Ayuh, Ketahui 6 Perbezaan Realm 5 dan Realm 5 Pro!

Siri Realme 3 dilengkapi dengan Realme 3 dan Realme 3 Pro. HP generasi seterusnya adalah siri Realme 5 yang terdiri daripada Realme 5 dan Realme 5 Pro. Mengapa tidak ada Realme 4? Ini boleh menjadi alasannya kerana 4 dianggap sebagai nombor yang tidak beruntung oleh orang Cina, penjual di mana Realme berada. Jadi tidak ada siri 4 di telefon bimbit ini.

Realme 5 dan Realme 5 Pro sendiri menawarkan spesifikasi yang menarik. Kedua-dua telefon ini hadir dengan spesifikasi yang cukup baik, terutama dari segi reka bentuk. Hanya kedua-dua telefon bimbit itu mempunyai spesifikasi yang berbeza. Mari lihat dahulu spesifikasi kedua-dua telefon bimbit ini.

Spesifikasi Realme 5

  • Chipset : Qualcomm SDM665 Snapdragon 665 (11 nm)
  • RAM & Memori : 3GB & 32GB, dll.
  • Kamera : Quad 12 MP + 8 MP + 2 MP + 2 MP
  • Bateri : Li-Po 5000 mAh

Spesifikasi lengkap ...

Spesifikasi Realme 5 Pro

Realm 5 Pro

  • Chipset : Qualcomm SDM712 Snapdragon 712 (10 nm)
  • RAM & Memori : 4/64 GB, 6/64 GB, 8/128 GB
  • Kamera : Quad 48 MP + 8 MP + 2 MP + 2 MP
  • Bateri : Li-Po 4035 mAh
  • Julat Harga : Rp. 2.800.000 (4/64)

Spesifikasi lengkap ...

Perbezaan antara Realme 5 dan Realme 5 Pro

Setelah mengetahui spesifikasi kedua-dua telefon ini, mari kita lihat apa perbezaan dari Realme 5 dan Realme 5 Pro. Adakah kedua-dua telefon bimbit itu mempunyai perbezaan spesifikasi yang ketara? Untuk menjawabnya, pertimbangkan enam perbezaan berikut.

1. Dimensi dan Skrin

Alam 5

Realme 5 dan Realme 5 Pro mempunyai reka bentuk badan yang serupa. Hanya kedua-duanya datang dengan dimensi yang berbeza. Realme 5 menawarkan dimensi 164.4 x 75.6 x 9.3 mm sementara Realme 5 Pro hadir dengan dimensi 157 x 74.2 x 8.9 mm.

Dimensi Realme 5 lebih besar sehingga menjadikan berat badan lebih besar iaitu 198 gram. Manakala Realme 5 Pro seberat 184 gram. Perbezaan berat dan dimensi juga dipengaruhi kerana ukuran skrin yang digunakan oleh kedua-dua telefon bimbit itu berbeza.

Realme 5 hadir dengan skrin 6.5 inci dengan resolusi 720 x 1600 piksel. Sementara Realme 5 Pro hadir dengan dimensi skrin 6,3 inci dan menawarkan resolusi 1080 x 2340 piksel. Perbezaannya tidak biasa, mengingat biasanya versi "pro" mempunyai ukuran yang lebih besar daripada versi standard.

Baiklah mengenai skrin, kedua-dua telefon bimbit ini menggunakan panel LCD IPS. Skrin kedua telefon bimbit ini juga dilindungi dengan pelindung Corning Gorilla Glass 3+. Dan satu lagi yang menarik dari reka bentuk dan kualiti kedua telefon bimbit adalah kenyataan bahawa kedua-dua telefon bimbit tersebut dikatakan mempunyai ketahanan terhadap percikan air.

2. Chipset Yang Digunakan

Snapdragon 712

Realme 5 dan Realme 5 Pro kedua-duanya menawarkan chipset Qualcomm Snapdragon. Bezanya, Realme 5 diatur dengan chipset Snapdragon 665 yang merupakan penerus Snapdragon 660. Sementara Realme 5 Pro dilengkapi dengan chipset Snapdragon 712.

Snapdragon 665 sendiri dilengkapi dengan pemproses octa-core dengan perincian empat teras Kryo 260 Silver 1.8 GHz untuk prestasi penjimatan kuasa dan empat teras Kryo 260 Gold 2.0 GHz untuk prestasi pantas. Sementara Snapdragon 712 hadir dengan pemproses octa-core yang terdiri daripada enam teras 1.7 Kryo 360 Silver 1.7 GHz untuk prestasi penjimatan kuasa dan dua teras Kryo 260 Gold 2.3 GHz untuk prestasi pantas.

Prestasi Snapdragon 712 pasti lebih baik jika dibandingkan dengan Realme 5 Pro. Nilai Antutu Snapdragon 712 mencapai 180 ribu sementara Snapdragon 665 berada dalam lingkungan 130 ribu. Jelas, prestasi Realme 5 Pro lebih baik daripada versi standard Realme 5 mengenai prestasi kedua-dua HP itu lebih mendalam, dapat melihat dalam artikel kelebihan dan kekurangan Realme 5 dan kelebihan dan kekurangan Realme 5 Pro.

3. Varian RAM

Realme 5 Pro

Realme 5 dan Realme 5 Pro hadir dengan varian RAM dan memori dalaman yang berbeza. Sekiranya anda melihat perbandingan kedua spesifikasi HP di GSMArena, diperhatikan bahawa Realme 5 dan Realme 5 Pro menawarkan tiga varian RAM dan memori dalaman.

