Ayuh, Ketahui Perbezaan Xiaomi Mi A2 dan Xiaomi Mi A2 Lite!

Bercakap mengenai telefon bimbit Xiaomi, sudah tentu ia tidak akan habis-habisnya. Xiaomi sentiasa berada di pasaran dengan rangkaian telefon bimbit baru yang hebat. Baiklah, kali ini akan membincangkan perbezaan mengenai telefon bimbit Xiaomi Mi A2 dengan Xiaomi Mi A2 Lite. Anda ingin tahu, bukan? Segera, kami merujuk kepada perbincangan mengenai perbezaan antara Xiaomi Mi A2 dan Xiaomi Mi A2 Lite.

Spesifikasi Xiaomi Mi A2

Xiaomi Mi A2

  • Chipset : Qualcomm SDM660 Snapdragon 660 (14 nm)
  • RAM & Memori : 6GB & 128GB
  • Kamera : Dual 12 MP + 24 MP
  • Bateri : Li-Po 3000 mAh
  • Julat harga : IDR 4,000,000

Spesifikasi lengkap ...

Spesifikasi untuk Xiaomi Mi A2 Lite

Xiaomi Mi A2 Lite

  • Chipset : Qualcomm MSM8953 Snapdragon 625 (14 nm)
  • RAM & Memori : 4GB & 64GB
  • Kamera : Dual 12 MP + 5 MP
  • Bateri : Li-Po 4000 mAh
  • Julat Harga : Rp.2999.000

Spesifikasi lengkap ...

Perbezaan antara Xiaomi Mi A2 dan Xiaomi Mi A2 Lite

1. Ukuran Skrin yang berbeza

BADAN XIAOMI MI A2

Seperti yang disebutkan di atas, Xiaomi Mi A2 Lite adalah versi Xiaomi Mi A2 yang murah. Telefon bimbit Xiaomi Mi A2 dan Mi A2 Lite tentunya mempunyai saiz badan yang berbeza. Xiaomi Mi A2 memiliki ukuran layar 5,99 inci sementara Xiaomi Mi A2 Lite sedikit lebih kecil, yaitu 5,84 inci.

Xiaomi Mi A2 Lite mempunyai nisbah skrin 19: 9 sementara nisbah skrin Xiaomi Mi A2 masih 18: 9. Nisbah skrin ke badan Xiaomi Mi A2 Lite lebih besar daripada Xiaomi Mi A2.

Xiaomi Mi A2 Lite mempunyai nisbah layar ke badan sekitar 77.4% sementara Xiaomi Mi A2 mempunyai nisbah layar ke badan sekitar 79.5%. Oh ya , di sebalik perbezaannya, kedua-dua skrin menggunakan panel LCD IPS dan resolusi penuh HD, jadi skrinnya sama jernih dan selesa digunakan untuk streaming video dan bermain permainan.

2. Corning Gorilla Glass 3 dan Versi 5

Perbezaan antara Mi A2 dan Mi A2 Lite

Berdasarkan maklumat dari SobatHape, Xiaomi Mi A2 Lite menggunakan pelindung skrin dari corning, Gorilla Glass 3. Sementara Xiaomi Mi A2 sudah menggunakan Gorilla Glass 5 untuk melindungi layar agar tidak mudah tergores.

Dilaporkan dari Jalantikus, Gorilla Glass 5 mempunyai kekuatan 4x lebih baik daripada siri Gorilla Glass yang lain dan mampu bertahan jika jatuh dari ketinggian 1.6 meter. Gorilla Glass 3 juga tidak kurang hebatnya dengan Gorilla Glass 5. Jalantikus berkata, pelindung skrin siri ini mempunyai ketahanan terhadap calar yang sangat dalam.

3. Snapdragon 625 dan Snapdragon 660

Snapdragon

Lalu bagaimana dengan prestasi kedua-dua telefon bimbit ini? Seperti yang anda ketahui, Xiaomi Mi A2 menggunakan chipset Snapdragon 660 yang mempunyai prestasi lebih baik berbanding dengan Xiaomi Mi A2 Lite yang menggunakan chipset Snapdragon 625.

Xiaomi Mi A2 yang menggunakan chipset Snapdragon 660 boleh dikatakan lebih sesuai untuk bermain permainan daripada Xiaomi Mi A2 Lite. Berdasarkan narasi SobatHape, Xiaomi Mi A2 yang menggunakan Snapdragon 660 mempunyai skor antutu yang lebih tinggi berbanding Xiaomi Mi A2 Lite. Skor yang diperoleh oleh Xiaomi Mi A2 adalah 129850, sementara untuk Xiaomi Mi A2 Lite adalah 78740.

Walaupun mempunyai skor yang lebih kecil, Xiaomi Mi A2 Lite masih selesa digunakan untuk bermain permainan, PUBG misalnya. Walaupun anda harus bersedia menurunkan tetapan grafik. Begitu juga dengan Xiaomi Mi A2, walaupun tidak menggunakan Tetapan yang UltraHD, jangan juga menggunakan Tetapan- rendah.

4. Sektor Kamera yang berbeza

Kamera

Selain ukuran layar hingga chipset yang berbeza, Xiaomi Mi A2 Lite dan Xiaomi Mi A2 juga mempunyai perbezaan dalam sektor kamera. Xiaomi Mi A2 membawakan dua lensa kamera utama. Setiap lensa berukuran 12 + 20 MP khusus untuk kesan bokeh. Bagi kamera depan, Xiaomi Mi A2 mempunyai lensa 20 MP. Menurut SobatHape, tangkapan kedua lensa kamera mempunyai kesan bokeh dan ketepatan warna yang cukup baik.

