Ayuh, Ketahui 10 Kelebihan dan Kekurangan Huawei P40 ini!

Adakah anda masih ingat akan kehadiran siri Huawei P30 pada tahun 2019? Nah, pada tahun 2020, Huawei melancarkan semula siri penggantinya yang hadir dengan pelbagai perkembangan, iaitu siri Huawei P40. Dengan pelbagai ciri yang dibawanya, HP  unggulan ini benar-benar mampu memenuhi keperluan semua aspek - prestasi, fotografi, hiburan, dan banyak lagi.

Untuk mengetahui dengan lebih tepat, akan mendedahkan beberapa kelebihan dan kekurangan Huawei P40. Beberapa perkara yang akan kami sampaikan diharapkan dapat membantu anda membuat keputusan - sama ada anda akan membelinya atau tidak.

Siri Huawei P40, yang dipersembahkan pada akhir Mac 2020, tersedia dalam tiga varian: Huawei P40, Huawei P40 Pro dan Huawei P40 Pro +. Walaupun paling "ringan" dari dua varian lain, Huawei P40 masih menghadirkan teknologi dan inovasi terkini. Ingin tahu? Cukup rujuk kelebihan dan kekurangan Huawei P40 berikut!

Spesifikasi Huawei P40

Huawei P40

  • Skrin:   OLED 6.1 inci
  • Chipset:  HiSilicon Kirin 990 5G (7 nm +)
  • GPU:  Mali-G76 MP16
  • RAM : RAM 6GB, 8GB
  • Memori Dalaman: 128/6 GB, 128/8 GB, 256/8 GB
  • Memori Luaran: NM (Nano Memory), hingga 256GB
  • Kamera Belakang: 50 MP + 8 MP + 16 MP
  • Kamera Depan:  32 MP + IR TOF 3D
  • Bateri: Baterai  Li-Po 3800 mAh yang tidak boleh ditanggalkan

Spesifikasi lengkap ...

Kelebihan Huawei P40

Sebagai HP  unggulan utama Huawei, anda pasti dapat mengharapkan ciri dan spesifikasi canggih yang sangat jarang berlaku pada kebanyakan telefon lain. Untuk itu, pertimbangkan beberapa kelebihan Huawei P40 yang mengasyikkan ini!

1. Prestasi Chipset Kelas Atas

prestasi kirin 990 5g

Ini bukan lagi berita baru bahawa Huawei kelas HP P40 mesti digandingkan dengan chipset terbaik. Dia bergantung pada Kirin 990 yang disatukan dengan modem 5G. Bagi kad pemprosesan grafik, Huawei P40 mempunyai Mali-G76 MP16 yang pastinya siap untuk menampilkan kualiti grafik terbaik dari permainan berat.

Prestasi unggul ini telah terbukti dalam ujian  penanda aras  oleh GSMArena. Ketika ujian penanda aras Geekbench 4.4 dilakukan pada prestasi teras tunggal , Huawei P40 dapat mencetak 3887, hanya sedikit terpaut dari varian Pro-nya yang menjaringkan 3942.

Pada bahagian  teras tunggal , varian Huawei P40 dan Pro masih rendah berbanding dengan Samsung Galaxy S20 yang memperoleh skor 4958. Namun, jika dilihat dari perbandingan prestasi  pelbagai teras di bawah, Huawei P40 lebih unggul dengan skor 12619 sedangkan Samsung Galaxy S20 hanya ialah nombor 12557.

Dalam persaingan Android unggulan  HP  , Huawei P40 tidak lebih unggul daripada OPPO Find X2 Pro, yang memenangi skor tertinggi dalam ujian  teras tunggal dan  multi-teras . Namun demikian, Huawei P40 sebenarnya hadir dengan prestasi kedua tertinggi di seluruh dunia - ini masih merupakan pencapaian yang harus dihargai.

