10 permainan arked kuno terbaik dan paling menarik di Android

Generasi 80an dan 90an mungkin sudah biasa dengan nama permainan dingdong. Pada masa lalu, tahun 80-an dan 90-an sangat tergoda untuk menghabiskan wang saku duit syiling mereka hanya untuk bermain permainan dingdong. Walau bagaimanapun, era digital seperti sekarang telah berubah di mana permainan dingdong sekolah lama dapat diakses dengan mudah, misalnya di Android.

Banyak pilihan permainan dingdong sekolah lama tersebar di PlayStore sehingga anda mungkin bingung memilih permainan dingdong yang menarik untuk dimainkan di telefon bimbit.

10 Permainan Jadul Dingdong Terbaik

Jika anda ingin merasakan kegembiraan bermain dingdong sekolah lama yang menggembirakan, maka sediakan sepuluh permainan terbaik. Mari lihat tinjauan berikut.

1. Askar Dinosaur

Askar Dinosaur

Dinosaur Soldier adalah salah satu permainan  arked yang  terkenal pada 97 tahun yang lalu. Oleh kerana banyaknya peminat dalam permainan ini,  pembangun  Super Nes juga menjadikan permainan ini dimainkan di Android. Sama seperti permainan sekolah lama  anda hanya perlu menyerang musuh dengan sistem kawalan yang cukup mudah.

Untuk menyerang musuh sangat mudah, anda boleh menendang, meninju, mengeluarkan sikap, dan mengeluarkan  kemahiran  tajam yang lain. Nah, untuk  pengawal permainan ia mempunyai beberapa butang mudah, iaitu A, B, atas, bawah, kanan, dan kiri. Sekiranya anda ingin menyerang secara normal, arahkan watak, kemudian tekan butang A. Namun, jika anda mahu melompat maka anda boleh menekan butang B. Menarik,  bukan ? Adakah anda mahu mencuba permainan secara langsung? Sila muat turun permainan di sini.

2. Penyerang 1945

permainan dingdong Strikers 1945 sekolah lama

Sekiranya sebelumnya ia hadir dengan versi kedua Strikers 1945, jadi kali ini kami mencadangkan versi pertama permainan. Tidak jauh berbeza dengan versi kedua, yang membezakannya adalah beberapa ciri seperti berbilang pemain. Di samping itu, dalam versi pertama ini akan ditunjukkan cara bermain yang sangat keren. Jadi, anda boleh mengatakan versi pertama lebih banyak menampilkan sensasi bermain dingdongnya.

3. Warisan Raiden

Warisan Raiden

Walaupun ini adalah permainan berbayar, hampir tidak ada pemain yang merasa kecewa dengan Raiden Legacy. Bagaimana tidak, salah satu permainan dingdong terbaik mampu membawa pemain ketagih. Anda mesti menembakkan senjata ke musuh menggunakan pesawat tempur.

Setiap peringkat akan mempunyai beberapa cabaran yang berbeza, semakin tinggi tahapnya, semakin sukar musuh untuk menghadapi. Ditambah dengan banyak pilihan jenis pejuang yang boleh anda pilih akan menambahkan kegembiraan bermain Raiden Legacy. Kerana ini adalah permainan berbayar, anda tidak perlu merasa tidak selesa dengan adanya iklan. Sekiranya anda mahu, anda boleh membeli Raiden Legacy secara langsung di sini.

4. Jalan Rage Classic

Jalan Klasik Rage

SEGA juga tidak mahu kalah dalam mengembangkan permainan dingdong sekolah lama dan permainan ini bernama Streets of Rage Classic. Dalam permainan ini, terdapat 3 watak yang boleh anda pilih sebagai pejuang pahlawan anda. Setiap watak, tentu saja, mempunyai kemahiran dan kebolehan yang tersendiri.

Jangan memandang rendah musuh di Streets of Rage Classic, kerana anda juga akan berhadapan dengan bos musuh yang kuat. Perlukan bantuan? Anda boleh menggunakan ciri berbilang pemain dan meminta rakan untuk membantu memerangi bos musuh bersama. Oh ya, ciri berbilang pemain ini hanya boleh digunakan dengan bergantung pada WiFi sahaja. Berminat dengan permainan percuma ini?

5. Penembak Angkasa

Penembak Angkasa

Sekitar tahun 80-an, banyak remaja pada masa itu bermain permainan ding dong dengan  genre  penembak.  Nah, sekarang anda boleh mengulangi masa itu dengan memainkan permainan Space Shooter. Seperti namanya, permainan ini menyajikan permainan menembak menggunakan kapal angkasa. Walaupun cara bermain nampak  lama,  tetapi grafik yang dipaparkan cukup moden dan lancar.

