapat dilihat bahawa hasil foto  jarak dekat masih mempunyai perincian yang baik dan pembiakan warna semula jadi.

Sementara itu, kamera HP ini juga dapat mengambil gambar dengan  pendedahan yang  cukup jelas walaupun pada waktu malam. Jadi, ini membolehkan anda mengambil gambar dengan lebih bebas dalam keadaan pencahayaan apa pun. Berikut adalah beberapa contoh gambar malam dari kamera utama Redmi Note 9.

Redmi Note 9 tidak mempunyai pencahayaanredmi note 9 pada waktu malam

5. Memori Dalaman Besar dan Slot Khas

nota redmi 9

Alangkah baiknya jika kita dapat menyimpan banyak fail seperti filem, siri TV, atau memasang banyak aplikasi dan permainan. Kini banyak telefon bimbit mempunyai memori dalaman berkapasiti besar, termasuk Redmi Note 9.

Telefon bimbit Redmi Note 8 generasi seterusnya dilengkapi dengan pilihan memori dalaman 64 GB dan 128 GB, dan dibungkus dengan RAM 3 GB dan 4 GB. Dengan kapasiti dalaman sebesar ini, anda tidak perlu lagi menyusun aplikasi yang akan dihapus kerana kapasiti.

Selain itu, memori dalaman hanya dapat difokuskan untuk menampung aplikasi, kerana jika anda ingin menyimpan fail, sokongan slot microSD juga tersedia secara terpisah.

6. Reka Bentuk Badan yang Kuat dan Menakjubkan

reka bentuk badan redmi note 9

Untuk menjadi lebih sesuai untuk golongan muda yang aktif, telefon bimbit tentunya perlu disertakan dengan daya tahan tubuh yang kuat. Redmi Note 9 sendiri mempunyai pelindung Corning Gorilla Glass 5 di layarnya dan dilengkapi dengan kemampuan  penghalau air yang memudahkan pembersihannya apabila terkena hujan atau titisan air minum.

Selain badannya yang kokoh, terdapat beberapa varian warna yang membuatnya kelihatan elegan, iaitu Forest Green, Midnight Grey, dan Polar White. Walaupun ketiga-tiganya datang tanpa gaya, pendekatan minimalis inilah yang menjadikan Redmi Note 9 cukup  bergaya . Selain itu, penempatan kamera belakang di tengah menjadikan pandangan belakang simetris dan menambah sisi estetik.

7. Sudah Menyokong Widevine L1

Skrin Redmi Note 9

Trend menonton siri atau filem pada perkhidmatan  streaming semakin sesuai dengan zaman. Kini, memiliki akaun Netflix amat membanggakan kerana banyak kandungan berkualiti sayangnya terlepas.

Untuk meningkatkan pengalaman menonton Netflix, anda boleh memilih pakej yang menawarkan resolusi HD. Tetapi sayangnya, tidak hanya mana-mana telefon bimbit yang menyokong resolusi HD dari Netflix.

Terdapat lesen yang mengatur perkara ini, yang disebut Widevine. Ringkasnya, Widevine boleh dikatakan cara mengukur sama ada telefon bimbit mempunyai tahap keselamatan yang kuat sehingga kandungan pada perkhidmatan  streaming seperti Netflix tidak mudah dirampas. Terdapat tiga tahap lesen Widevine, yang terendah adalah L3 - ini adalah tahap yang terdapat pada kebanyakan HP.

HP dengan lesen Widevine L3 hanya dapat menampilkan resolusi kandungan hanya 480p, sementara Widevine L1 adalah tahap keselamatan tertinggi. Anda juga dapat menikmati kandungan dengan resolusi Full HD pada Redmi Note 9 yang sudah mempunyai lesen Widevine L1.

Kekurangan Catatan Redmi 9

Itulah beberapa kelebihan yang boleh anda pertimbangkan. Sekarang, tiba masanya anda juga mengetahui beberapa kekurangan berikut Redmi Note 9.

