8 Laman Baca Komik Undang-Undang untuk Menghargai Karya Komik

Semasa kita mencari laman web atau aplikasi untuk membaca komik dalam talian di mesin carian Google, kita akan menemui pelbagai jenis laman web komik digital. Tetapi. tahukah anda bahawa kebanyakan laman web ini adalah laman web haram?

Kandungan yang mereka berikan adalah hasil "scanlation" , di mana mereka mengimbas komik dan menerjemahkannya ke dalam pelbagai bahasa tanpa kebenaran pencipta asal pengarang.

Sekiranya kita melihatnya dari sisi pembaca, tentu ini memudahkan kita membaca komik dengan cepat dan percuma. Namun, jika kita mengambil perspektif pihak pencipta, tentu terasa tidak enak jika seseorang merampas karya yang kita buat dengan susah payah, terutama untuk dikomersialkan.

Bagi anda yang ingin menghargai karya pelukis komik, anda boleh membaca karya mereka di laman web pembacaan komik. Di sini kami telah memberikan 8 ulasan laman membaca komik yang sah untuk pencinta komik.

1. Manga Plus

Manga Plus

Adakah anda ingin membaca manga dalam talian percuma membaca dan pada masa yang sama menghargai karya mangaka? Manga Plus boleh menjadi jawapan yang tepat untuk anda. Tapak yang disediakan oleh penerbit majalah manga yang terkenal, Shueisha mempunyai pelbagai koleksi manga agak pelbagai. Beberapa manga popular seperti Boruto, Death Note, Tokyo Ghoul hingga manga klasik seperti Dragon Ball juga terdapat di sini.

Yang paling menarik ialah koleksi manga di laman web ini dikemas kini mengikut jadual pelepasan manga di Jepun. Jadi, anda tidak perlu menunggu lama untuk membaca kemas kini terbaru dari manga kegemaran anda.

MangaPlus juga menyediakan sebahagian dari pendapatan iklan yang disiarkan di laman web ini ke mangaka. Selain dinikmati melalui laman web rasmi, Manga Plus juga tersedia dalam bentuk aplikasi yang dapat dimuat oleh pengguna iOS dan Android.

2. Crunchyroll

Crunchyroll

Crunchyroll adalah salah satu laman web yang menyediakan manga dan anime yang terkenal di kalangan peminat Budaya Jepun . Laman web pembacaan komik ini mempunyai banyak koleksi manga popular, seperti Attack on Titan, Seven Deadly Sins, Fairy Tail, The Grim Reaper dan Argent Cavalier dan banyak lagi.

Selain itu, Crunchyroll juga menyediakan forum di mana pengguna dapat berbincang, mengulas , dan mengajukan pertanyaan mengenai anime atau manga. Perkhidmatan yang terdapat di laman web ini dapat dinikmati secara percuma. Walau bagaimanapun, terdapat banyak sekatan untuk membebaskan keahlian , seperti tidak dapat membaca atau menonton kandungan premium.

Jadi, jika anda ingin mengakses anime dan manga tanpa had, anda boleh melanggan keahlian premium mulai dari $ 7,99 atau sekitar Rp. 100,000 untuk setiap bulan. Untuk memudahkan pengguna mengakses manga melalui telefon bimbit, Crunchyroll juga tersedia dalam bentuk aplikasi yang boleh dimuat turun di Google Play Store dan App Store.

3. KomikWalker

KomikWalker

ComicWalker adalah laman web yang menyediakan alias komik percuma. ComicWalker dilancarkan pada tahun 2014 oleh penerbit manga terkenal Kodokawa. Laman web ini ComicWalker menyediakan beberapa ciri tambahan seperti "Favorite" yang dapat memudahkan pengguna mengakses manga kegemaran anda lagi.

Kemudian ada juga fitur "Kalendar" di mana pengguna dapat melihat tarikh kemas kini dari koleksi manga yang terdapat di laman web ini. ComicWalker mempunyai rangkaian koleksi manga klasik hingga baru, seperti Suit Bergerak The Origin Gundam, Cross Ange: Rondo of Angels and Dragons, Sword Dance Fairy Dance Online. Koleksi manga boleh diakses di laman web ComicWalker secara percuma dan sah.

4. Komikologi

Komikologi

ComiXology adalah perkhidmatan penyedia komik digital yang dikendalikan oleh Amazon. Berlainan dengan laman web sebelumnya yang hanya menyediakan komik Jepun, koleksi yang disediakan oleh comiXology sangat luas. Mereka menyediakan komik yang diterbitkan oleh DC, Marvel, Image, Archie, Fantagraphics, Dark Horse, komik yang diterbitkan oleh orang Jepun yang lain, kepada komik asli dari ComiXology.

