5 Cara Membuat Papan Kekunci di Skrin Komputer Riba dengan Mudah

Papan kekunci maya adalah salah satu bahagian yang sangat penting dari peranti skrin sentuh masa kini, seperti telefon pintar dan tablet. Komputer riba hibrid yang menggabungkan fungsi komputer riba dan tablet juga pasti memerlukan papan kekunci maya jika suatu hari ia digunakan dalam mod tablet.

Papan kekunci maya itu sendiri adalah komponen perisian yang membolehkan pengguna memasukkan watak tanpa memerlukan papan kekunci fizikal. Papan kekunci bukan fizikal ini biasanya merupakan sistem operasi lalai yang digunakan oleh peranti. Walaupun begitu, pengguna masih boleh memasang papan kekunci maya pihak ketiga pada peranti mereka.

Papan Kekunci Pada Skrin

Bagaimana dengan pengguna komputer atau komputer riba tanpa sentuh? Bolehkah mereka menggunakan papan kekunci maya? Sudah tentu anda boleh kerana ia adalah OS lalai (semua atau mungkin beberapa).

Pengguna komputer riba dengan sistem operasi atau Windows OS mesti biasa dengan papan kekunci maya OS, yang dikenali sebagai Papan Kekunci Layar (Bahasa Indonesia: Papan Kekunci Di Layar). Ciri skrin maya pada komputer biasa sangat penting kerana boleh menjadi alternatif apabila papan kekunci fizikal rosak.

Kelebihan Papan Kekunci Pada Skrin

Papan Kekunci Pada Skrin atau papan kekunci maya pada amnya sangat berguna untuk pengguna peranti skrin sentuh, seperti komputer riba dan tablet hibrid. Adakah papan kekunci bukan fizikal ini juga diperlukan oleh komputer riba dan komputer tanpa sentuh? Sudah tentu ia perlu jika suatu hari anda mengalami masalah dengan papan kekunci fizikal komputer riba anda.

Contohnya, anda harus memasukkan komputer dengan kata laluan, sementara papan kekunci fizikal komputer riba mengalami masalah, seperti beberapa kunci yang tidak dapat digunakan. Agar masih dapat memasuki komputer, anda boleh menggunakan Papan Kekunci Pada Skrin untuk memasukkan kata laluan.

Bagaimana saya mengaktifkan Papan Kekunci Pada Skrin pada halaman log masuk? Yang harus anda lakukan ialah klik pada ikon Kemudahan Akses, yang secara lalai muncul di halaman masuk komputer anda. Terdapat beberapa pilihan bantuan, salah satunya adalah Papan Kekunci Pada Skrin. Cukup klik sekali dan papan kekunci maya di laman utama akan dibuka.

Hanya untuk dapat menekan setiap kekunci di Papan Kekunci Layar pada komputer tanpa sentuh, anda mesti menggunakan tetikus untuk melakukannya.

Cara memunculkan papan kekunci di skrin pada Windows 10

Berikut adalah beberapa cara untuk memunculkan papan kekunci pada skrin komputer riba Windows 10 dengan mudah.

1. Melalui Tetapan

Pertama, Papan Kekunci Pada Skrin dapat diaktifkan melalui menu atau tetapan tetapan komputer. Dengan hanya satu atau dua langkah, papan kekunci maya siap digunakan.

 • Tatal penunjuk ke kiri bawah skrin dan klik ikon Windows untuk membuka Menu Mula .
 • Seret penunjuk ke atas kemudian pilih Tetapan> Kemudahan Akses> Papan Kekunci
 • Kemudian aktifkan pilihan Papan Kekunci Pada Skrin di sebelah kanan.
 • Selesai, kini Papan Kekunci Pada Skrin siap digunakan.

2. Melalui Panel Kawalan

Kaedah kedua sebenarnya sama dengan kaedah pertama, hanya dengan cara yang berbeza. Di sini Papan Kekunci Pada Skrin diaktifkan melalui menu Pusat Kemudahan Akses di Panel Kawalan. Inilah kaedah terpantas untuk mengaktifkannya.

 • Tekan kekunci Windows + U secara serentak untuk membuka menu Kemudahan Kemudahan .
 • Klik pilihan Mula Papan Kekunci Pada Skrin di kotak alat akses cepat yang tersedia.
 • Tunggu beberapa saat sehingga Papan Kekunci Pada Skrin muncul di skrin.
 • Selesai, kini skrin maya siap digunakan.

3. Melalui Panel Carian

Windows 10 mempunyai panel carian khas yang terletak di bar tugas kiri. Inilah cara mengaktifkan Papan Kekunci Pada Skrin melalui menu carian ini.

