Cara Mengaktifkan NFC pada Android Mobile dengan Kemudahan

NFC adalah singkatan Komunikasi Medan Dekat. NFC adalah penyambungan yang berfungsi untuk menyambungkan atau menyambungkan dua peranti dengan menyentuh atau menahan kedua-dua peranti tersebut. Jarak kedua-dua peranti tidak jauh jaraknya hanya beberapa sentimeter.

Contohnya HP dengan NFC akan memindahkan data dalam bentuk kenalan, gambar, video ke telefon bimbit lain yang juga mempunyai NFC. Cara kerjanya serupa dengan Bluetooth. Cuma pemindahan menggunakan NFC lebih lancar dan bebas dari gangguan.

Mudah alih dengan NFC telah diedarkan secara meluas. Secara amnya, telefon bimbit NFC ini berada di kelas telefon pintar kelas pertengahan hingga utama. Untuk kelas perdana, rasanya hampir semua telefon kelas atas mempunyai ciri ini. Sementara untuk kelas menengah, pelbagai, ada yang sudah menyokong ciri NFC, ada juga yang telah memasukkan ciri NFC.

Bercakap tentang NFC, artikel berikut hanya berlaku untuk anda yang sudah mempunyai telefon bimbit dengan ciri NFC. Kenapa? Kerana pada kesempatan ini kita akan membincangkan tentang bagaimana mengaktifkan NFC pada telefon Android.

Untuk mengetahui sama ada telefon bimbit anda menyokong NFC atau tidak, anda boleh memeriksa bahagian belakang telefon bimbit. Pada beberapa siri HP, teks NFC akan muncul di kawasan simpanan. Sony Xperia series umumnya mempunyai huruf "N" di bahagian belakang badan telefon bimbit yang menyatakan bahawa telefon tersebut sudah menyokong NFC.

NFC pada Sony Xperia

Sekiranya anda tidak memilikinya, anda boleh memeriksa spesifikasi HP dari laman web telefon bimbit anda dihasilkan, jika ada sokongan untuk NFC, ini bermaksud telefon menyokong NFC.

Cara Mengaktifkan NFC

Terdapat 2 cara untuk mengaktifkan NFC sendiri. Penjelasan berikut

1. Periksa di Tetapan

aktifkan nfc dalam tetapan

Untuk mengaktifkan NFC pada Android, langkah-langkah yang mesti diambil adalah seperti berikut.

  1. Masukkan "tetapan" atau "tetapan."
  2. Pilih "tetapan lain" atau "tetapan lain."
  3. Di bahagian "tetapan lain", anda akan melihat pilihan "NFC".
  4. Pada beberapa telefon Android, pilihan NFC ada di "tetapan rangkaian" atau "rangkaian."
  5. Pergi ke bahagian "share & connect" atau "share & connect".
  6. Aktifkan NFC dengan meluncur ke "on".

2. Aktifkan Pintasan

cara mengaktifkan NFC

Cara kedua adalah dengan segera menghidupkan NFC pada jalan pintas di bahagian atas, satu kedudukan dengan tetapan untuk menghidupkan "data mudah alih", "Bluetooth", dan "Wifi", dan lain-lain. Anda melakukannya dengan meleret ke bawah dan mencari menu NFC.

NFC tidak hanya digunakan untuk pemindahan data antara telefon bimbit yang sudah mempunyai NFC. NFC di telefon bimbit juga dapat berfungsi sebagai alat pembayaran, memindahkan baki kad e-money, mengakses gerbang kereta api atau pengangkutan, dan sebagainya.

Fungsi NFC pada Telefon Bimbit yang Tidak Diketahui

Setelah mengetahui cara mengaktifkan ciri NFC pada telefon pintar, maka mari kita bincangkan apa yang menjadikan NFC istimewa? Apakah fungsi NFC pada telefon pintar? Adakah NFC hanya berfungsi untuk memeriksa baki e-tol dan menghantar data sahaja?

Jawapannya jelas tidak. NFC lebih daripada itu. NFC adalah ciri penting yang malangnya banyak pengguna tidak mengetahui mengenai fungsi NFC. Tidak sedikit pengguna yang tidak memahami dan tidak memaksimumkan fungsi NFC. Oleh itu, berikut dijelaskan apakah fungsi NFC yang mungkin tidak diketahui oleh semua orang.

1. NFC tag

NFC adalah ciri yang membolehkan telefon bimbit menyambung atau berhubung dengan mudah dengan peranti lain yang serasi dengan NFC atau boleh berfungsi hanya dengan tag NFC. Tag NFC ini adalah pautan untuk menggunakan pelbagai ciri dalam NFC. Fungsi ini diprogram sedemikian rupa sehingga dilengkapi dengan pelbagai fungsi secara automatik.

