7 Permainan Android Terkini dan Paling Popular Hari Ini

Bercakap mengenai permainan pasti tidak akan berakhir, begitu juga permainan di HP. Walaupun begitu, permainan HP dibuat dengan pelbagai genre , seperti aksi, pengembaraan, MOBA, hingga permainan kasual. Kerana banyak pilihan seperti ini, kadangkala membuat pengguna bingung memilih permainan mana yang paling menarik.

Oleh itu, kali ini kami memilih beberapa permainan terbaik dan paling menarik untuk dimainkan. Selain menyeronokkan, permainan yang kami sarankan ini juga disebut permainan paling baru dan paling populer tahun ini terima kasih kepada banyak pemain dan permainan yang membuatnya terkumpul. Kira-kira permainan apa yang termasuk dalam senarai permainan kontemporari? Tanpa basa-basi lagi, mari kita ketahui lebih lanjut dalam ulasan berikut!

1. Mobile Legends: Bang Bang

legenda mudah alih

Sudah biasa dengan permainan ini? Ya, ini adalah salah satu yang paling hits dan popular MOBA permainan hari ini. Sehingga kini, Mobile Legends: Bang Bang telah dimuat turun dan dimainkan oleh ratusan juta pengguna Android, anda tahu ! Wah, begitu banyak, bukan ?

Jadi, apa yang menjadikan permainan ini begitu popular? Permainan ini mempunyai permainan 5v5 dan anda dapat menentukan ahli anda sendiri dalam pasukan. Pasukan dalam permainan biasanya ditentukan berdasarkan kemahiran yang diperlukan. Sebagai contoh, setiap pasukan memerlukan watak dengan kemampuan menyembuhkan, serangan fizikal, atau kemampuan sihir.

Selain memiliki permainan yang tidak membosankan, Mobile Legends juga kerap mengemas kini dan memberikan watak baru. Setiap watak permainan mesti mempunyai kebolehan yang unik dan kuat. Sekiranya anda ingin tahu mengenai permainan ini, muat turun permainan ini secara langsung di PlayStore, ya!

2. PUBG

Mudah alih Pubg

Tidak kurang popular daripada Mobile Legends, permainan yang dibuat oleh TENCENT ini juga mempunyai banyak pemain . Berdasarkan Google Play Store, PUBG pada masa ini telah dimuat turun dan dimainkan oleh ratusan juta pengguna Android. Bukan itu sahaja, malah PUBG langsung melonjak dengan rating 4.4 / 5 di Play Store, anda tahu !

Cara bermain permainan ini sangat mudah, di sini anda hanya perlu bertahan hingga akhir permainan. Kedengarannya mudah, bukan ? Tetapi tidak semudah itu. Pada permulaan permainan, anda akan dilepaskan di lokasi tertentu bersama pemain PUBG yang lain.

Di lokasi itu, anda harus saling membunuh kerana pemenangnya hanya 1 orang, yang bertahan hingga akhir, sehingga semuanya selesai. Untuk mempertahankan diri, anda boleh melakukan semua yang anda boleh; buat strategi, membentuk pasukan dengan pemain PUBG lain, atau mengambil senjata untuk bertahan.

Bukan hanya mengenai permainan yang menarik kerana PUBG juga mempunyai ciri unik yang anda tahu . Salah satu ciri terbaru dan paling menarik dalam permainan ini adalah Falcon, burung yang dapat menemani pemain untuk bertarung. Tetapi malangnya, mendapatkan Falcon secara kekal bukanlah sesuatu yang mudah. Bagi anda yang ingin mengetahui cara mendapatkan Falcon secara kekal, sila baca petua di mixotekno.id ya!

3. Garena Bebas Api

Garena Bebas Api

Permainan terbaru seterusnya ialah Garena Free Fire. Permainan dari Free Fire serupa dengan PUBG di mana anda akan dibawa ke lokasi tertentu dengan 49 pemain Free Fire yang lain. Semasa berada di lokasi itu, anda mesti dapat bertahan dan tidak terbunuh sehingga akhir permainan dalam jangka masa 10 minit.

Selama 10 minit tersebut, anda perlu menentukan strategi dengan baik. Anda boleh bertahan sehingga akhir permainan, menyerang dan memburu pemain Free Fire yang lain, atau membentuk pasukan dengan 3 pemain lain.

