Cara menghilangkan garis merah di Word dengan mudah & cepat

Nampaknya hampir setiap pengguna PC atau komputer riba memerlukan Microsoft Office. Office adalah program yang dapat membantu memudahkan kerja atau tugas, baik dari segi pengetikan, pengiraan, dan penyampaian biasa.

Terdapat banyak program yang ditawarkan oleh Microsoft Office, salah satunya adalah Microsoft Word. Tidak dapat dinafikan bahawa terdapat banyak yang memerlukan Word, baik di kalangan pelajar dan pekerja. Tetapi sayangnya, ketika kita menulis di Word, kadang-kadang muncul garis merah.

Ada beberapa orang yang menganggapnya tidak mengganggu, tetapi ada juga yang merasa terganggu dengan kehadiran garis merah di Word. Atas sebab ini, ia akan memberikan tutorial mudah mengenai cara menghilangkan garis merah di Word.

Hanya dengan beberapa langkah, garis merah di Word akan hilang secara automatik. Ingin tahu bagaimana menyingkirkan garis merah di Word dengan mudah dan cepat? Ikuti sahaja tutorial di bawah ini, ya!

Cara menghilangkan garis merah di Word

Sebelum memasuki tahap bagaimana untuk menghilangkan garis merah di Word, anda perlu mengetahui jenis Microsoft Word yang digunakan pada PC / komputer riba anda terlebih dahulu. Kerana pengguna Word 2016 dengan Word 2003, 2007, dan 2010 akan mempunyai langkah yang berbeza. Untuk mengetahui cara menghilangkan garis merah di Word 2016, 2003, 2007, dan 2010, maka anda dapat melihat cara berikut.

  • Menghilangkan Garis Merah di Word 2016

Pengguna Word 2016 dapat dengan mudah membuang garis merah di Word. Anda hanya perlu mengikuti langkah-langkah berikut:

1. Buka dokumen Word yang anda mahu keluarkan garis merah. Kemudian, klik pada Fail di sudut kanan atas.

buang garis merah pada perkataan 2016 1

2. Selepas itu, beberapa pilihan menu akan muncul. Nah, di sini anda hanya perlu mengklik menu Pilihan di bahagian paling bawah.

buang garis merah pada perkataan 2016 2

3. Sekiranya demikian, maka tetingkap pilihan akan muncul yang anda pilih lebih awal. Sekarang, anda boleh mengklik menu Proofing secara langsung  .

buang garis merah pada perkataan 2016 3

4. Seterusnya, di tetingkap pemeriksaan ini, Anda dapat segera mengatur agar garis merah di Word hilang dengan menghapus senarai semak di tetapan Periksa Ejaan ketika Anda Menaip. Maklumat tambahan, untuk membuang garis hijau, kemudian hapus  senarai semak  di Mark grammar error semasa anda mengetik bahagian  .

buang garis merah pada perkataan 2016 4

5. Akhirnya, sekarang anda boleh klik OK untuk menyimpan hasil tetapan yang telah anda ubah.

Selesai, sekarang semua garis merah di Word anda akan dikeluarkan secara automatik. Peru juga perhatikan, apabila anda menetapkan untuk menghapus garis merah di Word, maka semua dokumen Word yang dibuka di PC / komputer riba anda tidak akan muncul garis merah. Bagaimana, sangat mudah dan sederhana, bukan ?

  • Keluarkan Garis Merah di Word 2010 ke Bawah

Bukan hanya Word 2016 yang boleh menghilangkan garis merah dengan mudah. Sebabnya, pengguna Word 2003, 2007, dan 2010 dapat menyingkirkan garis merah dengan mudah dan cepat, cuma langkahnya berbeza. Ingin tahu bagaimana menghilangkan garis merah di Word 2010 dan ke bawah? Mari, ikuti arahan di bawah:

1. Seperti biasa, anda boleh membuka sebarang dokumen Word yang ingin anda hapuskan garis merahnya. Langkah seterusnya adalah menekan atau mengklik Butang Pejabat di sudut kiri atas.

Keluarkan Garis Merah di Word 2010 ke Bahagian Bawah 2

2. Selepas itu, tetingkap Office muncul dengan beberapa menu. Untuk cara menghilangkan garis merah di Word, anda boleh segera memilih dan mengklik Pilihan Kata.

