Mari Kenali Apa itu Pengecas Tanpa Wayar dan Cara Menggunakannya

Mengecas telefon pintar pada masa ini tidak selalu harus disambungkan ke peranti yang disambungkan terus ke arus elektrik. Mengecas telefon pintar pada masa ini hanya dapat digunakan dengan membawa telefon pintar ke peranti, tanpa kabel penyambung sama sekali. Teknologi ini dipanggil pengecasan tanpa wayar .

Alat untuk menyokong pengecasan tanpa wayar dipanggil pengecas tanpa wayar. Alat ini kini banyak dijumpai di pasaran. Ini sesuai dengan jumlah telefon bimbit yang sudah menyokong teknologi pengecasan tanpa wayar. Walaupun, ketika artikel ini ditulis, teknologi pengecasan tanpa wayar pada umumnya hanya disokong oleh telefon bimbit kelas atas.

Sekiranya anda mempunyai telefon bimbit atau telefon bimbit yang menyokong pengecas tanpa wayar, gembira kerana anda mengecas telefon bimbit tanpa menyambung ke kabel. Sekiranya anda keliru tentang cara menggunakan pengecas tanpa wayar, tenang, kerana saya akan menerangkan tentang cara menggunakan pengecas tanpa wayar. Tetapi pertama, mari kita kenal dengan pengecas tanpa wayar terlebih dahulu.

Mengenai Pengecas Tanpa Wayar

pengecas tanpa wayar

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, pengecas tanpa wayar adalah peranti yang membolehkan telefon bimbit dicas sepenuhnya tanpa menggunakan kabel, alias pengecasan tanpa wayar. Seperti namanya, yang bermaksud mengecas tanpa menggunakan kabel alias tanpa wayar.

Walaupun tanpa kabel, pengecasan mesti dilakukan dengan cara yang berdekatan atau jarak pendek antara telefon dan pengecas tanpa wayar. Ini dapat dilakukan kerana pengecas tanpa wayar mempunyai prinsip kerja untuk menyampaikan aruhan elektromagnetik ke telefon bimbit.

Di dalam pengecas tanpa wayar, terdapat sekurang-kurangnya satu gegelung yang fungsinya menghadirkan medan elektromagnetik bergantian. Penerima alias telefon bimbit akan menerima medan elektromagnetik dan mengubahnya menjadi arus elektrik sehingga memungkinkan untuk mengecas bateri. Lihat gambar di bawah!

pengecas tanpa wayar

Gambar di atas adalah peranti pengecas tanpa wayar yang biasa disebut sebagai pengecas Belkin. Di pad pengisian ini, terdapat beberapa komponen seperti berikut.

 1. Lampu LED yang berfungsi untuk mengesan objek asing
 2. Permukaan yang tidak licin sebagai keselamatan.
 3. Bahagian gegelung pemancar untuk pengecasan tanpa wayar
 4. Reka bentuknya tanpa kipas sehingga operasi tenang
 5. Bahagian chipset pengecasan tanpa wayar yang berfungsi menggabungkan pelbagai ciri
 6. Sensor perlindungan haba
 7. Bahagian litar untuk mengesan objek asing.

Tidak semua pad pengecas tanpa wayar mempunyai reka bentuk dan komponen yang sama persis dengan yang ada di Belkin. Tetapi pada prinsipnya, pengecas tanpa wayar pada amnya mempunyai beberapa bahagian ini.

Teknologi pengecasan tanpa wayar mempunyai dua teknologi. Yang pertama adalah aruhan medan magnet dan yang kedua adalah teknologi resonans medan magnet. Kehadiran kedua-dua teknologi ini, menghasilkan beberapa standard pengecasan tanpa wayar bergantung pada konsortium tertentu. Berikut adalah penjelasan mengenai standard teknologi pengecasan tanpa wayar.

 • Qi

Konsortium pertama dilahirkan oleh Wireless Power Consortium. Konsortium ini menyajikan standard yang dipanggil Qi (baca "Chee"). Teknologi ini menunjukkan pengecasan tanpa wayar dengan standard aruhan medan magnet. Dalam perkembangan selanjutnya, Qi juga menerapkan teknologi resonans medan magnet.

Standard Qi sendiri adalah standard yang paling popular kerana disokong oleh pelbagai pengeluar mudah alih terkemuka. Pengilang atau syarikat yang tergabung dalam konsortium ini adalah Apple, Asus, Google, HTC, Huawei, LG Electronics, Motorola Mobility, Nokia, Samsung, BlackBerry, Xiaomi, dan Sony.

 • PMA

Standard kedua adalah Powermat. Powermat ini dimulakan oleh Power Matter Alliance atau PMA. Piawaian ini menggunakan teknologi aruhan medan magnet.

Walaupun menggunakan teknologi yang sama dengan Qi, PMA tidak mempunyai keserasian dengan Qi. Jadi, telefon bimbit yang menyokong pengecasan tanpa wayar Qi tidak dapat dicas menggunakan pad pengecas tanpa wayar yang menyokong teknologi PMA. Namun, terdapat beberapa telefon bimbit yang juga menyokong kedua teknologi ini, iaitu pengecasan tanpa wayar Qi dan pengecasan tanpa wayar PMA.

 • Bersungguh-sungguh

Alliance for Wireless Power atau A4WP adalah pakatan yang mengeluarkan standard pengecasan tanpa wayar dengan teknologi Rezense. Piawaian ini menggunakan resonans medan magnet untuk memindahkan daya. Kelebihan standard ini ialah telefon bimbit tidak perlu berada langsung di pad pengecas tanpa wayar. Sebenarnya, satu pad pengecas tanpa wayar dapat mengecas beberapa telefon bimbit pada masa yang sama.

