3 Cara Menjadikan Telefon bimbit Anda Sebagai Modem (Android dan iOS)

Sekiranya modem di rumah anda menghadapi masalah dan komputer anda harus terus terhubung ke internet, maka anda tidak perlu risau. Anda masih boleh menyambung ke internet dengan telefon pintar yang anda miliki, dengan syarat telefon pintar mempunyai cukup data dan rangkaian internet di sekitar tempat tinggal anda bagus.

Untuk makluman, telefon pintar masa kini dilengkapi dengan fitur tethering yang membolehkannya menjadi modem untuk peranti lain seperti komputer. Kaedah penambatan juga dapat dilakukan dalam beberapa cara, seperti melalui kabel USB, jaringan Bluetooth, dan WiFi Hotspot.

Apa itu Tethering?

Penambatan ke PC

Tethering atau tethering adalah ciri yang membolehkan telefon bimbit digunakan sebagai modem atau penghala kecemasan. Oleh itu, pengguna dapat mengakses internet dengan peranti yang tidak dapat dihubungkan secara langsung dengannya, seperti tablet (model WiFi) atau komputer riba.

Terdapat beberapa kaedah penambatan yang tersedia untuk digunakan, yaitu melalui kabel USB, Bluetooth, dan hotspot WiFi. Penambatan melalui kabel USB hanya dapat dihubungkan dengan satu perangkat, sementara penambatan melalui hotspot WiFi dapat dihubungkan ke sejumlah perangkat (biasanya maksimum delapan perangkat.

Penambatan melalui kabel USB dan hotspot WiFi menawarkan kelajuan yang baik. Walaupun penambatan melalui Bluetooth adalah kaedah paling lambat tetapi kelebihannya lebih selamat digunakan.

Penting untuk diketahui bahawa sebilangan operator selular mengenakan had atau mengenakan bayaran tambahan untuk penambatan. Oleh itu, jika anda menghadapi masalah dengan penambatan yang berkaitan dengan rangkaian, segera hubungi operator yang anda gunakan.

Keperluan yang diperlukan

Syarat penambatan

Beberapa syarat yang diperlukan oleh telefon bimbit atau telefon pintar untuk digunakan sebagai modem termasuk:

 • Sudah menyokong ciri penambatan (periksa Tetapan> Rangkaian> Penambatan )
 • Model 3G atau 4G
 • Mempunyai data yang mencukupi
 • Rangkaian internet di sekitar rumah adalah baik
 • Mempunyai kekuatan yang mencukupi
 • Perkhidmatan selular menyokong sistem penambatan

Sekiranya syarat di atas telah dipenuhi oleh telefon bimbit anda, maka anda boleh menjadikan peranti ini sebagai modem. Sedia? Sekiranya ada, mari kita periksa beberapa cara untuk menggunakan telefon bimbit atau iPhone Android anda sebagai modem di bawah!

Menjadikan telefon Android sebagai modem

Telefon pintar dengan OS Android versi 2.3 dan ke atas menawarkan tiga cara untuk berkongsi internet dengan peranti lain, iaitu melalui kabel USB, Bluetooth, dan WiFi Hotspot.

1. Melalui Kabel USB

Nekteck Premium Lightning to USB Charge and Sync Cable

Cara menjadikan telefon bimbit sebagai modem melalui kabel USB sangat mudah dilakukan. Yang harus anda lakukan ialah menyambungkan telefon bimbit ke komputer menggunakan kabel USB yang serasi, kemudian buat beberapa tetapan di menu Tethering telefon pintar Android anda. Inilah langkahnya.

 • Sambungkan telefon Android anda dengan kabel USB (pastikan kabel dalam keadaan baik dan serasi).
 • Buka tetapan tethering pada HP dengan pergi ke menu Tetapan / Tetapan> Rangkaian / Rangkaian> Penambatan.
 • Aktifkan menu penambatan USB. Butang pengaktifan boleh Hidup / Mati jika kabel HP disambungkan ke komputer dengan kabel USB.
 • Setelah sambungan data USB diaktifkan, komputer akan memasang pemacu yang berkaitan secara automatik. Sekiranya tidak, pastikan anda telah memasang pemacu yang berkaitan dengan USB di komputer anda.
 • Sekiranya penambatan melalui kabel USB berjaya, maka komputer anda sudah bersedia untuk kembali dalam talian kerana disambungkan ke rangkaian internet mudah alih anda.

2. Melalui Bluetooth

Bluetooth

Agar rangkaian internet HP ditambatkan ke komputer melalui Bluetooth, pemacu Bluetooth anda mesti dipasang di komputer anda. Sekiranya tidak, kedua-dua peranti tidak dapat menyambung ke rangkaian ini. Berikut adalah langkah-langkah untuk menjadikan telefon Android sebagai modem melalui rangkaian Bluetooth.

