Berikut adalah 3 kelebihan memilih insurans dalam talian yang sesuai dengan keperluan anda

Tidak sedikit yang menganggap produk insurans adalah produk yang tidak penting. Ini kerana terdapat anggapan bahawa insurans adalah pembaziran wang. Walaupun tidak demikian. Insurans adalah "pelindung" dalam menjalani kehidupan yang tidak menentu ini. Tidak ada manusia yang tahu apa yang berlaku dengan hari esok, bukan?

Atas sebab ini, penting bagi kita untuk memiliki insurans. Istilah dengan insurans, kami bersedia untuk menyediakan dana kecemasan apabila sesuatu berlaku. Seperti pepatah "payung siap sebelum hujan".

Masalahnya bukan segelintir orang yang alah kepada insurans. Mungkin termasuk anda. Biasanya bukan kerana produk insurans tetapi alergi kerana tindakan elemen pemasaran insurans yang seolah-olah memaksa kita membeli produk insurans daripadanya. Tentunya tidak selesa tidak dikejar oleh ejen insurans.

Nah, bagi anda yang benar-benar memerlukan produk insurans tetapi malas untuk berurusan dengan pemasaran insurans, anda boleh memilih pilihan pendaftaran dan memilih secara dalam talian. Mengapa ia mesti dalam talian? Kerana terdapat tiga kelebihan memilih insurans dalam talian berbanding yang ditawarkan secara langsung oleh pemasaran insurans. Apakah kelebihan ini?

1. Tidak Bermasalah Memilih Premium Sesuai dengan Dana yang Dimiliki

insurans premium

Kelebihan pertama adalah kerumitan memilih premium mengikut dana yang anda ada. Terdapat banyak maklumat mengenai insurans di laman web dan maklumat ini biasanya merangkumi jumlah premium yang dimiliki oleh jumlah faedah atau perlindungan.

Dengan maklumat seperti ini, anda boleh memilih produk insurans hayat dengan dana yang anda ada. Sebagai contoh, jika anda mempunyai dana yang terhad, anda boleh memilih premium yang berpatutan tetapi dengan faedah yang agak besar. Sekiranya anda mempunyai lebih banyak dana, anda boleh memilih premium yang tinggi dengan faedah yang pastinya lebih besar daripada produk premium yang berpatutan.

Contohnya, anda memilih produk insurans dari syarikat insurans dengan sumbangan premium IDR 300 ribu / bulan, tentunya faedah yang diperoleh seperti penjagaan dan kemasukan ke hospital ketika dimasukkan ke hospital tentunya tidak akan sehebat apabila anda memilih produk insurans dengan sumbangan premium IDR 1 juta / bulan .

Pemilihan premium sesuai dengan dana yang anda miliki akan membolehkan anda menyesuaikan dana yang anda ketepikan. Sudah tentu pemisahan dana insurans bagi anda yang mempunyai pendapatan melebihi Rp 10 juta berbeza dengan anda yang mempunyai pendapatan di bawah IDR 10 juta.

2. Memilih Insurans Dalam Talian Lebih Menjimatkan Masa

menjimatkan masa

Kelebihan lain memilih insurans dalam talian ialah anda tidak perlu repot mengunjungi pelbagai pejabat insurans. Ini jelas memungkinkan untuk menjimatkan masa dan tenaga. Anda hanya melayari laman web penyedia insurans dan melihat tawaran menarik dari penyedia insurans. Sekiranya dianggap tidak sesuai, anda hanya mengunjungi laman web insurans lain yang menawarkan premium dan faedah yang lebih menarik.

Di samping itu, memilih insurans dalam talian juga memudahkan jarak jauh lebih dekat. Ini bermakna anda tidak perlu bersusah payah datang ke bandar yang berdekatan jika produk insurans yang tidak anda sukai tidak mewakili pejabat perwakilan di bandar anda. Sekiranya produk insurans boleh didapati dalam talian, sudah tentu skopnya lebih luas. Terutama jika insurans mempunyai banyak kerjasama dengan hospital di bandar anda.

3. Lebih Mudah Membandingkan Produk Insurans

produk insurans

Kelebihan lain ialah anda dapat membandingkan produk insurans dari satu syarikat insurans dengan produk dari syarikat insurans lain dengan mudah. Anda juga boleh mendapatkan kemudahan ini di satu tempat, iaitu Lifepal

Laman web ini adalah laman web yang menyediakan berbagai informasi produk insurans, mulai dari insurans hayat, insurans keluarga, insurans kesihatan, insurans pekerja khusus, insurans kemalangan, insurans keluarga, dan pampasan tunai. Sebenarnya, Lifepal menyediakan premium insurans BPJS, iaitu BPJS +, produk insurans pelengkap untuk BPJS.

jangka hayat

Dengan Lifepal, anda boleh memilih produk insurans dengan mudah, mulai dari premium termurah hingga yang paling mahal. Anda juga boleh menyusun produk premium dari yang paling murah hingga yang paling mahal.

Di samping itu, anda juga boleh menyusun produk insurans mengikut jenis perlindungan. Sebagai contoh, jika anda memilih BPJS +, anda boleh memilih pakej tertentu dengan jenis liputan tertentu, misalnya untuk penyakit kritikal, mikro, kemasukan ke hospital, perjalanan, atau kemalangan diri.

Jangka hayat 2

Dengan cara ini, anda dapat membandingkan satu produk insurans dengan produk insurans yang lain dengan lebih mudah. Jelas ini menjimatkan lebih banyak masa, terutama di Lifepal, maklumat mengenai harga premium insurans cukup jelas dan bermaklumat.

Lifepal bukan hanya laman web yang menyediakan produk insurans dari pelbagai syarikat. Laman web ini juga mempunyai portal maklumat yang berkaitan dengan dunia insurans khususnya dan ekonomi amnya. Contohnya maklumat yang berkaitan dengan BPJS, maklumat mengenai pengurusan kewangan, atau pelbagai maklumat mengenai pinjaman dalam talian.

Sebenarnya, Lifepal memberikan maklumat dalam bentuk tutorial dan petua yang berguna seperti membuat CV yang menarik atau maklumat mengenai idea perniagaan yang menjanjikan. Ini jelas menjadikan Lifepal bukan hanya laman web yang membantu memberikan maklumat mengenai insurans tetapi lebih daripada itu.

Itulah tiga kelebihan mengapa anda harus memilih insurans dalam talian. Memandangkan kelebihan ini, anda pasti faham mengapa insurans dalam talian lebih menarik. Lebih-lebih lagi, terdapat banyak laman web yang membantu memberikan maklumat dan panduan mengenai insurans, seperti Lifepal misalnya.

Anda juga tidak perlu bersusah payah mengunjungi pelbagai laman web. Cukup bandingkan produk insurans di satu tempat, pilih premium yang diperlukan, dan serahkan atau daftar insurans. Dengan cara ini, jelas anda akan terbebas dari panggilan telefon pemasaran insurans yang sering pandai berdebat dengan pujian anda.

Artikel Berkaitan