Dalam permainan ini terdapat pelbagai ciri untuk menambah pengalaman bermain yang lebih menarik, misalnya kesan menembak dengan kilat yang hebat,  power up,  bos yang mencabar, hingga  permainan  PVP yang dapat dimainkan  dalam talian. Apa yang menarik lagi, anda tidak perlu menghabiskan banyak kapasiti untuk permainan percuma ini, kerana Space Shooter hanya memerlukan 48 MB.

6. STRIKERS 1999

STRIKERS 1999

Permainan ini mempunyai cara bermain yang serupa dengan versi STRIKERS 1945. Apa yang berbeza adalah keadaan dan pesawat yang ada. Pada tahun 1999 STRIKERS banyak jenis pesawat terbang dan disesuaikan dengan keadaan perang dunia 2. Pesawat boleh didapati mulai dari F-22 hingga F-117.

Dari segi  pengawal, anda  boleh mengatakan permainan ini juga sederhana, kerana anda hanya perlu menembak pesawat musuh tanpa terkena peluru musuh. Dan yang paling mencabar, permainan ini memberikan tahap kesukaran dari  pemula  hingga  maju. Bolehkah anda memainkannya?

7. Peluru Gila

Peluru Gila

Mad Bullets masuk ke dalam salah satu senarai permainan dingdong yang keren untuk anda mainkan di telefon bimbit Android kerana ia serupa dengan permainan Time Crisis pada tahun 90an. Tidak seperti permainan dingdong yang disebutkan sebelumnya, di Mad Bullets anda akan diundang untuk melawan musuh dengan menembak pistol. Jadi, di Mad Bullets tidak ada pesawat pejuang atau pertempuran fizikal.

Keseronokan bermain ditambah dengan jalan cerita permainan Mad Bullets memang seronok untuk diikuti. Terdapat beberapa pahlawan yang boleh anda pilih sebagai pahlawan dengan pelbagai kepakaran masing-masing. Yang unik, Mad Bullets tidak hanya mempunyai lawan sebagai "orang" sahaja, kerana anda juga akan berhadapan dengan binatang buas. Berani bermain?

8. Kung Fu Do Fighting

Kung Fu Do Fighting

Kungfu juga menjadi inspirasi sebagai konsep permainan arcade. Salah satu permainan dingdong yang kami sarankan adalah Kung Fu Do Fighting, dibuat oleh WaGame yang bisa dibilang mirip dengan permainan Dingdong Mortal Combat. Dilihat dari namanya, Anda juga dapat meneka bahawa Kung Fu Do Fighting adalah permainan pertempuran yang menyeret seni mempertahankan diri dari China, Kung Fu.

Apa yang menarik mengenai permainan ini adalah, anda tidak perlu peduli dengan peringkat walaupun tidak ada peraturan dalam permainan ini yang anda tahu. Ya, pemain hanya perlu dapat mempertahankan, membunuh lawan, dan menang. Jangan terlalu yakin anda boleh menang dengan segera, kerana anda akan menghadapi lawan yang kuat dan syaitan taufan yang sukar ditaklukkan.

9. Kesatria Meja

Kesatria Meja

Permainan ding dong klasik kini ada di PlayStore, salah satunya ialah Table Knights. Permainan ini mempunyai jalan cerita tersendiri. Diceritakan, ada sekumpulan kumpulan elit dari kerajaan Inggeris yang mengadakan perjumpaan. Mesyuarat itu bertujuan untuk membincangkan hal-hal politik, dan keperluan lain. Tetapi, semasa perbincangan dalam pertemuan itu tidak mudah, kerana ada pertumpahan darah yang harus dilalui. Nah, tugas pemain di sini adalah memenangi apa yang dibincangkan.

10. Raja Gelembung

Raja Gelembung

Sebenarnya, bermain permainan menembak gelembung sudah ada sejak kedatangan permainan Puzzle Booble dingdong. Nah, jika di Android, Anda dapat merasakan sensasi bermain Bobble Puzzle dalam permainan ini yang dibuat oleh Giant_land, Bubble King.

Dalam permainan, anda hanya perlu menembak belon dengan warna yang sama. Pemain mesti menggabungkan sekurang-kurangnya 3 belon dengan warna yang sama jika mereka tidak mahu belon di bahagian atas menyentuh permukaan. Dia menangis lagi, anda akan dicabar dengan 2000 tahap yang anda tahu! 

