3 Perkhidmatan Superior yang Ditawarkan oleh Pusat Perkhidmatan OPPO

OPPO adalah salah satu jenama terkemuka di Indonesia. Populariti OPPO terus meningkat setiap tahun. Ini juga dibuktikan dengan data dari Canalys yang menyatakan OPPO memimpin pasaran telefon pintar Indonesia dengan peratusan 26% dan berada di kedudukan 1 untuk Q2 2019. Pencapaian ini pastinya tidak dapat dipandang rendah.

Pencapaian ini jelas menunjukkan bahawa OPPO telah mula dipercayai oleh orang ramai. Ini juga menjadikan OPPO harus meningkatkan perkhidmatan purna jual kepada penggunanya. Oleh itu, salah satu langkah yang diambil oleh OPPO adalah untuk meningkatkan perkhidmatan pelanggannya dengan cemerlang.

Salah satu perkara yang dilakukan adalah dengan meningkatkan perkhidmatan Pusat Servis OPPO. Paling tidak, ada 3 perkhidmatan unggul yang ditawarkan oleh Pusat Perkhidmatan OPPO untuk memuaskan pelanggan dan memperlakukan mereka seperti pelanggan VIP. Apakah 3 perkhidmatan unggul? Berikut adalah perinciannya.

1. Perkhidmatan Waranti Premium Antarabangsa

Perkhidmatan waranti antarabangsa Oppo

Salah satu perkhidmatan yang ditawarkan oleh OPPO Service Center adalah perkhidmatan premium dalam bentuk jaminan antarabangsa. Perkhidmatan ini membolehkan pengguna mengakses perkhidmatan pembaikan, jaminan dan peningkatan yang disediakan oleh pusat servis OPPO yang sah di pelbagai negara.

Perkhidmatan ini hanya berlaku untuk pengguna OPPO Reno 10x Zoom, OPPO Reno FC Barcelona Edition dan OPPO Reno 10x Zooom Artist Edition.

Perkhidmatan ini diberikan kerana OPPO menyedari sebilangan besar orang yang melancong dan bekerja di luar negara. Sekiranya mereka pergi ke luar negara, dan ada masalah dengan peranti OPPO, maka mereka, sebagai pengguna, boleh pergi ke pusat servis OPPO rasmi untuk menerima perkhidmatan pembaikan dan purna jual OPPO yang sama dengan negara pembeli.

Di Asia Tenggara, perkhidmatan premium ini terdapat di pelbagai negara seperti Indonesia, Vietnam, Filipina, Malaysia dan juga Thailand. Oh, sebagai catatan, mungkin apabila pengguna menggunakan perkhidmatan ini ada biaya tambahan yang tidak dilindungi oleh jaminan.

2. Perkhidmatan Flash Fix 1 Jam 

Pembetulan Kilat 1 Jam

Perkhidmatan lain yang ditawarkan oleh Pusat Perkhidmatan OPPO adalah perkhidmatan Flash Fix 1 Jam. Seperti namanya, perkhidmatan ini membolehkan pembaikan dan perundingan peranti dalam masa kurang dari satu jam. Ini dapat dilakukan kerana juruteknik OPPO sudah mempunyai sijil untuk menangani peranti OPPO yang bermasalah dalam masa kurang dari 60 minit.

Sekiranya perkhidmatan pembaikan melebihi 60 minit, pengguna akan menerima hadiah secara rawak. Hadiah merangkumi fon telinga, jam penggera, pena, dan banyak lagi.

Ini jam Flash perkhidmatan 1 Fix   adalah sah di 70 pusat perkhidmatan OPPO di Asia Tenggara termasuk Indonesia, Vietnam, Filipina, Thailand dan Malaysia. Perkhidmatan ini juga merupakan perkhidmatan percuma alias tidak mengenakan bayaran melainkan ada penggantian alat ganti. Sudah tentu perkhidmatan percuma ini jika peranti masih dalam keadaan jaminan dan kerosakan bukan disebabkan oleh kecuaian.

3. Aplikasi Perkhidmatan OPPO

aplikasi perkhidmatan oppo

Salah satu perkhidmatan terbaik lain yang ditawarkan oleh Pusat Perkhidmatan OPPO adalah kehadiran App Service OPPO, atau aplikasi khas OPPO. Aplikasi ini disajikan sebagai cara untuk memudahkan pengguna OPPO mencari maklumat mengenai pusat pembaikan, status jaminan, status pembaikan dan harga alat ganti.

Dalam Aplikasi Perkhidmatan OPPO, terdapat pelbagai ciri unggul seperti perkhidmatan keutamaan dan perkhidmatan ulang-alik peranti. Menariknya, perkhidmatan pengambilan peranti ini berlaku untuk hampir semua jenis telefon bimbit dari OPPO, jadi ini bukan hanya produk premium.

Ciri lain dalam Aplikasi Perkhidmatan OPPO adalah ciri perbualan. Fungsi ini membolehkan pengguna OPPO bercakap atau berbual dengan perkhidmatan OPPO sekiranya pengguna memerlukan pertolongan.

Sebagai tambahan kepada ciri-ciri ini, OPPO Service App juga menyajikan pelbagai maklumat menarik yang berkaitan dengan peranti yang digunakan. Maklumat juga disesuaikan dengan peranti pengguna.

Sebagai contoh, jika pengguna menggunakan OPPO F11 Pro, akan ada petua untuk mengecas teknologi VOOC Flash Charge. Sekiranya pengguna menggunakan OPPO A1K, maklumat mengenai VOOC Flash Charge tidak akan muncul kerana peranti tidak menyokong teknologi ini.

Ini bermaksud Aplikasi Perkhidmatan OPPO untuk membaca peranti yang digunakan dan memberikan petua yang diperlukan oleh pengguna. Sudah tentu ciri ini sangat menarik dan terasa istimewa.

Aplikasi Perkhidmatan OPPO itu sendiri boleh dipasang oleh pengguna yang menggunakan telefon OPPO. Bagi jenama OPPO yang menyokong perkhidmatan aplikasi ini adalah siri OPPO A71, A71 2018, A3S, A5S, A1K, F5, F7, F9, F11, F11 Pro, R17Pro, K3, Find X, dan OPPO Reno. Sudah tentu peranti OPPO baru juga akan menyokong perkhidmatan atau aplikasi ini.

Untuk mendapatkan aplikasi OPPO Service App, pengguna cukup memasang aplikasi dengan memuat turun aplikasi di pautan ini.

Dengan ketiga-tiga perkhidmatan terbaik ini, Pusat Servis OPPO pasti memberikan kelebihan lain berbanding pusat pembaikan jenama lain. Lebih-lebih lagi, perkhidmatan tuntutan jaminan antarabangsa pastinya menjadi titik penjualan kerana pengguna tidak akan risau jika mereka menggunakan telefon OPPO di luar negara.

Selain itu, pembaikan hanya dalam satu jam juga menarik. Tidak banyak pusat pembaikan yang menawarkan masa pembaikan hanya dalam satu jam. Sekiranya suatu hari biasanya ada tetapi satu jam pasti menarik.

Dan akhirnya, kehadiran App Service OPPO tentunya merupakan perkhidmatan yang menarik. Kenapa? Kerana pengguna tidak perlu repot lagi apabila ada kerosakan pada telefon bimbit OPPO mereka. Cukup imbas terlebih dahulu melalui aplikasi dan pilih pilihan untuk membantu telefon bimbit diperbaiki, sebaliknya ada pilihan untuk pengambilan yang berlaku untuk hampir semua jenis telefon bimbit dari OPPO.