Varian pertama Realme 5 adalah RAM 3GB dengan memori dalaman 32GB. Varian kedua ialah RAM 4 GB dengan memori dalaman 64 GB. Varian ketiga adalah RAM 4 GB dengan memori dalaman 128 GB. 

Realme 3 Pro juga hadir dalam tiga varian. Varian pertama ialah RAM 4 GB dengan memori dalaman 64 GB. Varian kedua ialah RAM 6 GB dengan memori dalaman 64 GB. Varian ketiga ialah RAM 8 GB dengan memori dalaman 128 GB. 

Kedua-dua telefon bimbit itu sendiri menyokong storan luaran melalui microSD hingga 256 GB. Menariknya, kedua-dua telefon bimbit kedua-duanya menyokong dulang SIM triple, yang bermaksud bahawa Realme 5 dan Realme 5 Pro menyokong penggunaan dual SIM dengan slot microSD.

4. Sektor Kamera

Alam 5

Realme 5 dan Realme 5 Pro kedua-duanya hadir menawarkan sejumlah 5 kamera, yang terdiri daripada 4 kamera di belakang dan 1 kamera depan. Konfigurasi kamera belakang kedua telefon bimbit adalah sama, kecuali bahawa sensor yang digunakan oleh kedua telefon bimbit untuk kamera utama adalah berbeza.

Kamera Realme 5 pertama ialah kamera 12 MP dengan bukaan f / 1.8 yang sudah menyokong ciri PDAF. Kamera kedua adalah kamera jenis ultra lebar 8 MP yang mempunyai bukaan f / 2.2. Kamera ketiga adalah kamera makro 2 MP. Kamera terakhir adalah kamera 2 MP untuk memberi kesan bokeh.

Kamera utama Realme 5 adalah kamera dengan sensor Sony IMX 586 48 MP yang mempunyai bukaan f / 1.8. Kamera kedua adalah kamera jenis ultra lebar dengan ukuran sensor 8 MP. Kamera ketiga adalah kamera makro 2 MP. Kamera keempat adalah kamera 2 MP yang berfungsi sebagai efektor bokeh.

Mengingat perbezaan pada kamera belakang, nampaknya tiga kamera lain mempunyai ukuran sensor yang serupa. Perbezaannya hanya pada kamera utama.

Pembezaan lain dalam sektor kamera adalah di bahagian depan. Realme 5 dilengkapi dengan kamera 13 MP dengan bukaan f / 2.0 sementara Realme 5 Pro dilengkapi dengan kamera depan 16 MP dengan bukaan. Kedua kamera depan telefon bimbit ini menawarkan ciri HDR dan panorama serta menyokong rakaman video 1080p 30fps. 

5. USB Type-C dan MicroUSB

Realme 5 Pro

Realme 5 dan Realme 5 Pro mempunyai pembezaan di sisi  pelabuhan. Realme 5 masih menawarkan  port  microUSB. Manakala Realme 5 Pro sudah datang dengan  satu USB Type-C 1.0 port dengan penyambung balik teknologi, aka kedua-dua hujung kabel yang menggunakan USB Type-C. Jelas sekali ini menjadikan Realme 5 Pro mempunyai ciri-ciri lebih moden jika dibandingkan dengan Realme 5

6. Kapasiti dan Teknologi Bateri

bidang bateri 5

Pembezaan lain dari dua telefon bimbit adalah dalam sektor bateri. Kerana Realme 5 menawarkan dimensi layar yang lebih luas, kapasiti bateri yang terdapat di dalam telefon bimbit mempunyai kapasiti yang besar. Tidak bersemangat, Realme 5 mempunyai bateri dengan jenis Li-Po dengan kapasiti 5,000 mAh. Sementara Realme 5 Pro hanya menawarkan bateri jenis Li-Po dengan kapasiti 4035 mAh.

Walaupun kapasiti bateri Realme 5 lebih besar, teknologi yang menyertainya tidak sehebat Realme 5 Pro. Realme 5 tidak menyokong teknologi pengecasan pantas, jadi pengisian bateri Realme 5 adalah panjang. Realme 5 Pro lebih baik lagi dengan sokongan teknologi pengecasan bateri pantas VOOC 3.0 20W yang membolehkan bateri HP dicas 50% hanya dalam 30 minit.

Kesimpulannya

Selain enam pembezaan, Realme 5 dan Realme 5 Pro mempunyai pembezaan dalam varian model. Realme 5 mempunyai model Crystal Purple dan Crystal Blue sementara Realme 5 Pro mempunyai model Crystal Green dan Crystal Blue. 

Dengan adanya perbezaan antara kedua-dua telefon bimbit, dapat disimpulkan bahawa Realme 5 dan Realme 5 Pro mempunyai beberapa perbezaan yang mencolok. Realme 5 unggul dalam sektor paparan yang lebih luas, kecekapan dalam prestasi dan jangka hayat bateri yang lebih lama. Sementara Realme 5 Pro unggul dalam sektor prestasi yang lebih mantap, kamera belakang dan depan yang lebih baik, dan kehadiran port USB Type-C bersama dengan teknologi pengecasan pantas VOOC 3.0.

Dilihat dari spesifikasi yang ditawarkan, nampaknya Realme 5 lebih disasarkan kepada pengguna yang memerlukan HP untuk keperluan multimedia kerana menawarkan skrin lebar dan jangka hayat bateri yang panjang. Sementara Realme 5 Pro ditujukan untuk pengguna yang memerlukan HP untuk bermain permainan dan sudah mendukung teknologi pengecasan pantas. Berminat dengan kedua-dua telefon ini?