Cadangan Permainan Lain

Selain daripada sepuluh permainan di atas, kami masih mempunyai beberapa cadangan permainan menarik yang lain. Tetapi sayangnya, permainan yang kami sarankan tidak lagi tersedia di PlayStore.

1. cadillacѕ dan dinosaurѕ III

cadillacѕ dan dinosaurѕ III

Terdapat banyak lagi, di sini, permainan dingdong yang paling popular pada tahun 80-an dan 90-an, Rampage. Ya, permainan cadillac dan dinosaurus III boleh dikatakan mempunyai persamaan dengan permainan Rampage lama di dingdong. Ini adalah permainan pertempuran di mana anda juga dapat memilih watak pahlawan untuk mengurangkan musuh dalam bentuk raksasa seperti dinosaur dan godzilla.

Untuk ciri-cirinya, cadillacѕ dan dinosaurѕ III mempunyai ciri luar talian sehingga pemain dapat terus memainkan permainan tersebut walaupun tidak ada sambungan internet. Bukan hanya itu, permainan berkapasiti 29MB ini telah mempersiapkan sekitar 150 tahap untuk ditakluki oleh pemain. Bagaimana anda merasakan anda dapat melewati setiap cabaran pada 150 tahap tersebut?

2. permainan dinosaur mostafa

permainan dinosaur mostafa

Memang, permainan dingdong tidak pernah pergi dengan Rampage: World Tour, permainan yang akan membawa pemain ke pertempuran monster. Ya, dinosaur permainan mostafa juga mirip dengan Rampage kerana akan membuat pemain menentang dinosaur.

Dengan cara ini, ini adalah permainan pengembaraan dingdong yang sangat menarik di mana pemain akan diminta untuk menyelesaikan misi membunuh dinosaur. Terdapat kira-kira 200 tahap yang harus anda lalui ditambah dengan pelbagai permainan latar belakang seperti hutan, kota, istana, dan banyak lagi.

3. Jalan Fury 2

Jalan Fury 2

Pencinta permainan Dingdong mesti biasa dengan permainan Fatal Fury. Ya, permainan ini sangat popular sehingga walaupun di PlayStore anda dapat mencari permainan Fury Street 2 yang serupa dengan Fatal Fury. Dalam permainan ini, pemain juga akan diminta untuk bertarung dengan musuh.

Setiap pemain dalam permainan ini akan memainkan peranan bernama Ken, yang dapat melakukan pelbagai jenis seni mempertahankan diri. Bukan hanya seni mempertahankan diri, kerana pemain juga dibenarkan menggunakan pelbagai senjata yang ada.

4. Pejuang Kuda

Pejuang Kuda

Horse Fighter adalah permainan yang pernah popular di kalangan remaja pada tahun 90an. Permainan ini sendiri hadir pada tahun 1992. Bukan hanya menarik, permainan ini mempunyai cara yang mudah untuk dimainkan tetapi juga ketagihan. Di sini, pemain hanya perlu melawan musuh semasa menunggang kuda. Sekarang, butang main sama dengan permainan pada masa itu, hanya  platform yang berbeza. Sekarang, anda boleh bermain Horse Fighter di telefon bimbit Android anda.

5. STRIKERS 1945-2

PEKERJA 1945-2

Sekiranya anda ingin menjadi nostalgia bermain permainan dingdong sekolah lama yang menarik, cubalah permainan STRIKERS 1945-2 terlebih dahulu. Permainan ini serupa dengan permainan yang sangat popular pada tahun 90-an di mana pemain hanya perlu menembak pesawat musuh. Selain menembak, anda juga harus berhati-hati dengan tembakan dari pesawat musuh yang buta.

Sekiranya anda merasa bosan bermain sendirian, ajak juga rakan lama untuk bermain STRIKERS 1945-2 kerana pembangun APXSOFT menyajikan ciri berbilang pemain. Ciri terbaru ini boleh dimainkan oleh 4 pemain sekaligus. Jangan terlalu risau tentang kapasiti kerana STRIKERS 1945-2 hanya akan menghabiskan 31MB . Mahu main?

Nah, begitulah permainan dingdong sekolah lama yang kini tersedia di telefon Android. Walaupun mempunyai nama permainan yang berbeza, tetapi sepuluh permainan tersebut dapat membawa suasana nostalgia seperti bermain dingdong pada tahun 80an dan 90an. Juga, kami mempunyai beberapa cadangan permainan arcade yang pastinya menyeronokkan dan ketagihan, boleh menyemak senarai dalam artikel ini. Selamat berzikir!