Berikut adalah 4 cara mudah untuk melakukan DM Instagram di PC!

Salah satu aplikasi media sosial yang terkenal dan banyak penggunanya adalah Instagram. Instagram adalah perkhidmatan media sosial yang memfokuskan pada foto dan video. Kerana memfokuskan pada kandungan visual, Instagram mempunyai banyak peminat. Tidak menghairankan bahawa jumlah pengguna meningkat setiap tahun.

Di Instagram, anda boleh menghantar foto, mengirim video, mengirim foto atau video pendek (Insta Stories), dan tentu saja menghantar mesej. Akhirnya, istilah keren di dunia Instagram adalah DM, yang merupakan kependekan dari Direct Message.

Instagram itu sendiri boleh diakses juga melalui penyemak imbas di komputer. Cuma penggunaan Instagram dalam penyemak imbas mempunyai ciri terhad. Anda hanya dapat melihat suapan Instagram dan Insta Stories. Anda tidak boleh menghantar foto dalam  suapan atau menghantar Cerita Insta. Anda juga tidak dapat menghantar mesej.

Untuk menghantar gambar, memang biasanya lebih banyak orang menghantar gambar atau Insta Stories menggunakan telefon bimbit. Namun, untuk menghantar mesej, tidak sedikit yang menginginkan Instagram memberikan ciri pesanan yang dapat diakses dengan mudah di komputer atau komputer riba. Malangnya, jika anda tidak menggunakan ciri penyemak imbas.

Nasib baik, ada cara lain untuk menghantar DM Instagram melalui PC atau komputer riba. Kaedahnya agak mudah dan tidak rumit. Anda hanya melihat cara berikut!

Cara DM Instagram di PC

Apakah cara untuk menghantar mesej atau DM Instagram di PC atau komputer? Inilah jawapannya.

1. Pasang Instagram untuk Windows

Instagram untuk Windows

Cara pertama untuk menghantar mesej Instagram di PC atau komputer adalah dengan memasang aplikasi Instagram untuk Windows. Aplikasi ini dapat diperoleh dengan mudah di Kedai Microsoft. Oleh itu, untuk melakukan ini, Windows harus dikemas kini, sekurang-kurangnya ia menyokong aplikasi Microsoft Store.

Sila kunjungi Microsoft Store, kemudian masukkan kata kunci "Instagram" dalam carian atau carian. Selepas itu, aplikasi Instagram akan muncul. Pilih "dapatkan" dan tunggu sehingga proses muat turun selesai. Muat turun lengkap ditandai dengan kemunculan "pelancaran". Pilih "pelancaran" dan nikmati aplikasi Instagram dan ciri pesanannya di komputer riba atau komputer.

Kaedah ini mempunyai kelebihan dari pengalaman pemesejan yang sama dengan menghantar mesej Instagram pada peranti Android atau iPhone. Di samping itu, anda dapat menikmati  suapan  Instagram seperti aplikasi Instagram di Android atau iPhone.

2. Pasang Sambungan pada Chrome

Web untuk Instagram ditambah DM

Cara kedua untuk menghantar mesej pada PC Windows ialah memasang sambungan pada Google Chrome. Sambungan yang boleh anda pasang adalah "Web untuk Instagram plus DM". Sambungan ini boleh didapati di Kedai Web Chrome. Anda hanya boleh memasang pelanjutan ini kemudian log masuk dengan akaun Instagram anda.

Dengan "Web untuk Instagram plus DM" anda boleh menghantar mesej atau DM dengan mudah di PC. Tidak hanya untuk mengirim pesan, dengan pelanjutan "Web untuk Instagram plus DM", Anda juga dapat melihat  feed  Instagram dan Instagram Stories. Kelebihan penyambungan dari pelanjutan lebih praktikal dan boleh digunakan semasa melayari di Google Chrome.

Mesej Terus untuk Instagram

Selain "Web untuk Instagram plus DM", anda juga dapat memasang ekstensi "Direct Message for Instagram". Cuma itu, peluasan hanya memfokuskan kepada pengiriman mesej, alias hanya dapat mengirim DM di Instagram, bukan untuk melihat   suapan  Instagram dan Cerita Instagram.

Sama seperti "Web untuk Instagram plus DM", pelanjutan "Direct Message for Instagram" menawarkan pengalaman unggul dalam menghantar mesej Instagram semasa melayari internet. Selain itu, kerana hanya memfokuskan pada pengiriman pesan, Anda tidak perlu repot melihat  feed  Instagram.