2. Kamera dengan Kualiti Terbaik

Kamera Huawei P40

Kelebihan menjadi tarikan utama Huawei P40 adalah prestasi kamera yang dimilikinya. Di bahagian belakang, ada lensa kamera yang dibuat oleh Leica dengan konfigurasi  tiga kamera. 

Setiap resolusi berukuran 50 MP (lebar) dengan bukaan f / 1.9 dan  panjang fokus 23 mm, lensa 8 MP (telefoto) yang mempunyai bukaan f / 2.4 dan  panjang fokus 80 mm, dan akhirnya lensa 16 MP (ultra lebar) dengan bukaan f / 2.2 dan mempunyai  panjang fokus 17 mm.

Lensa utama itu sendiri dilengkapi dengan autofokus  pengesanan fasa  dan penstabil optik. Kemudian lensa telefoto juga mampu zoom optik tiga kali dan kedua-duanya juga boleh menggunakan penstabil optik. Sebenarnya, penstabilan gambar pada kamera ini sangat baik - walaupun ketika mengezum , anda masih dapat mengambil gambar dengan selesa tanpa membuat lensa terasa "goyang".

Sementara itu, lensa  selfie disajikan dengan resolusi 32 MP yang kedua-duanya dapat memberikan hasil kualiti foto yang tiada tandingannya. Itu mengenai beberapa hal teknis mengenai kamera, apa sebenarnya kualiti yang diharapkan? Untuk menjawabnya, mari kita lihat beberapa contoh tangkapan Huawei P40 berikut.

Ujian Kamera Huawei P40 1Ujian kamera Huawei P40 pada waktu malamKamera ujian malam ultra lebar Huawei P40

Pada foto pertama, ini adalah hasil daripada lensa 50 MP yang diturunkan ke bawah hingga 12,5 MP, atau lebih tepatnya 4,096 x 3,072 piksel. Ini dapat dilihat bahawa hasil foto benar-benar menunjukkan perpaduan warna dengan  rentang dinamik tinggi dan perincian yang benar-benar terpelihara.

Foto kedua adalah hasil kamera utama pada waktu malam, sementara foto kedua adalah foto malam dari lensa ultra lebar. Kedua-duanya mampu memberikan hasil yang baik walaupun dalam keadaan pencahayaan minimum.

3. Dilengkapi dengan skrin OLED

Skrin Huawei P40

Layar secara semula jadi menjadi aspek yang sangat penting, terutama untuk telefon bimbit kelas atas seperti Huawei P40. Atas sebab ini, ia menghadirkan skrin OLED 6.1 inci dengan kepadatan piksel 422 ppi.

Sementara itu, resolusi skrinnya adalah 1080 x 2340 piksel dan mempunyai nisbah 19.5: 9. Layar ini benar-benar mampu menampilkan teks dengan jelas walaupun berada di luar pada siang hari - Huawei P40 mempunyai tahap kecerahan maksimum 440 nits, dan mampu mencapai hingga 590 nits ketika diatur dalam mod Auto.

Layarnya mungkin agak kecil untuk ukuran telefon bimbit yang canggih, tetapi  reka bentuk lubang pukulan ganda pada kamera depan menjadikan telefon bimbit ini muncul dengan bezel minimum, sehingga dapat mencapai  nisbah layar-ke-badan yang sangat besar, yaitu sekitar 86.3%.

4. Keupayaan Pengecasan Pantas yang unggul

Pengecasan pantas Huawei P40

Salah satu ciri yang tidak pernah hilang dari telefon bimbit paling canggih di dunia adalah keupayaan  pengecasan pantas . Huawei menyedari bahawa kebiasaan orang semakin didorong oleh masa, sebab itulah Huawei P40 disertakan dengan  pengecas pantas 22.5 W.

Baterinya sendiri mempunyai kapasiti 3,800 mAh yang mampu memperoleh  skor penahanan daya tahan 89 jam. Walaupun tidak lebih tahan lama daripada varian Pro, tempoh daya tahan ini adalah salah satu yang terbesar. Sebagai perbandingan, Samsung Galaxy S20 hanya mendapat  penarafan ketahanan dengan jangka masa 78 jam (pada resolusi 1440p dan kadar penyegaran 60 Hz).