1. Pengecasan Pantas Kurang Baik

redmi-note-9-pengecasan pantas

Dalam era yang semakin menuntut kepantasan dalam keadaan apa pun, pengecasan bateri yang cepat kini semakin dicari. Redmi Note 9 bernasib baik membawa keupayaan  pengecasan pantas. Tetapi sayangnya, ciri ini hanya bergantung pada kuasa 18 W yang secara relatifnya kurang mampu mengecas bateri dengan cepat.

Halaman GSMArena mengatakan bahawa bateri Redmi Note 9 memerlukan masa 2 setengah jam untuk dicas dari kosong hingga penuh. Untuk saiz telefon bimbit yang mempunyai ciri  pengecasan pantas , tempoh pengecasan masih cukup panjang sehingga bagi anda yang mengharapkan pengisian kilat mungkin sedikit kecewa dengan kekurangan ini.

2. Skrin tidak cukup terang

nota redmi 9

The Redmi Note 9, yang merupakan telefon bimbit 2020, tentu saja disertakan dengan skrin berkelebaran 6,53 inci. Layar ini menyajikan panel IPS LCD yang cukup menghabiskan bateri, tetapi panel ini memang biasa dijumpai di segmen harga Rp2 juta.

Skrin ini nampaknya tidak mempunyai tahap kecerahan maksimum yang baik. Apabila anda menyesuaikan kecerahan secara manual, Redmi Note 9 hanya mampu mencapai 370 nits. Dengan kecerahan ini, anda masih akan merasa sukar ketika melihat skrin di luar pada waktu siang.

Sebenarnya, beberapa varian lain seperti Note 9s telah mencapai 421 nits dan Note 9 Pro telah memenangi 456 nits. Jika ditetapkan ke Auto, skrin Redmi Note 9 dapat mencapai tahap kecerahan 466 nits, masih lebih rendah daripada Redmi Note 9S yang mencapai 575 nits dan Note 9 Pro yang dapat mencapai 616 nits.

3. Tidak ada ciri NFC

nota redmi 9 (2)

Di Indonesia, minat terhadap NFC mungkin tidak kuat di negara maju. Walaupun begitu, sebilangan penduduk di bandar-bandar besar cukup banyak dibantu oleh ciri NFC kerana ia menjadikannya lebih mudah dari segi transaksi digital tanpa memeriksa baki kad eToll. Redmi Note 9 sendiri sebenarnya dilengkapi dengan NFC, tetapi terhad kepada model atau wilayah tertentu.

Redmi Note 9 yang menghadirkan NFC hanyalah model M2003J15SG yang tidak dirilis di Indonesia. Sekiranya anda benar-benar tidak tahan dengan ketiadaan fitur ini, lebih baik memilih Redmi Note 9 Pro kerana variannya sudah menyajikan NFC pada semua modelnya.

Kesimpulannya

Ya , itulah kelebihan dan kekurangan Redmi Note 9 yang telah kami kemukakan. HP yang telah mengalami beberapa peningkatan dari Redmi Note 8 cukup wajar dipertimbangkan. Terutama jika anda mencari telefon bimbit yang dapat memenuhi keperluan fotografi harian anda, aspek pengimejan Redmi Note 9 mampu menghasilkan gambar yang baik walaupun pada waktu malam.

Di samping itu, telefon bimbit ini sudah mempunyai lesen Widevine L1, jadi patut dipilih supaya anda dapat menikmati kualiti kandungan Netflix atau Amazon Prime Video terbaik, pengalaman menonton akan menjadi lebih menyeronokkan. Tetapi sayangnya, tahap maksimum layar masih tidak unggul berbanding dengan telefon bimbit beberapa pesaing, jadi layarnya kurang kelihatan ketika berada di luar pada siang hari.

Bagi anda yang berminat untuk mencadangkan perkahwinan Redmi Note 9, anda boleh membelinya melalui pautan ini. Ia juga merangkum beberapa perbezaan antara Redmi Note 9 dan Redmi Note 9 Pro jika anda ingin mengetahui perbandingan dengan perincian.