Xiaomi Mi A2 Lite sendiri membawa dua lensa kamera utama. Setiap lensa berukuran 12 + 5 MP. Bagi kamera depan, Xiaomi Mi A2 Lite mempunyai lensa 5 MP. Hasil kamera masih boleh dianggap baik walaupun tidak terlalu bagus.

Kedua-dua telefon ini boleh dibilang mempunyai ciri yang sama dari segi mod pemotretan , cuma perbezaannya adalah dalam Burst Mode yang dimiliki oleh Xiaomi Mi A2

5. Kapasiti dan Ketahanan Bateri yang berbeza

bateri xiaomi

Dari segi kapasiti dan jangka hayat bateri, kedua-dua telefon bimbit mempunyai perbezaan yang cukup ketara. Xiaomi Mi A2 Lite mempunyai kelebihan dari segi kapasiti dan jangka hayat bateri, iaitu kapasiti 4000 mAh. Sedangkan untuk Xiaomi Mi A2 ia berkapasiti 3010 mAh sahaja.

Untuk jangka hayat bateri, seperti yang dilaporkan oleh Kompas, Xiaomi Mi A2 mengeluh bahawa ia hanya dapat bertahan selama 3-6 jam. Namun untuk kapasiti 3010 mAh, ia harus bertahan selama 6-8 jam penggunaan biasa. Menurut pemerhatian dari Kompas, ini disebabkan oleh bug pada CPU dan penggunaan Fingerprint Scanner . Bug ini menyebabkan 8 teras CPU berfungsi pada kelajuan maksimum walaupun tidak bergerak.

Xiaomi Mi A2 Lite, tentu saja, mempunyai kelebihan dari segi daya tahan bateri, kerana kapasitinya juga besar. Menurut kompas, telefon bimbit ini dapat beroperasi selama 10 jam, anda tahu.

6. Ada Kedudukan

Selain perbezaan di atas, kedua-dua telefon bimbit itu juga mempunyai perbezaan lain dari segi penampilan. Xiaomi Mi A2 Lite tampil lebih moden dan terkini dengan takik atau poni yang hampir sama dengan poni iPhone X yang terkenal. Sementara Xiaomi Mi A2 tidak mempunyai kedudukan atau poni kontemporari.

7. USB Type-C dan USB Mikro

mi a2

Untuk Xiaomi Mi A2, port USB yang digunakan adalah USB Type-C yang boleh dianggap kontemporari. Sementara untuk Xiaomi Mi A2 Lite ia masih menggunakan Micro USB. Port USB Type-C ini mempunyai kadar pemindahan yang lebih cepat berbanding USB Mikro. Untuk pengecasan juga, tentunya Xiaomi Mi A2 lebih cepat daripada Xiaomi Mi A2 Lite.

8. Jack Audio 3.5 mm

pada

Kerana Xiaomi Mi A2 sudah menggunakan port USB Type-C, telefon bimbit ini tidak mempunyai Jack Audio 3.5mm. Ini sedikit menyusahkan kerana anda harus menggunakan penyambung sekiranya anda ingin mendengar muzik menggunakan fon telinga . Walaupun Xiaomi Mi A2 Lite masih mempunyai bicu audio 3.5 mm, jadi anda tidak perlu bersusah payah menggunakan penyambung semasa menggunakan fon telinga.

9. Slot MicroSD

Xiaomi Mi A2 tidak mempunyai slot MicroSD, tetapi ini tidak mengurangkan kesan "kekurangan" telefon ini, kerana seperti yang diketahui Xiaomi Mi A2 memiliki varian penyimpanan yang cukup besar, mulai dari 32 GB hingga 128 GB. Jadi, walaupun ia tidak mempunyai slot MicroSD, Xiaomi Mi A2 masih mempunyai simpanan lega. Untuk Xiaomi Mi A2 Lite, telefon bimbit ini masih mempunyai slot MicroSD untuk mengatasi kekurangan storan yang lebih kecil berbanding Xiaomi Mi A2.

10. Harga Berbeza

KADO

Untuk harganya, tentunya Xiaomi Mi A2 mempunyai harga yang lebih mahal daripada Xiaomi Mi A2 Lite. Untuk Xiaomi Mi A2, varian RAM 4 + ROM 64 mempunyai julat harga IDR 3.7 juta. Varian RAM 6 + ROM 128 mempunyai julat harga IDR 4 juta.

Sementara Xiaomi Mi A2, untuk varian RAM 3 + ROM 32 memiliki kisaran harga Rp2,5 juta. Dan untuk varian RAM 4 + 64, kisaran harganya adalah Rp2.9 juta.

Kesimpulannya

Bagi anda yang memerlukan telefon bimbit yang digunakan untuk bermain media sosial dan hanya digunakan untuk tujuan selain daripada bermain permainan, mungkin Xiaomi Mi A2 Lite lebih sesuai kerana spesifikasi yang mencukupi dan daya tahan bateri yang tinggi.

Namun, bagi anda yang mahukan Gaming HP mungkin Xiaomi Mi A2 lebih sesuai kerana spesifikasi yang lebih tinggi daripada Xiaomi Mi A2 Lite. Jadi, semuanya kembali ke penggunaan dan tentu saja kandungan dompet anda. Mana yang anda perlukan lebih banyak?