 • Perikatan Bahan Bakar Udara

Air Fuel Alliance adalah hasil kerjasama antara A4WP dan PMA. Kerjasama ini dimaksudkan sebagai cabaran untuk teknologi Qi. Kenapa? Kerana di pasaran, teknologi Qi adalah teknologi pengecas tanpa wayar yang popular.

Di pasaran itu sendiri, sudah ada banyak telefon yang menyokong teknologi pengecasan tanpa wayar, baik Qi dan lain-lain. Contohnya ialah siri Samsung Galaxy S10 mewah yang menyokong standard pengecasan tanpa wayar Qi dan PMA.

Sebilangan besar telefon yang menyokong teknologi pengecasan tanpa wayar adalah telefon kelas atas. Telefon kelas menengah dan rendah juga sebenarnya boleh menggunakan teknologi pengecasan tanpa wayar. Ia tidak dibina seperti telefon bimbit kelas atas.

Telefon yang tidak menyokong pengecasan tanpa wayar terbina dalam memerlukan penerima atau kes yang merangkumi penerima atau boleh menggunakan penyesuai universal. Dengan penggunaan penerima atau penyesuai sejagat, malah telefon bimbit biasa boleh berubah untuk menyokong teknologi pengecasan tanpa wayar.

Cara menggunakan Pengecas Tanpa Wayar

Setelah mengetahui selok-belok pengecas tanpa wayar, yang seterusnya akan dibincangkan mengenai cara menggunakan pengecas tanpa wayar. Dengarkan tutorial berikut dengan teliti!

1. Sediakan Alat Pengecas Telefon bimbit dan Tanpa Wayar

pengecas tanpa wayar

Perkara yang perlu disiapkan sudah tentu ialah telefon bimbit atau telefon bimbit yang sudah menyokong pengecas tanpa wayar dan peranti pengecas tanpa wayar. Untuk tutorial ini, misalnya, telefon bimbit yang digunakan adalah Samsung Galaxy S8. Telefon bimbit ini sudah menyokong pengecasan tanpa wayar. Alat untuk pengecas tanpa wayar adalah seperti berikut.

pengecas tanpa wayar

Lihat dalam gambar, jika pengecas tanpa wayar yang digunakan ternyata telah menyokong caj cepat atau sudah menyokong pengisian cepat. Alat ini sendiri adalah pengecas tanpa wayar yang merupakan bonus pembelian ketika anda pertama kali membeli Samsung Galaxy S8. Anda mungkin mempunyai jenis pengecas tanpa wayar yang berbeza, tetapi pada prinsipnya, ia berfungsi sama.

2. Sambungkan Pengecas Tanpa Wayar ke Elektrik

pengecas tanpa wayar

Chager tanpa wayar ini adalah jenis pengecas tanpa wayar yang memerlukan kuasa. Jadi, bukan jenis pengecas tanpa wayar yang berfungsi seperti power bank, ia dicas terlebih dahulu, kemudian boleh digunakan untuk mengecas telefon pintar. Oleh itu, pengecas tanpa wayar ini memerlukan elektrik untuk menggunakan penyesuai atau pengecas telefon bimbit. Jenis pengecas wayarles lain di pasaran juga lebih kurang sama.

3. Simpan Telefon bimbit pada Pengecas Tanpa Wayar

pengecas tanpa wayar

Setelah menyambung ke elektrik, simpan telefon bimbit pada pengecas tanpa wayar dan letakkan dengan betul. Sekiranya disimpan dengan betul, akan ada tanda yang menyatakan bahawa HP sedang dicas. Seperti contoh dalam gambar di bawah.

pengecas tanpa wayar

Samsung Galaxy S8 yang diuji boleh dicas dengan kedudukan lain. Tidak hanya ketika telefon bimbit berdiri, ketika telefon bimbit atau telefon bimbit diletakkan dalam bentuk lanskap, bateri HP juga dapat diisi dengan pengecas tanpa wayar ini. Yang penting adalah kedudukan yang betul.

pengecas tanpa wayar

4. Jangan salah kedudukan!

pengecas tanpa wayar

Mengapa menyimpan pengecas tanpa wayar pada kedudukan yang betul? Kerana jika tidak betul, telefon bimbit tidak akan diisi dengan betul. Seperti contoh dalam gambar di atas. Kedudukan telefon bimbit dialihkan terlalu jauh ke kanan sehingga bateri tidak menunjukkan tanda-tanda bahawa HP sedang dicas. Posisi HP yang terlalu tergeser ke kiri juga berpotensi untuk HP tidak mengisi dengan betul.

5. Tunggu sehingga kenyang

pengecas tanpa wayar

Sekiranya pengecas tanpa wayar telah dicas dengan betul, tunggu sehingga pengecas wayarles mengecas sepenuhnya Samsung Galaxy S8. Sekiranya pengecas tanpa wayar yang digunakan sudah menyokong pengecasan pantas, masa yang diperlukan untuk mengecas jelas tidak akan terlalu lama.

Demikian penjelasan mengenai chager tanpa wayar dan cara menggunakan pengecas tanpa wayar dengan betul. Semoga maklumat ini dapat membantu anda yang masih keliru dengan teknologi pengecasan tanpa wayar dan cara menggunakannya.