Bercakap mengenai kemampuan  pengecasan pantas , seberapa pantas bateri Huawei P40 dapat dicas sepenuhnya? Sebagai gambaran, hanya memerlukan satu jam untuk bateri diisi sehingga 90%. Ini bermakna lebih kurang memerlukan tempoh di bawah 1.5 jam untuk dicas sepenuhnya. Sangat pantas, bukan?

5. Selesa dipegang

Dimensi badan Huawei P40

Ada kalanya HP terbaru selalu mempunyai ukuran skrin yang luas. Ini selalunya menjadikan ukuran badan HP yang membesar sehingga mengurangkan daya bawa. Telah disebutkan bahawa Huawei P40 hadir dengan ukuran layar 6.1 inci, tetapi ini tidak selalu membawa makna yang buruk kerana dimensi padat dan berat ringan menjadikan telefon bimbit ini lebih selesa dipegang.

Huawei P40 mempunyai ukuran badan 148.9 x 71.1 x 8.5 mm dengan berat hanya 175 gram. Sebagai perbandingan, varian Pro mempunyai berat 209 gram. Perbezaan yang agak jauh, bukan?

Plus, Huawei P40 tidak menghadirkan sisi melengkung pada layar yang mulai mekar disajikan pada telefon bimbit canggih terkini. Walaupun bahagian skrin melengkung mempunyai banyak fungsi, kehadiran ciri ini sebenarnya menjadikan pengguna sering menolak yang salah  . Hasilnya, ketika merasa selesa ketika dipegang, Huawei P40 memang unggul.

Kekurangan Huawei P40

Seperti pepatah "tidak ada gading yang tidak retak", begitu juga dengan Huawei P40 yang tentunya mempunyai kekurangan tersendiri walaupun terdapat inovasi terbaru yang disajikan. Berikut adalah beberapa kelemahan Huawei P40 yang perlu diambil kira.

1. Tidak ada Perkhidmatan Google Play

Appgalery Huawei P40

Ada satu perkara yang mesti dimiliki oleh pengguna Android - Google Play Store. Tanpa Play Store, memasang aplikasi yang anda perlukan sukar. Sayangnya, Huawei P40 tidak hanya hadir tanpa Play Store, tetapi tidak menyokong Perkhidmatan Google Play sama sekali.

Ini bermaksud bahawa beberapa aplikasi seperti HBO Go yang memerlukan Perkhidmatan Google Play tidak akan dapat dijalankan di telefon bimbit ini, walaupun anda memasang fail ".apk".

Nasib baik masih ada beberapa aplikasi seperti AppGallery, App atau Amazon AppStore untuk anda yang ingin memasang pelbagai aplikasi. Beberapa aplikasi seperti Chrome, Google Maps, Gmail, dan YouTube juga tidak dapat digunakan pada Huawei P40.

2. Tanpa Kesambungan Jack Audio 3.5mm

Huawei P40 tanpa bicu audio

Walaupun Huawei P40 hadir dengan sambungan lengkap seperti NFC dan inframerah, agak malang anda tidak dapat menggunakan alat dengar biasa pada telefon ini - melainkan anda menggunakan penyesuai.

Kerana  HP unggulan masa kini telah meninggalkan banyak bicu audio 3.5 mm, sehingga mendorong pengguna untuk menggunakan alat dengar Bluetooth yang mesti dicas setiap beberapa jam.

3. Memori Luaran Mesti Menggunakan Memori Nano

memori nano

Tahukah anda bahawa Huawei P40 hadir dengan varian storan dalaman yang besar? Anda boleh memilih antara 128 GB atau 256 GB memori dalaman. Kedua-dua nombor ini pastinya sesuai untuk menghadapi era digital seperti sekarang. Plus, Huawei P40 juga menawarkan sokongan untuk memori luaran hingga 256GB.