 • Klik ikon carian
 • Tuliskan perkataan "Hidup", "Skrin", "Papan Kekunci" atau "Papan Kekunci Pada Skrin". Tanpa perlu menekan enter, sistem akan memaparkan hasil carian yang berkaitan secara automatik.
 • Sekiranya hasilnya muncul, anda boleh segera mengaktifkan Papan Kekunci Pada Skrin.

Anda boleh menggunakan arahan suara untuk mengaktifkan Papan Kekunci Pada Skrin dengan syarat anda mesti mengaktifkan ciri Cortana terlebih dahulu.

4. Melalui Windows Run

Mengaktifkan Papan Kekunci Pada Skrin di Windows 10 melalui Windows Run adalah salah satu cara terpantas yang boleh anda lakukan. Inilah langkahnya.

 • Tekan kekunci Windows + R pada papan kekunci.
 • Sekiranya kotak Run muncul, ketik perkataan " osk " di bandar carian kemudian tekan OK.
 • Tunggu beberapa saat dan Papan Kekunci Pada Skrin akan segera muncul di hadapan anda.

5. Melalui Prompt Perintah

Kaedah lain yang boleh anda gunakan untuk mengaktifkan ciri Papan Kekunci Pada Skrin adalah dengan bantuan Command Prompt. Berikut adalah langkah mudah untuk melakukannya.

 • Tekan kekunci Windows + X pada papan kekunci.
 • Pada menu akses cepat yang muncul, klik Prompt Perintah
 • Setelah tab Command Prompt dibuka, ketik perintah "osk" kemudian tekan enter.
 • Selepas beberapa saat, Papan Kekunci Pada Skrin akan muncul tepat di hadapan anda.

Aplikasi Papan Kekunci Maya untuk Windows

Selain menggunakan papan kekunci maya lalai, anda juga dapat memasang aplikasi papan kekunci maya pihak ketiga pada komputer Windows anda. Aplikasi ini percuma dan ada yang berbayar. Aplikasi papan kekunci maya berbayar tentunya menawarkan lebih banyak ciri daripada yang percuma.

Satu aplikasi papan kekunci maya percuma untuk Windows ialah Papan Kekunci Maya Percuma. Selain percuma, aplikasi ini juga ringan, multibahasa, dan ramah jari.

Aplikasi Papan Kekunci Maya Percuma boleh dipasang dan dijalankan pada komputer berasaskan Windows dengan layar sentuh. Anda boleh menggunakan tetikus, skrin sentuh, pen atau alat penunjuk lain untuk menaip. Papan kekunci praktikal ini mempunyai kunci yang cukup besar untuk ditaip dengan hujung jari, sehingga mudah digunakan.

Aplikasi papan kekunci maya percuma ini dilengkapi dengan 4 papan kekunci maya yang berbeza dan menyokong semua bahasa dan susun atur papan kekunci yang dipasang dalam sistem. Beberapa ciri yang terdapat di Papan Kekunci Maya Percuma adalah:

1. Ubah ukuran, warna, dan ketelusan papan kekunci pada skrin komputer

Anda boleh menukar saiz, warna dan ketelusan papan kekunci dengan mudah. Dalam mod layar penuh atau skrin penuh, papan kekunci maya secara automatik akan menyesuaikan bentuknya dengan lebar layar ketika diminta. Oleh itu, aplikasi papan kekunci ini dapat digunakan dalam mod landskap dan potret.

2. Mempunyai fungsi ulangan automatik

Fungsi pengulangan automatik ini membolehkan anda dapat menekan sebarang kekunci untuk mengulang watak yang sama secara berterusan secara automatik. Semua kekunci papan kekunci yang berkaitan akan berulang secara automatik apabila ditekan secara berterusan.

3. Boleh dijalankan melalui denyar

Papan Kekunci Maya Percuma adalah aplikasi mudah alih sepenuhnya, yang bermaksud anda boleh menyimpannya pada pemacu denyar dan menjalankannya terus dari sana. Tetapan aplikasi ini disimpan dalam fail FreeVK.ini yang terletak di folder pemasangan program. Sekiranya ini tidak dapat dilakukan, tetapan disimpan di dalam pendaftaran.

Sekiranya anda berminat dengan papan kekunci maya percuma ini, anda boleh memuat turunnya secara langsung melalui laman aplikasi secara langsung (klik di sini) atau melalui kedai aplikasi Microsoft (klik di sini).

Nah, itulah beberapa cara untuk memunculkan papan kekunci pada skrin komputer riba Windows 10 yang mudah dilakukan. Selain menggunakan papan kekunci maya lalai dan aplikasi Papan Kekunci Maya Percuma, anda juga dapat menggunakan perisian serupa lainnya yang dapat anda temukan di gedung aplikasi Microsoft.