Melalui tag NFC, anda boleh menggunakan pelbagai aktiviti penting. Contohnya adalah dengan menyesuaikan penggera pada telefon bimbit anda, memasukkan aplikasi tertentu, berfungsi untuk mengaktifkan Bluetooth dan Wifi, mengatur volume, hingga mengubah tingkat kecerahan layar, semuanya dapat dilakukan tanpa perlu menghidupkan telefon bimbit dan tanpa memilih menu.

Dengan ciri tag NFC, pengguna juga dapat mengubah mod senyap dengan mudah, hanya dengan mengetuk telefon bimbit NFC. Selain itu, orang lain atau tetamu yang datang ke rumah dan menggunakan Wifi, dapat menghubungkan kata laluan yang disimpan dengan mudah hanya dengan tag NFC.

2. Buka Aplikasi Secara Automatik

Tag NFC membolehkan anda menambah pelbagai fungsi. Salah satu contohnya ialah membuka aplikasi resipi hanya dengan mengetuk telefon bimbit dengan tag NFC yang terpasang di dapur. Anda juga boleh menghidupkan pemain muzik hanya dengan telefon bimbit. Sebenarnya, anda boleh menyalakan lampu dengan hanya mengetuk NFC.

Anda juga boleh menghubungi orang lain melalui foto mereka jika anda mempunyai label NFC yang melekat pada foto tersebut. Ya, untuk menggunakan ciri ini, tag NFC adalah peranan yang sangat penting.

3. Memberitahu Kedudukan Tempat

NFC membolehkan semua orang, termasuk anda memberitahu kedudukan anda di suatu tempat. Anda boleh mendaftar masuk menggunakan sistem LBS atau Perkhidmatan Berdasarkan Lokasi, hanya dengan melakukan tag NFC yang terdapat di pelbagai tempat. Termasuk misalnya ketika anda mengunjungi kedai. Anda juga dapat menggunakan NFC untuk mengimbas tag yang memberikan maklumat peta untuk lokasi kedai.

4. Melaksanakan Tugas Khas

Anda juga boleh menggunakan NFC untuk pelbagai pekerjaan sukar. Salah satu cara adalah dengan mengirim ucapan 'selamat pagi' kepada rakan anda. Yang perlu anda lakukan adalah memprogram tag NFC, jadi anda tidak perlu repot menaip mesej secara manual. Cukup tetapkan dalam program supaya tag NFC dapat menjalankan program dengan betul.

5. Buat Pembayaran

Fungsi NFC lain adalah untuk kaedah pembayaran atau Pembayaran NFC. Dengan ciri ini, anda dapat membuat pembayaran dengan mudah. Yang harus anda lakukan ialah mengetuk telefon bimbit anda untuk bertransaksi, anda boleh membuat pembayaran dengan mudah tanpa bergantung pada wang tunai.

6. Untuk Menghantar Data

Anda juga boleh menggunakan NFC untuk menukar data. Yang perlu anda lakukan ialah memasangkan telefon bimbit yang sudah menyokong NFC dengan telefon lain yang juga menyokong NFC.

NFC dan Pembangunannya

Setelah mengetahui tentang cara mengaktifkan NFC dan fungsinya, persoalan besar seterusnya ialah adakah ciri NFC masih diperlukan pada telefon bimbit? Persoalan ini timbul memandangkan jumlah telefon bimbit di kelas menengah yang jarang dilengkapi NFC. Walaupun keperluan untuk telefon bimbit dengan NFC cukup tinggi.

Walau bagaimanapun, penggunaan NFC di Indonesia juga tidak begitu ketara. Kerana penggunaan NFC di Indonesia terbatas pada memeriksa baki. Jadi, walaupun keperluan untuk fungsi NFC tinggi, penggunanya hanya berada di segmen tertentu, iaitu pengguna jalan tol.

Untuk sistem pembayaran di Indonesia, orang lebih popular menggunakan ciri QRCode. Menggunakan QRCode lebih praktikal dan lebih mudah. Lebih-lebih lagi penggunaan QRCode hanya memerlukan satu aplikasi khas. Berbeza dengan NFC, yang memerlukan telefon memiliki NFC dan adanya tag NFC di peranti lain yang mungkin untuk penggunaan NFC.

Demikian penjelasan mengenai cara mengaktifkan NFC pada telefon bimbit dan fungsinya. Untuk sebilangan telefon bimbit, kaedahnya mungkin sedikit berbeza bergantung pada penampilan antara muka dan jenis sistem operasi Android.