4 Cara Mudah Memeriksa Kesihatan Cakera Keras di Windows

Hard disk adalah salah satu komponen penting dalam komputer. Perkakasan ini berfungsi sebagai penyimpanan data di komputer. Kerana memori tidak mudah berubah , data yang terdapat di dalam cakera keras tidak akan hilang walaupun komputer dimatikan.

Komputer biasanya sudah dilengkapi dengan cakera keras lalai dengan ukuran yang berbeza (umumnya dikira dalam gigabait atau GB). Pengguna komputer juga boleh mengganti dan memasang cakera keras mereka sendiri jika diperlukan. Ini biasanya dilakukan apabila cakera keras lalai rosak dan tidak dapat digunakan lagi.

Jangka hayat cakera keras boleh berbeza-beza bergantung pada penggunaan, kualiti cakera keras, dan perkara lain. Selain itu, cakera keras juga mudah rosak sekiranya mengalami kecacatan pengeluaran dari pengeluar. Kemudian bolehkah kita memeriksa kesihatan cakera keras komputer kita? Jawapannya tentu anda boleh.

Memeriksa kesihatan cakera keras ini bukan dengan mengeluarkannya dari komputer dan kemudian membongkarnya, tetapi dengan membaca data yang disampaikan oleh sistem. Berikut adalah beberapa cara untuk memeriksa kesihatan cakera keras anda dengan mudah di komputer yang menjalankan OS Windows.

1. Menggunakan Alat Pembuatan Cakera Keras

Cara pertama untuk memeriksa kesihatan cakera keras adalah dengan menggunakan alat atau alat khas yang disediakan oleh pengeluar cakera keras. Sebilangan besar pengeluar besar biasanya menyediakan alat percuma untuk memantau kesihatan dan prestasi cakera keras kami. Berikut adalah langkah-langkah untuk melakukannya.

 • Ketahui pengeluar cakera keras yang anda gunakan. Untuk mengetahui melalui sistem anda boleh pergi ke Device Manager di komputer (pergi ke Control Panel atau melakukan pencarian dengan mengetik "Device Manager".
 • Sekiranya tab Pengurus Peranti sudah terbuka, pilih pilihan Pemacu Cakera> klik simbol segitiga> perhatikan model cakera keras yang muncul.
 • Kemudian buka Carian Google dan taipkan nombor model cakera keras anda di tab carian. Hasil carian yang muncul biasanya akan segera menunjukkan jenama atau pengeluar cakera keras.
 • Setelah nama pengeluar cakera keras diketahui, lawati laman web rasmi mereka> buka halaman sokongan> cari utiliti cakera keras mereka.
 • Muat turun alat yang ada dan pasangkannya di komputer anda.
 • Alat yang disediakan oleh setiap pengeluar kemungkinan besar mempunyai fungsi yang berbeza, tetapi mereka mempunyai ciri diagnostik yang membolehkan anda memeriksa kesihatan cakera keras anda.
 • Kerana komputer pengarang menggunakan cakera keras yang dibuat oleh Seagate, anda boleh memuat turun alat diagnostik cakera keras pengeluar secara langsung di sini.

2. Menggunakan Alat CHKDSK Windows

Cara memeriksa kesihatan cakera keras kedua ini tidak memerlukan anda memuat turun dan memasang aplikasi apa pun di komputer. Ini kerana alat ini adalah alat lalai Windows yang boleh digunakan secara langsung. Nama alat adalah Windows CHKDSK.

Alat Windows CHKDSK ini dapat mengimbas cakera keras komputer anda untuk mencari kesalahan sistem dan sektor buruk. Selain itu, jika terdapat masalah dengan cakera keras anda, alat ini dapat membantu menunjukkan apa masalahnya.

Alat ini juga dapat menyelesaikan masalah yang dapat diperbaiki dan akan memberitahu anda jika ada masalah yang lebih besar yang tidak dapat diselesaikan. Oleh itu, alat ini boleh anda gunakan untuk mengimbas dan memperbaiki masalah pada cakera keras jika boleh. Berikut adalah langkah-langkah untuk menggunakan alat ini.