Keluarkan Garis Merah di Word 2010 ke Bawah 3

3. Seterusnya, anda boleh memilih Proofing secara langsung  . Kemudian, beberapa pilihan muncul untuk tetapan, sekarang di sini anda dapat segera menghapus senarai semak pada Periksa ejaan ketika anda mengetik dan Kesalahan tatabahasa ketika anda mengetik pilihan. Sekiranya demikian, akhirnya klik OK untuk menyimpan tetapan yang telah diubah.

Menghilangkan Garis Merah di Word 2010 ke Bawah 4

Selesai, semua dokumen Word yang dibuka di PC / komputer riba anda tidak lagi akan kelihatan garis merah. Pada asasnya, kedua Word 2016 dan Word yang lain mempunyai kaedah yang sama dengan penempatan menu yang berbeza. Oleh itu, adakah anda berjaya menyingkirkan garis merah di Word dengan tutorial di atas?

Oh ya, maklumat tambahan, apabila anda membuang senarai semak di bahagian "Kesalahan tatabahasa semasa anda menaip" bermakna anda juga membuang garis hijau di Word, ya. Ini juga berlaku untuk setiap versi Microsoft Word, baik Word 2016, 2003, 2007, atau 2010.

Tujuan dan Tujuan Garisan Merah di Word

maksud dan tujuan garis merah dalam perkataan

Adakah anda pernah tertanya-tanya tentang maksud dan tujuan garis merah di Word? Sebenarnya, Micorosft Word sendiri memudahkan pengguna setia dengan pelbagai alat dan simbol atau penanda di Word, salah satunya adalah simbol atau tanda garis merah yang muncul dalam dokumen Word anda.

Tujuan dan tujuan garis merah yang terdapat di Word adalah, sebagai tanda ketika anda mengalami kesalahan ketik, alias typo. Setiap perkataan yang anda tulis dalam Word, maka secara automatik program ini juga akan memeriksa ketepatan anda secara bertulis.

Contohnya, apabila anda mengetik perkataan yang salah, Word secara automatik akan menunjukkan garis merah di bahagian bawah setiap perkataan yang ditaip. Dengan cara itu, kehadiran garis merah di Word dapat mengurangkan kesalahan menaip.

Tetapi sayangnya, pemeriksaan kesalahan ketik dapat dilakukan seperti ketika anda menetapkan Word daerah anda. Sebagai contoh, jika anda menetapkan alias AS serantau dalam bahasa Inggeris, maka program Microsoft Word ini akan membetulkan hanya perkataan Inggeris secara automatik.

Oleh itu, semasa anda menulis tulisan Indonesia, semua, bahkan setiap kata yang anda tulis akan muncul garis merah di bahagian bawah setiap kata. Ini menunjukkan bahawa tetapan wilayah di Word anda mungkin dalam bahasa Inggeris dan bukannya bahasa Indonesia.

Tujuan dan Objektif Garis Hijau di Word

Bukan hanya garis merah, kerana di Word juga sering muncul garis hijau. Jika garis merah membetulkan kesalahan dalam menaip atau menulis, maka warna hijau ini ditunjukkan untuk membetulkan tatabahasa yang kurang tepat ketika anda menaip.

Sudah tentu, dengan garis hijau, anda akan mudah mengetahui tatabahasa mana yang kurang tepat dalam menulis dokumen bahasa Inggeris. Jadi, anda tidak perlu repot memeriksa tatabahasa dua kali, biarkan Word memperbaikinya untuk anda.

Kali ini, perbincangan selesai mengenai cara membuang garis merah di Word. Selain menghilangkan garis merah di Word, anda juga boleh menghilangkan garis hijau. Sebenarnya, sekarang anda juga mengetahui maksud dan tujuan garis merah dan hijau.

Baiklah, bagi anda yang ingin membuat bingkai lucu dan kontemporari di Word, cubalah periksa artikel ini Cara Membuat Bingkai di Word dengan Mudah. Tetapi, jika anda memerlukan petua tentang mencetak berulang-ulang di Word, cuba cari caranya di sini.