Komik digital yang mereka sediakan dikeluarkan bersama dengan edisi komik bercetak . Kemudian, komik yang mereka sediakan juga sudah berkualiti tinggi . Melalui comiXology, anda boleh membeli komik kegemaran anda dalam bentuk digital atau melanggan perkhidmatan ComiXology tanpa had di mana anda boleh mengakses koleksi komik mereka secara percuma.

Untuk melanggan perkhidmatan ComiXology tanpa had, anda akan dikenakan bayaran $ 5.99 atau sekitar Rp 89.000 sebulan. Keseluruhan koleksi komik digital ComiXology dapat diperiksa melalui penyemak imbas web atau melalui aplikasi yang tersedia untuk iOS, Android dan Kindle Fire.

5. Buku Walker

Buku Walker

Book Walker adalah laman Kodokawa di mana anda boleh membeli dan membaca manga digital dan novel ringan . Perkhidmatan yang mereka tawarkan sama dengan ComiXology, tetapi mereka hanya menyediakan novel manga dan ringan .

Genre yang disajikan di sini juga sangat lengkap, mulai dari drama, komedi, aksin, seram, fantasi, hingga shoujo . Jadi, manga yang ingin anda baca atau beli kemungkinan besar ada di sini. Di samping itu, terdapat beberapa tajuk komik di laman web ini yang boleh dibaca secara percuma.

Koleksi Book Walker ini dapat dibaca melalui penyemak imbas web, dengan mengklik "Baca pada Browser Viewer" dalam komik yang telah dibeli atau dimuat turun . Selain itu, Book Walker juga tersedia dalam bentuk aplikasi yang dapat dimuat turun melalui Google Play dan App Store.

6. Komik Ciayo

Komik Ciayo

Ciayo Comics adalah laman membaca komik digital yang berasal dari dalam negara. Genre komik yang ditawarkannya cukup luas, mulai dari yang ringan seperti komedi romantis, potongan hidup , drama hingga fantasi, seram, dan aksi. Apa yang menjadikan laman web ini istimewa ialah mereka menyediakan komik yang dihasilkan oleh seniman komik Indonesia.

Jadi, kemungkinan besar anda dapat mengaitkan dengan kisah-kisah yang mereka sampaikan, terutama dalam genre slice of life . Kemudian, ciri "Jadual" yang terdapat di sini juga memudahkan anda menyemak jadual komik kegemaran anda yang dikemas kini .

Satu lagi perkara menarik ialah kandungan komik yang ditawarkan Ciayo boleh diakses secara percuma atau percuma. Namun, bagi mereka yang ingin mendapatkan lebih banyak perkhidmatan seperti akses percuma tanpa iklan, kandungan eksklusif dan akses awal ke beberapa tajuk komik, anda boleh melanggan Ciayo Comics Plus + dengan membayar Rp. 15.000 sebulan.

Bagi mereka yang berminat dengan platform Ciayo ini, anda boleh terus membuka laman web rasmi atau memuat turun aplikasi di Google Play atau App Store.

7. Talian Webtoon

Talian Webtoon

Sebilangan besar daripada anda mesti biasa dengan platform membaca komik digital Korea ini. Bagaimana tidak, sehingga kini pengguna platform Webtoon telah menjangkau lebih dari 62 juta pengguna.

Kerana popularitinya, beberapa cerita dari Webtoon bahkan telah disesuaikan dengan beberapa tajuk drama Korea, seperti Cheese in the Trap, My ID is Gangnam Beauty dan banyak lagi.

Supaya pengguna merasa selesa ketika membaca, laman web ini menyediakan webtoon dengan kualiti gambar definisi tinggi , ceritanya dapat digulir dengan mudah dan yang paling menarik ialah terdapat kesan bunyi tambahan dalam beberapa tajuk webtoon.

Semua perkhidmatan membaca komik digital atau webtoon dapat diakses secara percuma melalui laman web penyemak imbas dan juga aplikasi yang tersedia untuk iOS dan Android.

8. KakaoPage

Halaman Kakao

Cadangan seterusnya masih dari platform webtoon asal iaitu, KakaoPage. Sekiranya Talian Webtoon disediakan oleh Naver, KakaoPage diuruskan oleh Kakao Corp. Sama seperti Line Webtoon, koleksi webtoon KakaoPage juga telah disesuaikan dalam drama, salah satu contohnya ialah Itaewon Class.

Kemudian, KakaoPage juga dilengkapi dengan ciri muat turun , sehingga pengguna dapat membaca webtoon di luar talian. Koleksi webtoon KakaoPage yang asli ini boleh didapati dengan mudah di laman web KakaoPage atau melalui aplikasi yang boleh dimuat turun di App Store dan Google Store.

Itulah 8 laman web komik yang boleh anda akses secara sah dari percuma ke berbayar. Bagaimana? Adakah anda pernah membaca komik di laman web ini? Laman web membaca komik mana yang paling anda gemari? Tulis jawapan anda di ruangan komen, okey?