3. Pasang IGDM

IGDM SAYA

Cara lain untuk mendapatkan DM Instagram atau menghantar mesej Instagram di PC adalah dengan memasang IGDM. Aplikasi ini boleh dimuat turun di laman IGDM.me. Muat turun dan kemudian pasangkan aplikasi ini. Seperti biasa, sila log masuk menggunakan akaun Instagram anda untuk menikmati perkhidmatan pesanan ini.

Kelebihan IGDM adalah kepraktisan seperti aplikasi pesanan pada umumnya. Cuma, kekurangannya kurang praktikal kerana perlu dipasang terlebih dahulu. Walau bagaimanapun, aplikasi ini agak ringan, jadi ia tidak memerlukan spesifikasi komputer yang tinggi.

4. Pasang Emulator Android pada PC

Bluestack

Cara lain untuk mendapatkan DM Instagram di PC adalah dengan memasang emulator Android pada PC desktop atau komputer riba, misalnya Bluestack. Selain Bluestack, terdapat banyak emulator Android lain yang boleh dipasang seperti Nox misalnya. Setelah memasang emulator Android, kemudian pasang Instagram melalui Google Play Store.

Malangnya, kaedah keempat ini mempunyai dua kekurangan. Pertama, kaedah ini tidak praktikal. Kedua, emulator Android memerlukan sumber yang  besar, jadi memasang emulator Android memerlukan spesifikasi komputer atau komputer riba yang berkelayakan. Paling tidak, pemprosesnya pantas dan mempunyai RAM 8 GB agar lebih selesa.

Kaedah keempat ini tidak digalakkan bagi anda yang tidak mahu menjadi rumit. Tetapi bagi anda, yang mempunyai spesifikasi komputer atau komputer riba yang berkelayakan, ingin mencuba aplikasi Android lain, selain Instagram di PC, maka menggunakan kaedah keempat tidak ada salahnya.

Kelebihan DM Instagram pada PC

Sebenarnya, ciri Instagram Instagram di PC tidak jauh berbeza dengan ciri DM pada aplikasi Instagram di Android dan iPhone. Tidak ada ciri khas dan sangat istimewa. Cuma keperluan untuk menggunakan DM Instagram di PC semakin meningkat seiring bertambahnya pengguna Instagram.

Ciri DM Instagram di PC juga mempunyai beberapa kelebihan jika dibandingkan dengan menggunakan fitur DM dalam aplikasi Instagram standard. Apakah kelebihan ini?

1. Lebih Praktikal

Berbanding dengan menghantar mesej di aplikasi Instagram, Instagram DM di PC lebih praktikal. Praktikal kerana tidak perlu bersusah payah berpindah dari komputer atau komputer riba ke telefon bimbit, ketika mesej memasuki akaun Instagram anda.

2. Mesej Balas Lebih Cepat 

DM Instagram di PC lebih berguna bagi mereka yang memegang akaun Instagram untuk keperluan perniagaan, contohnya agensi atau akaun Instagram Online Shop. Sudah tentu, terdapat banyak DM yang masuk ke dalam akaun tersebut, terutamanya jika akaun tersebut mempunyai  pengikut  dan  penglibatan yang tinggi  .

Baiklah, mesej yang masuk pasti harus dibalas, terutamanya jika mesej tersebut adalah calon pelanggan atau calon pelanggan anda. Anda boleh membalas dengan lebih pantas jika menggunakan ciri DM Instagram di PC berbanding DM Instagram melalui telefon bimbit anda.

3. Penyelesaian Apabila Tidak Dapat Mengakses dari Telefon bimbit 

DM Instagram di PC akan sangat berguna apabila anda tidak dapat mengakses Instagram di telefon bimbit. Mungkin kerana bateri telefon bimbit anda habis dan anda terlupa membawa kotak atau mungkin kerana telefon bimbit anda rosak.

Dengan DM Instagram di PC, anda boleh menghubungi sesiapa sahaja, termasuk DM, ini boleh menjadi pengganti sembang WhatsApp. Anda pasti tahu, sembang WhatsApp boleh digunakan di komputer atau komputer riba, hanya dengan syarat WhatsApp di telefon bimbit mesti  dalam talian. 

Tidak seperti Instagram, yang masih boleh menghantar mesej walaupun tidak log masuk atau tidak mengaktifkan ciri Instagram di telefon bimbit. Jadi, anda boleh katakan, DM Instagram di PC boleh menjadi alternatif kepada ciri berbual dengan rakan, keluarga, atau rakan sekerja anda.

Nah , itu adalah penjelasan tentang cara Instagram DM di PC atau komputer riba serta penjelasan mengenai kelebihan penggunaan fitur ini di komputer. Kerana mempunyai kelebihan tersendiri, tidak ada salahnya menggunakan DM Instagram di PC dengan salah satu daripada empat cara yang disebutkan sebelumnya.