 • Aktifkan menu penambatan Bluetooth pada telefon bimbit.
 • Hidupkan Bluetooth pada komputer.
 • Di komputer, pergi ke Panel Kawalan> Peranti dan Pencetak> Tambahkan peranti.
 • Sekiranya rangkaian HP Bluetooth telah dibaca oleh komputer, kemudian klik butang "Seterusnya" untuk menyambung.
 • Sekiranya kata laluan yang muncul di layar komputer dan telefon bimbit sama, maka klik "Ya" di komputer dan "Pasangkan" di telefon bimbit untuk "memasangkan" Bluetooth.
 • Kemudian kembali ke menu Panel Kawalan> Peranti dan Pencetak> Peranti . Klik kanan pada peranti berpasangan, kemudian pilih "Sambungkan menggunakan> Jalur akses" untuk menyambung ke rangkaian internet HP melalui Bluetooth.

3. Melalui Hotspot WiFi

Hotspot WiFi

Cara menjadikan telefon bimbit sebagai modem yang paling sering digunakan adalah penambatan melalui rangkaian WiFi. Kaedah ini sering dilakukan kerana lebih praktikal. Setelah menetapkan nama, keamanan, kata laluan, dan jumlah pengguna ditetapkan, HP dapat langsung digunakan sebagai modem kapan saja dengan satu ketukan.

Sebelum memulakan kaedah ini, anda mesti melengkapkan bilangan tetapan yang disebutkan di atas terlebih dahulu. Berikut adalah panduan ringkas.

 • Nama: Buat nama WiFi seperti yang anda mahukan.
 • Keselamatan: Terdapat beberapa pilihan keselamatan untuk WiFi. Sekiranya memilih "Buka" bermaksud anda membenarkan peranti lain menyambung ke WiFi anda tanpa kata laluan. Sekiranya anda memilih "WPA2" bermaksud bahawa peranti lain tidak dapat disambungkan secara sembarangan ke WiFi anda kerana anda harus memasukkan kata laluan yang anda buat.
 • Kata Laluan: Buat kata laluan yang tidak mudah diteka oleh orang lain tetapi senang anda ingat.
 • Bilangan pengguna: Tentukan berapa banyak pengguna yang dapat menyambung ke WiFi anda pada masa yang sama.
 • Timeout: Tentukan berapa lama WiFi harus berhenti secara automatik ketika tidak digunakan.

Sekiranya anda telah membuat tetapan di atas, anda sudah bersedia untuk menggunakan telefon bimbit anda sebagai modem. Supaya komputer dapat menyambung ke 'modem' HP melalui hotspot WiFi, pastikan pemacu dipasang di dalamnya. Berikut adalah langkah-langkah untuk menjadikan telefon bimbit sebagai modem melalui hotspot WiFi.

 • Di menu Tethering di telefon bimbit, hidupkan hotspot WiFi.
 • Klik ikon WiFi dan komputer dan cari rangkaian WiFi telefon bimbit anda bahawa tetapan telah dibuat.
 • Setelah dijumpai, klik Sambung , kemudian masukkan kata laluan WiFi.
 • Setelah disambungkan, komputer anda kini boleh kembali dalam talian dengan bantuan modem HP.

Sekiranya anda selesai menggunakan hotspot WiFi, anda dapat segera mematikannya sehingga tidak menghabiskan bateri HP atau membiarkannya mati secara automatik sesuai dengan waktu yang anda tetapkan.

Menjadikan iPhone sebagai Modem

 penambatan

Telefon bimbit iPhone juga menawarkan kaedah penambatan yang sama dengan telefon Android, iaitu melalui kabel USB, Bluetooth, dan hotspot WiFi. Proses pengaktifan penambatan ketiga kaedah ini juga tidak jauh berbeza.

Untuk mengaktifkan penambatan pada iPhone, anda hanya perlu pergi ke menu Tetapan atau Tetapan, kemudian pilih menu Hotspot Peribadi. Sekiranya anda tidak menemukan menu dalam model iPhone yang sedang digunakan, anda boleh mencuba pergi ke menu Tetapan> Data Selular / Mudah Alih> Siapkan Hotspot Peribadi.

Sekiranya menu penambatan telah dijumpai, pilih kaedah penambatan yang anda inginkan agar iPhone anda dapat digunakan sebagai modem.

Itulah beberapa cara untuk menjadikan telefon sebagai modem yang mudah dilakukan. Walaupun mempermudah peranti lain untuk menyambung ke internet tanpa perlu membeli rancangan data, penambatan juga mempunyai sejumlah kelemahan, seperti bateri dan paket data HP yang habis dengan cepat dan kelajuan internet menjadi perlahan jika terdapat cukup banyak perangkat yang ditambatkan.

Oleh itu, fitur penambatan ini hanya boleh digunakan untuk keadaan darurat, kerana jika digunakan terlalu kerap, ia dapat membuat perbelanjaan yang lebih besar dan jangka hayat bateri lebih pendek.