Masalahnya, anda tidak boleh menggunakan microSD biasa tetapi mesti membeli Nano Memory terlebih dahulu. Jenis kad ini dibuat oleh Huawei seukuran Kad Nano SIM. Beberapa telefon bimbit Huawei dan Honor juga hanya dapat dipasangkan dengan kad ini. Hasilnya, bagi anda yang mempunyai microSD dari HP lama, anda masih perlu membeli kad baru.

4. Tanpa Ciri Pengecasan Tanpa Wayar

Huawei P40 tanpa pengecasan tanpa wayar

Sebilangan orang menganggap ciri pengecasan tanpa wayar sebagai  gimik semata - mata, tetapi sebenarnya  pengecasan tanpa wayar sememangnya dapat memudahkan pengguna untuk mengecas secara praktikal. Sebagai contoh, yang perlu anda lakukan hanyalah meletakkan telefon bimbit di  dok dan telefon bimbit akan dicas tanpa perlu memasang kabel. Terutama jika anda memasang dan mencabut kabel terlalu kerap, tidak mustahil port USB-C menjadi longgar.

Bagi anda yang menantikan ciri  pengecasan tanpa wayar,  Huawei P40 mungkin sedikit mengecewakan kerana tidak mempunyai ciri canggih ini. Keupayaan  pengecasan tanpa wayar hanya tersedia pada Huawei P40 Pro dan Huawei P40 Pro +.

5. Hanya mempunyai kadar penyegaran 60 Hz

Kadar penyegaran Huawei P40

Kadar penyegaran atau apa yang disebut  kadar penyegaran adalah ukuran seberapa banyak skrin  menyegarkan setiap saat. Semakin besar kadar  penyegarannya , layar akan memaparkan pergerakan animasi yang terlihat lebih halus, seperti unit FPS yang sering menjadi rujukan ketika mengukur prestasi  permainan .

Huawei P40 hanya mempunyai kadar penyegaran 60 Hz. Ini adalah nombor yang biasanya dimiliki oleh kebanyakan telefon bimbit di pasaran. Sebenarnya, Samsung Galaxy S20 dan OPPO Find X2 Pro telah membawa kadar penyegaran 90 Hz atau 120 Hz. Seri Huawei P40 sebenarnya juga mempunyai  kadar penyegaran 90 Hz, tetapi hanya dimiliki oleh varian Pro dan Pro +.

Kesimpulannya

Setelah mengetahui beberapa kelebihan dan kekurangan Huawei P40, bagaimana perasaan anda tentang salah satu telefon bimbit yang paling canggih? Yang pasti, Huawei P40 memang layak untuk disandingkan dengan jurugambar profesional berkat hasil kualiti foto yang luar biasa, baik pada siang dan malam hari.

Dan jika dibandingkan dengan dua beradiknya, varian ini mempunyai ukuran terkecil dan ringan, sesuai untuk anda yang ingin mengalami semua ciri canggih sambil tetap selesa membawanya ke mana-mana.

Kehadiran siri Huawei P40 benar-benar memberikan  perasaan bercampur-campur kepada pelbagai aktivis HP. Di satu pihak, teknologi canggih yang ditawarkannya tidak boleh dilupakan. Sebaliknya, sukar untuk menggunakan telefon Android tanpa adanya ekosistem Perkhidmatan Google Play yang telah menjadi "tulang" bagi sistem operasi ini.

Jadi? Adakah anda telah membuat pilihan untuk membelinya? Anda boleh membeli Huawei P40 seharga Rp10 juta dengan mengklik pautan ini. Atau jika anda ingin tahu mengenai varian Pro, anda boleh membaca kelebihan dan kekurangan Huawei P40 Pro sebagai perbandingan.

Kami juga telah menyiapkan artikel mengenai perbezaan antara Huawei P40, P40 Pro dan P40 Pro + bagi anda yang berminat untuk mengetahui perbezaan antara ketiganya satu demi satu.