Permainan ini bukan hanya masalah strategi kerana Free Fire menjadikan permainan lebih menarik dengan banyak acara pada tarikh-tarikh tertentu. Salah satu acara yang masih hangat adalah Booyah Merdeka, acara yang meraikan hari kemerdekaan Indonesia.

Dalam acara tersebut , Free Fire menyediakan barang khas secara percuma, iaitu Token Merdeka Free Fire 17 dan Magic Cube. Tetapi, barang seperti ini tidak mudah diperoleh, memandangkan Magic Cube adalah barang yang jarang berlaku . Nah, jika anda ingin mengetahui cara mendapatkan barang - barang ini, anda boleh menyemak petua di mixotekno.id.

4. Fun Race 3D

Fun Race 3D

Permainan popular tidak hanya berpegang pada permainan aksi . Kerana permainan ringan seperti Fun Race 3D juga cukup banyak pemain . Dalam permainan ini, pemain hanya perlu berlumba ke garisan penamat. Tetapi, untuk mencapai garisan penamat adalah kerana banyak cabaran dan rintangan.

Menariknya, halangan dalam permainan ini hampir sama dengan parkour. Di sini, pemain mesti pandai menghindari halangan yang boleh dilakukan dengan cara melompat, berjongkok atau berlari. Jangan biarkan anda jatuh ke laut, ya!

5. Bola Sepak Liga Impian

Dream League Soccer 2019

Sekiranya anda seorang pencinta bola sepak, anda mesti bermain Dream League Soccer. Sebabnya, dalam permainan ini pemain akan bertindak sebagai pengurus pasukan bola sepak yang dibentuk oleh setiap pemain. Untuk membentuk pasukan bola sepak, tentu saja anda tidak boleh mengambil pemain secara rawak.

Perlu ada taktik yang pasti sehingga pasukan yang anda buat selalu berjaya membawa trofi ke kemenangan. Selain mengatur strategi permainan, pengurus juga bertanggung jawab untuk pengembangan setiap pemain, melalui latihan atau peningkatan item tertentu.

Satu lagi perkara menarik mengenai permainan ini adalah mengenai animasi. Permainan ini mendakwa mempunyai animasi grafik yang halus dan realistik. Malah, mereka juga mendakwa dapat memaparkan animasi hingga 60fps yang anda tahu !

6. Pertembungan Klan

clash of clans permainan android terlaris

Sekiranya anda lebih suka bermain permainan strategi yang disertai dengan tema kerajaan, Clash of Clans boleh menjadi pilihan yang tepat. Salah satu permainan popular ini mengajak pemain membuat Klan mereka sendiri. Dalam klan ini, anda berhak untuk mengawal dan mengurus segala-galanya, dari tentera, senjata, kewangan, bahkan urusan makanan.

Anda juga harus pandai menentukan strategi semasa perang. Sebabnya, permainan ini juga mempunyai ciri perang di mana setiap Klan yang dibuat dapat mengundang perang atau diserang oleh Klan lain. Agar Klan lebih kuat dan tidak terkalahkan, maka anda harus melatih pasukan, melakukan peningkatan senjata, dan memberikan pertahanan yang kuat untuk Klan yang anda buat.

7. Simulator Bas Indonesia

Simulator Bas Indonesia

Ini adalah permainan simulasi paling popular pada masa ini. Seperti namanya, dalam permainan ini pemain akan bertindak sebagai pemandu bas. Yang anda buat hanyalah membawa penumpang ke tempat yang ditentukan.

Oleh kerana permainan ini dibuat oleh pengembang Indonesia, semua bas dalam permainan ini adalah bas lokal yang biasanya digunakan sebagai transportasi umum di Indonesia. Satu lagi perkara menarik dalam permainan ini ialah ciri tanduk Indonesia, iaitu "Om telolet Om!".

Nah, itu adalah permainan ketujuh terbaru dan paling banyak dilanda hari ini. Sekiranya anda keliru mencari permainan Android yang menarik, cubalah bermain salah satu permainan di atas, ya. Tetapi, jika anda mempunyai permainan yang cadangan untuk lebih hits daripada 7 permainan di atas, sila berkongsi anda versi permainan hits dalam ruang komen.

Oh ya,  jika anda lebih suka bermain permainan di web, kami telah membincangkan beberapa permainan dalam artikel Permainan Web Terbaik di dunia dan membuat anda ketagih.