 • Klik kanan pada cakera keras yang anda ingin periksa kesihatannya, kemudian pilih Properties.
 • Pilih menu Alat pada tab yang muncul, kemudian pilih juga pilihan pemeriksaan cakera keras yang tersedia di kotak dialog yang terbuka.
 • Kemudian klik Periksa atau Periksa sekarang untuk memulakan proses pemeriksaan dan pembaikan.
 • Sekiranya cakera keras anda selamat, biasanya mesej akan muncul bahawa anda tidak perlu mengimbas atau memeriksa kesihatan cakera keras.

3. Menggunakan Perintah WMIC

Cara memeriksa kesihatan cakera keras yang boleh anda lakukan hanya dengan bergantung pada sistem bawaan komputer. WMIC itu sendiri adalah antara muka baris perintah yang membolehkan pengguna komputer melakukan tugas pentadbiran, termasuk memeriksa kesihatan cakera keras.

Perintah ini menggunakan ciri SMART atau Self-Monitoring, Analysis and Reporting Technology untuk melihat status cakera keras dengan memberikan kesimpulan mudah, seperti "OK" atau "Pred Fail" dll.

Walaupun perintah yang sangat asas ini hanya memberikan maklumat yang sangat pendek, kaedah ini adalah salah satu yang terpantas untuk mengetahui status cakera keras. Berikut adalah langkah-langkah untuk melakukannya.

 • Tekan kekunci Windows dan R untuk membuka dialog carian.
 • Ketik "cmd" kemudian klik Ok untuk membuka arahan arahan Windows.
 • Ketik "wmic" kemudian tekan enter.
 • Apabila antara muka WMI siap, ketik "diskdrive get status" kemudian tekan enter lagi.
 • Kemudian status cakera keras anda akan dipaparkan.

Sekiranya statusnya "OK" bermaksud cakera keras baik-baik saja, sedangkan jika statusnya "Pred Fail" bermaksud ciri SMART telah gagal atau ralat, salah satunya disebabkan oleh sektor yang buruk pada cakera keras.

4. Menggunakan Alat Memeriksa Cakera Keras Pihak Ketiga

Periksa cakera keras dengan aplikasi pihak ketiga

Anda juga boleh menggunakan alat pihak ketiga untuk memeriksa kesihatan cakera keras anda. Alat ini biasanya memaparkan maklumat yang lebih lengkap mengenai status cakera keras komputer anda.

Untuk menjalankan tugas mereka dan mengambil data, alat ini menggunakan ciri SMART yang sama dengan perintah WMIC. Tetapi sekali lagi maklumat yang mereka berikan lebih terperinci.

Terdapat beberapa alat pemeriksaan cakera keras pihak ketiga yang boleh anda muat turun dan pasang di komputer anda, seperti CrystalDiskInfo, Hard Disk Sentinel dan HDDScan.

CrystalDiskInfo misalnya, alat ini cukup mudah tetapi boleh dipercayai. Alat percuma dan ringan ini menawarkan banyak maklumat yang diperlukan, seperti suhu, status kesihatan, jenis dan ciri cakera keras, dan status lain seperti kadar kesalahan membaca / menulis dan masa main semula, dan sebagainya.

Setelah alat ini dipasang, maka anda hanya menjalankannya dan membiarkannya berfungsi. Secara lalai, alat CrystalDiskInfo akan memeriksa kesihatan cakera keras setiap 10 minit dan memberitahu anda jika cakera keras mempunyai masalah.

Alat ini mungkin berisi iklan, jadi pastikan anda menggunakan pilihan "Custom Installer" untuk menghapus centang pilihan yang tidak diperlukan.

Nah, itu empat cara untuk memeriksa kesihatan cakera keras yang boleh anda lakukan dengan mudah pada komputer Windows. Sekiranya anda menemui masalah dengan cakera keras anda yang menyebabkan komputer mengalami kesalahan, mungkin sudah tiba masanya untuk mengganti cakera keras.

Kini anda boleh membeli cakera keras dalam talian dengan mudah. Harga cakera keras tentu akan berbeza bergantung pada jenama dan kapasiti. Sekiranya anda ingin mencari cakera keras dengan pilihan harga terbaik, kami mengesyorkan untuk membelinya di Bukalapak melalui pautan ini.

Sebagai tambahan kepada maklumat yang dijelaskan oleh pengarang, anda juga boleh mendapatkan maklumat menarik lain di Carinya. Contohnya mengenai 10 Cara Menjaga Harddisk Laptop Tahan Lama dan Tahan Lama atau maklumat mengenai 10 Cadangan Terbaik 201 Jenama Hard Drive Luaran